Connect with us

CHINA

SUA impus sancțiuni contra unor companii chineze pentru drone folosite de Rusia în războiul ilegal din Ucraina

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Statele Unite au anunțat joi noi sancțiuni împotriva a două companii chineze și a unei filiale ruse implicate în fabricarea și expedierea de drone de atac utilizate de Moscova în războiul ilegal din Ucraina, potrivit AFP, citat de Agerpres, și Reuters.

Noile sancțiuni vizează o companie chineză, Xiamen Limbach Aircraft Engine Co Ltd, care produce motorul care alimentează vehiculele aeriene fără pilot cu rază lungă de acțiune din seria Garpiya a Rusiei, a declarat Departamentul Trezoreriei SUA.

Măsurile vizează, de asemenea, Redlepus Vector Industry Shenzhen Co Ltd, cu sediul în China, pentru rolul său în expedierea dronelor, precum și o persoană și o societate ruse afiliate.

Se crede că dronele au fost utilizate împotriva unor ținte militare și civile din Ucraina, avariind infrastructura critică și provocând victime civile și militare.

”În timp ce Statele Unite au impus anterior sancțiuni asupra unor entități din China care furnizau inputuri critice pentru baza militară-industrială a Rusiei, acestea sunt primele sancțiuni americane impuse asupra unor entități chineze care dezvoltă și produc direct sisteme de arme complete în parteneriat cu firme ruse”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Amintim că la începutul lunii mai, Statele Unite au impus atunci aproape 300 de noi sancțiuni împotriva a zeci de actori care permit Rusiei să achiziționeze din străinătate tehnologie și echipamente de care are nevoie disperată.

Sancțiunile vizează mai multe companii din Hong Kong și China, despre care SUA afirmă că au ajutat Rusia să eludeze măsurile occidentale.

Decizia SUA de atunci venea după ce secretarul de stat american Antony Blinken declara că Beijingul oferă industriei militare ruse ”un sprijin incalculabil” prin vânzarea unor produse de micro-electronică, mașini-unelte și optică.

Citiți și: Antony Blinken atrage atenția asupra ”sprijinului incalculabil” pe care China îl oferă ”bazei industriale de apărare a Rusiei”: Reduce ”presiunea masivă” exercitată de Occident asupra acestui sector

”Dacă ne uităm la ce a făcut Rusia în ultimul an în ce priveşte producţia de muniţii, rachete, tancuri şi vehicule blindate, le-a fabricat într-un ritm mai rapid decât în orice alt moment al istoriei sale moderne, inclusiv în timpul Războiului Rece”, lucru care a fost posibil pentru că Rusia ”primeşte provizii masive de maşini-unelte, micro-electronică şi optică, majoritatea provenite din China”, a explicat şeful diplomaţiei americane atunci, la scurtă vreme după întâlniri cu oficiali chinezi precum președintele Xi Jinping și ministrul de externe Wang Yi, cărora le-a transmis să nu sprijine Moscova prin furnizarea de produse cu dublă întrebuințare.

De la declanșarea războiului ilegal și neprovocat de către Rusia împotriva Ucrainei, China și-a susținut neutralitatea în acest dosar și a continuat să se prezinte ca un potențial mediator în vederea obținerii păcii, deși consolidarea legăturilor economice, strategice și diplomatice cu Rusia se află la celălalt capăt al spectrului imparțialității.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CHINA

În vizită la Beijing, șefa diplomației germane a abordat deschis sprijinul acordat Rusiei de către China în războiul din Ucraina: „Am pledat în favoarea unui proces de pace echitabil”

Published

on

© European Union, 2023

Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a abordat deschis luni problema „sprijinului în creştere” al Chinei pentru Rusia în războiul acesteia din Ucraina, în cadrul unei întrevederi luni, la Beijing, cu omologul său chinez Wang Yi, în faţa căruia a pledat pentru ca Beijingul să se angajeze în favoarea unei „păci echitabile” în Ucraina, relatează AFP, preluat de Agerpres

Baerbock şi-a justificat vizita de o zi la Beijing prin necesitatea de a discuta cu „cei cu care noi nu suntem de acord în multe puncte sau care joacă roluri diferite de ale noastre”.

Războiul din Ucraina a fost, prin urmare, în centrul discuţiilor cu omologul său Wang Yi, a indicat Annalena Baerbock la finalul întrevederilor.

„Am pledat astăzi, aici, la Beijing, în favoarea unui proces de pace echitabil, tocmai pentru că avem perspective şi roluri diferite. Fiecare membru permanent în Consiliul de Securitate are o responsabilitate pentru pacea şi securitatea în lume”, a declarat ministrul de externe german.

De asemenea, Annalena Baerbock a avertizat că Vladimir Putin trage Asia în războiul său declanșat în Ucraina prin utilizarea dronelor fabricate în China și prin folosirea trupelor nord-coreene. 

„Dronele din fabricile chineze și trupele nord-coreene care atacă pacea în centrul Europei încalcă interesele noastre fundamentale de securitate europeană”, a spus Baerbock.

China susţine că nu a furnizat niciodată arme letale pentru a fi utilizate în Ucraina, dar Beijingul rămâne un aliat politic şi economic de prim-plan al Rusiei şi nu a condamnat niciodată invazia rusă în Ucraina.

Unele ţări membre NATO au calificat China drept un „facilitator decisiv” în războiul dus de Rusia în Ucraina. Uniunea Europeană afirmă că dispune de informaţii despre existenţa unei uzine în China pentru fabricarea de drone care sunt apoi livrate Rusiei, conform unui înalt responsabil al UE, care a făcut această dezvăluire sub rezerva anonimatului.

„Nu numai că preşedintele rus distruge ordinea noastră de pace europeană prin războiul său în Ucraina, dar de acum atrage şi Asia prin intermediul Coreei de Nord. Deci, am discutat cu omologul meu chinez în mod intens despre faptul că acest aspect nu poate fi în interesul Chinei”, a afirmat ministrul german de externe la finalul convorbirilor.

Înaintea acestor afirmaţii, Baerbock a apreciat că „sprijinul în creştere al Chinei pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei are un impact asupra relaţiilor (dintre noi), întrucât afectează interesele fundamentale de securitate ale Germaniei şi ale Europei”, potrivit unui comunicat al diplomaţiei germane.

Prezent într-o primă vizită la Kiev din calitatea de președinte al Consiliului European, Antonio Costa a anunțat că UE pregătește cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și a promis că UE va face tot posibilul pentru a vedea Ucraina în Uniune ca o națiune europeană liberă.

Pachetul ar urma să includă și măsuri care ar viza companiile din China care produc drone pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Continue Reading

CHINA

Ministrul german de externe avertizează că Putin trage Asia în războiul său declanșat în Ucraina și evidențiază responsabilitatea Chinei, membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU, de a nu alimenta conflictele

Published

on

© Ministry of Foreign Affairs The People’s Republic of China

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a avertizat că Vladimir Putin trage Asia în războiul său declanșat în Ucraina prin utilizarea dronelor fabricate în China și prin folosirea trupelor nord-coreene, informează AFP și DPA, citate de Agerpres, și Deutsche Welle.

Aflată într-o vizită la Beijing unde s-a întâlnit cu omologul chinez Wang Yi, Baerbock a reliefat responsabilitatea membrilor permanenți din cadrul Consiliului de Securitate al ONU, precum China, de a nu alimenta conflictele.

”Dronele din fabricile chineze și trupele nord-coreene care atacă pacea în centrul Europei încalcă interesele noastre fundamentale de securitate europeană”, a declarat Baerbock.

Deși face apel în mod regulat la dezescaladare, Beijingul este considerat a fi cea mai importantă sursă de sprijin a Rusiei și nu a condamnat acțiunile Rusiei în Ucraina.

Prezent într-o primă vizită la Kiev din calitatea de președinte al Consiliului European, Antonio Costa a anunțat că UE pregătește cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și a promis că UE va face tot posibilul pentru a vedea Ucraina în Uniune ca o națiune europeană liberă.

Pachetul ar urma să includă și măsuri care ar viza companiile din China care produc drone pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Propunerile includ, de asemenea, adoptarea de măsuri mai stricte împotriva aşa-numitei flote ”din umbră” a Rusiei, utilizată pentru transportul petrolului şi a produselor petroliere.

Conform intenţiilor Comisiei Europene, UE ar putea viza în jur de 50 de nave. Acestora, de exemplu, li s-ar putea interzice intrarea în porturile din statele UE. Peste 24 de nave erau deja listate de UE în luna iunie.

Europarlamentarii au solicitat deja măsuri drastice împotriva ”flotei fantomă” de petroliere rusești, despre care spun că este o sursă de finanțare esențială pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Revenind la Asia, într-o convorbire telefonică pe care a avut-o la finalul lunii octombrie cu președintele sud-coreean, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, sublinia că ”securitatea Europei și cea a Asiei de Est sunt interconectate”.

Conștientă de acest aspect, Uniunea Europeană și Japonia au semnat un parteneriat de apărare și securitate care va pune bazele unei cooperări mai strânse în domenii critice precum securitatea maritimă și legăturile în industria de apărare.

Continue Reading

CHINA

„Uniunea Europeană și China sunt parteneri, nu adversari”, afirmă ministrul chinez de externe

Published

on

© Ministry of Foreign Affairs of the People's Republic of China

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat luni că Uniunea Europeană şi China sunt mai degrabă „parteneri decât adversari” şi a cerut Bruxelles-ului să îşi menţină „independenţa strategică”, informează Reuters.

Wang Yi a făcut aceste remarci în cadrul unei întâlniri cu vicepremierul luxemburghez Xavier Bettel, aflat în vizită la Beijing.

„China şi UE sunt parteneri, nu adversari. În faţa unilateralismului şi a protecţionismului în creştere, sperăm că UE va rămâne fidelă aspiraţiei sale iniţiale şi îşi va menţine independenţa strategică. China este dispusă să depună eforturi comune cu Luxemburgul pentru a promova dezvoltarea susținută și solidă a relațiilor China-UE”, a declarat ministrul chinez de externe.

Şeful diplomaţiei chineze a mai remarcat că, „în situaţia actuală de schimbări întrepătrunse şi de haos”, cooperarea cu Luxemburg a fost „o poveste de succes„, care demonstrează „importanţa dialogului în locul confruntării”, potrivit Agerpres.

„Demonstrează, de asemenea, importanţa deschiderii şi a conectivităţii, care este modalitatea corectă de a promova o dezvoltare comună şi de a răspunde provocărilor globale”, a indicat el.

La rândul său, Xavier Bettel a asigurat că Luxemburgul va fi „o poartă de intrare pentru cooperarea dintre China şi Europa”. Şi-a exprimat, de asemenea, speranţa ca China „să joace un rol mai important în pacea şi stabilitatea globală”.

Recent, preşedintele Comisiei pentru comerț internațional din Parlamentul European a declarat că Uniunea Europeană și China se apropie de o soluţie privind taxele vamale suplimentare la importurile de vehicule electrice chineze

În 30 octombrie, la mai bine de un an de la deschiderea anchetei privind subvențiile acordate producătorilor chinezi de automobile electrice, Comisia Europeană a început să impună tarife suplimentare pe importurile de vehicule electrice din China. Noile taxe variază între 7,8% pentru automobilele Tesla și până la 35,3% pentru cele ale producătorului chinez SAIC, peste tariful standard de 10% aplicat deja pentru importurile auto în Uniunea Europeană.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA17 minutes ago

Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA: România a trecut “prin cel mai mare atac hibrid pornit de Rusia împotriva oricărei țări”. Bucureștiul trebuie să invoce articolul 4 al NATO

INTERNAȚIONAL28 minutes ago

Ucraina: Interferența Rusiei în alegerile din România confirmă că planurile agresive ale Kremlinului se extind la UE și NATO, afirmă șeful diplomației de la Kiev

COMISIA EUROPEANA42 minutes ago

Ursula von der Leyen, după discuția cu Klaus Iohannis: Comisia va lucra pentru ca platformele online să respecte normele UE privind alegerile din Europa

PARLAMENTUL EUROPEAN4 hours ago

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, prezintă cinci măsuri concrete pentru ca românii să-și recapete încrederea în instituțiile democratice

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen au convenit consolidarea securității social media în UE după alegerile din România

NATO7 hours ago

România a rămas fermă în fața ingerințelor străine și a redat vocea poporului, transmite ministrul de externe al Estoniei după anularea alegerilor prezidențiale

MAREA BRITANIE8 hours ago

Marea Britanie rămâne un “aliat al României și are încredere în democrația sa” după interferența Rusiei în alegerile prezidențiale

CONSILIUL EUROPEAN9 hours ago

Antonio Costa organizează primul summit al liderilor europeni. Situația din Ucraina, extinderea UE și relația transatlantică, subiecte pe agendă

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Ucraina și Italia doresc o coordonare mai strânsă la nivelul liderilor europeni pentru a spori furnizarea de sisteme de apărare aeriană către Kiev

NATO10 hours ago

EXCLUSIV Daniel Fried, expert Atlantic Council: Interferența Rusiei vizează realizările democratice ale României după 1989. Decizia controversată a CCR, luată în contextul unor acuzații “credibile” de ingerință externă

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI3 days ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 days ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI4 days ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ4 days ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ6 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA7 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending