Connect with us

SUA

SUA: Biden susține că va opri livrările suplimentare de arme dacă Israelul invadează Rafah

Published

on

© Official White House Photo by Adam Schultz

Președintele american, Joe Biden, a declarat că a avertizat Israelul cu reținerea unor arme în cazul în care acesta va desfășura o invazie terestră majoră la Rafah, afirmând că au murit civili în urma utilizării unui anumit tip de bombe, relatează Politico.

„Am spus clar că dacă vor intra în Rafah – nu au intrat încă în Rafah – dacă vor intra în Rafah, nu voi furniza armele care au fost folosite istoric pentru a face față la Rafah, pentru a face față orașelor – care se ocupă de această problemă”, a declarat Biden pentru CNN.

Israelul a pătruns marți în oraș în cadrul unei operații pe care Casa Albă a descris-o ca părând a fi una limitată.

Comentariile lui Biden, difuzate miercuri seară la CNN, urmează confirmării faptului că administrația a pus deja în pauză un transport de peste 3.000 de bombe din cauza îngrijorărilor că acestea ar putea fi folosite de Israel la Rafah, orașul din sudul țării care adăpostește peste 1 milion de civili din Gaza

Transportul suspendat includea 1.700 de bombe de peste 700 de kg și 1.800 de bombe de peste 900 kg. Bombele de peste 900 kilograme îngrijorează în mod special administrația americană, având în vedere impactul pe care l-ar putea avea în mediile urbane dense, a declarat un oficial al administrației americane, sub condiția anonimității.

La CNN, Biden a menționat, de asemenea, potențialul letal al acestei încărcături. 

„Au fost uciși civili în Gaza ca urmare a acestor bombe și a altor modalități prin care se atacă centrele populate”, a declarat șeful de la Casa Albă.

Totuși, Biden a declarat pentru CNN că SUA nu „renunță la securitatea Israelului”, inclusiv la sprijinul pentru sistemul de apărare Iron Dome, dar încearcă în schimb să limiteze capacitatea de acțiune militară proactivă.

Transportul, care este în prezent suspendat, nu este inclus în proiectul de lege privind ajutorul extern de 95 miliarde de dolari, adoptat recent, care includea 26 miliarde dolari sub formă de ajutor și asistență pentru Israel și Gaza. Israelul va primi finanțarea alocată de Congres din acel proiect de lege, a mai precizat oficialul citat anterior.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

SUA

Cu câteva zile înainte de a-i preda ștafeta lui Trump, Joe Biden a semnat un ordin pentru construirea infrastructurii AI: Nu vom permite să fim depășiți când vine vorba de tehnologia care va defini viitorul

Published

on

© President Biden/ Twitter

Președintele american Joe Biden a semnat marți un ordin pentru accelerarea construirii de noi centre de date specializate în Inteligența Artificială (IA), pentru a se asigura că Statele Unite vor continua să domine această tehnologie, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Statele Unite sunt lider mondial în domeniul inteligenței artificiale (AI). Inteligența artificială de ultimă generație va avea implicații profunde asupra securității naționale și un potențial enorm de a îmbunătăți viața americanilor, dacă va fi exploatată în mod responsabil, de la vindecarea bolilor până la menținerea comunităților în siguranță prin atenuarea efectelor schimbărilor climatice. Cu toate acestea, nu ne putem lua avansul de bunăvoie. Nu vom permite ca America să fie depășită în ceea ce privește tehnologia care va defini viitorul și nici nu ar trebui să sacrificăm standardele de mediu esențiale și eforturile noastre comune de a proteja aerul curat și apa curată”, a declarat Joe Biden într-un comunicat publicat de Casa Albă.

Ordinul le dă dispoziție Pentagonului și Ministerului Energiei să închirieze situri federale unde companii vor putea construi rapid, pe cheltuiala lor, centre de date IA cu servere avansate, alimentate din surse energetice curate.

Administrația Biden al cărei mandat se încheie în această lună a prezentat luni noi norme privind exportul de cipuri informatice avansate utilizate în domeniul inteligenței artificiale, anunță Deutsche Welle.

Acest cadru este văzut ca un efort de a împiedica China și alte țări să aibă acces la tehnologii avansate.

