Connect with us

JAPONIA

SUA și Japonia au ajuns la un acord comercial privind mineralele folosite pentru bateriile vehiculelor electrice. Înțelegerea urmărește reducerea dependenței celor două națiuni de China

Published

on

© White House/Flickr

Statele Unite și Japonia au anunțat marți un acord comercial privind mineralele pentru baterii ale vehiculelor electrice, esențial pentru consolidarea lanțurilor lor de aprovizionare cu baterii și pentru a acorda producătorilor auto japonezi un acces mai larg la noul ajutor fiscal de 7.500 de dolari pentru vehiculele electrice din SUA, informează CNBC.

Acordul negociat fără întârzieri interzice celor două țări să adopte restricții bilaterale la export pentru mineralele cele mai importante pentru bateriile pentru vehicule electrice, potrivit unor înalți oficiali ai administrației Biden. Printre aceste minerale se numără litiul, nichelul, cobaltul, grafitul și manganul.

De asemenea, acordul urmărește să reducă dependența americano-japoneză de China pentru astfel de materiale, solicitând colaborarea pentru combaterea ”politicilor și practicilor neconcurențiale” ale altor țări din acest sector, vizând și analizarea investițiilor străine în lanțurile lor de aprovizionare cu minerale critice.

Acordurile comerciale axate pe minerale reprezintă o modalitate prin care administrația Biden speră să deschidă accesul aliaților de încredere la creditele fiscale de 7.500 de dolari pe vehicul pentru vehiculele electrice prevăzute în Legea privind reducerea inflației de anul trecut, axată pe climă.

La începutul lunii martie, președintele american, Joe Biden, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au adoptat o declarație comună în care au agreat să demareze tratativele privind un acord transatlantic pentru materiile prime pentru a permite ca resursele relevante extrase sau prelucrate în Uniunea Europeană să poată beneficia de subvențiile Legii privind reducerea inflației (IRA), conform Le Monde.

IRA include 370 de miliarde de dolari pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, cu unele investiții sub formă de reduceri de taxe pentru companiile care investesc în energie curată, alături de subvenții pentru vehicule electrice, baterii și proiecte de energie regenerabilă.

Jumătate din subvențiile destinate consumatorilor este rezervată pentru vehiculele și bateriile asamblate în America de Nord, o sursă de tensiune considerabilă cu Uniunea Europeană, Japonia și Coreea de Sud, care se tem că producătorii lor de automobile și baterii vor deveni necompetitivi.

Cealaltă jumătate este condiționată de faptul că cel puțin 40% din valoarea mineralelor critice din baterie au fost extrase sau prelucrate în Statele Unite sau într-o țară cu un acord de liber schimb cu SUA sau reciclate în America de Nord.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

G7

Japonia anunță sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, în coordonare cu G7, și condamnă desfășurarea armelor nucleare în Belarus

Published

on

© Prime Minister's Office of Japan/ Facebook

Japonia va aplica sancțiuni suplimentare Rusiei după ce liderii din G7 au convenit la summitul care s-a desfășurat săptămâna trecută la Hiroshima că trebuie intensificare măsurile de pedepsire a Moscovei pentru declanșarea războiului împotriva Ucrainei, a anunțat vineri Hirokazu Matsuno, șeful de cabinet al premierului nipon, conform Reuters, citat de Agerpres.

Acesta a condamnat, în egală măsură, anunțul de jos privind desfășurarea de arme nucleare tactice de către Rusia în Belarus, precizând că această decizie va intensifica și mai mult circumstanțele create de invadarea Ucrainei.

”Fiind singura ţară care a suferit bombardamente atomice în timpul războiului, Japonia nu acceptă niciodată ameninţarea nucleară a Rusiei, cu atât mai puţin utilizarea acesteia”, a declarat Matsuno într-o conferinţă de presă zilnică.

Citiți și: Liderii G7 vor impune noi sancțiuni pentru a slăbi „mașinăria de război” a Rusiei și asigură Ucraina de sprijin militar și financiar în 2023 și 2024

Într-o acțiune coordonată cu G7, Japonia va îngheța activele a 78 de grupuri și 17 persoane, inclusiv ofițeri de armată din Rusia și va interzice exporturile către 80 de entități rusești, cum ar fi laboratoarele de cercetare afiliate armatei, potrivit unui comunicat publicat vineri de Ministerul de Externe.

Japonia va interzice, de asemenea, furnizarea de servicii de construcţii şi inginerie Rusiei, mai multe detalii referitoare la această măsură urmând să fie anunţate la o dată ulterioară, se arată într-un comunicat al Ministerului Comerţului de la Tokyo.

În contextul summitului G7, Uniunea Europeană a anunțat că va limita comerțul cu diamante rusești” ca parte a sancțiunilor împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

Decizia UE venea după ce Marea Britanie anunțase cu câteva ore înainte că ”va legifera în cursul acestui an interzicerea importurilor de diamante rusești și va pune capăt tuturor importurilor de cupru, aluminiu și nichel de origine rusească, pe baza interdicțiilor existente asupra fierului și oțelului” din țara invadatoare.

O hotărâre de suplimentare a sancțiunilor a fost făcută publică și de Statele Unite, Departamentul Trezoreriei și cel de Stat plasând ”peste 300” de persoane, companii, nave şi avioane din Europa, Orientul Mijlociu şi Asia pe lista neagră.

Continue Reading

G7

”Alianța dintre Statele Unite și Japonia este piatra de temelie a păcii și prosperității regionale”, a evidențiat Joe Biden în întâlnirea cu Fumio Kishida, gazda summitului G7

Published

on

© Prime Minister's Office of Japan

Președintele american, Joe Biden, a avut o întâlnire cu premierul nipon, Fumio Kishida, pentru ”a avansa cooperarea în ceea ce privește o serie de probleme de securitate, economice și regionale”.

Conform unui comunicat al Casei Albe, liderul SUA ”a subliniat faptul că alianța dintre Statele Unite și Japonia este piatra de temelie a păcii și prosperității regionale și a reafirmat angajamentul extins de descurajare al SUA, utilizând întreaga gamă de capacități americane”.

Ambii lideri ”au discutat despre modalitățile de consolidare în continuare a cooperării în domeniul apărării, pe baza documentelor de strategie revizuite ale Japoniei și a creșterii investițiilor în domeniul apărării”.

Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, o temă care va domina summitul G7 de la Hiroshima, s-a aflat, de asemenea, pe agenda celor doi lideri, care au reiterat că vor sprijini în continuare țara invadată de Moscova.

În egală măsură, ”provocările de securitate regională, inclusiv programele nucleare și rachete balistice ale Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) și comportamentul coercitiv al Republicii Populare Chineze, care contravine dreptului internațional”, au reprezentat o altă chestiune abordată.

”Cei doi lideri au subliniat opoziția lor față de orice încercare de a schimba status quo-ul prin forță și și-au reiterat hotărârea de a menține pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan. De asemenea, aceștia și-au reafirmat sprijinul pentru caracterul central al ASEAN și au subliniat importanța creșterii cooperării multilaterale în regiunea Indo-Pacific, în special cu Republica Coreea (ROK), națiunile din Quad, inclusiv Australia și India, Asia de Sud-Est și insulele din Pacific”, mai amintește Casa Albă.

Nici aspectele legate de ”consolidarea cooperării economice, inclusiv prin intermediul negocierilor privind Cadrul economic indo-pacific (IPEF), promovarea energiei curate și sigure și stabilirea unor lanțuri de aprovizionare cu minerale critice diverse și rezistente”, nu au fost omise.

”Liderii au evidențiat aprofundarea cooperării lor în domeniul tehnologiilor emergente, inclusiv finalizarea unui memorandum de cooperare privind educația și tehnologia și lansarea unor noi parteneriate între companii și universități americane și japoneze, inclusiv Universitatea din Chicago și Universitatea Purdue, în domenii precum informatica cuantică și semiconductorii”, a anunțat Casa Albă.

Liderii G7 au sosit joi la Hiroshima, în Japonia, pentru a lua în considerare sancțiuni mai dure împotriva Rusiei, pe fondul războiului pe care aceasta îl poartă în Ucraina, informează Deutsche Welle.

Națiunile G7 au implementat deja sancțiuni asupra băncilor și organizațiilor militare rusești, precum și impunerea unor plafoane de preț pentru țițeiul rusesc. Acum, acestea au în vedere o serie de noi măsuri privind comerțul anual de aproximativ 5 miliarde de dolari (aproximativ 4,6 miliarde de euro) al Moscovei cu diamante.

”Coerciția economică” a Chinei va ocupa un loc important pe ordinea de zi a summitului desfășurat în orașul de pe insula japoneză Honshu, eforturile fiind direcționate către protejarea economiilor Canadei, Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei, Regatului Unit și Statelor Unite.

Cele șapte economii majore caută modalități de a-și reduce dependența strategică de importurile din China și plănuiesc să diversifice lanțurile de aprovizionare și piețele pentru a se apăra de această posibilitate.

