Asistentul Victoriei NULAND: E important ca ROMÂNIA SĂ REZISTE oligarhilor. Cum reactioneaza sefii partidelor

Ţările din Europa Centrală şi de Est, inclusiv România, trebuie să fie capabile să reziste oligarhilor şi firmelor care, în lipsa unor instituţii puternice, pot cumpăra presa şi politicieni pe care să îi folosească pentru a controla statul, a declarat, într-un interviu pentru Mediafax, Hoyt Yee. Oficialul american a avut o intalnire cu reprezentantii principalelor partide politice din Romania, la Ambasada SUA.

lideri_suaÎntrebat dacă secretarul de stat John Kerry se referea şi la România atunci când a vorbit, recent, despre oligarhii care cumpără politicieni şi instituţii media în Europa Centrală şi de Est, asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, Hoyt Yee, a precizat că ţările cu instituţii slabe şi fără o justiţie complet independentă sunt “vulnerabile” la tipul de acţiuni pe care Rusia le desfăşoară în Ucraina.

“Secretarul de Stat Kerry vorbea de regiune, se referea la mai multe ţări din Europa, nu numai din Europa Centrală, ci şi din Balcani, ţări care au instituţii slabe, care au un stat de drept slab, care au instituţii juridice care nu sunt complet independente, care au instituţii media care nu sunt complet independente. Motivul pentru care secretarul a menţionat aceste instituţii este acela că secretarul de Stat, Guvernul SUA consideră că ţările care nu au un stat de drept puternic, care nu au o justiţie independentă, instituţii democratice puternice sunt vulnerabile la tipul de acţiuni pe care Rusia le desfăşoară în Ucraina”, a declarat Hoyt Yee.

Oficialul american a subliniat că este important ca “ţările din această regiune, inclusiv România, Bulgaria, alte state din această parte a Europei să fie capabile să reziste oligarhilor, companiilor sau persoanelor bogate care pot folosi absenţa unor instituţii puternice fie pentru a cumpăra infrastructură vitală, sau instituţii media, sau politicieni pe care-i pot folosi pentru a influenţa, pentru a câştiga controlul asupra instituţiilor sau chiar a statului”.

“Credem cu tărie că lucrând împreună, UE şi SUA, SUA şi România, putem să întărim instituţiile şi să prevenim acest tip de corupţie, de crimă organizată, acest tip de influenţă asupra statului democratic care duce la probleme de genul celor pe care le vedem în Ucraina”, a mai spus Hoyt Yee.

Vasile Blaga: am discutat despre ridicarea vizelor

10291695_289489634549710_2395908275442979231_nVasile Blaga, presedintele PDL, a postat pe pagina sa de Facebook despre ce a vorbit cu oficialul american: “Am avut ieri dupa amiaza o intalnire foarte buna la Ambasada SUA din Bucuresti cu asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa si Eurasia, Hoyt Yee.  Am discutat despre relatiile Statelor Unite cu Romania, despre colaborarea foarte buna in cadrul NATO, despre Parteneriatul strategic, despre situatia din regiune – Ucraina si Republica Moldova. Am mai discutat si despre lupta impotriva coruptiei din regiune si din Romania, iar PDL a pus si problema ridicarii vizelor pentru cetatenii romani care calatoresc in SUA”. 

Crin Antonescu: Am susținut importanța dezvoltării relațiilor de cooperare dintre România și SUAcrin_sua“Ieri am participat, în calitate de Președinte al Partidului Național Liberal, la o discuție despre prioritățile naționale ale României cu Asistentul Adjunct al Secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia din Departamentul de Stat al SUA, Hoyt Yee, a anuntat, pe pagina sa de Facebook, Presedintele PNL, Crin Antonescu. Subiectul principal al întâlnirii cu domnul Hoyt Yee a fost evoluția din Regiune, fiind abordate cu precădere situațiile din Ucraina și Republica Moldova. Am subliniat, în acest context, necesitatea majorării bugetului pentru Apărare, încă din acest an, și am susținut importanța dezvoltării relațiilor de cooperare dintre România și Statele Unite ale Americii în cadrul Parteneriatului Strategic și al NATO.

Sageata lui MRU: Sper ca Crin antonescu s-a vindecat de frica de Departamentul de Stat”1898765_436549449823023_4605861830369990719_o

Statul de drept nu va fi respectat de conducători care se consideră deasupra legii! Sper că toți cei de invitați la ambasadă pentru întâlnirea cu adjunctul secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, Hoyt Yee, au înțeles mesajul primit din partea Departamentului de Stat al SUA, a declarat, pe pagina sa de Facebook, presedintele Fortei Civice, Mihai Razvan Ungureanu.

Față în față cu răul, SUA are nevoie de aliați puternici. #Romania trebuie să reziste oligarhilor şi firmelor care pot cumpăra presa şi politicieni pe care să îi folosească pentru a controla statul. Din păcate, până acum, nu toți liderii politici din România au demonstrat ca susțin consolidarea unor instituții puternice, incoruptibile care să asigure parcursul democratic al țării noastre.

Sper că întâlnirea a fost o ocazie bună și pentru dl Antonescu și PNL să se vindece de frica de Departamentul de Stat declarată în vara anului 2012″.

baconschiTeodor Baconschi, fost ministru de Externe si vicepresedinte la PMP, a postat o fotografie cu oficialul american, insotita de urmatorul comentariu: “Ieri, dupa discutiile cu dl Hoyt B. Yee, la ambasada SUA”

One Response to Asistentul Victoriei NULAND: E important ca ROMÂNIA SĂ REZISTE oligarhilor. Cum reactioneaza sefii partidelor

  1. Pingback: A message for Ms. Nuland and Mr Biden: We need money to fight corruption! | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.