Connect with us

CHINA

SUA continuă să slăbească baza militar-industrială a Rusiei și impune sancțiuni împotriva unor entități din țări terțe, inclusiv din China, pentru că ajută Moscova în războiul ilegal

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Statele Unite au recurs la măsuri suplimentare de reducere a capacității Rusiei de a-și susține mașinăria de război, continuând o campanie multilaterală de limitare a veniturilor Kremlinului și a accesului acestuia la materialele de care are nevoie pentru a-și continuă războiul ilegal și neprovocat împotriva Ucrainei.

Astfel, SUA au impus aproape 300 de noi sancțiuni împotriva a zeci de actori care permit Rusiei să achiziționeze din străinătate tehnologie și echipamente de care are nevoie disperată.

Potrivit unor comunicate ale Trezoreriei și Departamentului de Stat, Statele Unite, împreună cu numeroși parteneri internaționali, sunt deosebit de preocupate de entitățile cu sediul în Republica Populară Chineză (RPC) și în alte țări terțe care furnizează inputuri esențiale pentru baza militaro-industrială a Rusiei.

Acest sprijin permite Rusiei să își continue războiul împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare semnificativă la adresa securității internaționale. 

Așadar, sancțiunile vizează mai multe companii din Hong Kong și China, despre care SUA afirmă că au ajutat Rusia să eludeze măsurile occidentale, conform Deutsche Welle.

Măsurile, anunțate de Departamentul Trezoreriei împreună cu Departamentul de Stat, includ, de asemenea, sancțiuni împotriva unor entități din Azerbaidjan, Belgia, Rusia, Turcia, Emiratele Arabe Unite și Slovacia.

Departamentul Trezoreriei a atras atenția în mod constat că firmele se confrunta cu urmări semnificative ca urmare a furnizării de sprijin material pentru războiul Rusiei, iar SUA impune (n.r. sancțiuni) pentru aproape 300 de ținte. Acțiunile de astăzi vor perturba și degrada și mai mult eforturile de război ale Rusiei prin urmărirea bazei sale militare industriale și a rețelelor de evaziune care contribuie la alimentarea acesteia. În timp de zădărnicim acțiunile mașinăriei de război a Rusiei, pachetul suplimentar de securitate națională recent aprobat de președintele Biden oferă un sprijin militar, economic și umanitar extrem de necesar pentru a sprijini reziliența curajoasă a Ucrainei. Combinat, sprijinul nostru pentru Ucraina și țintirea neobosită a capacității militare a Rusiei oferă Ucrainei un avantaj critic pe câmpul de luptă”, a declarat secretarul secretarul Trezoreriei, Janet L. Yellen.

În egală măsură, SUA au acuzat Rusia de încălcarea interdicției globale privind armele chimice, informează Reuters. 

De asemenea, Departamentul de Stat și-a extins atenția asupra viitoarei capacități a Rusiei de a transporta gaz natural lichefiat, sau GNL, unul dintre principalele exporturi ale țării.

Acesta a desemnat doi operatori de nave implicați în transportul de tehnologie, inclusiv echipamente pentru structuri bazate pe gravitație sau stâlpi de beton care susțin platformele offshore, pentru proiectul Arctic GNL 2 al Rusiei.

De asemenea, au fost vizate subsidiare ale companiei rusești de stat pentru energie nucleară Rosatom, precum și 12 entități din cadrul grupului de companii Sibanthracite, unul dintre cei mai mari producători de cărbune metalurgic din Rusia, a precizat Departamentul de Stat.

Washingtonul a impus sancțiuni și transportatorului aerian rus Pobeda, o filială a companiei aeriene ruse Aeroflot.

Departamentul de Stat a vizat, de asemenea, trei persoane în legătură cu moartea liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut critic intern al președintelui Vladimir Putin, care a murit în februarie într-o închisoare din regiunea arctică a Rusiei.

Autoritățile ruse spun că acesta a murit din cauze naturale. Adepții săi cred că a fost ucis de autorități, ceea ce Kremlinul neagă.

Acțiunea de miercuri l-a vizat pe directorul coloniei corecționale din Rusia unde Navalnîi a fost deținut în cea mai mare parte a perioadei de încarcerare, precum și pe șeful detașamentului de izolare și pe șeful unității medicale din colonia unde a fost închis înainte de a muri.

Oficialii au supravegheat celulele în care Navalnîi a fost ținut la izolare, curtea unde deținuților li se permitea să iasă la plimbare și unde se presupune că s-a prăbușit Navalnîi, a precizat Departamentul de Stat.

Decizia SUA de a impune noi sancțiuni vine după ce secretarul de stat american Antony Blinken a declarat luni că, deși China nu furnizează Rusiei arme și muniții, oferă în schimb industriei militare ruse ”un sprijin incalculabil” prin vânzarea unor produse de micro-electronică, mașini-unelte și optică.

