Connect with us

RUSIA

SUA consideră că anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială a armatei este o dovadă a ”disprețului total” față de ONU și un semn că ”Rusia eșuează” în Ucraina

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Secretarul de stat american, Antony Blinken, consideră că anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială a armatei ruse și organizarea unor așa-zise referendumuri în regiunile ucrainene ocupate arată ”disprețul total” al liderului rus față de ONU.

”Exact principiile pentru care ne-am reunit aici, în această săptămână, din Carta suveranității, independenței, integrității teritoriale sunt cele care sunt încălcate brutal de Rusia, inclusiv prin încercările de a continua cu aceste referendumuri și prin efortul de a mobiliza forțe pentru a cuceri teritoriul suveran ucrainean”, a spus Blinken, în contextul în care, la New York, are loc Adunarea Generală a Națiunilor Unite, potrivit CNN.

Oficialul american nu s-a arătat surprins de anunțul Moscovei, în contextul pierderilor înregistrate de forțele ruse pe câmpul de luptă și al îngrijorărilor tot mai răspândite la nivel global privind războiul din Ucraina, cele mai recente dovezi în acest sens fiind declarațiile președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care a cerut Rusiei să returneze teritoriile ucrainene ocupate, inclusiv Crimeea, ”proprietarului de drept”, dar și ale premierului indian, Narendra Modi, care i-a transmis lui Putin, în cadrul unei întâlniri ce a avut loc în contextul reuniunii Organizației pentru Cooperare de la Shanghai, că ”epoca războiului” a apus. 

”Am văzut în ultimele săptămâni victorii semnificative ale Ucrainei în a prelua controlul asupra propriului teritoriu, confiscat de forțele ruse de când a început agresiunea, la 24 februarie. Este, de asemenea, o perioadă în care Rusia însăși înregistrează grave înfrângeri pe câmpul de luptă și chiar și unii dintre cei mai apropiați parteneri ai săi își exprimă în mod clar îngrijorarea profundă cu privire la ceea ce face Rusia și la consecințele pe care acest lucru le are pentru țările din întreaga lume”, a descris Blinken.

Secretarul de stat american a reiterat că Statele Unite nu vor recunoaște niciodată referendumurile false susținute de Rusia în Ucraina sau oricare alt demers al Moscovei de a anexa teritoriul ucrainean, considerând că este important ca și alte țări să lămurească acest lucru.

Citiți și: 
UE condamnă referendumurile ilegale anunțate în teritoriile ocupate din estul Ucrainei și pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei

Antony Blinken a completat că astfel de acțiuni din partea Kremlinului nu arată decât slăbiciune.

”Este un semn că Rusia eșuează”, a descris oficialul american recentele anunțuri ale liderului de la Kremlin.

Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat miercuri o mobilizare parțială a armatei ruse pentru a îndeplini obiectivele ”operațiunii militare speciale” în Ucraina, termen folosit de acesta și de subordonații său pentru a descrie războiul ilegal și neprovocat declanșat de Rusia împotriva vecinului său de la vest.

”Noi vom utiliza cu siguranţă toate mijloacele de care dispunem pentru a proteja Rusia şi poporul nostru”, a afirmat liderul de la Kremlin într-un discurs televizat adresat națiunii, primul după cel din 24 februarie, în care anunța declanșarea războiului, conform TASS, Reuters și AFP.

În ultima perioadă, rușii au pierdut teren în fața forțelor armate ucrainene, acestea din urmă eliberând mai multe teritorii ocupate de invadatori.

Într-o primă reacție, Regatul Unit, un aliat neobosit al Ucrainei de când a izbucnit războiul, la 24 februarie, a calificat anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială a armatei drept ”o recunoaștere a faptului că invazia eșuează”, conform The Guardian.

”Încălcarea de către președintele Putin a propriilor promisiuni de a nu mobiliza o parte a populației și anexarea ilegală a unor părți din Ucraina reprezintă o recunoaștere a faptului că invazia sa eșuează. El și ministrul său al apărării au trimis zeci de mii de cetățeni la moarte, prost echipați și prost coordonați. Amenințările și propaganda nu pot ascunde faptul că Ucraina câștigă acest război, comunitatea internațională este unită, iar Rusia devine un paria global”, a descris Ben Wallace situația.

O reacție a venit și din partea României, prin vocea premierului Nicolae Ciucă. 

”Astăzi este Ziua Internaţională a Păcii şi în loc să o celebrăm cum se cuvine, din păcate, în această dimineaţă am luat act de declaraţiile preşedintelui Putin, am luat act cu îngrijorare de declaraţiile referitoare la mobilizarea parţială a armatei Federaţiei Ruse şi la desfăşurarea aşa-ziselor referendumuri în Donbas, Herson şi Zaporojie. Ne menţinem atitudinea echilibrată şi vom continua să analizăm cu calm evoluţia situaţiei împreună cu aliaţii noştri din NATO şi partenerii din Uniunea Europeană. Îmi exprim, totodată, speranţa ca situaţia în zona de conflict să nu escaladeze”, a punctat Nicolae Ciucă în cadrul unei ședințe de Guvern.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

RUSIA

SUA susțin că Rusia a lansat o armă spaţială capabilă să atace alţi sateliţi pe orbita joasă a Pământului

Published

on

© DoD photo by U.S. Army Sgt. James K. McCann

Rusia a lansat ceea ce este probabil o armă spațială capabilă să atace alți sateliți pe orbita joasă a Pământului, a susținut marți purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, conform DPA, citat de Agerpres.

Acesta a explicat că lansarea a avut loc pe 16 mai și că satelitul rus este acum pe aceeași orbită cu satelitul guvernului american.

Întrebat dacă satelitul rus a ameninţat satelitul american, Ryder a spus: ”Ei bine, este o armă de apărare spaţială pe aceeaşi orbită cu un satelit al guvernului american”.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului dublează mesajul transmis de reprezentantul SUA la ONU, Robert Wood, săptămâna trecută, când Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a respins rezoluția Rusiei privind interzicerea tuturor armelor în spațiu.

De altfel, Statele Unite au precizat că nu este pentru prima dată când Moscova lansează astfel de arme spațiale, făcând trimitere la momente din 2019 și 2022.

Washingtonul a încercat să prevină o cursă periculoasă a înarmării în spațiu, cu precădere o cursă a înarmării nucleare, și a depus alături de Japonia o rezoluție, care a fost însă respinsă de Rusia.

Documentul ar fi cerut tuturor țărilor să nu dezvolte sau să desfășoare arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă în spațiu, care sunt deja interzise în conformitate cu un tratat internațional din 1967.

Ambasadoarea SUA la ONU a anunțat rezoluția SUA-Japonia în martie după ce, la mijlociul lunii februarie,  Casa Albă, prin purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională, John Kirby, a declarat că SUA au informații că Rusia dezvoltă o armă antisatelit, despre care Washingtonul crede că nu este încă operațională.

Continue Reading

RUSIA

Noi persoane și companii implicate în facilitarea transferului de arme nord-coreene către Rusia, incluse de SUA pe lista sancțiunilor

Published

on

© Flickr/ Creative Commons/ Eurasian Women’s Forum

Statele Unite au anunțat joi sancțiuni împotriva a două persoane fizice și a trei companii ruse sub acuzația că facilitează transferul de arme nord-coreene către Rusia, inclusiv a unor rachete balistice pentru a fi utilizate în războiul din Ucraina, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Acțiunea de astăzi se bazează pe mai multe sancțiuni de anul trecut care au vizat relația militară dintre Rusia și Coreea de Nord și subliniază opoziția noastră față de continuarea transferurilor de arme și de aprofundarea cooperării în domeniul apărării între Rusia și Coreea de Nord.  Rusia a folosit deja peste 40 de rachete balistice produse de Coreea de Nord împotriva Ucrainei, precum și muniții, pe care Moscova le-a importat cu încălcarea directă a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU privind Coreea de Nord”, explică Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat.

Statele Unite semnalează că intensificarea relației dintre Coreea de Nord și Rusia ”reprezintă o amenințare de anvergură la adresa securității globale și a regimului internațional de neproliferare”.

”Vom continua să luăm toate măsurile adecvate pentru a contracara parteneriatul destabilizator dintre Rusia și Coreea de Nord și invităm și alți membri ai comunității internaționale să ni se alăture”, mai precizează Departamentul de Stat.

Conform unui comunicat al Trezoreriei SUA, toate proprietățile și participațiile la proprietăți ale persoanelor desemnate, care se află în Statele Unite sau care se află în posesia sau sub controlul unor persoane din SUA, sunt blocate și trebuie raportate la OFAC.

În plus, orice entități care sunt deținute, direct sau indirect, individual sau în ansamblu, în proporție de 50 % sau mai mult de una sau mai multe persoane blocate sunt, de asemenea, blocate.

Cu excepția cazului în care sunt autorizate printr-o licență generală sau specifică emisă de OFAC, sau sunt scutite, reglementările OFAC interzic, în general, toate tranzacțiile efectuate de persoane din SUA sau în interiorul (sau în tranzit) Statelor Unite care implică orice proprietate sau interes în proprietatea persoanelor desemnate sau altfel blocate.

În plus, instituțiile financiare și alte persoane care se angajează în anumite tranzacții sau activități cu entitățile și persoanele sancționate se pot expune la sancțiuni sau pot face obiectul unei acțiuni de aplicare a sancțiunilor.

Interdicțiile includ realizarea oricărei contribuții sau furnizarea de fonduri, bunuri sau servicii de către, pentru sau în beneficiul oricărei persoane desemnate sau primirea oricărei contribuții sau furnizări de fonduri, bunuri sau servicii de la o astfel de persoană.

Continue Reading

CHINA

De la Beijing, Xi Jinping și Vladimir Putin evocă “parteneriatul strategic” și faptul că Rusia și China vor “apăra dreptatea în lume”

Published

on

© Kremlin

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a transmis, joi, la Beijing, omologului său rus Vladimir Putin că China şi Rusia vor “apăra dreptatea în lume”, în contextul primei vizite externe a liderului de la Moscova după preluarea celui de-al cincilea mandat de președinte.

“În ciuda unor suişuri şi coborâşuri, relaţiile noastre s-au întărit şi au rezistat testului peisajului internaţional în schimbare. Suntem un bun exemplu pentru alte puteri în ceea ce priveşte respectul şi sinceritatea. Dezvoltarea legăturilor noastre este favorabilă păcii, stabilităţii şi prosperităţii în regiune şi în lume”, a declarat Xi în cadrul întâlnirii cu uşile închise pe care a avut-o joi cu Putin, a informat Ministerul Afacerilor Externe al ţării asiatice, citat de EFE, potrivit Agerpres.

“Vom continua să ne consolidăm prietenia şi să apărăm dreptatea în lume”, a spus Xi în faţa lui Putin.

Xi s-a angajat să lucreze cu Putin pentru “întinerirea” țărilor lor, în timp ce cei doi au început o zi de discuții la Beijing, afirmând că China va fi “întotdeauna un bun partener” al Rusiei, potrivit presei de stat chineze.

Putin a sosit la Beijing pentru o vizită de stat de două zile care va include discuții detaliate despre Ucraina, Asia, energie și comerț cu Xi, cel mai puternic susținător politic al său și rival geopolitic al Statelor Unite, a relatat Reuters.

“Relația dintre China și Rusia de astăzi este o relație câștigată cu greu, iar cele două părți trebuie să o prețuiască și să o cultive”, i-a spus Xi lui Putin, în timp ce s-au întâlnit la Marea Sală a Poporului din Beijing pentru sesiunea de deschidere.

“China este dispusă să… realizeze în comun dezvoltarea și întinerirea țărilor noastre și să lucreze împreună pentru a susține echitatea și dreptatea în lume.”

China și Rusia au declarat un parteneriat “fără limite” în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul înainte de a trimite zeci de mii de trupe în Ucraina, declanșând cel mai sângeros război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Atunci, cu trei săptămâni înainte de invazia Rusiei în Ucraina, președintele chinez Xi Jinping și omologul său Vladimir Putin au semnat, la Beijing, o declarație comună prin care au cerut Occidentului să “abandoneze abordările ideologizate ale Războiului Rece”. Putin și Xi au cerut atunci NATO să excludă extinderea în Europa de Est, au denunțat formarea de blocuri de securitate în regiunea Asia-Pacific și au criticat pactul trilateral de securitate AUKUS dintre SUA, Marea Britanie și Australia. În declarație, cei doi lideri au statuat că noile relații sino-ruse sunt “superioare alianțelor politice și militare din perioada Războiului Rece“. O poziție similară a fost exprimată de liderii celor două țări în martie 2023.

Alegând China pentru prima sa călătorie în străinătate de la depunerea jurământului pentru un mandat de șase ani, care îl va menține la putere cel puțin până în 2030, Putin transmite lumii un mesaj cu privire la prioritățile sale și la soliditatea legăturilor sale personale cu Xi.

În timp ce se întâlneau, Putin i-a spus lui Xi că cooperarea lor este un factor de stabilizare. “Este de o importanță crucială ca relațiile dintre Rusia și China să nu fie oportuniste și să nu fie îndreptate împotriva nimănui”, a declarat Putin, citat de agenția rusă de știri RIA Novosti.

Într-un interviu anterior acordat agenției chineze de știri Xinhua înainte de plecare, Putin l-a lăudat pe Xi pentru că a contribuit la construirea unui “parteneriat strategic” cu Rusia bazat pe interese naționale și pe o încredere reciprocă profundă.

Sosirea lui Putin urmează unei misiuni la Beijing, la sfârșitul lunii trecute, a secretarului de stat american Antony Blinken, în parte pentru a-l avertiza pe șeful diplomației chineze, Wang Yi, împotriva aprofundării sprijinului militar pentru Rusia. În același timp, Xi Jinping îl primește pe Putin după un turneu prezidențial pe care l-a efectuat la începutul lunii mai în Europa, primul după cinci ani, fiind primit la Paris de președintele Emmanuel Macron, la Belgrad de președintele Vucic și la Budapesta de premierul Viktor Orban.

Putin, în vârstă de 71 de ani, și Xi, în vârstă de 70 de ani, vor participa la o gală de celebrare a 75 de ani de când Uniunea Sovietică a recunoscut Republica Populară Chineză, pe care Mao Zedong a declarat-o în 1949.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO26 mins ago

Klaus Iohannis: Nu există nicio amenințare directă la adresa României, dar militarii se pregătesc întotdeauna pentru toate situațiile posibile

NATO41 mins ago

Klaus Iohannis, despre cedarea unui sistem Patriot către Ucraina: Nu accept sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă şi antiaeriană

SĂNĂTATE50 mins ago

Uniunea Europeană a Sănătății. Comisia Europeană publică progresele înregistrate în ultimii 4 ani în politica de sănătate a UE

U.E.2 hours ago

Polonia cumpără de la SUA un sistem de recunoaștere a spațiului aerian în valoare de 960 milioane de dolari

NATO2 hours ago

Ministrul german al Apărării face apel la aliați să furnizeze Ucrainei mai multe sisteme Patriot: Este crucial pentru evoluţia viitoare a acestui război şi în special pentru moralul, securitatea şi infrastructura ţării

NATO2 hours ago

Nicolae Ciucă: Va trebui să trăim ani de zile cu o Rusie agresivă în proximitate. Trebuie să investim în apărare și să întărim democrația românească

NATO3 hours ago

Șeful Statului Major al Apărării afirmă că România “apasă pedala apărării naționale și descurajării la nivel NATO” pentru a diminua probabilitatea escaladării conflictelor: Prezentul e marcat de război

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul Apărării afirmă că navigația maritimă este cea mai afectată de acțiunile de bruiaj electronic ale Rusiei

ROMÂNIA3 hours ago

BSDA 2024 / Marcel Ciolacu: Revitalizarea industriei naționale de apărare a devenit o prioritate a guvernului pe care îl conduc

NATO4 hours ago

Lituania își va consolida postura de apărare cu tacuri germane Leopard și sisteme antiaeriene IRIS-T

INTERNAȚIONAL19 hours ago

România și Turcia au înființat, la Ankara, Consiliul Cooperării Strategice la Nivel Înalt pentru a apropia cele două state “strategic, economic, militar, energetic și social”

INTERNAȚIONAL2 days ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA2 days ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA4 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA5 days ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL7 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA1 week ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

Trending