Connect with us

SUA

SUA și Germania le reamintesc talibanilor că „orice legitimitate sau sprijin” trebuie câștigate: Izolarea internațională este în detrimentul populației afgane și a stabilității regionale

Published

on

© German Foreign Office/Twitter

Secretarul de stat american Antony J. Blinken și omologul său german Heiko Maas le-au reamintit miercuri talibanilor că recunoașterea internațională este condiționată, dar și faptul că izolarea Afganistanului aflat în colaps economic nu este în interesul acestora și afectează stabilitatea regională, potrivit declarațiilor celor doi demnitari, redate de Departamentul de Stat al SUA

Secretarul de stat Antony J. Blinken s-a deplasat în Republica Federală Germania la 8 septembrie 2021 pentru a vizita Baza Aeriană Ramstein și a observa operațiunile în curs de desfășurare de acolo. Secretarul Blinken s-a întâlnit cu ministrul german al afacerilor externe, Heiko Maas, pentru a-și exprima recunoștința față de Germania pentru rolul de partener de nădejde în Afganistan în ultimii 20 de ani și pentru cooperarea acesteia în ceea ce privește relocarea a 124.000 de persoane din această țară, precum și pentru găzduirea temporară a 34.000 de persoane în „drumul lor către o nouă viață”.

De asemenea, cei doi au găzduit împreună cu aliații și partenerii o reuniune ministerială privind Afganistanul, în urma căreia participanții și-au exprimat sprijinul unanim pentru poporul afgan, precum și importanța de a rămâne uniți în demersurile de a-i determina pe talibani să-și respecte angajamentele privind garantarea drepturilor omului, în special ale femeilor și fetelor, tranzitul în siguranță al persoanelor care doresc să părăsească Afganistanul, precum și permiterea accesului ajutoarelor umanitare și combaterea terorismului.

La reuniune au participat reprezentanți ai Germaniei, Australiei, Bahrainului, Canadei, Franței, Indiei, Italiei, Japoniei, Kuweitului, Norvegiei, Pakistanului, Qatarului, Republicii Coreea, Arabiei Saudite, Spaniei, Tadjikistanului, Turciei, Turkmenistanului, Emiratelor Arabe Unite, Regatului Unit, Uzbekistanului, Uniunii Europene, NATO și ONU.

„Am discutat despre modul în care îi vom determina pe talibani să își respecte angajamentele și obligațiile de a permite oamenilor să călătorească liber; de a respecta drepturile fundamentale ale acestora, inclusiv ale femeilor și minorităților; de a se asigura că Afganistanul nu este folosit ca rampă de lansare pentru atacuri teroriste; și de a nu exercita represalii violente împotriva celor care aleg să rămână în Afganistan. De asemenea, vom cere talibanilor să își respecte angajamentul de a permite accesul ajutoarelor umanitare. (…) Talibanii urmăresc să obțină legitimare și sprijin internațional; orice legitimitate, orice sprijin, va trebui câștigat. Și am auzit acest lucru din partea tuturor participanților la sesiunea de astăzi”, a declarat secretarul de stat al SUA, în conferința de presă comună cu omologul german.

La rândul său, ministrul de externe german Heiko Maas a subliniat că „toți participanții au căzut de acord asupra unui singur lucru și anume, că nimeni nu are niciun interes să întoarcă spatele Afganistanului; dimpotrivă, trebuie să acționăm împreună pentru a ne folosi influența asupra talibanilor”. De asemenea, șeful diplomației germane a punctat că „răspunsul la evoluția situației din Afganistan nu poate fi oferit doar de una sau două țări”, numărul de provocări necesitând „un minim de cooperare internațională și o coordonare strânsă la nivel internațional”: „Dacă nu luăm măsuri, s-ar putea să asistăm la o instabilitate și mai mare în Afganistan, cu toate efectele pe care le are acest lucru: extremism, trafic de droguri, terorism pentru întreaga regiune”, a atras atenția Heiko Maas.

Întâlnirea coordonată miercuri de SUA și Germania a venit pe fondul anunțului de marți al talibanilor privind formarea unui guvern interimar, alcătuit exclusiv din bărbați și plin de luptători talibani proeminenți care au ocupat deja funcții importante în timpul regimului radical al grupării militante între 1996 și 2001.

Mohammad Hasan Akhund, în prezent șef al guvernului interimar afgan, a ocupat anterior funcțiile de ministru de externe și viceprim-ministru. Numărul doi al noului executiv, Abdul Ghani Baradar, este cofondatorul grupului și a participat la negocierile privind retragerea SUA, în timp ce noul ministru de interne, Sirajuddin Haqqani, se află pe lista celor mai căutate persoane de către FBI pentru terorism.