”În prezent, SUA este lider mondial în domeniul inteligenței artificiale – atât în ceea ce privește dezvoltarea inteligenței artificiale, cât și proiectarea cipurilor de inteligență artificială – și este esențial să păstrăm această poziție”, a declarat reporterilor Gina Raimondo, secretarul pentru comerț.

Această politică de ultim moment a administrației Biden se bazează pe măsurile introduse în 2023, care limitau exportul anumitor cipuri IA către China.

Cu toate acestea, noile norme depășesc granițele Chinei.

Uniunea Europeană și-a exprimat îngrijorarea cu privire la noile norme privind exportul de cipuri pentru inteligența artificială impuse de Washington care ar putea afecta unele țări membre și companiile acestora, insistând că Europa nu reprezintă un ”risc de securitate” pentru Statele Unite.

”Suntem îngrijorați cu privire la măsurile adoptate astăzi de SUA de restricționare a accesului la exporturile de cipuri avansate de inteligență artificială pentru anumite state membre ale UE și pentru întreprinderile acestora. Considerăm că este, de asemenea, în interesul economic și de securitate al SUA ca UE să cumpere cipuri AI avansate din SUA fără restricții: cooperăm strâns, în special în domeniul securității, și reprezentăm o oportunitate economică pentru SUA, nu un risc de securitate”, au transmis vicepreședintele executiv Henna Virkkunen, responsabilă pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație, și Maros Sefcovic, care se ocupă de comerț și securitate economică, precum și de relații interinstituționale și transparență.

Cei doi au anunțat că au transmis deja preocupările lor actualei administrații SUA și și-au arătat nerăbdarea de a colabora în mod constructiv cu următoarea administrația, sub conducerea lui Trump.

Continue Reading

SUA

Ministrul român de externe, alături de secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa: O relație transatlantică puternică, vitală pentru România

Published

on

© MAE - Facebook

Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu l-a primit marți, 14 ianuarie 2025, pe James O’Brien, asistent pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA, prilej cu care partea română a apreciat cele mai recente realizări ale Parteneriatului Strategic româno-american, informează un comunicat al MAE, remis CaleaEuropeana.ro.

Ambii interlocutori au apreciat substanța și dinamica dialogului bilateral, care au determinat succese semnificative precum includerea României în Programul Visa Waiver, dezvoltarea cooperării economice și în materie de energie, acțiunea coordonată România-SUA-UE și state din regiunea Mării Negre pentru îmbunătățirea conectivității la nivel regional, cu potențial de a crea noi oportunități economice pentru România.

Ministrul Emil Hurezeanu a apreciat contribuția SUA la securitatea și apărarea Flancului Estic al NATO, precum și la dezvoltarea abordării strategice privind regiunea Mării Negre, prin elaborarea unei Strategii privind Marea Neagră, având ca obiectiv securitatea și dezvoltarea acestei regiuni. A menționat implicarea României în promovarea unei Strategii UE privind regiunea, precum și importanța acțiunii complementare și coordonate UE-SUA-state riverane în materie de asigurare a securității și prosperității regionale.

Cei doi oficiali și-au arătat încrederea în soliditatea Parteneriatului Strategic România-SUA și în capacitatea de dezvoltare în continuare a acestuia, pe baza proiectelor bilaterale în curs. Ministrul român a subliniat că o relație transatlantică puternică este vitală pentru România, iar politica externă a României va continua să aibă ca prioritate principală promovarea acestui obiectiv.

Amintim că secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, în consultare cu secretarul de stat Antony Blinken, a desemnat săptămâna trecută, în mod oficial, România ca țară participantă la Programul Visa Waiver, marcând intrarea României în programul care facilitează circulația fără vize a cetățenilor români în Statele Unite, țara noastră devenind al 43-lea stat din lume inclus în acest program, iar începând cu 31 martie 2025 românii vor pot călători în SUA fără vize.

Citiți și: Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa și Eurasia despre Parteneriatul Strategic și programul Visa Waiver

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu a discutat cu James O’Brien, oficial al Departamentului de Stat al SUA, despre securitatea energetică și consolidarea democrației în R. Moldova

Published

on

© Administrația Prezidențială a Republicii Moldova

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit luni cu James O’Brien, secretar de stat adjunct pentru afaceri europene și eurasiatice în Departamentul de Stat al SUA, pentru a discuta despre parteneriatul strategic dintre cele două țări și sprijinul oferit de Statele Unite.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale de la Chișinău, dialogul a vizat ”asistența americană pentru modernizarea economiei, securitatea energetică și consolidarea democrației”.

”Statele Unite rămân un aliat de încredere al Moldovei și un susținător al parcursului său european”, subliniază instituția, amintind că ”asistența americană acordată începând cu luna februarie 2022 se apropie de un miliard de dolari, iar contribuția totală la dezvoltarea Republicii Moldova depășește 2,6 miliarde de dolari”.

Președinta Maia Sandu a evidențiat ”importanța continuării acestui parteneriat solid, inclusiv în contextul tranziției către o nouă administrație americană, reafirmând angajamentul de a întări cooperarea bilaterală pentru un viitor mai sigur și mai prosper”.

Statele Unite se numără printre partenerii Chișinăului care au depus eforturi considerabile pentru a sprijini Republica Moldova în fața acțiunilor hibride ale Rusiei, cel mai recent exemplu fiind criza energetică provocată de Moscova în țara de peste Prut prin oprirea furnizării de gaze către regiunea separatistă Transnistria.

Republica Moldova testează deja noi surse alternative de aprovizionare cu energie, printre partenerii către care se uită fiind Statele Unite, dar și România.

Un alt demers întreprins de Washington pentru sprjinirea Chișinăului se numără parteneriatul încheiat cu Republica Moldova pentru a combate dezinformarea și informațiile manipulatorii, mai ales că mica țară se pregătește anul acesta pentru alegeri parlamentare, după ce, anul trecut, a trecut prin alegeri prezidențiale care au reconfirmat-o pe Maia Sandu în funcție și printr-un referendum de includere a vectorului european în Constituție.

Citiți și: Republica Moldova și SUA au încheiat un parteneriat în vederea combaterii dezinformării și a informațiilor manipulatorii

SUA și R. Moldova își aprofundează relația pentru a combate eforturile Rusiei de a influența alegerile prezidențiale și referendumul de aderare la UE

Eforturi în această direcție de sprijin depune și Uniunea Europeană, care a anunțat un plan de plan financiar de 1,8 miliarde de euro pentru R. Moldova, cel mai mare de la independența țării, și care a condamnat printr-o rezoluție a Parlamentului European ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE din Republica Moldova.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA15 hours ago

Care sunt principalele realizări ale României în 2024 și care sunt domeniile în care țara noastră are potențialul de a se dezvolta (clasament al asociației ”Cred în România”)

REPUBLICA MOLDOVA16 hours ago

Maia Sandu avertizează: După criza umanitară provocată pe malul stâng, Kremlinul speră la o criză politică pe malul drept 

SUA16 hours ago

Cu câteva zile înainte de a-i preda ștafeta lui Trump, Joe Biden a semnat un ordin pentru construirea infrastructurii AI: Nu vom permite să fim depășiți când vine vorba de tehnologia care va defini viitorul

EVENIMENTE16 hours ago

Comisarul european Roxana Mînzatu, în dialog cu tinerii din Varșovia (20 ianuarie). Dezinformarea în lumea digitală, tema dezbaterii

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI16 hours ago

Dan Motreanu va aborda în PE implementarea Mecanismului de stimulare a talentelor: Regiunea Nord-Vest din România va primi sprijin pentru atenuarea schimbărilor demografice

ROMÂNIA DIGITALĂ17 hours ago

ICI București devine partener activ în inițiativa AI Factories: România va juca un rol strategic în inovația tehnologică europeană

NATO18 hours ago

”Santinela Baltică”. NATO își intensifică activitatea în Marea Baltică pentru a proteja infrastructura critică în fața atacurilor hibride

SUA18 hours ago

Ministrul român de externe, alături de secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa: O relație transatlantică puternică, vitală pentru România

REPUBLICA MOLDOVA19 hours ago

Maia Sandu a discutat cu James O’Brien, oficial al Departamentului de Stat al SUA, despre securitatea energetică și consolidarea democrației în R. Moldova

NATO19 hours ago

Armata României își extinde prezența militară la trei din cele opt grupuri de luptă NATO de pe flancul estic

SUA24 hours ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL1 week ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.1 week ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.2 weeks ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE2 weeks ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni

Trending