Secretarul de stat american Antony J. Blinken și omologul său german Heiko Maas le-au reamintit miercuri talibanilor că recunoașterea internațională este condiționată, dar și faptul că izolarea Afganistanului aflat în colaps economic nu este în interesul acestora și afectează stabilitatea regională, potrivit declarațiilor celor doi demnitari, redate de Departamentul de Stat al SUA.
Secretarul de stat Antony J. Blinken s-a deplasat în Republica Federală Germania la 8 septembrie 2021 pentru a vizita Baza Aeriană Ramstein și a observa operațiunile în curs de desfășurare de acolo. Secretarul Blinken s-a întâlnit cu ministrul german al afacerilor externe, Heiko Maas, pentru a-și exprima recunoștința față de Germania pentru rolul de partener de nădejde în Afganistan în ultimii 20 de ani și pentru cooperarea acesteia în ceea ce privește relocarea a 124.000 de persoane din această țară, precum și pentru găzduirea temporară a 34.000 de persoane în „drumul lor către o nouă viață”.
De asemenea, cei doi au găzduit împreună cu aliații și partenerii o reuniune ministerială privind Afganistanul, în urma căreia participanții și-au exprimat sprijinul unanim pentru poporul afgan, precum și importanța de a rămâne uniți în demersurile de a-i determina pe talibani să-și respecte angajamentele privind garantarea drepturilor omului, în special ale femeilor și fetelor, tranzitul în siguranță al persoanelor care doresc să părăsească Afganistanul, precum și permiterea accesului ajutoarelor umanitare și combaterea terorismului.
La reuniune au participat reprezentanți ai Germaniei, Australiei, Bahrainului, Canadei, Franței, Indiei, Italiei, Japoniei, Kuweitului, Norvegiei, Pakistanului, Qatarului, Republicii Coreea, Arabiei Saudite, Spaniei, Tadjikistanului, Turciei, Turkmenistanului, Emiratelor Arabe Unite, Regatului Unit, Uzbekistanului, Uniunii Europene, NATO și ONU.
„Am discutat despre modul în care îi vom determina pe talibani să își respecte angajamentele și obligațiile de a permite oamenilor să călătorească liber; de a respecta drepturile fundamentale ale acestora, inclusiv ale femeilor și minorităților; de a se asigura că Afganistanul nu este folosit ca rampă de lansare pentru atacuri teroriste; și de a nu exercita represalii violente împotriva celor care aleg să rămână în Afganistan. De asemenea, vom cere talibanilor să își respecte angajamentul de a permite accesul ajutoarelor umanitare. (…) Talibanii urmăresc să obțină legitimare și sprijin internațional; orice legitimitate, orice sprijin, va trebui câștigat. Și am auzit acest lucru din partea tuturor participanților la sesiunea de astăzi”, a declarat secretarul de stat al SUA, în conferința de presă comună cu omologul german.
La rândul său, ministrul de externe german Heiko Maas a subliniat că „toți participanții au căzut de acord asupra unui singur lucru și anume, că nimeni nu are niciun interes să întoarcă spatele Afganistanului; dimpotrivă, trebuie să acționăm împreună pentru a ne folosi influența asupra talibanilor”. De asemenea, șeful diplomației germane a punctat că „răspunsul la evoluția situației din Afganistan nu poate fi oferit doar de una sau două țări”, numărul de provocări necesitând „un minim de cooperare internațională și o coordonare strânsă la nivel internațional”: „Dacă nu luăm măsuri, s-ar putea să asistăm la o instabilitate și mai mare în Afganistan, cu toate efectele pe care le are acest lucru: extremism, trafic de droguri, terorism pentru întreaga regiune”, a atras atenția Heiko Maas.
Întâlnirea coordonată miercuri de SUA și Germania a venit pe fondul anunțului de marți al talibanilor privind formarea unui guvern interimar, alcătuit exclusiv din bărbați și plin de luptători talibani proeminenți care au ocupat deja funcții importante în timpul regimului radical al grupării militante între 1996 și 2001.
Mohammad Hasan Akhund, în prezent șef al guvernului interimar afgan, a ocupat anterior funcțiile de ministru de externe și viceprim-ministru. Numărul doi al noului executiv, Abdul Ghani Baradar, este cofondatorul grupului și a participat la negocierile privind retragerea SUA, în timp ce noul ministru de interne, Sirajuddin Haqqani, se află pe lista celor mai căutate persoane de către FBI pentru terorism.
În acest sens, SUA și UE au criticat lipsa de reprezentativitate și incluziune a noului cabinet care nu reflectă diversitatea etnică și religioasă a țării și care ignoră, totodată, una dintre condițiile cheie avansate de occidentali pentru continuarea dialogului oficial cu guvernul de la Kabul.
Citiți și UE critică guvernul interimar format de talibani în Afganistan pe fondul lipsei de incluziune și reprezentativitate
Noul guvern afgan „cu siguranță nu îndeplinește testul de incluziune și include persoane care au un trecut foarte problematic”, a declarat ieri Blinken. „Implicarea noastră cu talibanii și cu un guvern interimar sau pe termen lung va avea ca scop promovarea interesului național, promovarea intereselor noastre, a intereselor partenerilor noștri. Am găsit și vom găsi modalități de a-i angaja în dialog pe talibani, de a angaja în dialog un guvern interimar, un viitor guvern, pentru a face exact aceste lucruri și pentru a le face în moduri care sunt pe deplin conforme cu legile noastre”, a precizat acesta.
La rândul său, Heiko Maas a punctat că „formarea unui guvern interimar fără a include și alte grupuri nu este un simbol pentru mai multă cooperare internațională și stabilitate în țară”, sperând, totuși, ca viitoare consolidare a guvernului de la Kabul să transmită semnalele necesare. „Trebuie să fie clar și pentru talibani că izolarea internațională nu poate fi în interesul lor și mai ales nu este în interesul populației din Afganistan. O țară aflată în colaps economic nu va fi niciodată stabilă”, a adăugat șeful diplomației germane.