În acest sens, SUA și UE au criticat lipsa de reprezentativitate și incluziune a noului cabinet care nu reflectă diversitatea etnică și religioasă a țării și care ignoră, totodată, una dintre condițiile cheie avansate de occidentali pentru continuarea dialogului oficial cu guvernul de la Kabul. 

Citiți și UE critică guvernul interimar format de talibani în Afganistan pe fondul lipsei de incluziune și reprezentativitate

Noul guvern afgan „cu siguranță nu îndeplinește testul de incluziune și include persoane care au un trecut foarte problematic”, a declarat ieri Blinken. „Implicarea noastră cu talibanii și cu un guvern interimar sau pe termen lung va avea ca scop promovarea interesului național, promovarea intereselor noastre, a intereselor partenerilor noștri. Am găsit și vom găsi modalități de a-i angaja în dialog pe talibani, de a angaja în dialog un guvern interimar, un viitor guvern, pentru a face exact aceste lucruri și pentru a le face în moduri care sunt pe deplin conforme cu legile noastre”, a precizat acesta. 

La rândul său, Heiko Maas a punctat că „formarea unui guvern interimar fără a include și alte grupuri nu este un simbol pentru mai multă cooperare internațională și stabilitate în țară”, sperând, totuși, ca viitoare consolidare a guvernului de la Kabul să transmită semnalele necesare. „Trebuie să fie clar și pentru talibani că izolarea internațională nu poate fi în interesul lor și mai ales nu este în interesul populației din Afganistan. O țară aflată în colaps economic nu va fi niciodată stabilă”, a adăugat șeful diplomației germane. 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

SUA

Volodimir Zelenski mulțumește UE și SUA pentru noul ajutor militar: ”Drumul spre victoria împotriva statului terorist nu poate fi oprit”

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat noul ajutor militar oferit de Uniunea Europeană și SUA, precizând că este un impuls pentru capabilitățile de apărare ale țării sale, anunță DPA, citat de Agerpres.

”Sunt prevăzute livrări rapide şi, de asemenea, producerea de muniţii”, a transmis Zelenski într-un mesaj video de luni seară. ”Este un pas strategic”, a completat acesta.

”Acest lucru întăreşte convingerea că suntem uniţi, că drumul spre victoria împotriva statului terorist nu poate fi oprit”, a adăugat Zelenski.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a anunțat luni un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, a cărui valoare se ridică la 350 de milioane de dolari, care cuprinde muniții, arme și alte echipamente necesare forțelor ucrainene în lupta cu Rusia.

Sprijinul american vine în completarea celui aprobat luni de miniștrii de externe din UE, de 2 miliarde de euro, pentru a spori livrările de muniție către această țară care a intrat deja în al doilea an de când este invadată de vecinul rus.

Astfel, 17 din cele 27 de țări membre UE, între care și România, cărora li se adaugă Norvegia, au convenit să cumpere în comun muniție de artilerie pentru Kiev.

Mai multe țări s-au oferit deja să se alăture acestei inițiative, după ce vor fi parcurs procedurile naționale.

Continue Reading

CHINA

Putin, pregătit să discute planul de pace între Rusia și Ucraina propus de China. SUA cere lumii să nu se lase păcălită de decizii ale Rusiei, susținute de China, pentru a îngheța conflictul în propriile condiții

Published

on

© Ministry of Foreign Affairs of the People's Republic of China

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat luni, în timpul unei întrevederi cu omologul său chinez Xi Jinping la Moscova, că este pregătit să discute despre planul de pace propus de Beijing pentru soluţionarea conflictului din Ucraina, în vreme ce secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat luni că “lumea nu ar trebui să se lase păcălită” de propunerile Beijingului privind soluţionarea conflictului din Ucraina.

“Suntem mereu deschişi pentru un proces de negocieri. Indubitabil, noi vom discuta despre toate aceste chestiuni, inclusiv despre iniţiativele dumneavoastră, pe care le tratăm cu respect”, a declarat Putin în timpul primei interacțiuni cu Xi Jinping de la debutul acestei vizite de stat a președintelui chinez în Rusia.

Cei doi lideri s-au adresat unul altuia cu sintagma ”drag prieten” în contextul în care vizita la Moscova este prima în străinătate pentru Xi după realegerea în funcție și prima a unui lider de calibru mondial de când Rusia a invadat Ucraina.

Adresându-se prin intermediul unui interpret, Xi Jinping i-a mulţumit liderului de la Kremlin pentru susţinerea oferită Chinei şi a subliniat că relaţiile dintre Beijing şi Moscova trebuie să fie apropiate, relatează Agerpres.

”Suntem parteneri într-o cooperare strategică globală. Acest statut face necesară existenţa unor relaţii strânse între ţările noastre”, a spus şeful statului chinez în debutul întâlnirii cu liderul rus care se va încheia prin semnarea unei declarații pentru a marca intrarea într-o “nouă eră a relației strategice” ruso-chineze.

Luni, Kievul i-a solicitat Chinei să-şi ”folosească influenţa asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului de agresiune” din Ucraina.

Între timp, șeful diplomației americane Antony Blinken a declarat că “lumea nu trebuie să fie păcălită de nicio decizie tactică a Rusiei, susţinută de China sau de orice altă ţară, de a îngheţa conflictul potrivit propriilor sale condiţii”.

Potrivit lui Antony Blinken, SUA apreciază orice iniţiativă diplomatică pentru “o pace justă şi durabilă”, dar şi-au exprimat îndoielile cu privire la disponibilitatea Chinei de a păstra “suveranitatea şi integritatea teritorială” a Ucrainei, arată sursa citată.

La 24 februarie 2023, ziua când s-a împlinit un an de la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina, guvernul chinez a cerut Rusiei şi Ucrainei să reia dialogul şi a respins orice recurgere la arme nucleare, într-un document în 12 puncte care reprezintă planul de place propus de Beijing.

Intitulat “Poziţia Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene“, documentul a fost publicat pe site-ul Ministerului de Externe chinez după o vizită la Moscova a diplomatului chinez cu cel mai înalt rang, Wang Yi, care s-a întâlnit atât cu Putin, cât și cu ministrul de externe Serghei Lavrov.

Planul a fost întâmpinat cu atitudini rezervate dinspre UE, NATO și cancelariile occidentale, vesticii precizând că documentul reprezintă niște principii ale unei țări care a semnat o prietenie nelimitată cu Rusia înainte de invazie.

Continue Reading

SUA

SUA au pregătit un nou ajutor militar de 350 milioane de dolari pentru Ucraina

Published

on

© State Department Photo by Ron Przysucha/ Public Domain

Secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat luni, 20 martie, un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de 350 milioane de dolari, constând în muniții, arme și alte echipamente necesare forțelor ucrainene în lupta cu Rusia.

„În conformitate cu o delegare de autoritate din partea președintelui Biden, autorizez cea de-a 34-a retragere de arme și echipamente americane pentru Ucraina, în valoare de 350 milioane de dolari. Acest pachet de asistență militară include mai multă muniție pentru sistemele HIMARS și obuzierele furnizate de SUA pe care Ucraina le folosește pentru a se apăra, precum și muniție pentru vehiculele de luptă pentru infanterie Bradley, rachete HARM, arme antitanc, bărci fluviale și alte echipamente”, a transmis Antony Blinken. 

Șeful diplomației americane a subliniat că Rusia ar putea să pună capăt oricând războiului declanșat, însă până va lua această decizie, comunitatea internațională va rămâne unită alături de Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”. Astfel, Blinken a salutat cele peste 50 de țări care s-au unit pentru a oferi sprijin Ucrainei în timp ce aceasta își apără suveranitatea și integritatea teritorială.

„Săptămâna aceasta, în timp ce războiul de agresiune inconștient al Rusiei împotriva Ucrainei continuă cu costuri umane mari, ne amintim din nou de curajul nemărginit și de hotărârea fermă a poporului ucrainean, precum și de sprijinul puternic pentru Ucraina din partea comunității internaționale”, a mai declarat secretarul de stat al SUA.

 

Continue Reading

Facebook

G78 hours ago

Premierul Japoniei a vizitat orașul-martir Bucea în cadrul unei vizite ”istorice” în Ucraina pentru a arăta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria”

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Klaus Iohannis, primit de vicepreședintele și premierul Emiratelor Arabe Unite. Șeful statului a invitat companiile din Dubai la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări

ROMÂNIA10 hours ago

Ministerul Justiției lansează procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România. Persoanele interesate îşi pot depune candidatura până la data de 3 aprilie inclusiv

NATO10 hours ago

MApN: Un contingent de militari din Luxemburg a fost integrat în grupul de luptă al NATO din România

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Ajutor de stat: Comisia Europeană aprobă o schemă românească de 103 milioane de euro destinată dezvoltării instalațiilor de stocare a energiei electrice

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Comisia Europeană plătește Ucrainei a doua tranșă de 1,5 miliarde de euro din asistența macrofinanciară pentru 2023 astfel încât Kievul să mențină în funcțiune serviciile esențiale

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Comisia Europeană sprijină în acest an 14 proiecte de reformă în România în vederea consolidării rezilienței și competitivității

U.E.13 hours ago

Șeful diplomației UE: Pregătim o misiune civilă în R. Moldova pentru a consolida capacitatea țării împotriva amenințărilor hibride

ROMÂNIA14 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Traficul de persoane este un flagel global față de care Guvernul are toleranță zero. România susţine activ măsurile propuse de UE pentru combaterea acestui fenomen

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

După România, Comisia Europeană lansează un proiect-pilot și cu Bulgaria pentru o mai bună protecție a frontierelor externe ale UE

NATO5 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE5 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA6 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.2 weeks ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending