Connect with us

SUA

SUA condamnă legislația georgiană de sorginte rusească privind ”influența străină”: Reduce la tăcere vocile critice. Traiectoria occidentală a Georgiei este în pericol

Published

on

© US State Department/ Flickr

Statele Unite condamnă legislația din Georgia privind ”influența străină” de sorginte rusească precum și ”falsa poveste la care oficialii guvernamentali au recurs pentru a o apăra”.

”Membrii partidului de guvernământ au arătat clar că intenția legii este de a reduce la tăcere vocile critice și de a distruge societatea civilă vibrantă a Georgiei, care servește drept un control critic asupra guvernului în orice națiune democratică. Această legislație și retorica anti-occidentală a partidului Visul georgian plasează Georgia pe o traiectorie periculoasă.  Declarațiile și acțiunile guvernului georgian sunt incompatibile cu valorile democratice care stau la baza apartenenței la UE și NATO și, prin urmare, pun în pericol calea Georgiei către integrarea euro-atlantică.  Comentariile care descriu în mod eronat asistența externă în Georgia – pe care o acordăm de 32 de ani pentru a consolida economia, democrația și capacitatea Georgiei de a descuraja agresiunea rusă – subminează în mod fundamental relația puternică pe care am dezvoltat-o cu guvernul și poporul georgian”, reacționează Departamentul de Stat al SUA prin vocea purtătorului său de cuvânt Matthew Miller în urma recentelor evoluții din țara din Caucazul de Sud.

Acesta reiterată că Statele Unite sunt alături de ”poporul georgian” și sprijină dreptul acestuia de ”a-și face auzită vocea”.

”Condamnăm folosirea violenței împotriva protestelor pașnice, inclusiv împotriva jurnaliștilor care au relatat despre acestea. Folosirea forței pentru a suprima reuniunile pașnice și libertatea de exprimare este inacceptabilă și solicităm autorităților să permită protestatarilor pașnici să își continue exercitarea dreptului la libertatea de exprimare”, continuă oficialul american.

Parlamentarii georgieni au adoptat miercuri o nouă legislație controversată care ar califica grupurile societății civile finanțate de Occident drept agenți străini, în pofida indignării publice în creștere și a avertismentelor repetate că această măsură ar dinamita aspirațiile țării la Uniunea Europeană, anunță Politico Europe.

Citiți și: Ursula von der Leyen condamnă violențele împotriva protestatarilor georgieni care ”își exprimă atașamentul puternic față de democrație” și își arată îngrijorarea față de ”legea privind influența străină”

În cadrul celui de-al doilea vot în plen asupra proiectului de lege, parlamentarii din această țară din Caucazul de Sud au susținut propunerile guvernului cu 83-23, deschizând calea pentru ca legea să fie adoptată în următoarele săptămâni, chiar dacă mii de persoane au protestat în fața Adunării Naționale din capitala Tbilisi.

Autoritățile au folosit spray-uri cu piper și tunuri cu apă asupra a mii de protestatari din fața parlamentului georgian.

Președinta georgiană pro-europeană Salome Zourabichvili a lansat un apel la adresa manifestanților să ”stea departe de ușile Parlamentului”, deoarece „legea este deja adoptată prin a doua lectură”. Ea a cerut manifestanților să mențină protestul pașnic pe bulevardul central Rustaveli.

”Lupta noastră este această lege, ea se află în cadrul alegerilor, în cadrul fiecărei legi adoptate de guvern care ne îndepărtează de calea europeană”, a menționat aceasta.

Măsurile legii se vor aplica ONG-urilor, instituțiilor media și grupurilor de campanie care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate, va mai avea nevoie de un al treilea vot pentru a deveni lege.

Dar acum se așteaptă ca acest lucru să fie o formalitate, având în vedere că partidul de guvernământ Visul Georgian are majoritate și în această țară din Caucazul de Sud cutuma depunerii amendamentelor nu este des întâlnită.

