Connect with us

SUA

SUA nu consideră serioasă propunerea de pace a Chinei pentru soluționarea conflictului din Ucraina

Published

on

© Official White House Photo by Carlos Fyfe

SUA resping propunerea de pace a Chinei privind conflictul dintre Rusia și Ucraina, pe care o consideră ca favorizând Moscova și o încercare de a distrage atenția de la poziția de facto a Beijingului, potrivit CNN și Politico.

Într-un interviu acordat postului ABC News, președintele american Joe Biden a respins planul de pace propus de China pentru războiul de amploare din Rusia, menționând că acesta ar fi probabil doar în favoarea Rusiei, relatează CNN.

„Dacă Putin îl aplaudă, atunci cum ar putea fi bun?”. a declarat Biden. „Nu sunt glumeț. Sunt extrem de serios”.

„Nu am văzut nimic în plan care să indice că ar exista ceva care ar fi benefic pentru oricine altcineva în afară de Rusia dacă planul chinezesc ar fi urmat”, a mai spus șeful de la Casa Albă.

Biden a respins, de asemenea, ideea că Beijingul ar negocia pacea pentru războiul la scară largă al Rusiei.

„Ideea că China va negocia rezultatul unui război total nedrept pentru Ucraina nu este pur și simplu rațională”, a mai spus Biden. 

De asemenea, secretarul de stat Antony Blinken a declarat vineri tot pentru ABC News că acest lucru arată că Beijingul încearcă să atragă atenția întregii lumi de la sprijinul său pentru președintele rus Vladimir Putin, informează Politico.

„China a încercat să joace pe două fronturi – pe de o parte, încearcă să se prezinte public ca fiind neutră și doritoare de pace, în timp ce, în același timp, vorbește despre narațiunea falsă a Rusiei cu privire la război”, a spus Blinken. „Există 12 puncte în planul chinezesc. Dacă ar fi fost serioși cu privire la primul, suveranitatea, atunci acest război s-ar putea încheia mâine.”

Aceste comentarii au fost un ecou al remarcilor făcute cu o zi înainte de consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan. „Prima mea reacție este că s-ar putea opri la punctul unu, care este acela de a respecta suveranitatea tuturor națiunilor… acesta a fost un război la alegere purtat de Putin”, a declarat Sullivan joi la CNN.

Intitulat „Poziţia Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene“, documentul a fost publicat vineri dimineaţă, 24 februarie, la un an de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, pe site-ul Ministerului de Externe chinez, după o vizită la Moscova a lui Wang Yi, diplomatul chinez cu cel mai înalt rang. Între timp, reprezentantul Beijingului la ONU se abținea de la votul rezoluției Adunării Generale a Națiunilor Unite în vederea asigurării unei păci cuprinzătoare, juste și durabile în Ucraina, votată cu o largă majoritate.

Documentul în 12 puncte afirmă un sprijin vag pentru „suveranitate”, „încetarea ostilităților” și „reluarea discuțiilor de pace”, fără propuneri specifice privind atingerea acestor obiective. Mai precis, China îndeamnă toate părțile să „sprijine Rusia și Ucraina să lucreze în aceeași direcție și să reia dialogul direct cât mai repede posibil”. Propunerea chineză face, de asemenea, clară opoziția Beijingului față de utilizarea armelor nucleare, dar și față de amenințarea cu desfășurarea acestora. Acest lucru survine în urma avertismentului președintelui rus Vladimir Putin, care s-a declarat pregătit să folosească arsenalul atomic al Moscovei în acest conflict.

Rusia a transmis că apreciază eforturile Beijingului de a soluționa conflictul prin mijloace pașnice, dar a insistat că orice soluție trebuie să recunoască controlul Kremlinului asupra a patru regiuni ucrainene.

