Connect with us

RUSIA

SUA avertizează Rusia că îngreunarea accesului la asistență umanitară în Siria periclitează premisele unor relații bilaterale constructive

Published

on

© State Department photo by Ron Przysucha/ Public Domain

SUA avertizează Rusia că îngreunarea accesului la asistență umanitară în Siria, prin exercitarea dreptului de veto în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, periclitează premisele unor relații bilaterale constructive, potrivit declarațiilor făcute luni, 28 iunie, de secretarul de stat american Antony Blinken și un înalt oficial al Departamentului de Stat, în marja unei reuniuni la Roma a coaliţiei împotriva grupării teroriste Stat Islamic, relatează AFP, preluat de Agerpres.

„Este crucial să cooperăm pentru a „extinde ajutorul transfrontalier, care este esenţial pentru a ajunge la milioane de sirieni care au nevoie disperată de alimente, medicamente, vaccinuri anti-COVID şi alte bunuri de urgenţă”, a declarat Antony Blinken reporterilor.

Discuțiile s-au axat pe modalitățile de a convinge sau de a exercita presiuni asupra Rusiei pentru a nu se opune prin veto la un viitor vot al Consiliului de Securitate al ONU cu privire la o rezoluție care să permită în continuare Organizației Națiunilor Unite să transporte alimente și medicamente prin intermediul unui singur coridor de la granița cu Turcia în Siria. De acolo, acestea sunt distribuite altor milioane de persoane strămutate, nu de Statul Islamic, ci de războiul civil din Siria, care durează deja de zece ani.

Întrebat cum va exercita administrația presiuni asupra rușilor și ce ar face oficialii în cazul unui nou veto, un înalt oficial al Departamentului de Stat a declarat că „ceea ce s-a spus clar începând de la președinte în jos … este că dorim să avem o relație constructivă cu Rusia în domeniile în care putem colabora, iar Siria este unul dintre ele”.

În cadrul întâlnirii sale cu președintele rus Vladimir Putin la Geneva în această lună, Biden „a ridicat direct problema” și a precizat că administrația dorește nu numai ca punctul de trecere Bab al-Hawa să rămână deschis, ci și ca altele să fie redeschise, a declarat oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului.

„Dacă nu suntem capabili să cooperăm cu privire la această nevoie umană de bază”, a spus oficialul, „acest lucru îngreunează colaborarea cu rușii cu privire la orice altceva legat de Siria în sens mai larg”.

Blinken a anunțat, de asemenea, că administrația va oferi un ajutor umanitar suplimentar de 436 de milioane de dolari sirienilor din interiorul țării și țărilor din regiune care găzduiesc milioane de sirieni care au fugit în timpul războiului civil.

Acest război a fost mai mult sau mai puțin câștigat de președintele sirian Bashar al-Assad, cu ajutorul masiv al raidurilor aeriene rusești și al milițiilor susținute de Iran. Forțele de opoziție rămase, inclusiv unele afiliate la al-Qaeda, au fost împinse în colțul de nord-vest al țării, împreună cu milioane de refugiați care au sfârșit acolo după ce au fugit de confruntările din alte zone.

În 2014, când Națiunile Unite au început să livreze ajutoare umanitare, existau patru puncte de trecere a frontierei. În 2020, însă, Rusia s-a folosit de două ori de amenințarea privind dreptul de veto pentru a insista ca celelalte trei să fie închise și pentru a-l limita pe cel rămas, la Bab al-Hawa, la un mandat de șase luni care se încheie la miezul nopții în data de 10 iulie.

Națiunile Unite au avertizat că milioane de oameni din interiorul Siriei riscă să moară de foame și au nevoie disperată de ajutor medical, inclusiv pentru coronavirus.

