SUA ar putea transporta un sistem de apărare anti-rachetă în Coreea de Sud

Statele Unite consideră amenințările Coreei de Nord de a folosi arma nucleară drept unele serioase, Washingtonul îndemnând Phenianul să oprească provocările, inclusiv testarea unor dispozitive nucleare cu rază lungă, relatează Euronews.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a confirmat că SUA se află în tratative cu Coreea de Sud pentru a transporta sisteme de apărare THAAD (n.r. – sistem anti-balistic american) în peninsulă.

white house„Grupul de lucru al Republicii Coreea și SUA lucrează pentru posibila implementare a acordului THAAD pentru ca forțele  SUA să se desfășoare în Coreea. Aceștia s-au întâlnit pentru prima dată pe 4 martie iar grupul de lucru este condus de oficiali seniori, atât din partea forțelor Statelor Unite din Coreea, precum și din cadrul ministerului de apărare al Coreei de Sud.”

Pentru Coreea de Nord, cea mai mare desfășurare comună a forțelor dintre SUA și Coreea de Sud reprezintă o adevărată provocare.

Mai mult, Kim Jong Un a dat ordin ca țara sa să fie pregătită pentru a folosi arme nucleare în cazul în care constată provocări din partea inamicilor.

Cel mai recent eveniment care a stârnit reacții negative din partea comunității internaționale a fost lansarea unor proiectile cu rază scurtă de acțiune în Marea Japoniei de la începutul acestei luni. Ministrul chinez de externe a acționat rapid, rugând celelalte state din zonă să se abțină de la orice act care ar putea duce la escaladarea tensiunilor.

Coreea de Nord a fost sancționată de către Națiunile Unite încă de la primele teste nucleare realizate în 2006. Aceasta a mai efectuat alte trei teste de asemenea factură de atunci, unul desfășurându-se în luna ianuarie a acestui an. Cu toate că ONU a impus deja sancțiuni, acestea nu au fost aspru aplicate și de China de teama răsturnării regimului de la Phenian, lucru ce ar putea provoca o criză a refugiaților în zonă.

La începutul anului (n.r. – 6 ianuarie), Phenian-ul a anunțat că a efectuat cu succes un test cu un dispozitiv nuclear cu hidrogen, eveniment ce a determinat o reacție vehementă a comunității internaționale, SUA și Japonia cerând consultări de urgență al Consiliului de Securitate ONU, ca și acum.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.