Connect with us

SUA

SUA au aprobat vânzarea către Ucraina a unui sistem de rachete sol-aer la un cost estimat de 285 milioane de dolari

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Departamentul de Stat a aprobat vânzarea către Ucraina a unui Sistem Național Avansat de Rachete Sol-Aer (NASAMS) și a echipamentelor aferente, la un cost estimat de 285 milioane de dolari, relatează AFP, preluat de Agerpres.

„Ucraina are o nevoie urgentă de a-și spori capacitățile de apărare împotriva atacurilor cu rachete și a avioanelor rusești”, a precizat Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare într-un comunicat.

Această capabilitate va spori capacitatea Ucrainei de a-și apăra populația și de a proteja infrastructura națională critică, potrivit SUA.

De asemenea, în pachet sunt incluse un centru de distribuție a focului (FDC), lansatoare de canistre, comunicații securizate, receptoare GPS, încărcătoare de coduri și seturi de cabluri. Suportul tehnic al guvernului SUA și al contractorilor va fi, de asemenea, inclus în vânzare.

Contractantul principal va fi Raytheon Missiles and Defense, se arată în declarația de miercuri.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

REPUBLICA MOLDOVA

Președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului SUA cere șefilor Facebook și Google să combată ”dezinformarea și informațiile false” înainte de referendumul privind aderarea R. Moldova la UE

Published

on

© Mihai Popșoi/ Facebook

Președintele Comisiei pentru relații externe din cadrul Senatului SUA, Ben Cardin, îi îndeamnă pe directorii generali ai META, compania-mamă a Facebook, și Google, Mark Zuckerberg și Sundar Pichai, să combată ”dezinformarea și informațiile false de pe platformele lor” înainte de referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, programat să aibă loc pe 20 octombrie.

În scrisorile pe care le-a trimis șefilor giganților americani din domeniul IT, Ben Cardin citează ”dovezi furnizate de guvernele Statelor Unite, Canadei și Regatului Unit cu privire la eforturile continue ale Kremlinului de a semăna confuzie și dezinformare în rândul publicului moldovean”.

Citiți și: SUA, Marea Britanie și Canada acuză Rusia de complot pentru a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova

”Acesta este un moment unic în istoria Moldovei, care va determina viitorul generațiilor de moldoveni – iar decizia trebuie să aparțină exclusiv moldovenilor. Gravitatea acestei decizii care se află în fața poporului moldovean impune partenerilor Republicii Moldova, precum și celor care contribuie la moderarea unor părți esențiale ale spațiului informațional al Republicii Moldova, sarcina de a împiedica influența străină malignă să intervină într-una dintre cele mai importante alegeri pe care moldovenii le vor face vreodată”, a scris președintele Comisiei pentru relații externe din cadrul Senatului SUA.

Apelul acestui oficial american se înscrie în seria de eforturi depuse de Statele Unite în sprijinirea Republicii Moldova, țară care se confruntă cu acțiuni hibride din partea Rusiei ce urmărește să deturneze parcursul european al Chișinăului.

Printre aceste demersuri întreprinse de Washington se numără parteneriatul încheiat cu Republica Moldova în urmă cu un an pentru a combate dezinformarea și informațiile manipulatorii, precum și aprofundarea cu relațiilor cu mica țară.

Citiți și: Republica Moldova și SUA au încheiat un parteneriat în vederea combaterii dezinformării și a informațiilor manipulatorii

SUA și R. Moldova își aprofundează relația pentru a combate eforturile Rusiei de a influența alegerile prezidențiale și referendumul de aderare la UE

Astfel de eforturi depune și Uniunea Europeană, care a anunțat recent în plan de plan financiar de 1,8 miliarde de euro pentru R. Moldova, cel mai mare de la independența țării, și care a condamnat printr-o rezoluție a Parlamentului European ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE din Republica Moldova.

Pe 20 octombrie, cetățenii din Republica Moldova sunt chemați la urne pentru a-și alege președintele și pentru a decide, în cadrul unui referendum, cu privire la parcursul european al țării.

În contextul acestui scrutin electoral, oficialii de la Chișinău s-au arătat îngrijorați despre faptul că Moscova aplică un șir de tactici hibride pentru a împiedica țara, condusă în prezent de președinta pro-europeană Maia Sandu, să avanseze pe calea integrării europene.

Republica Moldova a primit oficial statutul de țară candidată la Uniunea Europeană în luna iunie 2022.

Continue Reading

SUA

Secretarul de stat al SUA avertizează China cu privire la orice ”provocare” la adresa Taiwanului: Întreaga lume are tot interesul de a se menţine pacea şi stabilitatea

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Secretarul de stat american Antony Blinken a lansat luni avertismente la adresa Chinei cu privire la orice ”provocare” la adresa Taiwanului, după ce Beijingul a amenințat insula ca reacție la discursul președintelui taiwanez susținut cu ocazia Zilei Naționale, anunță AFP, citat de Agerpres.

”China nu trebuie în niciun caz să utilizeze acel discurs ca pretext pentru acţiuni provocatoare. Dimpotrivă, vrem să consolidăm, la fel ca numeroase alte ţări, imperativul de a păstra status quo-ul şi să întărim faptul că nicio parte nu ia măsuri susceptibile să îl compromită”, a declarat Blinken într-o conferinţă de presă în Laos, după încheierea Summitului Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

”Întreaga lume are tot interesul de a se menţine pacea şi stabilitatea, de a se păstra status quo-ul şi de a se evita orice tip de conflict susceptibil să perturbe elementele esenţiale ale economiei mondiale”, a continuat demnitarul american.

Citiți și: Biden nu exclude posibilitatea de a folosi forța militară a SUA pentru a apăra Taiwanul în cazul unei incursiuni chineze

Președintele William Lai s-a angajat să susțină statutul de autonomie al Taiwanului în cel mai important discurs public al său de la preluarea mandatului la începutul acestui an, conform BBC.

Într-o referire ușor voalată la pretențiile Chinei asupra insulei, Lai a declarat că va ”menține angajamentul de a rezista anexării sau încălcării suveranității noastre”.

În același timp, Lai a promis să mențină ”status quo-ul păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan” și a promis să coopereze cu Beijingul pe teme precum schimbările climatice, combaterea bolilor infecțioase și menținerea securității regionale.

Ca răspuns la discursul lui Lai, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez al Afacerilor Externe a declarat că acesta ”a expus poziția sa intransigentă” privind independența Taiwanului.

Lai s-a adresat unei mulțimi din Taipei pentru a celebra Ziua Națională a Taiwanului, la numai nouă zile după ce China comunistă și-a sărbătorit cea de-a 75-a aniversare.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Rusia anunță o reuniune la New York a celor cinci mari puteri nucleare, pe fondul tensiunilor nucleare cu Occidentul

Published

on

© UN Photo/ Rick Bajornas

Cele mai mari cinci puteri nucleare vor avea o reuniune la New York în următoarele două săptămâni, a anunţat joi viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, potrivit presei ruse de stat citate de Reuters.

Aceste cinci ţări principale puteri nucleare, SUA, Rusia, China, Regatul Unit şi Franţa, sunt de asemenea membrele permanente ale Consiliului de Securitate al ONU.

Viceministrul rus nu a precizat data şi nici nivelul de reprezentare la care această reuniune va avea loc. Întâlnirea are însă potenţialul de a fi una semnificativă în contextul escaladării tensiunilor între Rusia şi Occident pe fondul războiului din Ucraina.

Întâlnirea este potențial semnificativă din cauza unei escaladări semnificative a tensiunilor nucleare dintre Rusia și Occident de la începutul războiului din Ucraina.

În timp ce Ucraina insistă pe lângă aliaţii săi occidentali să elimine restricţiile ce o împiedică să atace cu rachete occidentale cu rază lungă de acţiune ţinte pe teritoriul Rusiei, aceasta din urmă a decis să transmită Kievului şi Occidentului un avertisment constând în revizuirea doctrinei sale nucleare.

Luna trecută, președintele Vladimir Putin a anunțat modificări ale doctrinei nucleare a Rusiei, afirmând că Moscova extinde lista scenariilor care ar putea-o determina să ia în considerare lansarea unei arme nucleare. 

În același timp, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a anunțat joi că Alianța își va desfășura în perioada următoare exercițiile sale nucleare regulate. Predecesorul său, Jens Stoltenberg, a povestit recent într-un interviu cum aliații au reușit să dejoace retorica nucleară a Rusiei. El s-a referit la faptul că “l-am făcut pe Putin să blufeze” atunci când dictatorul de la Kremlin a amenințat cu întrebuințarea armelor nucleare în Ucraina sau împotriva Occidentului dacă mai oferă sprijin militar Kievului.

În ianuarie 2022, cu câteva săptămâni înainte ca Putin să își trimită armata în Ucraina, cele cinci mari puteri nucleare au emis o declarație comună, deschizând o filă nouă în care spuneau că evitarea războiului între puterile nucleare și reducerea riscurilor strategice sunt prioritățile lor principale.

Afirmăm că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie să fie purtat niciodată”, au spus reprezentanții Chinei, Franței, Regatului Unit, Rusiei și Statelor Unite la acea vreme.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

INTERNAȚIONAL5 hours ago

SUA impun sancțiuni petroliere Iranului: Reducem sursele de venit ale Iranului pentru ”activitățile sale malefice”

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Zelenski, vizită la Berlin. Olaf Scholz anunță un ajutor militar de 1.4 miliarde de euro pentru Ucraina

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Comisia Europeană solicită platformei chinezești Temu să furnizeze informații cu privire la comercianții care vând produse ilegale pe platformă

REPUBLICA MOLDOVA11 hours ago

România nu acceptă “lecții de istorie” de la Rusia privind R. Moldova: Avem încredere în maturitatea și discernământul cetățenilor R. Moldova

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI12 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene prelungirea termenului de absorbție din PNRR dincolo de anul 2026: România este la doar 30%

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Ministrul german de externe, critici la adresa lui Putin: Refuză să accepte o pace justă pentru Ucraina și trimite în fiecare zi un nou semnal în favoarea războiului și a distrugerii

ROMÂNIA14 hours ago

De Ziua Spaniei, premierul Marcel Ciolacu își exprimă speranța ca acordul bilateral privind dubla cetățenie să fie semnat cât mai curând

CONSILIUL UE15 hours ago

Regulamentul privind reziliența cibernetică: Consiliul UE adoptă o nouă lege privind cerințele de securitate pentru produsele digitale

REPUBLICA MOLDOVA15 hours ago

Președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului SUA cere șefilor Facebook și Google să combată ”dezinformarea și informațiile false” înainte de referendumul privind aderarea R. Moldova la UE

ROMÂNIA15 hours ago

ARMO: Comerțul electronic din România ocupă locul 3 în Europa Centrală și de Est, cu perspective solide de creștere

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Organizația japoneză Nihon Hidankyo, distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace în 2024 pentru eforturile în direcția dezarmării nucleare

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

De la pupitrul democrației europene, vicepreședintele PE Victor Negrescu îi îndeamnă pe cetățenii R. Moldova să voteze la referendumul privind aderarea la UE pentru a acorda parcursului caracter ireversibil

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Siegfried Mureșan cere ca UE să fie dotată cu un buget ambițios în domeniul securității și apărării pentru a răspunde priorităților cetățenilor: Vor siguranță în Europa și doresc prosperitate

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE

ROMÂNIA1 week ago

Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României

ENGLISH1 week ago

INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation

INTERVIURI1 week ago

INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane

CHINA1 week ago

Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”

NATO1 week ago

Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump

ROMÂNIA2 weeks ago

Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari

Trending