Connect with us

RUSIA

SUA livrează Ucrainei ultimele elemente ale pachetului de securitate de 60 milioane de dolari, menit să contribuie la sporirea capacității de apărare împotriva agresiunii Rusiei

Published

on

Photo by: Air Force Staff Sgt. Jack Sanders © US Department of Defense

Ultimele elemente ale unui pachet de sisteme de securitate în valoare de 60 de milioane de dolari pentru Ucraina – anunțat inițial în august – vor fi livrate în această săptămână, a declarat miercuri secretarul de presă al Pentagonului, John F. Kirby, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro. 

În timpul unui briefing de miercuri, 8 decembrie, la Pentagon, Kirby a declarat reporterilor că ultimele părți ale pachetului de securitate existent, care include arme de calibru mic și muniție, sunt expediate în prezent. Alte părți ale acelui pachet de asistență de securitate, menit să ajute ucrainenii să-și apere suveranitatea împotriva agresiunii rusești, au inclus sistemul de rachete Javelin, care se află deja în mâinile militarilor ucraineni.

Kirby a precizat că, la fel ca în cazul tuturor pachetelor de asistență în materie de securitate, materialul furnizat poate fi folosit așa cum consideră națiunea beneficiară – dar că acesta va fi folosit doar în scopuri de autoapărare.

„Așteptările noastre pentru utilizarea rachetelor Javelin … [sunt] ca acestea să fie folosite în mod defensiv … în scopuri de autoapărare”, a declarat Kirby. „Nu există nicio restricție geografică cu privire la locul în care pot fi folosite în interiorul Ucrainei. Ne așteptăm ca ei să le folosească în mod responsabil și în scopuri de autoapărare”, a adăugat acesta.

În acest moment, a mai spus oficialul de la Pentagon, nu există anunțuri sau decizii adiționale cu privire la asistență suplimentară de securitate pentru Ucraina.

Statele Unite și Ucraina au finalizat un Cadru Strategic de Apărare care creează o bază pentru consolidarea cooperării strategice de apărare și securitate dintre SUA și Ucraina și pentru promovarea priorităților comune, inclusiv implementarea reformelor în domeniul apărării și al industriei de apărare, aprofundarea cooperării în domenii precum securitatea la Marea Neagră, apărarea cibernetică și schimbul de informații, precum și combaterea agresiunii rusești.

Potrivit Casei Albe, Statele Unite au alocat 2,5 miliarde de dolari în sprijinul forțelor ucrainene începând din 2014, când Rusia a invadat și a ocupat peninsula Crimeea, inclusiv peste 400 de milioane de dolari numai în 2021.

De asemenea, armata americană se ocupă și de antrenarea trupelor ucrainiene, informează Digi24. În noiembrie, în jur de 150 de membrii din Garda Națională a Floridei, care fac parte din Grupul Multinațional de Instrucție pentru Ucraina, au ajuns în țara vecină și i-a înlocuit pe cei din Garda Națională din Washington.

Grupul de instrucție a fost instituit în 2015 și este menit să îmbunătățească capacitatea de apărare a Ucrainei. Pe lângă acest grup, Comandamentul Operațiunilor Speciale în Europa joacă un rol important în instruirea și sfătuirea trupelor speciale ucrainiene prin exerciții, comunicare și coordonare „pe fiecare nivel”, a declarat Pentagonul marți.

Kievul și puterile NATO acuză Rusia că își consolidează trupele în apropierea Ucrainei, ceea ce a stârnit temeri privind un atac.  Oficialii ucraineni din domeniul apărării susțin că Rusia a mărit numărul de trupe în apropierea graniței cu Ucraina la 120.000 de soldați, inclusiv personal suplimentar al armatei, forțelor aeriene și navale.

Potrivit celei mai recente evaluări a securității în zonă, care a fost împărtășită cu jurnaliștii de la CNN de sursele de securitate ucrainene, Ministerul Apărării din Ucraina a declarat că echipamente militare de luptă, cum ar fi tancuri, vehicule armate și rachetele „Iskander” rămân în apropierea graniței cu Ucraina”. 

Cu toate acestea, Moscova neagă orice astfel de plan și acuză Ucraina că își consolidează propriile forțe în estul țării, unde separatiștii susținuți de Rusia controlează teritoriul ucrainean. 

Marți, președintele american Joe Biden, într-o întâlnire virtuală cu președintele rus Vladimir Putin, i-a comunicat acestuia că administrația americană va aplica o serie de sancțiuni economice usturătoare dacă Rusia atacă Ucraina. Totodată, i-a comunicat direct omologului său că dacă Rusia va invada militar Ucraina, SUA își „vor fortifica aliații de pe flancul estic cu capacități suplimentare ca răspuns la o astfel de escaladare”, a afirmat marți seară Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al liderului de la Casa Albă.

În schimb, potrivit Kremlinului, Vladimir Putin a denunțat potențialul militar în creștere al NATO la frontierele Rusiei în legătură cu sprijinul său acordat Ucrainei şi a cerut „garanții” că Alianţa Nord-Atlantică nu se va extinde spre Est.

Ulterior șeful de la Casa Albă a avut o videoconferinţă cu principalii săi aliaţi europeni, fostul cancelar german Angela Merkel,  preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Mario Draghi şi premierul britanic Boris Johnson.

În timpul videoconferinţei, liderii europeni au reiterat „sprijinul deplin pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert. De asemenea, toți participanţii au accentuat nevoia ca Rusia „să reducă tensiunile şi să caute o soluţie diplomatică, inclusiv prin intermediul formatului Normandia pentru implementarea Acordurilor de la Minsk”, a adăugat purtătorul de cuvânt german.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

RUSIA

Rusia s-a retras în mod oficial din Tratatul privind Forțele Armate Convenționale din Europa

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Rusia s-a retras în mod oficial din Tratatul privind Forțele Armate Convenționale din Europa (FACE), un acord semnat în 1990 după căderea Zidului Berlinului, care a stabilit limite pentru categorii cheie de echipamente militare convenționale în Europa și a impus distrugerea armamentului în exces, informează Reuters, preluat de Agerpres.

„Documentul juridic internațional, a cărui valabilitate a fost suspendată de țara noastră încă din 2007, a devenit în cele din urmă istorie pentru Rusia”, a declarat Ministerul de Externe într-un comunicat luni seara.

Potrivit declarației, alte două acorduri cu caracter juridic obligatoriu, acordul de la Budapesta din 1990 și documentul privind Zonele de Flancuri ale CFE, care erau legate de tratat, sunt, de asemenea, retrase.

Ministerul a explicat că tratatul nu răspundea intereselor Rusiei, susținând că țările NATO au început să ocolească restricțiile impuse odată cu extinderea Alianței.

„Astfel, Tratatul CFE în forma sa originală a pierdut contactul cu realitatea, iar Rusia a început să se străduiască să îl adapteze la noua situație”, a declarat instituția, adăugând că un acord adaptat a fost semnat în 1999, dar nu a intrat niciodată în vigoare.

Statele Unite au încercat să păstreze tratatul original și, eventual, să negocieze noi concesii din partea Rusiei în ceea ce privește retragerea trupelor sale din țările post-sovietice, susținea acesta. Ministerul a acuzat Washingtonul că i-a împiedicat pe aliații săi să ratifice acordul.

„Rusia a lăsat ușa deschisă dialogului privind modalitățile de restabilire a viabilității Tratatului CFE prin suspendarea participării sale, dar Occidentul nu a profitat de această oportunitate și a ales, în schimb, să își construiască politica pe o „bază de bloc antirusesc”, a mai menționat Ministerul de Externe rus.

„Rusia își ia în sfârșit adio de la Tratatul CFE fără regrete și cu toată încrederea că are dreptate. Experiența dobândită în timpul creării și implementării sale – atât pozitivă, cât și negativă – va fi luată în considerare”, a conchis instituția.

CFE a fost un acord istoric de control al armelor de după Războiul Rece, semnat la 19 noiembrie 1990, la Paris, între două blocuri militare, NATO și Pactul de la Varșovia.

Acesta a impus limite pentru cinci categorii cheie de echipamente militare convenționale în Europa – tancuri, vehicule blindate, artilerie, elicoptere și avioane de luptă – și a impus distrugerea armamentului în exces.

În 1999, un tratat FACE actualizat a fost redactat și aprobat la Istanbul, în Turcia, luând în considerare noile realități, cum ar fi dizolvarea Pactului de la Varșovia și extinderea NATO.

Deoarece țările NATO nu au ratificat acordul, președintele rus Vladimir Putin a suspendat participarea Rusiei la Tratatul FACE în 2007.

La începutul lunii mai, Putin a semnat un decret de denunțare a CFE, la aproape două săptămâni după ce legiuitorii ruși au aprobat retragerea Moscovei din tratat.

Continue Reading

ROMÂNIA

România, replică cu argumente istorice pentru Rusia: O carte publicată la St. Petersburg de principele Dimitrie Cantemir, dovadă științifică că aşa-zisa limbă “moldovenească” nu există, ci doar limba română

Published

on

© MAE

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Radu Filip, i-a răspuns purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, care a făcut referire la limba moldovenească, şi a afirmat că există dovezi ştiinţifice că aceasta nu există, fiind doar limba română.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a transmis, vineri, un mesaj la marcarea a 350 de ani de la naşterea lui Dimitrie Cantemir, care “a adus o mare contribuţie la păstrarea şi întărirea statalităţii moldoveneşti şi identitatea naţională, precum şi la dezvoltarea relaţiilor ruso-moldoveneşti”.

“Moldova este o ţară cu o istorie şi o cultură bogată şi străveche. Formarea statalităţii sale datează de la mijlocul secolului 14. Unele state şi limbi europene nu existau în acel moment. Prima carte care conţine termenul ‘pământ moldovenesc’ datează din 1360. Formarea limbii moldoveneşti datează de la mijlocul mileniului trecut. În secolul XVI a apărut primul dicţionar, a cărui scriere se baza pe alfabetul chirilic. S-au păstrat monumente literare din secolul al XVII-lea în limba moldovenească”, a afirmat oficialul de la Moscova, cu această ocazie.

“Îi reamintim doamnei Zaharova că tocmai Principele Dimitrie Cantemir a scris limpede, chiar într-o carte publicată la Sankt Petersburg, că locuitorii principatelor Valahia şi Moldova vorbesc una şi aceeaşi limbă. Este o dovadă ştiinţifică solidă şi de netăgăduit, de dincolo de secole, că aşa-zisa limbă “moldovenească” nu există. Există doar limba română”, a replicat purtătorul de cuvânt al MAE român, într-un mesaj transmis Agerpres și difuzat pe rețeaua de socializare X.

Prima şedinţă comună a guvernelor României şi Ucrainei, care a avut loc în luna octombrie, la Kiev, a determinat anunțul deciziei Ucrainei prin care “limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este limba română“. Măsura a fost adoptată în contextul obligaţiei îndeplinirii de către Ucraina a criteriilor de aderare la Uniunea Europeană, unul dintre criterii referindu-se şi la drepturile minorităţilor naţionale.

Decizia a fost imediat salutată de artizanii acestei înțelegeri, președinții Iohannis și Zelenski.

Această primă reuniune a celor două guverne și noul impuls dat cooperării dintre București și Kiev vine ca urmare a vizitei de săptămâna trecută în România a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în cadrul căreia președintele ucrainean și omologul român Klaus Iohannis au semnat o declarație politică prin care au decis ridicarea relației bilaterale la nivel de parteneriat strategic.

Citiți și Iohannis și Zelenski au hotărât că România și Ucraina vor rezolva fără întârziere distincția artificială dintre limba română și “moldovenească”. Cele două guverne se reunesc la Kiev luna aceasta

În respectiva declarație, cei doi lideri “remarcă importanța unei cooperări efective care să vizeze asigurarea drepturilor persoanelor aparținând minorității naționale ucrainene din România și ale persoanelor aparținând minorității naționale române din Ucraina, inclusiv prin dezvoltarea cadrului juridic bilateral, bazat pe principiul nivelului echivalent de protecție a drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina și ale persoanelor aparținând minorității ucrainene din România, ținând cont de obligațiile și standardele internaționale”.

Declarația “a însărcinat guvernele să rezolve, fără întârziere, problema distincției artificiale dintre limba română și limba «moldovenească», cu respectarea tuturor aspectelor juridice”.

Continue Reading

RUSIA

130 de persoane și entități care aprovizionează Rusia cu tehnologie și echipamente militare pentru continuarea războiului ”odios” împotriva Ucrainei, incluse de SUA pe lista sancțiunilor

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Statele Unite, prin Departamentul Trezoreriei, continuă să întrerupă rețelele și canalele prin care Rusia încearcă să își sprijine armata invadatoare, impunând o nouă serie de sancțiuni care vizează 130 de persoane și entități care sprijină ”războiul inadmisibil al Rusiei împotriva Ucrainei”, furnizând Moscovei ”tehnologie și echipamente necesare din țări terțe”.

Potrivit unui comunicat al instituției americane, măsurile punitive vizează baza industrială internă a Rusiei, care încearcă să se reinventeze ca întreținător al mașinii de război a Rusiei.

”Rusia este dependentă de persoane și entități din țări terțe dispuse să se aprovizioneze din nou cu arme și să își perpetueze războiul odios împotriva Ucrainei și nu vom ezita să le tragem la răspundere. Coaliția noastră globală de sancțiuni a sufocat accesul Rusiei la inputuri-cheie pentru complexul său militar industrial și a subminat capacitatea Kremlinului de a-și duce războiul neprovocat. Acțiunile de astăzi demonstrează hotărârea noastră de a continua să perturbăm fiecare verigă a lanțului de aprovizionare militară a Rusiei și de a viza actorii externi care ar căuta să sprijine efortul de război al Rusiei”, a declarat secretarul Trezoreriei Janet L. Yellen.

Incapabilă să producă pe plan intern o mare parte din tehnologia, echipamentele și alte materiale de care are nevoie pentru a-și susține și întreține complexul militar-industrial, Rusia a externalizat această producție, bazându-se pe furnizori din țări terțe pentru a achiziționa bunurile de care are nevoie, explică Departamentul Trezoreriei.

Rusia continuă să exploateze relațiile economice, altfel legitime, cu Republica Populară Chineză (RPC), Turcia și Emiratele Arabe Unite (EAU), care au devenit centre de export și transbordare către Rusia a tehnologiei și echipamentelor fabricate în străinătate.

Astfel, entitățile cu sediul în China, Turcia și EAU continuă să trimită în Rusia bunuri cu dublă utilizare de înaltă prioritate, inclusiv componente critice pe care Rusia se bazează pentru sistemele sale de armament.

SUA dau asigurări că nu vor ezita să adopte măsuri pentru a împiedica Rusia să folosească sistemele financiare americane și internaționale pentru a-și susține războiul de agresiune împotriva Ucrainei.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.24 mins ago

Premierul Ungariei pare hotărât să submineze deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina: Este limpede că recomandarea Comisiei Europene este nefondată

MAREA BRITANIE38 mins ago

David Cameron face prima sa vizită în SUA ca șef al diplomației britanice, pentru a „reafirma forța relației Marii Britanii cu cel mai apropiat aliat strategic al său”

NATO2 hours ago

Trebuie să fim pregătiți pentru ”vești proaste” din Ucraina, semnalează secretarul general al NATO: ”Trebuie să sprijinim Ucraina atât în momentele bune, cât și în cele rele”

CHINA2 hours ago

Franța îndeamnă Beijingul să-și regândească comportamentul asertiv în Marea Chinei de Sud, pentru că „lumea nu are nevoie de o nouă criză”

PARLAMENTUL EUROPEAN3 hours ago

Op-ed | Dolors Montserrat și Marian-Jean Marinescu: Cea mai bună pregătire pentru următoarea criză? Consolidarea industriei de sănătate

ROMÂNIA3 hours ago

Klaus Iohannis, la COP28: România este o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru fabricarea tehnologiilor verzi

CONSILIUL UE3 hours ago

“Situația actuală” a demersurilor de aderare a României și Bulgariei la Schengen se află pe agenda Consiliului JAI. O decizie nu va fi supusă la vot

ROMÂNIA4 hours ago

Ambasadoarea Kathleen Kavalec: SUA face tot ce poate pentru a consolida postura de descurajare și apărare a României pe flancul estic al NATO

ROMÂNIA4 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu românii din SUA: Nu insist să reveniți în România. În schimb, putem dezvolta lucruri împreună, precum includerea României în Visa Waiver

ENERGIE22 hours ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu John Kerry în Dubai: România se alătură Angajamentului Global privind metanul, susținut de SUA și UE, și dorește să fabrice tehnologii verzi

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO7 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA7 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA2 weeks ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

Trending