Luni, comisia pentru afaceri juridice a parlamentului a dat undă verde legii după o audiere acerbă, în cadrul căreia parlamentari din opoziție au fost scoși din sală și li s-a interzis să pună întrebări din motive procedurale.

Între timp, ONG-uri și apărători ai drepturilor omului au declarat că li s-a refuzat posibilitatea de a prezenta argumente cu privire la potențialul impact al legii asupra activității lor, acuzându-l pe deputatul partidului Visul georgian și președintele comisiei, Anri Okhanashvili, că le-a ”cenzurat” vocile.

De asemenea, jurnaliștilor din mass-media online, care ar putea fi cei mai afectați de proiectul de lege, li s-a interzis accesul în parlament.

Proiectul de lege a fost propus inițial anul trecut, dar a fost retras de guvern după proteste publice de amploare și condamnări internaționale.

În timp ce Visul georgian susține că este necesar pentru a asigura transparența și pentru a proteja democrația fragilă a țării, criticii spun că proiectul de lege seamănă cu normele rusești privind ”agenții străini”, care au fost folosite pentru a închide grupurile societății civile și pentru a reprima vocile critice.

Marți seară, poliția a încercat să pună capăt demonstrațiilor pașnice din fața clădirii parlamentului din Tbilisi, folosind gaze lacrimogene și scuturi pentru a dispersa cu forța protestatarii.

S-a confirmat că cel puțin 63 de persoane au fost reținute, în timp ce un politician de rang înalt din opoziție a rămas cu un ochi umflat și fără dinți după ce ar fi fost bătut de ofițeri.

Ombudsmanul pentru drepturile omului al țării a acuzat autoritățile că au folosit o forță ”disproporționată” împotriva mulțimii, în timp ce Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a îndemnat partidul de guvernământ Visul georgian să se asigure că este respectat dreptul la întruniri pașnice.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

SUA

SUA alocă o finanțare militară suplimentară de 2 miliarde de dolari pentru Ucraina

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Statele Unite alocă o finanțare militară suplimentară de 2 miliarde de dolari pentru Ucraina, a anunțat secretarul de stat american Antony Blinken, în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, la Kiev, relatează Reuters și AFP, preluat de Agerpres.

„Avem, bineînțeles, suplimentul, iar asistența din supliment este pe drum. De fapt, ne ocupăm de ea. O parte din ea a fost deja livrată. Dar astăzi vreau să adaug ceva în plus, anunțând că vom oferi o finanțare militară externă suplimentară de 2 miliarde de dolari pentru Ucraina. Și am pregătit totul în cadrul unui fond de investiții pentru apărare, primul de acest fel”, a declarat Blinken.

Potrivit lui Blinken, această finanțare va consta din trei componente.

În primul rând, acest fond va oferi asistență în prezent, astfel încât Ucraina să poată procura arme; în al doilea rând, va permite o concentrare asupra investițiilor în infrastructura de apărare a Ucrainei; și în al treilea rând, va construi o bază a industriei de apărare care va contribui la consolidarea în continuare a capacității de a produce ceea ce Ucraina are nevoie acum.

„Și, în cele din urmă, utilizarea acestui fond pentru a ajuta Ucraina să achiziționeze echipamente militare din alte țări, nu doar din Statele Unite, pentru uzul Ucrainei. Toate acestea, în special când ne gândim la baza industrială de apărare, se bazează pe un spirit incredibil de inovație, de ingeniozitate, de antreprenoriat, pe care îl vedem aici, în Ucraina, și pe care am avut din nou ocazia să îl văd cu ochii mei”, a adăugat șeful diplomației americane.

Marți, secretarul de stat american Antony Blinken a subliniat, în timpul vizitei sale la Kiev, că partea americană este angajată să asigure succesul Ucrainei pe câmpul de luptă.

Acordul pentru cel mai recent ajutor vine în contextul în care forțele rusești își intensifică atacurile de-a lungul liniilor de front din nordul și estul Ucrainei.

Blinken a declarat miercuri că Statele Unite „urgentează” o mare parte din ajutorul militar din pachetul de 60 de miliarde de dolari pe care președintele Joe Biden l-a aprobat în aprilie.

„Suplimentul de 60 de miliarde de dolari, știm, sosește într-un moment critic”, a spus el. „Ucraina se confruntă cu acest nou atac brutal al Rusiei și vedem din nou lovituri fără sens asupra civililor și clădirilor rezidențiale”.

Blinken a mai anunţat că o întâlnire între preşedinţii american şi ucrainean, Joe Biden şi Volodimir Zelenski, ar putea avea loc în săptămânile următoare, iar în acelaşi orizont de timp ar putea fi semnat un acord de securitate între SUA şi Ucraina, după ce Kievul a încheiat deja acorduri de acest fel cu mai multe state occidentale care-i oferă ajutor militar în războiul cu Rusia.

Cât despre folosirea de către Kiev armelor primite ca ajutor pentru a ataca direct teritoriul Rusiei, secretarul american de stat a susţinut că aceasta este o decizie ce revine Ucrainei. „Noi nu am încurajat sau favorizat lovituri în afara Ucrainei, dar în cele din urmă revine Ucrainei să ia deciziile asupra modului în care duce acest război”, a spus Blinken, după ce Rusia a avertizat ţările occidentale cu privire la orice atac asupra teritoriului său cu armele acestora.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken s-a întâlnit la Kiev și cu președintele Volodimir Zelenski. La întâlnire a participat, de asemenea, reprezentantul special al SUA pentru redresarea economică a Ucrainei, Penny Pritzker, care face parte din delegația americană.

Șeful statului i-a mulțumit lui Antony Blinken pentru vizita sa periodică în Ucraina, care reprezintă un semnal important al sprijinului constant și puternic al Statelor Unite pentru țara sa, relatează Administrația Prezidențială ucraineană. Volodimir Zelenski și-a exprimat, de asemenea, recunoștința față de președintele Joe Biden și administrația sa, față de ambele partide și camere ale Congresului, față de președintele Camerei Reprezentanților Mike Johnson și față de întregul popor american pentru aprobarea recentă a pachetului de ajutor pentru Ucraina, întrucât este extrem de important pentru soldații ucraineni aflați pe linia frontului.

Continue Reading

SUA

SUA ar putea ”reevalua” relația cu Georgia după adoptarea controversatei legi privind ”influența străină”. UE avertizează Tbilisi că legislația afectează ”progresul țării pe calea Uniunii Europene”

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Casa Albă și-a exprimat marți ”îngrijorarea profundă” față de adoptarea în Georgia a unei controversate legi privind ”influența străină”, atrăgând atenția că SUA ar putea ”reevalua” relația lor cu această țară din Caucaz, anunță AFP, citat de Agerpres.

Washingtonul se așteaptă ca ”președinția (georgiană) să facă uz de dreptul de veto”, a subliniat pentru presă purtătoarea de cuvânt Karine Jean-Pierre.

Momentan, SUA așteaptă să vadă dacă Parlamentul ”va încerca să treacă peste un eventual veto”, dar această lege ”ne va obliga să reevaluăm fundamental relaţia noastră cu Georgia”, a adăugat ea, argumentând că legislația ”contravine valorilor democratice şi care va îndepărta şi mai mult Georgia de valorile Uniunii Europene, ca să nu mai vorbim de NATO”.

Parlamentarii georgieni au aprobat marți planurile controversate de a califica sute de ONG-uri și instituții media drept agenți străini, deschizând calea ca proiectul să devină o lege de inspirație rusească.

Legiuitorii din această țară au ignorat astfel avertismentele venite din partea Occidentului și nemulțumirea manifestată de populație, care a ieșit în stradă pentru a-și manifesta opoziția față de legislația care riscă să deturneze parcursul european al țării.

Citiți și: Parlamentul Georgiei a adoptat legea “agenților străini” inspirată din Rusia, sfidând avertismentele UE. Protestele din Tbilisi iau amploare

De altfel, despre acest aspect vorbesc și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, și comisarul european pentru extindere Olivér Várhelyi.

”UE a afirmat în mod clar și repetat că spiritul și conținutul legii nu sunt în conformitate cu normele și valorile fundamentale ale UE. Aceasta va submina activitatea societății civile și a mass-mediei independente, în timp ce libertatea de asociere și libertatea de exprimare sunt drepturi fundamentale care se află în centrul angajamentelor Georgiei în cadrul Acordului de asociere și al oricărei căi de aderare la UE. Adoptarea acestei legi are un impact negativ asupra progresului Georgiei pe calea UE. Alegerea privind calea de urmat este în mâinile Georgiei. Îndemnăm autoritățile georgiene să retragă legea, să își mențină angajamentul față de calea către UE și să avanseze reformele necesare detaliate în cele 9 etape. UE este pregătită să continue să sprijine georgienii care lucrează pentru un viitor european”, reacționează cei doi oficiali europeni într-un comunicat al Comisiei Europene.

Urmând exemplul Kievului, Tbilisi a decis la 3 martie 2022 să depună cererea de aderare la Uniunea Europeană, angajându-se pe o cale cu sens unic a valorilor democratice.

La distanță de câteva luni, mai precis pe 17 iunie 2022, Comisia Europeană a luat hotărârea de a-i oferi acestei țări din Caucaz o perspectivă de a deveni membră a Uniunii Europene, pentru ca pe 8 noiembrie 2023, să decidă recomandarea acordării statului de țară candidată, după ce a constat progresele înregistrate de Tbilisi, decizie adoptată ulterior de liderii UE la 15 decembrie 2023. 

Continue Reading

SUA

Casa Albă intenționează să trimită Israelului arme și muniții în valoare de 1 miliard de dolari, în afara pachetului de sprijin militar extern recent adoptat

Published

on

© White House/ Flickr

Administrația Biden le-a transmis principalilor parlamentari că va trimite Israelului arme și muniții suplimentare în valoare de peste 1 miliard de dolari, au declarat marți trei consilieri ai Congresului. Cu toate acestea, nu se știe deocamdată cât de repede vor fi livrate armele, informează CNN.

Este primul transport de arme către Israel care a fost dezvăluit de când administrația a pus în așteptare un alt transfer de arme, constând în 3.500 de bombe de până la 2.000 de kilograme fiecare, în această lună. Administrația Biden, invocând preocuparea pentru victimele civile din Gaza, a declarat că a pus în așteptare acel transfer de bombe pentru a împiedica Israelul să folosească aceste muniții specifice în ofensiva sa în orașul Rafah, în sudul aglomerat al Gazei.

Pachetul dezvăluit marți include aproximativ 700 milioane de dolari pentru muniție pentru tancuri, 500 milioane de milioane de dolari pentru vehicule tactice și 60 milioane de dolari pentru mortiere, au declarat consilierii din Congres. Aceștia au vorbit sub rezerva anonimatului deoarece transferul de arme nu a fost încă făcut public.

Momentan nu a fost indicat când vor fi trimise armele. Doi consilieri ai Congresului au declarat că transportul nu face parte din pachetul de ajutor extern mult întârziat pe care Congresul l-a adoptat și președintele Joe Biden l-a semnat luna trecută. De asemenea, nu se știe dacă transportul a fost ultima tranșă dintr-o vânzare de arme existentă sau este ceva nou.

Administrația Biden a fost criticată de ambele părți ale spectrului politic din cauza sprijinului său militar pentru războiul pe care Israelul îl poartă deja de șapte luni împotriva Hamas în Gaza – într-un moment în care Biden se luptă pentru realegere împotriva fostului președinte Donald Trump.

Unii dintre colegii democrați ai lui Biden l-au împins pe acesta să limiteze transferurile de arme ofensive către Israel pentru a face presiuni asupra aliatului american să facă mai mult pentru a proteja civilii palestinieni. Protestele din campusurile universitare din întreaga SUA au impulsionat transmiterea mesajului în această primăvară.

Parlamentarii republicani au profitat de pauza impusă de administrație în ceea ce privește transferurile de bombe, spunând că orice diminuare a sprijinului SUA pentru Israel – cel mai apropiat aliat al său în Orientul Mijlociu – slăbește această țară în lupta împotriva Hamas și a altor grupuri susținute de Iran. În Cameră, aceștia intenționează să avanseze săptămâna aceasta un proiect de lege care să impună livrarea de armament ofensiv pentru Israel.

În ciuda suspendării punctuale a transportului de bombe, Biden și oficialii administrației au precizat că vor continua alte livrări de arme și sprijinul militar general pentru Israel, care este cel mai mare beneficiar al ajutorului militar american.

Biden va avea grijă ca „Israelul să dispună de toate mijloacele militare de care are nevoie pentru a se apăra împotriva tuturor dușmanilor săi, inclusiv împotriva Hamas”, a declarat luni reporterilor purtătorul de cuvânt pentru securitate națională, John Kirby. „Pentru el, acest lucru este foarte simplu: va continua să furnizeze Israelului toate capacitățile de care are nevoie, dar nu dorește ca anumite categorii de arme americane să fie folosite într-un anumit tip de operațiune într-un anumit loc. Și, din nou, el a fost clar și consecvent în această privință”.

Ca răspuns la planul republicanilor din Camera Reprezentanților de a merge mai departe cu un proiect de lege care să impună livrarea de arme ofensive pentru Israel, Casa Albă a declarat marți că Biden se va opune prin veto proiectului de lege dacă acesta va fi adoptat de Congres.

Proiectul de lege nu are practic nicio șansă în Senatul controlat de democrați. Însă, democrații din Camera Reprezentanților sunt oarecum divizați pe această temă, iar aproximativ 24 de parlamentari au semnat o scrisoare adresată administrației Biden, în care se declară “profund îngrijorați de mesajul” transmis prin întreruperea expedierii de bombe.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA14 hours ago

MAE publică un ghid pentru românii care doresc să voteze pentru Parlamentul European la secțiile de votare organizate în străinătate

U.E.15 hours ago

Grecia propune înființarea unui sistem european de apărare antiaeriană similar cu sistemul israelian Iron Dome

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ15 hours ago

BCE constată că vulnerabilitățile în materie de stabilitate financiară s-au atenuat, dar perspectivele rămân fragile

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Înaintea alegerilor europene, UE include pe lista sancțiunilor patru noi instituții media susținute de Kremlin, anunță vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

UE sprijină îmbunătățirea cooperării la punctele de trecere a frontierei dintre Ucraina și R. Moldova în cadrul coridoarelor de solidaritate

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

CE: 54 de proiecte industriale în domeniul apărării vor fi finanțate cu peste 1 miliard de euro prin intermediul Fondului european de apărare (FED)

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Comisia Europeană a deschis o procedură oficială împotriva Meta privind protecția minorilor pe platformele Facebook și Instagram

U.E.18 hours ago

Ministrul de Interne al Austriei: Înăsprirea regulilor de azil funcționează

U.E.19 hours ago

Tabloul european al tentativelor de asasinare și al asasinatelor împotriva liderilor politici din Europa ultimilor 50 de ani

ROMÂNIA19 hours ago

România, printre cele 15 țări membre UE care solicită ”noi soluții” pentru a transfera mai ușor migranții în statele terțe

INTERNAȚIONAL2 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA4 days ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO1 week ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO3 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20243 weeks ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL3 weeks ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

Trending