Statele Unite vor retrage 5.400 de militari și vor închide câteva baze militare din Afganistan în 135 de zile de la semnarea unui acord cu talibanii, potrivit declarației trimisului special american, Zalmay Khalilzad, relatează New York Times și BBC.
Această retragere ar putea fi începutul retragerii treptate a tuturor celor 14.000 de soldați americani, punând astfel capăt celui mai lung război purtat de SUA, după Războiul din Vietnam.
Războiul împotriva talibanilor a început atunci când SUA au lansat atacuri aeriene la o lună după atacurile din 11 septembrie 2001 și după ce talibanii au refuzat să-l predea pe omul din spatele lor, Osama Bin Laden.
O coliție internațională s-a alăturat forțelor americane, iar talibanii au fost îndepărtați rapid de la putere, însă s-au transformat într-o forță insurgentă și au continuat atacurile mortale, destabilizând guvernele afgane ulterioare.
Deși coaliția internațională și-a încheiat misiunea de luptă în 2014, rămânând în Afganistan doar pentru a antrena forțele afgane, SUA și-au continuat propria operațiune de luptă pe scară largă, inclusiv atacurile aeriene asupra unor ținte talibane.
Trimisul american, Zalmay Khalilzad, care a condus aproape un an negocierile cu talibanii, a declarat pentru un canal de știri afgan, din Kabul, că Statele Unite au ajuns „în principiu” la un acord cu insurgenții afgani, însă a precizat că ultimul cuvânt în semnarea înțelegerii îl va avea președintele Trump, potrivit New York Times.
,,În principiu, pe hârtie, da, am ajuns la un acord”, a declarat Khalilzad pentru canalul afgan ToloNews. „Dar nu este definitiv până când președintele Statelor Unite nu va fi de acord cu acesta.”
Acordul cu talibanii este destinat să reducă imediat violența în mai multe provincii din care trupele americane ar începe să plece, deși natura exactă a acestei detensionări – indiferent dacă ar fi în esență o încetare a focului extinsă – nu este clară. Khalilzad a declarat, de asemenea, că le-a spus liderilor afgani că Statele Unite și-ar rezerva dreptul de a asista forțele afgane în cazul în care ar fi atacate de talibani, ca parte a acordului.
Însă retragerea forțelor rămase ar depinde de alte condiții, inclusiv de începerea negocierilor de pace între guvernul afgan și talibani, precum și de încetarea focului, relatează BBC. Cu toate acestea, detaliile negocierilor viitoare rămân neclare, deoarece talibanii refuză să discute direct cu Guvernul, pe care îl consideră un regim ilegitim „de păpuși”.
De altfel, purtătorul de cuvânt al președintelui afgan Ashraf Ghani, Sediq Sediqqi, a declarat că guvernul mai are nevoie de dovezi că talibanii se implică cu adevărat în procesul de pace, iar acest lucru va fi o condiție importantă pentru ca șeful statului să-și dea avizul pentru acordul cu americanii, relatează BBC.
În orice caz, în schimbul ofertei SUA de a-și retrate trupele din Afganistan, talibanii au fost de acord să nu permită ca teritoriul țării să fie folosit de militanți pentru plănuirea unor atacuri teroriste pe teritoriul Statelor Unite și al aliaților săi. Potrivit informațiilor BBC, anul trecut talibanii erau activi în 70% din teritoriul afgan.
În semn de escaladare a violenței din Afganistan, pe fondul optimismului american privind încheierea definitivă a unui acord cu talibanii, o explozie masivă a zguduit Kabulul imediat după trimisului american, Zalmay Khalilzad, relatează Digi24.
Primele informații de la poliție au arătat că o camionetă cu bombă a explodat în apropierea localității Green Village, un complex rezidențial care punea la dispoziția contractorilor străini și a organizațiilor neguvernamentale spații de locuit. Din informațiile inițiale ale guvernului, numărul morților s-ar ridica la peste 30 de persoane, la care se adaugă 100 de răniți. Talibanii au revendicat responsabilitatea pentru atac, potrivit sursei citate.