Connect with us

MAREA BRITANIE

SUA, Germania, Franța, Italia și Regatul Unit sprijină ”suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei” și cer Rusiei să detensioneze situația: Diplomația este singura cale

Published

on

© Joe Biden/ Twitter

Liderii Germaniei, Franței, Italiei, Regatului Unit și Statelor Unite și-au exprimat luni sprijinul pentru suveranitatea Ucrainei, având în vedere ”tensiunile dintre Rusia și Ucraina”, potrivit unui comunicat al Palatului Elysee și Casei Albe, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Liderii au discutat despre preocuparea lor comună cu privire la consolidarea militară rusă la granițele Ucrainei și despre retorica tot mai dură a Rusiei. Aceștia au făcut apel la Rusia să detensioneze situația și au convenit că diplomația, în special prin intermediul Formatului Normandia, este singura cale de urmat pentru a rezolva conflictul din Donbas prin punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. Liderii au subliniat sprijinul lor pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Aceștia au convenit că echipele lor vor rămâne în strânsă legătură, inclusiv în consultare cu aliații din NATO și cu partenerii din UE, cu privire la o abordare coordonată și cuprinzătoare”, este menționat în comunicatul Casei Albe.

Coordonarea diplomatică a avut loc în ajunul videoconferinţei dintre preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin pe această temă şi după avertismentul de luni al Casei Albe care a declarat că este gata să reacţioneze împotriva Moscovei în cazul unei agresiuni a Rusiei împotriva Ucrainei. 

Asigurări în acest sens a oferit și Uniunea Europeană prin vocea Înaltului Reprezent pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, care a declarat că depune eforturi pentru ”a evita o criză”, dar că ”va susține ferm Ucraina” în cazul unui atac din partea Rusiei. 

Pe lângă ameninţarea cu impunerea de sancţiuni economice, SUA sunt pregătite şi să îşi sporească prezenţa militară în Europa de Est în cazul în care Rusia atacă Ucraina. 

Conform mass media americane, serviciile de infomații ale SUA consideră că Rusia are în vedere să-și mărească prezența militară la granția cu Ucraina până la 175.000 de soldați, având drept obiectiv potențial invadarea acestei țări, anul viitor.

Astfel de semnale de alarmă au fost trase și de ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, care a declarat vineri în parlamentul de la Kiev că nu exclude posibilitatea unui atac din partea Federaţiei Ruse la sfârşitul lunii ianuarie, indicând că numărul efectivelor comasate de Rusia în apropierea frontierelor cu Ucraina este de 94.000 de persoane.

Moscova a negat în repetate rânduri orice intenţie belicoasă şi a acuzat ţările occidentale că înmulţesc provocările.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

MAREA BRITANIE

Noua ofensivă a Rusiei în Ucraina ar trebui să fie ”un apel de trezire la realitate”, consideră ministrul britanic al Apărării: Nu este un război în care să te laşi distras de un alt conflict

Published

on

© Rt Hon Grant Shapps MP/ Twitter

Ministrul britanic al Apărării Grant Shapps apreciază că noua ofensivă a Rusiei în Ucraina ar trebui să funcționeze ca un ”apel de trezire la realitate” pentru națiunile care au fost ”distrase” de alte conflicte, în contextul în care situația pe front se înrăutățește ca urmare a succeselor tactice înregistrate de forțele ruse, informează DPA, citat de Agerpres.

În cadrul unei intervenții la Sky News, oficialul britanic și-a arătat convingerea că Rusia nu va reuși să cucerească orașul Harkov,  centrul administrativ al regiunii omonime, atrăgând atenţia că Marea Britanie a prezis că un ”deficit de atenţie din partea ţărilor civilizate” ar face posibilă apariţia unei astfel de situaţii.

”Sper cu adevărat ca acesta să fie un apel de trezire la realitate pe care am încercat să-l transmitem şi care acum se aude şi anume că acesta nu este un război în care îţi poţi permite să fii pe deplin atent şi apoi să te deconectezi sau să te laşi distras de un alt conflict şi apoi să te aştepţi ca nimic să nu se schimbe pe teren”, a declarat Grant Shapps.

Miercuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a amânat vizite în afara țării pe fondul avansării ofensivei ruse în nord-estul țării, informează Politico Europe.

Volodimir Zelenski a dat instrucțiuni ca toate evenimentele internaționale programate pentru zilele următoare să fie amânate și să fie stabilite noi date. Suntem recunoscători partenerilor pentru înțelegere”, a declarat secretarul de presă al lui Zelenski, Sergii Nykyforov, într-o declarație pe rețelele de socializare. Spania și Portugalia erau pe lista țărilor pe care președintele ucrainean ar fi urmat să le viziteze.