Citiți și: Antony Blinken atrage atenția asupra ”sprijinului incalculabil” pe care China îl oferă ”bazei industriale de apărare a Rusiei”: Reduce ”presiunea masivă” exercitată de Occident asupra acestui sector

”Dacă ne uităm la ce a făcut Rusia în ultimul an în ce priveşte producţia de muniţii, rachete, tancuri şi vehicule blindate, le-a fabricat într-un ritm mai rapid decât în orice alt moment al istoriei sale moderne, inclusiv în timpul Războiului Rece”, lucru care a fost posibil pentru că Rusia ”primeşte provizii masive de maşini-unelte, micro-electronică şi optică, majoritatea provenite din China”, a explicat şeful diplomaţiei americane, la scurtă vreme după întâlniri cu oficiali chinezi precum președintele Xi Jinping și ministrul de externe Wang Yi, cărora le-a transmis să nu sprijine Moscova prin furnizarea de produse cu dublă întrebuințare.

De la declanșarea războiului ilegal și neprovocat de către Rusia împotriva Ucrainei, China și-a susținut neutralitatea în acest dosar și a continuat să se prezinte ca un potențial mediator în vederea obținerii păcii, deși consolidarea legăturilor economice, strategice și diplomatice cu Rusia se află la celălalt capăt al spectrului imparțialității.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CHINA

China a limitat în mod inechitabil accesul dispozitivelor medicale din UE pe piața achizițiilor publice, semnalează CE

Published

on

© European Union, 2022

Uniunea Europeană condamnă acțiunile Chinei de limitare, în mod inechitabil și discriminatoriu, a accesului producătorilor de dispozitive medicale europene la contractele sale publice. Comisia Europeană amenință că va răspunde cu aceeași monedă, informează un comunicat oficial al Executivului European. 

Acest lucru a fost devedit într-un raport publicat de Comisia Europeană care a anchetat în temeiul Instrumentului UE pentru achiziții publice internaționale (IPI). 

„UE își menține angajamentul de a angaja China într-un dialog constructiv menit să abordeze și să elimine măsurile discriminatorii. Cu toate acestea, în absența unei soluții acceptabile, Comisia va evalua acum cu atenție posibilitatea de a adopta măsuri în cadrul Instrumentului pentru Achiziții Publice Internaționale (IPI). În cazul în care se consideră că astfel de măsuri sunt în interesul UE, acestea ar putea include o restricționare sau o excludere a ofertanților chinezi de contracte guvernamentale în UE”, transmite Comisia Europeană. 


Raportul Comisiei publicat astăzi concluzionează că statul chinez a pus în aplicare mai multe forme diferite de discriminare directă și indirectă împotriva dispozitivelor medicale și a furnizorilor din UE, ceea ce a dus la o afectare gravă și recurentă a accesului acestora la piața de pe întreg teritoriul Chinei. Această discriminare afectează toate categoriile de dispozitive medicale.  

Piața achizițiilor publice din UE este una dintre cele mai mari și mai accesibile din lume. În plus, exporturile chineze de dispozitive medicale către UE au înregistrat o creștere de peste 100 % între 2015 și 2023, demonstrând deschiderea generală a pieței UE. 

Instrumentul pentru achizițiile publice internaționale a intrat în vigoare la 29 august 2022. Instrumentul este conceput pentru a restabili echilibrul de oportunități pentru întreprinderile din UE care participă la licitații în afara UE și pentru a promova accesul deschis și echitabil la piețele de achiziții publice din întreaga lume. Principalul său obiectiv este de a încuraja deschiderea reciprocă a piețelor de achiziții publice pentru operatorii economici din UE și pentru livrările din UE.  

La 24 aprilie 2024, Comisia a lansat prima sa anchetă în temeiul regulamentului ca răspuns la măsurile și practicile de pe piața chineză a achizițiilor publice pentru dispozitive medicale. 

Orice măsură adoptată în cadrul IPI trebuie să fie specifică și să se bazeze pe principiile proporționalității și eficienței, luând în considerare în același timp orice posibile probleme legate de aprovizionare.

Continue Reading

CHINA

Așteptând ca Donald Trump să-și preia mandatul de președinte, ministrul chinez de externe afirmă că SUA și China pot ”realiza lucruri măreţe” dacă vor coopera

Published

on

© Ministry of Foreign Affairs of the People's Republic of China

Ministrul de externe chinez, Wang Yi, care așteaptă ca noul președinte american Donald Trump să își preia mandatul, a recurs la curtoazie diplomatică, în contextul în care relațiile sino-americane se anunță tensionate sub noul lider de la Casa Albă, informează AFP, citat de Agerpres.

Iniţiative precum dialogul asupra problemelor financiare şi lupta împotriva drogurilor ”demonstrează perfect că atâta timp cât China şi Statele Unite cooperează, putem realiza multe lucruri măreţe”, a declarat ministrul într-o conferinţă la Beijing.

Acesta a amintit că țara sa ”a apărat stabilitatea în ansamblul” relațiilor dintre cele două mari puteri, dar ” se opune ferm agresiunilor ilegale şi nerezonabile ale Statelor Unite, în special amestecului grosolan în chestiuni legate de problemele interne ale Chinei, precum Taiwanul”.

”Trebuie să răspundem cu fermitate şi vigoare, să ne apărăm cu hotărâre propriile drepturi şi interese legitime şi să salvgardăm normele fundamentale ale relaţiilor internaţionale”, a insistat şeful diplomaţiei chineze.

Wang Yi speră că ”noul guvern american va face alegerile corecte, va lucra cu China în aceeaşi direcţie, va elimina perturbările, va depăşi obstacolele şi va depune eforturi pentru a obţine o dezvoltare stabilă, sănătoasă şi de durată a relaţiilor dintre China şi Statele Unite”.

Președintele chinez Xi Jinping a inițiat o discuție telefonică cu Donald Trump după ce acesta câștigat alegerile. În conversația respectivă, liderul de la Beijing l-a felicit pe viitorul omolog american și a pledat pentru o relație ”stabilă, sănătoasă și durabilă” între cele două țări.

Doar că Donald Trump, în stilul său caracteristic observat în timpul primului său mandat la Casa Albă, a afirmat deja că una dintre primele sale măsuri economice, imediat după învestirea din ianuarie, va fi majorarea taxelor vamale pentru produsele care provin din China, Mexic și Canada.

Mai exact, acesta urmărește să impună o creștere de 10% a taxelor vamale pentru ”toate numeroasele produse care sosesc din China în Statele Unite”.

Continue Reading

CHINA

Casa Albă solicită înființarea unui Grup de lucru care să monitorizeze tentativele de cenzură şi intimidare din partea Chinei

Published

on

© The White House

Casa Albă, prin prețedintele Joe Biden, a solicitat înființarea unui Grup de lucru interguvernamental care să abordeze tentativele de cenzură şi intimidare din partea Chinei, informează un comunicat al Administrației Prezidențiale.

„Prin autoritatea care mi-a fost conferită în calitate de președinte prin Constituție și prin legile Statelor Unite ale Americii, precum și pentru a monitoriza și a aborda efectele oricăror eforturi ale Republicii Populare Chineze, fie direct, fie prin intermediari, de a cenzura sau intimida orice persoană din Statele Unite”, se ordonă înființarea unui Grup de monitorizare și acțiune privind cenzura în China (Grup operativ).

Grupul va fi prezidant de asistentul președintelui pentru afaceri de securitate națională sau de persoana desemnată de acesta, iar vicepreședintele de directorul Consiliului Economic Național sau de persoana desemnată de acesta.

Grupul operativ se reunește cel puțin de două ori pe an pentru a supraveghea elaborarea și executarea strategiei integrate a guvernului federal.

Din acest grup vor face parte şi membri ai Departamentelor de Stat, Trezoreriei, Apărării, Justiţiei, Agriculturii, Comerţului, Educaţiei şi Securităţii Interne, precum şi agenţii CIA şi FBI.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA59 minutes ago

Care sunt principalele realizări ale României în 2024 și care sunt domeniile în care țara noastră are potențialul de a se dezvolta (clasament al asociației ”Cred în România”)

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Maia Sandu avertizează: După criza umanitară provocată pe malul stâng, Kremlinul speră la o criză politică pe malul drept 

SUA2 hours ago

Cu câteva zile înainte de a-i preda ștafeta lui Trump, Joe Biden a semnat un ordin pentru construirea infrastructurii AI: Nu vom permite să fim depășiți când vine vorba de tehnologia care va defini viitorul

EVENIMENTE2 hours ago

Comisarul european Roxana Mînzatu, în dialog cu tinerii din Varșovia (20 ianuarie). Dezinformarea în lumea digitală, tema dezbaterii

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Dan Motreanu va aborda în PE implementarea Mecanismului de stimulare a talentelor: Regiunea Nord-Vest din România va primi sprijin pentru atenuarea schimbărilor demografice

ROMÂNIA DIGITALĂ3 hours ago

ICI București devine partener activ în inițiativa AI Factories: România va juca un rol strategic în inovația tehnologică europeană

NATO3 hours ago

”Santinela Baltică”. NATO își intensifică activitatea în Marea Baltică pentru a proteja infrastructura critică în fața atacurilor hibride

SUA4 hours ago

Ministrul român de externe, alături de secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa: O relație transatlantică puternică, vitală pentru România

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

Maia Sandu a discutat cu James O’Brien, oficial al Departamentului de Stat al SUA, despre securitatea energetică și consolidarea democrației în R. Moldova

NATO4 hours ago

Armata României își extinde prezența militară la trei din cele opt grupuri de luptă NATO de pe flancul estic

SUA9 hours ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL7 days ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.1 week ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.1 week ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE2 weeks ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni

Trending