Rusia i-a acuzat, însă, pe americani și pe aliații lor că încearcă să submineze suveranitatea teritorială a Siriei și a declarat că ajutorul ar trebui să fie livrat doar prin liniile de luptă interne – ceea ce înseamnă că toate ajutoarele ar trebui să treacă prin Damasc.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Ambasadorul României la Moscova și ministrul adjunct de externe al Rusiei au discutat despre “posibilitățile de conlucrare bilaterală la ONU”

Published

on

© Ambasada României la Moscova/ via MAE

Ambasadorul României în Federația Rusă, Cristian Istrate, a avut marți, la Moscova, o întâlnire cu ministrului adjunct al afacerilor externe al Federației Ruse, Serghei Verșinin, informează Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, în cadrul convorbirii, au fost discutate o serie de chestiuni de actualitate de pe agenda internațională. Au fost trecute în revistă posibilitățile de conlucrare bilaterală la ONU, inclusiv în timpul celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Întrevederea dintre cei doi oficiali a avut loc în timp ce la București, în deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomației Române, președintele Klaus Iohannis a afirmat că România nu și-a schimbat poziția de politică externă cu privire la Federația Rusă.

“În ce privește Rusia, poziția noastră rămâne neschimbatăo relație normală depinde de revenirea la un comportament predictibil, bazat pe respectarea dreptului internațional. Continuă blocajele în soluționarea conflictelor prelungite, în timp ce militarizarea Crimeii și a Mării Negre rămâne îngrijorătoare”, a afirmat șeful statului.

Întrevederea Istrate – Verșinin urmează unei întâlniri pe care ambasadorul român a avut-o în luna iulie cu ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov, discuțiile vizând teme precum controlul armamentului.

Amintim că noul ambasador al României în Federația Rusă, Cristian Istrate, i-a prezentat la 18 mai, la Moscova, președintelui Vladimir Putin scrisorile de acreditare, context în care liderul de la Kremlin a afirmat că există potențial de cooperare între România și Rusia.

Cristian Istrate este expert specializat în tematici de securitate, NATO și controlul armamentelor. Deține gradul diplomatic de ambasador din anul 2019, iar din 2013 până în 2021 au fost reprezentantul permanent al României pe lângă organizațiile internaționale de la Viena. A fost ambasador  la Oslo între 2006-2011 și director general al Departamentului Afaceri Strategice din cadrul Centralei MAE (2011-2013). Cunoaște limbile engleză, franceză și spaniolă.

Continue Reading

RUSIA

Studiu: Trolii pro-Kremlin conduc o amplă operațiune de influențare a opiniei publice prin infiltrarea pe site-urile marilor publicații de știri occidentale

Published

on

©Digital EU/ Twitter

Trolii pro-Kremlin sunt responsabili de infiltrarea în secțiunea de comentarii a cititorilor de pe site-urile unor importante publicații de știri occidentale, ca parte a unei „operațiuni majore de influențare” a opiniei publice, arată nou studiu pe tema dezinformării realizat de Universitatea Cardiff, relatează dpa, citat de Agerpres.

Institutul de Cercetare a Criminalității și Securității de la Universitatea Cardiff – specializat în expunerea dezinformării- a descoperit că troli pro-Kremlin ar fi postat comentarii favorabile președintelui rus Vladimir Putin și împotriva Marii Britanii, a SUA și a altor aliați occidentali în secțiunea de comentarii de pe site-urile marilor organizații de știri din Vest. Comentariile ar fi fost apoi folosite de organizațiile media de stat rusești în articole care pretindeau că reflectă sentimentul cititorilor Daily Mail sau Times, de exemplu, în timp ce, în realitate, foloseau comentariile false postate de troli.

Cu toate acestea, institutul nu a putut stabili cu certitudine cine se află în spatele postărilor, pe baza unor dovezi din surse deschise, dar a afirmat că acțiunile respective indică „o operațiune a statului rus”.

„Acest raport evidențiază amenințarea la adresa democrației noastre reprezentată de dezinformarea susținută de statul rus pe internet. Regatul Unit lucrează îndeaproape cu aliații internaționali pentru a ține piept trolilor Kremlinului care colportează minciuni”, a declarat ministrul de externe britanic Dominic Raab. 

Institutul și-a prezentat cercetările și analizele în prima parte a unei lucrări în două părți, intitulată „Cum manipulează în mod sistematic o operațiune de influențare asociată Kremlinului mass-media occidentale pentru a construi și a comunica dezinformarea”.

