SUA, îngrijorate că înființarea structurii permanente de apărare europeană (PESCO) ar putea submina NATO

Statele Unite sunt îngrijorate că planurile Uniunii Europene pentru sporirea cooperării militare între statele membre ar putea reprezenta o subminare a NATO, în contextul în care se cosntată o recrudescență a acțiunilor Rusiei care generează tensiune. Cele mai recente decizii, și anume detașarea unor rachete cu potențial nuclear Iskander în enclava Kaliningrad a dus la manifestarea temerilor statelor baltice care, în viziunea lor, astfel de acțiuni ar putea reprezenta ”o amenințare la adresa siguranței a jumătate din Europa”.

Nu vrem să vedem aceste eforturi ale Uniunii Europene atrăgând forţe şi necesar de forţe dinspre NATO spre UE”, a afirmat Katie Wheelbarger, un înalt oficial al Pentagonului cu atribuţii ce vizează Alianţa Nord-Atlantică, potrivit Adevărul.ro. 

Oficialul american a dorit de asemenea să sublinieze faptul că nu doreşte ca o cooperare mult mai strânsă între statele membre ale Uniunii să diminueze rolul NATO în Afganistan şi Irak.

Comentariile oficialului american vin înaintea întâlnirilor de la Bruxelles dintre secretarul Apărării al SUA, Jim Mattis şi miniştrii apărării din restul statelor membre NATO, întâlniri unde este de aşteptat ca oficialul american să îndemne statele membre să-şi sporească cheltuielile din domeniul apărării.

În luna decembrie a anului trecut, 25 de state membre ale UE au luat decizia oficială de a stabili o cooperare extinsă în domeniul apărării și al securității, inițiativă care le permite țărilor să coopereze mai strâns cu privire la consolidarea capacității militare, punând bazele unei “uniuni a apărării europene”. La 13 noiembrie 2017, miniștrii din 23 de state membre au semnat o notificare comună privind cooperarea structurată permanentă (PESCO) și i-au înmânat Înaltului Reprezentant și Consiliului. La 7 decembrie 2017, Irlanda și Portugalia au notificat, de asemenea, decizia lor de a se alătura PESCO.

Decizia Consiliului de instituire a PESCO stabilește:

-lista statelor membre participante;

-lista angajamentelor comune ambițioase și mai obligatorii asumate de statele membre participante, inclusiv “creșterea în mod regulat a bugetelor de apărare în termeni reali pentru a atinge obiectivele convenite”;

-guvernarea PESCO, cu un nivel superior care menține coerența și ambiția PESCO, completate de proceduri de guvernanță specifice la nivelul proiectelor;

-aranjamente administrative, inclusiv funcțiile de secretariat pentru PESCO la nivel de proiect și finanțare;

Cooperarea va începe cu 17 proiecte concrete, printre care crearea unei unități medicale, a unui centru logistic, înființarea unui centru pentru pregătirea misiunilor și dezvoltarea de standarde comune pentru comunicarea radio militară.

Înaintea întrunirii NATO, secretarul Mattis a afirmat că Statele Unite vor căuta să „adreseze modernizarea alianţei şi împărţirea corectă a obligaţiilor în cadrul alianţei”.

„Vom continua astăzi să susţinem că fiecare stat membru trebuie să-şi respecte obligaţiile, partea corectă a acestor obligaţii”, a afirmat fostul general.

Doar cinci state europene respectă cerinţa alocării unui minim de 2% din PIB pentru cheltuieli militare, conform estimărilor NATO: Grecia, Estonia, Marea Britanie , România şi Polonia.

PESCO, proiect complementar cu NATO pentru apărarea europeană

FOTO: NATO

În cadrul conferinței de presă, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg a ținut să reafirme sprijinul său pentru formarea unei structuri permanente de apărare, precizând că reprezintă o modalitate de ”consolidare a pilonului european în cadrul NATO”, adăugând că alianții non-UE sunt vitali pentru securitatea europeană, având în vedere că ”după Brexit, 80% din cheltuielile militare pentru apărare” vor proveni din rândul acestora.

”Ceea ce ne dorim este o industrie a apărării mai competitivă. Sper că unul dintre lucrurile pe care UE le poate îndeplini prin PESCO și prin Fondul European de Apărare să fie oprirea fragmentării industriei europene de apărare”, a mai spus Stoltenberg.

Statele Unite vor să susţină activ eforturile statelor NATO de a se asigura că trupele militare se pot deplasa prin Europa, în caz de necesitate. Miniştrii apărării vor discuta şi planul pentru constituirea unui nou centru de comandă NATO – primul de la sfârşitul Războiului Rece, fapt ce reflectă îngrijorarea cu privire la acţiunile Rusiei, după ce Moscova a anexat Peninsula Crimea în anul 2014.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.