Connect with us

INTERNAȚIONAL

SUA ar putea începe retragerea treptată a trupelor din Afganistan și închiderea câtorva baze militare ca parte a unui acord de pace cu talibanii

Published

on

Statele Unite vor retrage 5.400 de militari și vor închide câteva baze militare din Afganistan în 135 de zile de la semnarea unui acord cu talibanii, potrivit declarației trimisului special american, Zalmay Khalilzad, relatează New York Times și BBC

Această retragere ar putea fi începutul  retragerii treptate a tuturor celor 14.000 de soldați americani, punând astfel capăt celui mai lung război purtat de SUA, după Războiul din Vietnam.

Războiul împotriva talibanilor a început atunci când SUA au lansat atacuri aeriene la o lună după atacurile din 11 septembrie 2001 și după ce talibanii au refuzat să-l predea pe omul din spatele lor, Osama Bin Laden.

O coliție internațională s-a alăturat forțelor americane, iar talibanii au fost îndepărtați rapid de la putere, însă s-au transformat într-o forță insurgentă și au continuat atacurile mortale, destabilizând guvernele afgane ulterioare.

Deși coaliția internațională și-a încheiat misiunea de luptă în 2014, rămânând în Afganistan doar pentru a antrena forțele afgane, SUA și-au continuat propria operațiune de luptă pe scară largă, inclusiv atacurile aeriene asupra unor ținte talibane. 

Trimisul american, Zalmay Khalilzad, care a condus aproape un an negocierile cu talibanii, a declarat pentru un canal de știri afgan, din Kabul, că Statele Unite au ajuns „în principiu” la un acord cu insurgenții afgani, însă a precizat că ultimul cuvânt în semnarea înțelegerii îl va avea președintele Trump, potrivit New York Times. 

,,În principiu, pe hârtie, da, am ajuns la un acord”, a declarat Khalilzad pentru canalul afgan ToloNews. „Dar nu este definitiv până când președintele Statelor Unite nu va fi de acord cu acesta.”

Acordul cu talibanii este destinat să reducă imediat violența în mai multe provincii din care trupele americane ar începe să plece, deși natura exactă a acestei detensionări – indiferent dacă ar fi în esență o încetare a focului extinsă – nu este clară. Khalilzad a declarat, de asemenea, că le-a spus liderilor afgani că Statele Unite și-ar rezerva dreptul de a asista forțele afgane în cazul în care ar fi atacate de talibani, ca parte a acordului.

Însă retragerea forțelor rămase ar depinde de alte condiții, inclusiv de începerea negocierilor de pace între guvernul afgan și talibani, precum și de încetarea focului, relatează BBC. Cu toate acestea, detaliile negocierilor viitoare rămân neclare, deoarece talibanii refuză să discute direct cu Guvernul, pe care îl consideră un regim ilegitim „de păpuși”.

De altfel, purtătorul de cuvânt al președintelui afgan Ashraf Ghani, Sediq Sediqqi, a declarat că guvernul mai are nevoie de dovezi că talibanii se implică cu adevărat în procesul de pace, iar acest lucru va fi o condiție importantă pentru ca șeful statului să-și dea avizul pentru acordul cu americanii, relatează BBC. 

În orice caz, în schimbul ofertei SUA de a-și retrate trupele din Afganistan, talibanii au fost de acord să nu permită ca teritoriul țării să fie folosit de militanți pentru plănuirea unor atacuri teroriste pe teritoriul Statelor Unite și al aliaților săi. Potrivit informațiilor BBC, anul trecut talibanii erau activi în 70% din teritoriul afgan. 

În semn de escaladare a violenței din Afganistan, pe fondul optimismului american privind încheierea definitivă a unui acord cu talibanii, o explozie masivă a zguduit Kabulul imediat după trimisului american, Zalmay Khalilzad, relatează Digi24.

Primele informații de la poliție au arătat că o camionetă cu bombă a explodat în apropierea localității Green Village, un complex rezidențial care punea la dispoziția contractorilor străini și a organizațiilor neguvernamentale spații de locuit. Din informațiile inițiale ale guvernului, numărul morților s-ar ridica la peste 30 de persoane, la care se adaugă 100 de răniți. Talibanii au revendicat responsabilitatea pentru atac, potrivit sursei citate. 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

Ambasadorul SUA, la Baza Aeriana Câmpia Turzii unde sunt staționate drone MQ-9 Reaper: ”Poporul român nu are prieten mai bun decât Statele Unite”

Published

on

© Forțele Aeriana Române/ Facebook

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a declarat, marţi, la Baza 71 Aeriană ”General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, că aceasta este o dovadă a puternicului Parteneriat de securitate existent între SUA şi România.

“Vreau să ştiţi că poporul român nu are prieten mai bun decât Statele Unite. Ceea ce vedeţi astăzi aici este un exemplu esenţial al puternicului Parteneriat de securitate existent între Statele Unite şi România, parteneriat început în urmă cu aproape 20 de ani, atunci când, după ce a ieşit din perioada întunecată a comunismului şi înainte să devină stat membru NATO, România a stat alături de Statele Unite în Irak şi Afganistan, unde am lucrat şi, da, am făcut sacrificii împreună, pentru a-i învinge pe cei care ne-ar răpi libertăţile”, a spus ambasadorul SUA, citat de Agerpres.

El a adăugat că cele două ţări trebuie să rămână împreună și a transmis şi salutul preşedintelui SUA, Donald Trump.

“Trebuie să decidem să rămânem împreună şi să continuăm să construim pe baza puternicei cooperări de care ne bucurăm, pentru a-i împiedica pe alţii să provoace o ruptură între noi, slăbindu-ne astfel pe toţi, ca să îşi poată extinde influenţa malignă şi mai departe. Un alt exemplu al cooperării noastre este baza de aici, de la Câmpia Turzii, care găzduieşte una dintre cele mai bune escadrile de vânătoare ale României. Tot aici este una dintre cele mai bune zone pentru antrenamente de luptă aeriană din Europa. Statele Unite au investit peste 14 milioane de dolari aici în ultimii cinci ani, pentru a ajuta la apărarea României şi a flancului de est al NATO. Câmpia Turzii a găzduit de asemenea mai mulţi Aliaţi NATO, care protejează România ca parte a operaţiunii Atlantic Resolve, care ne permite să răspundem rapid şi să îi asigurăm pe Aliaţii noştri că suntem aici şi suntem pregătiţi să ne apărăm reciproc. (…) Aşa cum a spus preşedintele Trump în 2017,  când s-a aflat alături de preşedintele Iohannis în Rose Garden: ‘Suntem aici pentru a-i sprijini şi apăra pe Aliaţii noştri’. În numele preşedintelui Trump şi al poporului american, vă mulţumesc foarte mult pentru prietenie şi ospitalitate. Doresc să mulţumesc de asemenea tuturor membrilor Forţelor armate americane, române şi ale altor Forţe armate NATO pentru serviciul, profesionalismul şi angajamentul lor faţă de cauza libertăţii. Dumnezeu să vă binecuvânteze şi să vă ţină în siguranţă!”, a menţionat diplomatul american.

Citiți și Forțele Aeriene ale SUA au transferat drone militare MQ-9 Reaper la baza de la Câmpia Turzii: ”Misiunea este complet coordonată cu Guvernul României”

Ambasadorul SUA în România a participat, alături de şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, marţi, la Baza 71 Aeriană “General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, la Ziua Distinşilor Vizitatori a exerciţiului româno-american DACIAN REAPER-20.

În perioada ianuarie-martie 2020, Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii este gazda exerciţiului româno-american DACIAN REAPER-20, exerciţiu organizat şi planificat în cursul anului 2019.

Militarii americani fac parte din 52nd Expeditionary Operations Group Detachment 2, unitate care îşi îndeplineşte misiunile de informaţii, supraveghere şi cercetare de pe aeroportul Miroslawiec, Polonia, şi aparţine 52nd Fighter Wing din cadrul Bazei Aeriene Spangdahlem, cu sediul în Germania.

Statele Unite ale Americii colaborează îndeaproape cu România pentru a consolida capacităţile de apărare colectivă şi pentru a spori securitatea regională. 