La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că doreşte să discute cu Beijingul acest document care prezintă poziţia Chinei, apreciind drept pozitivă implicarea acestui partener apropiat al Moscovei. „Am dori să avem o întâlnire cu China. Este în interesul Ucrainei astăzi”, a afirmat liderul de la Kiev.

Cu toate acestea, planul a fost întâmpinat cu scepticism de liderii occidentali. Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a afirmat, vineri, în Consiliul de Securitate al ONU, că „nu este un plan de pace, ci o propunere prin care China îşi reafirma poziţiile exprimate de la început”, însă nici nu vrea să respingă documentul întru totul, acesta conținând „elemente interesante despre utilizarea armelor nucleare, schimburile de prizonieri”. „Pentru a fi un plan, el ar trebui să fie operaţional”, a punctat înaltul oficial european, adăugând că, „din punctul meu de vedere, pentru a fi credibili, chinezii ar trebui să meargă şi la Kiev”, nu numai la Moscova.

De asemenea, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au reacţionat, de asemenea, cu rezerve la propunerea chineză de încetare a focului în Ucraina, spunând că Beijingul nu are prea multă credibilitate ca mediator. Mai precis, Stoltenberg a precizat că Beijingul nu a fost în stare să condamne invazia ilegală a Ucrainei, iar von der Leyen a reluat poziția lui Borrell, afirmând că „China nu a venit cu un plan de pace, ci cu nişte principii”.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

SUA

SUA, ”preocupate” de înființarea comisiei poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte” din toamnă

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Statele Unite și-au exprimat ”preocuparea” cu privire la adoptarea de către Polonia a unei legi ce face referire la crearea unei comisii de anchetă asupra influenței ruse, care ar putea ”interfera cu alegerile libere” din toamnă, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Guvernul Statelor Unite este îngrijorat de adoptarea de către guvernul polonez a unei noi legislații care ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte din Polonia. Împărtășim îngrijorarea exprimată de mulți observatori că această lege de creare a unei comisii de investigare a influenței rusești ar putea fi folosită pentru a bloca candidatura politicienilor din opoziție fără un tratament corect”, precizează Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat.

SUA au lansat și un apel la adresa Varșoviei ”să se asigure că această lege nu împiedică posibilitatea alegătorilor de a vota pentru candidatul pe care îl doresc și că nu va fi invocată sau folosită în mod abuziv în moduri care ar putea afecta legitimitatea alegerilor”.

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a dat undă verde luni creării acestei comisii de anchetă asupra ”influenţei ruse în Polonia”, o entitate calificată drept ”anticonstituţională” şi de ”tip stalinist” de către opoziţie şi numeroşi jurişti, înaintea alegerilor legislative din toamnă.

Alcătuită din nouă membri aleşi de o cameră inferioară a parlamentului dominată de tabăra naţionalistă populistă aflată la putere, comisia va putea decide dacă responsabili politici ai ţării au cedat sau nu influenţei ruse în perioada 2007-2022 şi îi va putea condamna, fără un control efectiv din partea justiţiei, avertizează observatorii.

Oricărei persoane găsite vinovate i se poate interzice să ocupe funcţii publice legate de accesul la finanţele publice şi la informaţii clasificate timp de 10 ani.

Continue Reading

NATO

Joe Biden și Recep Tayyip Erdogan și-au exprimat ”disponibilitatea, în calitate de aliați NATO, de a aborda provocările regionale și globale, inclusiv consolidarea securității transatlantice”

Published

on

© Presidency of the Republic of Türkiye/ Twitter

Președintele american, Joe Biden, l-a felicitat pe omologul reales al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în cadrul unei discuții telefonice în care cei doi și-au exprimat ”angajamentul comun de a continua să lucreze împreună ca parteneri apropiați pentru a aprofunda cooperarea dintre țările și popoarele noastre”.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, președinții au abordat și ”disponibilitatea lor, în calitate de aliați NATO, de a aborda provocările regionale și globale, inclusiv consolidarea securității transatlantice în cadrul Summitului NATO de la Vilnius”, într-o referire la extinderea Alianței către Suedia, singura țară din cele două nordice care mai așteaptă undă verde din partea Ungariei și Turciei după ce vecinul său finlandez a devenit al 31-lea membru al NATO în urma ratificării protocolului de aderare de către parlamentele de la Budapesta, respectiv Ankara.

Relațiile dintre Turcia și Suedia au avut de suferit după ce, în cadrul unei manifestaţii autorizate de poliţia suedeză în apropierea ambasadei Turciei, extremistul de dreapta Rasmus Paludan, cu dublă cetăţenie suedeză şi daneză, a ars un exemplar din Coran.

Partenerii occidentali și-au întețit apelurile la adresa singurelor două țări NATO care încă nu au ratificat protocolul de aderare a Suediei, sperând că la finalul summitului de la Vilnius, ce urmează să aibă loc în luna iulie, Alianța să fie mai puternică, cu 32 de membri. 

 

Continue Reading

SUA

Șeful Statului Major al SUA: O victorie militară a Rusiei în războiul din Ucraina este imposibilă

Published

on

© Chairman of the Joint Chiefs of Staff/ Flickr

Rusia nu va câştiga războiul din Ucraina doar prin mijloace militare, a reafirmat joi şeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, avertizând că, de asemenea, este puţin probabil ca Kievul să reuşească să expulzeze rapid toate forţele ruse de pe teritoriul său, transmite AFP, potrivit Agerpres.

“Acest război nu va fi câştigat militar de Rusia”, a declarat generalul Milley reporterilor după o întâlnire virtuală a Grupului de contact al Ucrainei, care reuneşte aproximativ 50 de ţări care oferă sprijin militar Rusiei.

Obiectivele iniţiale ale Rusiei, care vizau în special răsturnarea guvernului ucrainean,”nu sunt realizabile prin mijloace militare, nu va funcţiona”, a adăugat generalul Milley.

Pe de altă parte, în prezent există sute de mii de trupe ruseşti în Ucraina, ceea ce face ca obiectivul ucrainean de a-şi recâştiga întreg teritoriul să fie puţin probabil “pe termen scurt”, a continuat el.

“Aceasta înseamnă că luptele vor continua, că vor fi sângeroase, va fi dur. Şi la un moment dat, cele două părţi fie vor negocia un acord, fie vor ajunge la o încheiere militară”, a adăugat şeful Statului Major al SUA.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat joi că alianţa internaţională mobilizată de SUA, principalul furnizor al ajutorului militar pentru Ucraina, a deblocat până în prezent aproape 65 de miliarde de dolari în armamente şi echipamente diverse, precum şi în contracte cu industria de apărare.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA6 hours ago

MAE marchează Ziua Tratatului de la Trianon printr-o expoziție dedicată rolului diplomației române la Conferința de Pace de la Paris 1919-1920

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

U.E.11 hours ago

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

EDUCAȚIE11 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu sindicaliștii: Șeful statului, dispus să garanteze un acord politic între Guvern și sindicate pentru reluarea procesului educațional

U.E.11 hours ago

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

NATO12 hours ago

Miniștrii de externe din NATO se întrunesc la Oslo pentru a găsi un numitor comun privind viitoarea aderare a Ucrainei și succesorul lui Jens Stoltenberg

ROMÂNIA12 hours ago

eMAG a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 7,1 miliarde de lei și cu un profit de 123,7 milioane de lei

U.E.13 hours ago

Banca Națională a Bulgariei: Ne aflăm pe ultima porțiune a drumului către zona euro

U.E.13 hours ago

Germania pune la îndoială capacitatea Ungariei de a exercita președinția Consiliului UE în 2024

SUA13 hours ago

SUA, ”preocupate” de înființarea comisiei poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte” din toamnă

REPUBLICA MOLDOVA17 hours ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO6 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ6 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ7 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA7 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

Team2Share

Trending