Potrivit cercetării, tacticile utilizate par „concepute pentru a transmite în mass-media idei și poziții pro-Kremlin ca răspuns la subiecte legate de interesele geopolitice ale Rusiei”. Acestea sunt apoi prelucrate în mass-media rusești pentru a prezenta o imagine distorsionată în mod deliberat a opiniei publice occidentale”.

Institutul a descoperit această activitate suspectă în aprilie, când a efectuat cercetări privind tensiunile tot mai mari dintre Ucraina și Rusia. Acesta a găsit dovezi ale presupusei operațiuni de manipulare a opiniei publice în comentariile cititorilor a peste 32 de instituții media din 16 țări, în legătură cu 242 de articole publicate între februarie și jumătatea lunii aprilie.

Printre publicațiile aparent vizate se numără Daily Express din Regatul Unit, Washington Post din SUA, Le Figaro din Franța, Der Spiegel din Germania și La Stampa din Italia.

Cercetătorii au mai observat că site-urile de știri au fost ținte ușoare din cauza lipsei controalelor de securitate.

Continue Reading

RUSIA

Nord Stream 2: Un tribunal din Germania obligă Rusia să împartă gazoductul cu concurenții din Europa pentru a limita monopolul energetic

Published

on

© Kremlin

Rusia va trebui să împartă controlul asupra noului său gazoduct Nord Stream 2 către Germania, în conformitate cu normele antitrust ale Uniunii Europene, în urma unei hotărâri judecătorești luate de un tribunal din Düsseldorf.

Gazprom, furnizorul rus de gaze naturale care deține gazoductul, va trebui să cedeze gestionarea zilnică a operațiunilor sale unei terțe părți independente, în conformitate cu legislația UE menită să limiteze monopolurile energetice, a declarat miercuri (25 august) un tribunal german din Düsseldorf, informează EU Observer.

De asemenea, Gazprom va trebui să scoată la licitație jumătate din capacitatea sa pentru a fi utilizată de concurenții din Europa, potrivit hotărârii judecătorești.

Această decizie judecătorească este în conformitate cu noua directivă europeană privind gazele naturale, negociată de președinția română a Consiliului Uniunii Europene în anul 2019 și care a intrat în vigoare în același an. Directiva a scutit conductele existente, însă ea se aplică celor noi.

Noile reguli prevăd că ”principiile legislației UE în materie de energie vor fi aplicate tuturor conductelor de gaz din și înspre țările terțe”. Practic, scopul modificării propuse a Directivei privind gazele naturale este de a se asigura faptul că liniilor de transport al gazelor dintre un stat membru și o țară terță li se aplică normele care reglementează piața internă a UE a gazelor naturale. 

Consorțiul Nord Stream 2, deținut de Gazprom, a susținut că gazoductul său este “finalizat”, deoarece finanțarea de 10 miliarde de euro pentru acesta era deja în vigoare până atunci. Dar, având în vedere că aproximativ 15 km din cei 1.230 km de conductă mai trebuie să fie instalați în Marea Baltică, tribunalul din Düsseldorf a respins solicitarea consorțiului.

“Conducta nu a fost construită complet și, prin urmare, nu a fost finalizată în conformitate cu legea”, a declarat miercuri tribunalul într-o declarație.

“Pe baza cadrului legal aplicabil la acel moment, compania a făcut investiții în valoare de miliarde de euro cu mult înainte ca Comisia Europeană să își anunțe planul de modificare [a legislației UE privind energia]”, a precizat Nord Stream 2.

Iar hotărârea de la Düsseldorf “demonstrează impactul discriminatoriu al directivei UE modificate privind gazele naturale”, a adăugat aceasta.

Gazprom poate face apel la verdictul de la Düsseldorf la Curtea Supremă din Germania.

Decizia tribunalului din Düsseldorf vine în contextul în care gazoductul Nord Stream 2 a primit și undă verde politică transatlantică pentru a fi finalizat, după ce Statele Unite și Germania au ajuns la 22 iulie la un acord privind gazoductul Nord Stream 2, Berlinul asumându-și obligația de a impune sancțiuni Rusiei în cazul în care Moscova va amenința securitatea energetică a vecinilor săi și a aliaților SUA din Europa.

