Connect with us

INTERNAȚIONAL

SUA i-au cerut Coreei de Nord reluarea discuțiilor privind denuclearizarea peninsulei

Published

on

© The White House

Administrația Trump s-a adresat Coreei de Nord pentru a relua negocierile diplomatice după ce cele două state au întrerupt discuțiile din octombrie 2019, a declarat pentru Axios, consilierul de securitate națională al Casei Albe, Robert O’Brien, relatează Agerpres și CNN.

„Am luat legătura cu nord-coreenii și le-am spus că am dori să continuăm negocierile de la Stockholm care au avut loc ultima dată la începutul lunii octombrie”, a declarat O’Brien pentru site-ul de presă citat. El a adăugat: „Le-am comunicat, prin diverse canale, că am dori să reluăm aceste [negocieri] și să implementăm angajamentul președintelui Kim privind denuclearizarea Peninsulei Coreene”, a mai spus oficialul american. Declarațiile acestuia nu au fost confirmare, însă, de un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională. 

Comentariile lui O’Brien au fost făcute în aceeași lună în care Kim a afirmat că „nu se va realiza” niciodată denuclearizarea în Peninsula Coreeană, dacă SUA „persistă cu politica sa ostilă față de” Coreea de Nord, potrivit agenției de presă de stat a țării.

Discuțiile la nivel de lucru dintre SUA și Coreea de Nord s-au sistat anul trecut la Stockholm, Suedia, oficialii americani declarând că „au avut o discuție bună”, în timp ce negociatorul-șef nord-coreean, Kim Myong Gil, a avut o perspectiva diferită, învinuindu-i pe americani pentru incheierea negocierilor:

„Încheierea negocierilor fără niciun rezultat se datorează în totalitate faptului că SUA nu ar dori să renunțe la vechile lor puncte de vedere si atitudini”, a declarat la acea vreme Kim Myong Gil, dar Departamentul de Stat nu a fost de acord cu caracterizarea lui acestuia, spunând că declarațiile sale „nu reflectă conținutul sau spiritul discuției de astăzi de 8 ore și jumătate”, relatează CNN. 

Potrivit Agerpres, Trump s-a bazat pe raporturile sale personale cu Kim în eforturile spre denuclearizare în discuţiile din 2018 şi 2019, dar aceste eforturi în mare parte au eşuat la nivel de lucru şi au stârnit noi preocupări cu privire la capacităţile nucleare ale Phenianului.

Astfel, conform unui consilier din Ministerul Afacerilor Externe nord-coreean, Coreea de Nord nu va discuta propuneri precum cele făcute de Trump la ultimul summit cu Kim la Hanoi în februarie 2019. În plus, Kim Jong-Un a declarat recent că nu mai există motive pentru Phenian de a fi legat de un moratoriu autodeclarat asupra testelor cu rachete balistice şi bombă nucleară şi că o „nouă armă strategică” va fi introdusă în viitorul apropiat.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Eurodeputatul Vlad Nistor, despre guvernul de la Beijing care a impus o lege de securitate națională în Hong Kong: ”Este abominabil”

Published

on

© Vlad Nistor/Facebook

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), într-un interviu în exlusivitate pentru Caleaeuropeana.ro a comentat situația actuală din Hong Kong și consideră că ce se întâmplă în regiunea autonomă de pe coasta de sud a Republicii Populare Chineze este ”abominabil”.

Guvernul de la Beijing a decis să impună o lege de securitate națională în Hong Kong, ceea ce înseamnă că impunerea directă a legislației de securitate națională asupra Hong Kong-ului de către autoritățile de la Beijing, mai degrabă decât prin instituțiile proprii din Hong Kong, astfel cum este prevăzut la articolul 23 din Legea fundamentală, ar reduce libertățile oamenilor din Hong Kong și, în acest sens, ar eroda dramatic autonomia Hong Kong-ului.

Potrivit deputatului european, China nu respectă tratatele internaționale la care e parte. Acest lucru fiind semnalat și într-o declarație comună a Statelor Unite ale Americii și a altor trei state (Australia, Canada și Regatul Unit) prin care solicită guvernului de la Beijing să colaboreze cu guvernul și cetățenii din Hong Kong pentru a găsi un compromis acceptabil pentru ambele părți, care să onoreze obligațiile internaționale ale Chinei în cadrul ONU. 


Vlad Nistor, în calitate de europarlamentar în cel mai mare grup politic al Parlamentului European, grupul Popularilor Europeni, este membru în următoarele Comisii de specialitate: Comisia pentru afaceri externe, Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, Delegația pentru relațiile cu India, Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest și membru supleant în Comisia pentru comerț internațional, Comisia pentru cultură și educație, Subcomisia pentru drepturile omului, Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia și Delegația pentru relațiile cu Statele Unite.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

SUA, Australia, Canada și Regatul Unit, profund îngrijorate de situația din Hong Kong, solicită Chinei să își onoreze obligațiile internaționale din cadrul ONU

Published

on

© Share America/ Gov

SUA, Australia, Canada și Rgatul Unit au semnat o declarație comună prin care solicită guvernului de la Beijing să colaboreze cu guvernul și cetățenii din Hong Kong pentru a găsi un compromis acceptabil pentru ambele părți, care să onoreze obligațiile internaționale ale Chinei în cadrul ONU. 

De asemenea, cele patru state se arată profund îngrijorate cu privire la decizia Beijingului de a impune o lege de securitate națională în Hong Kong: ”Impunerea directă a legislației de securitate națională asupra Hong Kong-ului de către autoritățile de la Beijing, mai degrabă decât prin instituțiile proprii din Hong Kong, astfel cum este prevăzut la articolul 23 din Legea fundamentală, ar reduce libertățile oamenilor din Hong Kong și, în acest sens, ar eroda dramatic autonomia Hong Kong-ului”, se arată în comunicatul Departamentului de Stat al SUA.

Cei patru semnatari iterează importanța cooperării internaționale în contextul pandemiei de COVID-19: ”Concentrarea lumii asupra unei pandemii necesită o încredere sporită în guverne și cooperare internațională. Mișcarea fără precedent de la Beijing riscă să aibă efectul opus.”

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Angela Merkel a refuzat invitația președintelui Donald Trump de a participa ”în persoană” la viitorul summit G7 organizat în SUA

Published

on

© consilium.europa.eu

 

Angela Merkel a refuzat invitația președintelui Donald Trump de a participa la summit-ul  G7, pe care acesta dorea să îl organizeze în semn de revenire la normalitate din criza de coronavirus, relatează Politico.

“Cancelarul federal îi mulțumește președintelui Trump pentru invitația sa la summitul G7 de la sfârșitul lunii iunie de la Washington. Dar astăzi, având în vedere situația pandemiei, nu poate fi de acord cu participarea personală, la o călătorie în Washington”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert.

Președintele american Donald Trump și omologul său francez Emmanuel Macron au convenit joi, în cadrul unui apel telefonic, că reuniunea G7 ar trebui organizată ”în persoană”, într-un viitor apropiat, potrivit informațiilor date publicității de Casa Albă, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Președintele american a anulat în luna martie întâlnirea liderilor G7, care urma să aibă loc la 10 iunie în Statele Unite, în contextul restricțiilor de călătorie impuse ca urmare a pandemiei de .

Săptămâna trecută, preşedintele Trump a spus că încearcă să reia ideea unei reuniuni cu participare ”în persoană” deoarece aceasta ar transmite mesajul că lumea revine la normal. El a propus organizarea conferinţei la reşedinţa prezidenţială de la Camp David din Maryland.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe Robert O’Brien a declarat duminică că, în cazul organizării unei reuniuni G7 cu participare ”în persoană”, aceasta va avea loc la sfârşitul lunii iunie.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending