Aninomizățile diplomatice dintre SUA și Israel continuă după ce șeful guvernului israelian, Benjamin Netanyahu, s-a declarat dezamăgit de discursul pe care secretarul de stat american, John Kerry, l-a susținut miercuri cu privire la procesul de pace israelo-palestinian.

FOTO: Departamentul de Stat
Într-un discurs privind Orientul Mijlociu, Kerry le-a cerut israelienilor și palestinienilor să trăiască în două state separate pe baza granițelor din 1967 – înainte de Războiul de Șase Zile – și a indicat că Ierusalimul ar trebui să devină capitala a două state, propunere care l-a nemulțumit pe premierul israelian.
“Ca și rezoluția Consiliului de Securitate, discursul său din această seară a fost părtinitor împotriva Israelului. Timp de mai bine de o oră, el a abordat în mod obsesiv coloniile și abia a evocat rădăcina conflictului, și anume opoziția palestiniană la un stat evreu, indiferent de granițele sale”, a declarat Netanyahu, potrivit unui comunicat al biroului său transmis și pe pagina de Facebook a Prim-ministrului statului Israel.
Șeful diplomației americane a apărat angajamentul administrației Obama față de securitatea Israelului și a propus, pentru a se reveni la granițele din 1967, schimburi de teritorii echivalente în cadrul unei înțelegeri reciproce.
”În timpul administrației sale, președintele Obama a fost profund angajat față de securitatea Israelului și acest angajament l-a ghidat în căutarea păcii în Orientul Mijlociu. Soluția celor două state este singura cale posibilă pentru a obține o pace justă și durabilă între israelieni și palestinieni. Este unica modalitate de a asigura viitorul Israelului ca stat evreu și democratic, care trăiește în pace și securitate cu vecinii săi. Este, totodată, și singura cale de a asigura un viitor al libertății și demnității pentru poporul palestinian”, a subliniat Kerry, conform Departamentului de Stat.
În schimb, parafrazându-l pe Obama – ”pacea nu va veni prin rezoluții la ONU. Dacă era atât de ușor, o aveam deja” – Netanyahu a arătat că ”Israelul speră că administrația Obama va preveni, în ultimele sale zile, orice prejudiciu adus Israelului la ONU”.
”Israelul așteaptă să lucreze cu președintele-ales Trump și cu Congresul SUA, atât democrați și republicani, pentru a diminua prejudiciul pe care această rezoluție l-a creat și, în cele din urmă, să o abroge”, a mai spus Netanyahu.
14 state membre ale Consiliului de Securitate al ONU (4 membri permanenți – China, Franța, Marea Britanie, Rusia și 10 nepermanenți – Egipt, Uruguay, Venezuela, Angola, Japonia, Malaysia, Noua Zeelandă, Senegal, Spania şi Ucraina) au votat în favoarea unei rezoluții care a cerut suspendarea activităţilor israeliene de colonizare în Cisiordania. Rezoluția a fost posibilă și în contextul în care administraţia Barack Obama a refuzat cererea Israelului şi a președintelui ales, Donald Trump, de a bloca iniţiativa prin veto.
Citiți și Măsuri drastice ale Israelului după rezoluția ONU: Benjamin Netanyahu avertizează cu sistarea finanțării și reevaluarea prezenței diplomatice israeliene la Națiunile Unite
Citiți și Israelul limitează relațiile cu zece state și acuză SUA, după rezoluția ONU: Suntem o ţară cu mândrie naţională, noi nu întoarcem celălalt obraz
Drept reacție, premierul Israelului a cerut reevaluarea contactelor cu ONU, inclusiv finanțarea instituțiilor organizației, dar și limitarea relațiilor diplomatice cu statele care au votat rezoluția. Țările vizate sunt Marea Britanie, Franţa, Rusia, China, Japonia, Ucraina, Angola, Egipt, Uruguay şi Spania.
Mai mult, Benjamin Netanyahu a decis să își anuleze întâlnirea cu omologul său britanic, Theresa May, programată pentru luna viitoare. În ceea ce privește Washington-ul, Netanyahu a criticat administrația Obama, acuzând-o că a dat “o lovitură rușinoasă Israelului la Națiunile Unite”.
.