SUA resping propunerea de pace a Chinei privind conflictul dintre Rusia și Ucraina, pe care o consideră ca favorizând Moscova și o încercare de a distrage atenția de la poziția de facto a Beijingului, potrivit CNN și Politico.
Într-un interviu acordat postului ABC News, președintele american Joe Biden a respins planul de pace propus de China pentru războiul de amploare din Rusia, menționând că acesta ar fi probabil doar în favoarea Rusiei, relatează CNN.
„Dacă Putin îl aplaudă, atunci cum ar putea fi bun?”. a declarat Biden. „Nu sunt glumeț. Sunt extrem de serios”.
„Nu am văzut nimic în plan care să indice că ar exista ceva care ar fi benefic pentru oricine altcineva în afară de Rusia dacă planul chinezesc ar fi urmat”, a mai spus șeful de la Casa Albă.
Biden a respins, de asemenea, ideea că Beijingul ar negocia pacea pentru războiul la scară largă al Rusiei.
„Ideea că China va negocia rezultatul unui război total nedrept pentru Ucraina nu este pur și simplu rațională”, a mai spus Biden.
De asemenea, secretarul de stat Antony Blinken a declarat vineri tot pentru ABC News că acest lucru arată că Beijingul încearcă să atragă atenția întregii lumi de la sprijinul său pentru președintele rus Vladimir Putin, informează Politico.
„China a încercat să joace pe două fronturi – pe de o parte, încearcă să se prezinte public ca fiind neutră și doritoare de pace, în timp ce, în același timp, vorbește despre narațiunea falsă a Rusiei cu privire la război”, a spus Blinken. „Există 12 puncte în planul chinezesc. Dacă ar fi fost serioși cu privire la primul, suveranitatea, atunci acest război s-ar putea încheia mâine.”
Aceste comentarii au fost un ecou al remarcilor făcute cu o zi înainte de consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan. „Prima mea reacție este că s-ar putea opri la punctul unu, care este acela de a respecta suveranitatea tuturor națiunilor… acesta a fost un război la alegere purtat de Putin”, a declarat Sullivan joi la CNN.
Intitulat „Poziţia Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene“, documentul a fost publicat vineri dimineaţă, 24 februarie, la un an de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, pe site-ul Ministerului de Externe chinez, după o vizită la Moscova a lui Wang Yi, diplomatul chinez cu cel mai înalt rang. Între timp, reprezentantul Beijingului la ONU se abținea de la votul rezoluției Adunării Generale a Națiunilor Unite în vederea asigurării unei păci cuprinzătoare, juste și durabile în Ucraina, votată cu o largă majoritate.
Documentul în 12 puncte afirmă un sprijin vag pentru „suveranitate”, „încetarea ostilităților” și „reluarea discuțiilor de pace”, fără propuneri specifice privind atingerea acestor obiective. Mai precis, China îndeamnă toate părțile să „sprijine Rusia și Ucraina să lucreze în aceeași direcție și să reia dialogul direct cât mai repede posibil”. Propunerea chineză face, de asemenea, clară opoziția Beijingului față de utilizarea armelor nucleare, dar și față de amenințarea cu desfășurarea acestora. Acest lucru survine în urma avertismentului președintelui rus Vladimir Putin, care s-a declarat pregătit să folosească arsenalul atomic al Moscovei în acest conflict.
Rusia a transmis că apreciază eforturile Beijingului de a soluționa conflictul prin mijloace pașnice, dar a insistat că orice soluție trebuie să recunoască controlul Kremlinului asupra a patru regiuni ucrainene.
La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că doreşte să discute cu Beijingul acest document care prezintă poziţia Chinei, apreciind drept pozitivă implicarea acestui partener apropiat al Moscovei. „Am dori să avem o întâlnire cu China. Este în interesul Ucrainei astăzi”, a afirmat liderul de la Kiev.
Cu toate acestea, planul a fost întâmpinat cu scepticism de liderii occidentali. Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a afirmat, vineri, în Consiliul de Securitate al ONU, că „nu este un plan de pace, ci o propunere prin care China îşi reafirma poziţiile exprimate de la început”, însă nici nu vrea să respingă documentul întru totul, acesta conținând „elemente interesante despre utilizarea armelor nucleare, schimburile de prizonieri”. „Pentru a fi un plan, el ar trebui să fie operaţional”, a punctat înaltul oficial european, adăugând că, „din punctul meu de vedere, pentru a fi credibili, chinezii ar trebui să meargă şi la Kiev”, nu numai la Moscova.
De asemenea, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au reacţionat, de asemenea, cu rezerve la propunerea chineză de încetare a focului în Ucraina, spunând că Beijingul nu are prea multă credibilitate ca mediator. Mai precis, Stoltenberg a precizat că Beijingul nu a fost în stare să condamne invazia ilegală a Ucrainei, iar von der Leyen a reluat poziția lui Borrell, afirmând că „China nu a venit cu un plan de pace, ci cu nişte principii”.