Kievul a fost nevoit să evacueze mii de persoane din regiunea Harkov în contextul înaintării trupelor invadatoare, în vreme ce Zelenski a atras atenția asupra ”luptelor acerbe” care se duc în satele transformate în ”zone de luptă”.

Victoriile înregistrate de Moscova apar și ca urmare a întârzierii ajutorului oferit Ucainei de partenerii occidentali, fapt evidențiat și d oficialul britanic.

”Trebuie să-i susţinem (pe ucraineni) tot timpul, nu doar periodic”, a subliniat ministrul britanic, adăugând că pachetul de ajutor militar aprobat recent de SUA se îndreaptă în prezent spre linia frontului şi va ajuta Ucraina să reziste în faţa ofensivei ruse, dar a remarcat că, ”evident”, a durat prea mult ca această asistenţă să treacă prin Congresul american.

Joe Biden a promulgat la sfârșitul lunii aprilie ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, cu promisiunea că primele livrări de muniții se vor relua de îndată. 

Pentru a-și arăta sprijinul de neclintit, secretarul de stat american Antony Blinken a călătorit la Kiev, de unde  a anunțat un nou pachet militar de 2 miliarde de dolari pentru țara invadată de Putin.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Șeful diplomației britanice cere aliaților din NATO să fie mai asertivi și să aloce cât mai curând 2,5% din PIB pentru apărare

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Ministrul britanic de externe David Cameron i-a îndemnat joi pe partenerii din NATO să înceapă să aloce cât mai curând 2,5% din PIB pentru apărare, în cadrul unui discurs important în care a cerut o abordare mai fermă a politicii externe occidentale, relatează dpa, AFP și Reuters, preluat de Agerpres.

Cameron – fost prim-ministru britanic – a declarat că țările trebuie să ia măsuri mai asertive pentru a-și proteja interesele în fața amenințărilor emergente, inclusiv din partea Rusiei și a Iranului.

„Ne aflăm într-o bătălie a voințelor. Cu toții trebuie să dovedim că adversarii noștri se înșală: Marea Britanie, precum și aliații și partenerii noștri din întreaga lume”, a adăugat el.

Cameron a folosit discursul de la Centrul Național de Securitate Cibernetică din Londra pentru a face apel la țările NATO să crească cheltuielile pentru apărare peste ținta de două procente convenită în urmă cu 10 ani. Astfel, el a făcut apel la țările din alianța occidentală de apărare cu 32 de membri să-i “depășească pe adversari în ceea ce privește concurența, cooperarea și inovarea”.

„Următorul summit NATO trebuie să arate că toți aliații sunt pe drumul cel bun pentru a-și îndeplini angajamentul făcut în Țara Galilor în 2014 de a cheltui doi la sută pentru apărare. Și apoi trebuie să ne mișcăm rapid pentru a stabili că 2,5 la sută este noul punct de referință pentru toți aliații NATO.”

Luna trecută, liderul britanic Rishi Sunak a anunțat, în timpul unei vizite în Polonia, că Londra va crește treptat cheltuielile pentru apărare până la 2,5 la sută din PIB până în 2030. El a indicat „o axă a statelor autoritare”, între care Rusia, Iran, Coreea de Nord și China, ca fiind în spatele creșterii amenințărilor globale.

Șeful diplomației britanice a susținut că Regatul Unit trebuie să investească în alianțe vechi, inclusiv în G7, format din cele mai bogate națiuni din lume, și în rețeaua de schimb de informații Five Eyes cu Statele Unite, Australia, Canada și Noua Zeelandă.

Dar a adăugat că Marea Britanie trebuie, de asemenea, să creeze noi parteneriate, cum ar fi alianța AUKUS cu SUA și Australia, după Brexit.

„Trebuie să adoptăm o atitudine mai dură pentru o lume mai dură. Dacă invazia ilegală a lui Putin ne învață ceva, trebuie să fie faptul că a face prea puțin, prea târziu, nu face decât să stimuleze un agresor”, a afirmat Cameron. „Trebuie să fim mai duri și mai asertivi”, a adăugat el, cerând Marii Britanii și Occidentului să aibă „curajul de a acționa”.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Regatul Unit îl expulzează pe atașatul militar rus sub acuzația că este ”ofiţer nedeclarat al informaţiilor militare” ruse

Published

on

© Rory Arnold / No 10 Downing Street

Regatul Unit a anunțat miercuri expulzarea ataşatului militar al ambasadei Rusiei, retragerea statutului diplomatic al unor proprietăţi şi limitarea duratei de valabilitate a vizelor acordate diplomaţilor ruşi, transmit agenţiile Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

”Îl vom expulza pe ataşatul militar rus, care este un ofiţer nedeclarat al informaţiilor militare” ruse, a precizat ministrul britanic de interne James Cleverly, în cadrul unei declarații susținute în fața Parlamentului de la Londra pe tema ”activităților maligne” ale Rusiei.

Acesta a mai anunțat că Regatul Unit va retrage ”statutul diplomatic pentru mai multe proprietăţi asociate Rusiei în Regatul Unit”, va ”impune noi restricţii asupra vizelor diplomatice pentru Rusia, inclusiv limitarea duratei de şedere a diplomaţilor ruşi în Regatul Unit”.

Downing Street amintește într-un comunicat că 5 cetățeni bulgari au fost acuzați de conspirație pentru comiterea de activități de spionaj în Regatul Unit în numele Rusiei. O a șasea persoană a fost acuzată ulterior, iar procedurile legale pentru toți sunt în curs de desfășurare.

Luna trecută, alte 5 persoane au fost primele care au fost inculpate în legătură cu o anchetă privind presupuse infracțiuni în temeiul Legii privind securitatea națională.

Serviciul de urmărire penală al Coroanei a confirmat la momentul respectiv că aceasta se referea la presupuse ”ctivități ostile în Regatul Unit în beneficiul unui stat străin – și anume Rusia”.

Londra și aliații săi au atribuit, de asemenea, Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) o serie de incidente cibernetice maligne ce au avut loc în Regatul Unit în ultimii ani, cum ar fi vizarea parlamentarilor britanici prin campanii de spear-phishing, piratarea și scurgerea de documente comerciale dintre Marea Britanie și SUA și intervenția împotriva unui grup de reflecție britanic care lucrează la apărarea democrației împotriva dezinformării.

În Uniunea Europeană, guvernul rus ar fi planificat activități de sabotaj împotriva ajutorului militar pentru Ucraina în Germania și Polonia și ar fi desfășurat presupuse activități de spionaj în Bulgaria și Italia; activități cibernetice și de dezinformare; încălcări ale spațiului aerian; și bruiaj GPS cu impact asupra aviației civile.  

Citiți și: Uniunea Europeană și NATO denunță Rusia pentru lansarea de atacuri cibernetice împotriva Germaniei și a Cehiei

După cazul Skripal din 2018, Regatul Unit și aliații săi au luat măsuri fără precedent pentru a face din Europa un mediu de operare mai dificil pentru serviciile de informații rusești. Incidentul din Salisbury s-a soldat atunci cu zeci de diplomați ruși expulzați de țările occidentale, inclusiv de România.  

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.8 hours ago

Reacție comună Macron-Scholz privind legea “influenței străine” de la Tbilisi: “Calea europeană a Georgiei a fost trasată. Viteza și direcția de înaintare depind de Georgia”

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Volodimir Zelenski respinge propunerea lui Macron de suspendare a ostilităților pe durata Jocurilor Olimpice de Vară de la Paris: ”Suntem împotriva oricărui armistițiu care face jocul inamicului”

ROMÂNIA9 hours ago

Mecanismul de protecție civilă al UE: România a furnizat civililor palestinieni din Gaza un ajutor umanitar format din 88.000 de conserve

ROMÂNIA11 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu îl felicită pe Andrej Plenkovic pentru reconfirmarea în funcția de prim-ministru al Croației: Aștept cu nerăbdare să consolidăm colaborarea noastră în UE și NATO

CONSILIUL EUROPEAN13 hours ago

Charles Michel cere politicienilor din Georgia să profite de ”fereastra de oportunitate” deschisă de vetoul președintei Zurabişvili asupra legii privind ”influența străină”: Mențineți țara pe ”direcția europeană”

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Președinta Georgiei se opune printr-un veto mai mult simbolic legii “agenților străini” și îi cere lui Macron să vină la Tbilisi pentru a scoate Caucazul de sub influența rusă

REPUBLICA MOLDOVA16 hours ago

Maia Sandu a primit, la Leipzig, premiul inaugural Robert Blum pentru democrație pentru “angajamentul său de neclintit față de democrație și cooperarea europeană”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Comisia Europeană salută decizia țărilor membre de a interzice activitățile de difuzare în UE a patru noi canale mass-media asociate Rusiei: Măsurile ar trebui menținute până când vor înceta să mai dezinformeze

U.E.1 day ago

”Scutul estic”. Polonia anunță o investiție de peste 2 miliarde de euro pentru întărirea frontierei sale estice: ”Va fi un element de descurajare”

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Cel de-al optulea Consiliu de asociere UE-R. Moldova ce va avea loc în 21 mai se va axa pe procesul de aderare a acestei țări la Uniunea Europeană și pe reformele pe care trebuie să le implementeze Chișinăul

ROMÂNIA2 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA2 days ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL4 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA6 days ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO2 weeks ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO3 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

Trending