Continue Reading

G7

Acordul de la Hiroshima: Marea Britanie și Japonia își intensifică cooperarea în domeniul apărării și al cipurilor înainte de summitul G7

Published

on

© Downing Street 10/ Flickr

Premierul britanic, Rishi Sunak, va semna în cursul zilei de joi, cu prilejul întâlnirii cu premierul nipon, Fumio Kishida, un acord de cooperare în domeniul apărării, înainte de summitul G7 programat să înceapă vineri, anunță Politico Europe.

Denumit  de Downing Street ”Acordul de la Hiroshima”, această înțelegere va stimula cooperarea între forțele armate ale Marii Britanii și va lansa un nou ”parteneriat pentru semiconductori” pentru a proteja lanțurile de aprovizionare cu cipuri – o măsură menită să protejeze aprovizionarea Occidentului cu această tehnologie crucială – de China, care consideră Taiwanul, insulă care deține monopolul asupra producției cipurilor, ca fiind teritoriul său.

Semiconductorii sunt utilizați în toate domeniile, de la iPhone-uri la rachete, dar pandemia COVID-19 a scos la iveală dependența lumii de producătorii chinezi și taiwanezi. Amenințarea unui război în Taiwan, unde se află TSMC, cea mai mare companie de semiconductori din lume, a făcut ca guvernele occidentale să fie și mai nerăbdătoare să își consolideze lanțurile de aprovizionare.

Este de așteptat ca Marea Britanie să își publice strategia privind semiconductorii vineri, în timp ce acordul cu Japonia va fi dezvăluit mai târziu, joi, după ce Sunak și Kishida se vor întâlni la Hiroshima. Sunak se află în Japonia pentru summitul G7.

”Acordul de la Hiroshima ne va permite să intensificăm cooperarea între forțele noastre armate, să ne dezvoltăm împreună economiile și să ne dezvoltăm expertiza științifică și tehnologică de vârf la nivel mondial”, a declarat Sunak.

Într-o serie de interviuri acordate reporterilor în avionul spre Japonia, prim-ministrul Sunak a respins apelurile predecesoarei sale Liz Truss de a accelera aderarea Taiwanului la blocul comercial CPTPP (Acordul cuprinzător și progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific).

Într-un discurs susținut miercuri, Truss  a solicitat mai multe acțiuni din partea Occidentului pentru a limita agresiunea chineză. De asemenea, ea a pledat pentru ca Taiwanului să i se permită să adere la blocul CPTPP, o mișcare care ar înfuria Beijingul.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL49 mins ago

Șeful Pentagonului afirmă că “Indo-Pacificul este zona de interes numărul 1 a armatei SUA”: China reprezintă cea mai mare provocare

ROMÂNIA1 hour ago

SUA și România găzduiesc la Washington o reuniune a “Rețelei de puncte de contact pentru femei, pace și securitate”, un forum transregional al Agenției ONU pentru emanciparea femeilor

MEDIU21 hours ago

Ziua Mondială a Mediului. Klaus Iohannis: România a aderat recent la Coaliția de înaltă ambiție pentru a stopa poluarea cu plastic

NATO21 hours ago

Klaus Iohannis participă marți la summitul “București 9” din Slovacia: Pe agendă, consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe flancul estic

INTERNAȚIONAL22 hours ago

Dorin Recean: Suntem recunoscători României pentru susţinerea şi contribuţia la organizarea excelentă a summitului CPE Moldova

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis, laureat cu Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului. Suma de 10.000 de euro aferentă premiului, donată de șeful statului Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din București

ROMÂNIA2 days ago

Jean-Claude Juncker: Klaus Iohannis este unul dintre acei oameni de stat din Europa Centrală care vor avea un impact dincolo de timpul lor

ROMÂNIA2 days ago

Bogdan Aurescu, la ceremonia de învestire a lui Erdogan: România și Turcia au obiectivul transformării regiunii Mării Negre într-un spaţiu al păcii, stabilităţii şi creşterii economice

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, laureat cu Premiul Civic German la Düsseldorf: Românii sunt pro-europeni convinși. Aderarea la Schengen ar fi un semnal important pe fondul creșterii euroscepticismului în Europa

INTERNAȚIONAL3 days ago

România, reprezentată de Bogdan Aurescu la ceremonia de învestire a lui Erdogan: Suntem parteneri strategici și aliați apropiați în NATO

MAREA BRITANIE4 days ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

INTERNAȚIONAL4 days ago

Antony Blinken avertizează, într-un discurs la Helsinki, că o încetare a focului în Ucraina ar reprezenta o “pace Potemkin” favorabilă Rusiei. SUA vor discuții ample despre securitatea europeană

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO5 days ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA5 days ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA6 days ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO2 weeks ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

Team2Share

Trending