Acordul respectiv, asemenea directivei europene a gazului, reprezintă instrumente prin care europenii și americanii caută să se asigure că Moscova nu va putea utiliza gazoductului ca o “armă geopolitică”, sporind monopolul european de gazul rusesc și vulnerabilitățile de securitate energetică.

Decizia tribunalului din Düsseldorf poate reprezenta și o victorie pentru Ucraina, atât Kievul, cât și capitalele occidentale urmărind ca Ucraina să rămână o țară de tranzit a gazului rusesc către Europa. Această hotărâre urmează și vizitelor pe care Angela Merkel, cancelarul german aflat pe finalul carierei sale politice, le-a întreprins săptămâna trecută la Moscova și la Kiev pentru întrevederi cu președinții Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 hours ago

Eurodeputatul Mircea Hava: Noul Bauhaus european, o oportunitate de a investi bani europeni în proiecte inovative. Trebuie să fie o pagină esențială din ”Biblia” multor administrații locale din România

U.E.7 hours ago

Eurostat: România, printre țările Uniunii Europene cu cea mai ridicată rată anuală a inflației în luna august

Marian-Jean Marinescu8 hours ago

Marian-Jean Marinescu, îndemn către autoritățile din România pentru a moderniza sistemul feroviar: Avem nevoie de proiecte bine scrise pentru a conecta regiunile slab dezvoltate de Europa de Vest

Daniel Buda8 hours ago

Daniel Buda: Parlamentul European contribuie la construirea unei Uniuni a Sănătății mai puternice

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Comisia Europeană lansează apeluri în valoare de 7 mld. de euro pentru infrastructură rezilientă. Cine poate aplica

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Comisia Europeană propune posibilitățile de pescuit pentru 2022 în Marea Mediterană și în Marea Neagră

ROMÂNIA10 hours ago

Visa Waiver: Ambasadorul României în SUA și secretarul american pentru securitate internă au convenit să lucreze pentru a reduce rata de refuz a cererilor de viză

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine în România după Congresul PNL pentru aprobarea PNRR

ROMÂNIA10 hours ago

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, întrevedere cu David Muniz, însărcinatul cu afaceri al SUA în România: Au fost abordate teme de interes privind cooperarea în sectorul agricol

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Slovenia primește 231 milioane de euro din cele 2,5 mld. prevăzute în PNRR pentru demararea investițiilor și reformelor de redresare

Marian-Jean Marinescu8 hours ago

Marian-Jean Marinescu, îndemn către autoritățile din România pentru a moderniza sistemul feroviar: Avem nevoie de proiecte bine scrise pentru a conecta regiunile slab dezvoltate de Europa de Vest

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine în România după Congresul PNL pentru aprobarea PNRR

Dragoș Pîslaru2 days ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Procesul tehnic de aprobare a PNRR-ului României este finalizat. 2 mld. de euro prefinanțare ar putea intra deja în țară în noiembrie

S&D2 days ago

Social-democrații din Parlamentul European se așteaptă ca Ursula von der Leyen să fie „îndrăzneață” pentru înfăptuirea Europei sociale, digitale și ecologice

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen pledează pentru apărarea “minunatelor valori europene” care au făcut Cortina de Fier să cadă: Ele sunt garantate de hotărârile CJUE, care trebuie respectate de fiecare stat membru

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen: Acoperirea deficitului de finanțare de către UE-SUA în domeniul climei va transmite un semnal puternic întregii lumi

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen anunță o nouă inițiativă a UE în domeniul semiconductorilor pentru a reduce dependența de Asia: Este o chestiune de suveranitate tehnologică. Să arătăm că suntem îndrăzneți

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen îndeamnă la accelerarea procesului pentru o abordare comună a UE privind migrația: Subiectul nu ar trebui folosit niciodată pentru a diviza

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen anunță că va organiza împreună cu Emmanuel Macron un summit european al apărării: Avem nevoie de o Uniune Europeană a Apărării

COMISIA EUROPEANA3 days ago

SOTEU 2021. Ursula von der Leyen afirmă că UE este lider mondial în lupta împotriva COVID: O pandemie este un maraton, nu un sprint. Am ales calea europeană. Și a funcționat!

Team2Share

Trending