Forțele Aeriene americane în Europa și Africa (USAFE) au anunțat încă de la 22 ianuarie ă vor desfășura în România, la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, câteva avioane de luptă fără pilot de tip MQ-9 Reaper, tipul de dronă pe care Statele Unite au utilizat-o în operațiunea care a condus la eliminarea generalului iranian Qassem Soleimani.

”Această misiune, care este așteptată să dureze până la începutul primăverii, a fost complet coordonată cu Guvernul României. A fost concepută astfel încât să promoveze stabilitatea şi securitatea din regiune şi să consolideze relaţiile dintre aliaţii NATO şi alți parteneri europeni”, au precizat Forțele Aeriene ale SUA.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Consolidarea securității: UE și Japonia pot începe negocierile pentru un acord privind transferul și utilizarea de date din registrul cu numele pasagerilor

Published

on

© European Union, 2015

Consiliul a adoptat o decizie de autorizare a începerii negocierilor între UE și Japonia pentru un acord privind transferul și utilizarea de date din registrul cu numele pasagerilor (PNR). Comisia va începe acum negocierile cu Japonia, pe baza directivelor de negociere adoptate de Consiliu, informează un comunicat.

„Japonia este un partener apropiat în lupta împotriva terorismului și a infracțiunilor grave. Aplicarea datelor PNR pentru a consolida securitatea, asigurând în același timp o protecție solidă a drepturilor fundamentale ale cetățenilor, va permite dezvoltarea în continuare a acestui parteneriat”, a declarat Davor Božinović, viceprim-ministru și ministru de interne al Croației.

Acest acord va reglementa transferul și utilizarea datelor PNR pentru a preveni și a combate terorismul și infracțiunile transnaționale grave. Acordul va asigura pe deplin respectarea drepturilor fundamentale, în special a dreptului la protecția datelor cu caracter personal, prin stabilirea garanțiilor și a controalelor necesare prevăzute de dreptul UE.

Datele PNR sunt informații cu caracter personal furnizate de pasageri, care sunt colectate și păstrate de transportatorii aerieni. Acestea cuprind informații precum numele pasagerului, datele călătoriei, itinerariul, numărul locului, bagajele, datele de contact și mijloacele de plată.

La nivelul UE, transferul și prelucrarea datelor PNR în scopul combaterii terorismului și a infracțiunilor grave sunt reglementate de Directiva privind PNR, care a fost adoptată în 2016.

UE a semnat deja acorduri care autorizează transportatorii din UE să transfere date PNR către Statele Unite și Australia. În decembrie 2017, Consiliul a autorizat Comisia să renegocieze acordul PNR preconizat cu Canada în vederea alinierii acestuia la cerințele privind protecția datelor stabilite de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în avizul său din 26 iulie 2017. Negocierile cu Canada au fost încheiate și sunt în curs de finalizare.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Sondaj: Mai mult de jumătate dintre nord-irlandezi se opun desprinderii de Marea Britanie și unificării insulei Irlanda

Published

on

© Wikipedia

52% din electoratul din Irlanda de Nord s-ar opune unificării insulei Irlanda dacă un referendum în această privință ar avea loc mâine, arată un sondaj publicat marți de cotidianul The Belfast Telegraph, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Astfel, pentru unificarea Irlandei s-ar pronunța doar 29% dintre alegătorii nord-irlandezi, în vreme ce 52% dintre aceștia s-ar opune unui astfel de scenariu, relevă studiul realizat de Universitatea din Liverpool și Consiliul pentru Studii Sociale și Economice britanic.

Restul de 19% dintre cei intervievaţi au răspuns că nu ştiu cum ar vota. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 2.000 de persoane în perioada 28 decembrie 2019-11 februarie 2020.

Sinn Fein, partidul naționalist irlandez prezent atât în Republica Irlanda, cât și în provincia Irlanda de Nord, și care s-a plasat pe locul al doilea, după Fianna Fail, în cadrul recentului scrutin legislativ din Irlanda, militează pentru reunificarea insulei Irlanda, după ce Republica și-a obținut independența față de Regatul Unit în 1921.

Chestiunea unificării Irlandei cu provincia britanică Irlanda de Nord a fost revitalizată odată cu ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, produsă la 31 ianuarie 2020.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending