Guvernul Statelor Unite a declarat, miercuri, că va menține tarife de 15% la aeronavele Airbus și 25% la alte mărfuri europene, în ciuda eforturilor depuse de Uniunea Europeană pentru a rezolva o dispută privind subvențiile acordate producătorilor de aeronave, care durează de 16 ani, informează Reuters, preluat de Agerpres.
Reprezentantul american pentru comerț, Robert Lighthizer, a declarat că UE nu a luat măsurile necesare pentru a se conforma deciziilor Organizației Mondiale a Comerțului, iar Washingtonul va iniția un nou proces pentru a încerca să ajungă la o soluție pe termen lung.
Oficialii OMC au apreciat că împrumuturile preferenţiale acordate Airbus pentru dezvoltarea modelelor A350 şi A380 au provocat un prejudiciu pentru SUA evaluat la 7,5 miliarde de dolari. În consecinţă, Washingtonul poate riposta prin introducerea unor tarife vamale suplimentare pentru produse europene cu aceeaşi valoare.
Acesta a declarat că va modifica lista produselor europene afectate, care se ridică la o valoare de 7,5 miliarde de dolari, pentru a elimina anumite mărfuri din Grecia și Marea Britanie și a adăuga mărfuri cu o valoare echivalentă din Germania și Franța.
Totodată, oficialul american a ignorat apelurile oficialilor UE și ale parlamentarilor americani pentru a reduce tarifele la produsele alimentare, vin și băuturi spirtoase din UE, însă nu a adăugat tarife la vodcă, gin și bere, așa cum amenințase anterior.
În acest context, Airbus a declarat că „regretă profund” decizia SUA de a menține tarifele pentru aeronavele produse de companie. De altfel, gigantul aeronautic a anunţat, la 24 iulie, că a făcut pasul final menit să pună capăt disputei comerciale transatlantice de miliarde de dolari pe tema subvenţiilor din domeniul aviatic, acceptând să plătească rate mai ridicate ale dobânzilor pentru împrumuturile guvernamentale primite de la Franţa şi Spania pentru dezvoltarea avioanelor Airbus A350, date în exploatare în 2015.
Mai mult. Airbus a mai transmis că „are încredere că Europa va răspunde în mod corespunzător pentru a apăra interesele tuturor companiilor și sectoarelor europene, inclusiv ale Airbus, care sunt vizate de aceste tarife”, relatează BBC.
De asemenea, Comisia Europeană a precizat că „UE … Franţa, Spania şi Germania … respectă deplin deciziile OMC în cazul Airbus, ceea ce înlătură orice motiv ca SUA să menţină tarifele vamale suplimentare pentru produse europene şi este suficient pentru soluţionarea rapidă a acestei dispute îndelungate”.
În acest sens, comisarul european pentru comerț, Phil Hogan, a transmis că se va implica activ în tratative cu Lighthizer pentru a ajunge la o soluționare, precizând, totodată, că recesiunea provocată de pandemia de coronavirus arată urgența cu care trebuie pus capăt conflictului comerial.
Totuși, Comisia Europeană a subliniat că, în funcție de deciziile de arbitraj ale OMC în cazul paralel al subvenţionării de către SUA a producătorului de avioane Boeing, vor fi stabilite dimensiunea şi anvergura oricăror măsuri de retorsiune.
Împrumuturile guvernamentale sunt printre măsurile europene pe care OMC le-a considerat subvenţii ilegale, ca parte a cazurilor care vizează şi sprijinul SUA pentru Boeing, începute în 2004.
Statele Unite au declarat în mai că sunt în deplină conformitate cu constatările OMC, după ce statul Washington a eliminat scutirile de taxe din industria aerospațială, de care a beneficiat în mare parte Boeing.
SUA au impus, în octombrie 2019 tarife, de 25% pentru o serie de produse alimentare, vin și băuturi spirtoase din UE, inclusiv brânză italiană și whisky scoțian ca represalii pentru subvențiile acordate UE pentru producția aeronavelor mari.
Inițial, SUA au impus tarife de 10% aeronavelor Airbus, dar le-au majorat la 15% în martie.
Împrumuturile guvernamentale sunt printre măsurile europene pe care OMC le-a considerat subvenţii ilegale, ca parte a cazurilor care vizează şi sprijinul SUA pentru Boeing, începute în 2004.