Connect with us

ENERGIE

SUA și România au parafat, la Washington, un acord istoric pentru construirea a două noi reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă

Published

on

© Partidul Național Liberal/ Facebook

SUA și România au semnat vineri, în mod oficial, acordul inițial de cooperare pentru proiectele de energie nucleară Cernavodă și sectorul energiei nucleare civile din România, o înțelegere ce a fost anunțată în prealabil joi de ambasadorul SUA Adrian Zuckerman.

Secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, și ministrul român al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au parafat la Washington un proiect de acord interguvernamental pentru a coopera la extinderea și modernizarea programului de energie nucleară civilă din România, informează un comunicat al Departamentului american pentru Energie.

 

Odată executat formal, acest acord istoric va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza și tehnologia SUA cu o echipă multinațională care construiește unitățile de reactor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă și unitatea de reactoare a reactorului 1, subliniază sursa citată. 

Acest acord subliniază importanța parteneriatului strategic între Statele Unite și România și angajamentul nostru reciproc pentru securitatea energetică în regiune, mai arată comunicatul citat. Proiectul în valoare de 8 miliarde de dolari va fi coordonat de compania americană AECom și va implica un consorțiu format din companii din România, Canada și Franța.

“Energia nucleară este crucială pentru a se asigura că România are o sursă de energie electrică fiabilă, accesibilă și fără emisii, iar industria nucleară din SUA așteaptă cu nerăbdare să-și ofere expertiza pentru a dezvolta această importantă sursă de energie. Acest acord între SUA și România sporește cooperarea noastră energetică reciprocă și va consolida securitatea energetică a ambelor națiuni”, a declarat Dan Brouillette, secretarul american al Energiei.

De cealaltă parte, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri Virgil Popescu a spus că “astăzi, România face un uriaș pas în dezvoltarea parteneriatului său strategic cu Statele Unite ale Americii, în ceea ce privește componenta energetică, și anume cooperarea în domeniul nuclear civil”.

Acest parteneriat va asigura securitatea energetică, va conduce la creștere economică și va implementa cele mai înalte standarde de siguranță. Energia nucleară va continua să joace un rol proeminent în mixul energetic național al țării, oferind României energie fiabilă fără emisii, pentru a satisface cererea sa crescândă de electricitate.

Statele Unite și România vor continua să consolideze relația noastră bilaterală în cadrul diferitelor cadre multilaterale, inclusiv Parteneriatul pentru cooperare energetică transatlantică (P-TEC) creat sub administrația Trump. În cadrul P-TEC, SUA și România co-prezidă un grup de lucru privind cooperarea nucleară civilă. Acest grup de lucru va rămâne o piatră de temelie pentru extinderea acestui parteneriat strategic și comercial.

Citiți și România și SUA semnează un acord fără precedent de 8 miliarde de dolari privind centrala nucleară Cernavodă: “Vom vedea România asumându-și rolul de lider în Europa”

Anterior, ambasadorul american la București a precizat că acest proiect, în valoare de 8 miliarde de dolari, va reprezenta o paradigmă pentru proiectele de dezvoltare economică și energetică româno-americane și că reprezintă cel mai mare pachet de finanțare primit vreodată de România. De altfel, Virgil Popescu se va întâlni cu președinta Exim Bank, Kimberly Reed, pentru a agrea un memorandum de înțelegere vizând finanțarea proiectului nuclear de la Cernavodă și a altor proiecte din România.

De asemenea, cooperarea energetică româno-americană este importantă și în contextul proiectelor energetice ale Inițiativei celor Trei Mări.

Cooperarea bilaterală în ce privește energia civilă nucleară a fost asumată încă de anul trecut prin declarația semnată de președinții Donald Trunp și Klaus Iohannis la Casa Albă, la fel precum consolidarea cooperării în materie de apărare

De altfel, aflat într-o vizită separată la Washington, ministrul apărării naţionale Nicolae Ciucă, a semnat joi, la Washington, cu omologul său american Mark Esper o foaie de parcurs pe următorii zece ani, document ce cuprinde obiectivele şi interesele comune în domeniul apărării, precum modernizarea sectorului apărării şi securitatea în regiunea Mării Negre.

Citiți și România și SUA au semnat foaia de parcurs pentru apărare 2020-2030: Nicolae Ciucă și Mark Esper au decis consolidarea cooperării la Marea Neagră și a rotației forțelor SUA în România

Citiți și Șeful Pentagonului mulțumește României pentru angajamentul față de NATO: SUA sunt alături umăr la umăr de România, un aliat statornic

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ENERGIE

Ministerul Energiei lansează al doilea apel de proiecte pentru producerea de energie electrică pentru autoconsum, cu un buget de 300 de milioane de euro

Published

on

© Guvernul României

Ministerul Energiei anunță lansarea spre consultare publică a Ghidului solicitantului aferent apelului de proiecte destinat sprijinirii investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum, finanțat prin Fondul pentru Modernizare – Program-cheie 1: Surse regenerabile de energie și stocarea energiei.

Potrivit comunicatului oficial, apelul este dedicat solicitanților din sectorul privat, iar modificările propuse au ca obiectiv flexibilizarea condițiilor de eligibilitate și alinierea la noile reglementări introduse prin O.U.G. nr. 5/2025 privind unele măsuri din domeniul social și modificarea și completarea unor acte normative.

„Prin lansarea acestui nou apel oferim și mai mult sprijin concret companiilor care vor să investească în independența energetică a României. Simplificăm accesul la finanțare și înlăturăm bariere administrative inutile. Vrem ca fiecare kilowatt produs din surse regenerabile și consumat local să însemne mai multă eficiență, competitivitate și sustenabilitate pentru economia românească. În plus, extindem accesul către sectoare importante pentru economia națională, precum cel agricol și agroalimentar, și încurajăm tranziția acestora către soluții energetice competitive și curate. România are un potențial uriaș în zona regenerabilelor, iar acest apel este încă un pas hotărât pentru valorificarea acestui potențial”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Citiți și: Fondul pentru Modernizare: 84 de noi contracte de peste 44 milioane de euro pentru producția de energie electrică din surse regenerabile pentru autoconsum

Modificările vizează:

  • Acceptarea tuturor tipurilor de ipoteci în etapa de evaluare, cu condiția ca, în termen de 60 de zile lucrătoare de la semnarea contractului de finanțare, imobilul să fie liber de sarcini sau ipoteca să fie în scopul realizării proiectului;
  • Eliminarea obligației de a prezenta dovada scoaterii din circuitul agricol și autorizația de construire în termen de 1 an de la semnarea contractului – acestea vor fi necesare doar la cererea de prefinanțare/rambursare;
  • Actul de reglementare de mediu nu mai este necesar la contractare, ci doar înainte de prima cerere de plată (prefinanțare sau rambursare);
  • Eligibilitatea extinsă pentru solicitanții care desfășoară activități secundare CAEN 01, 10 și 11 (agricultură, industrie alimentară și băuturi), neeligibili în alte scheme, conform condițiilor specificate în schema de ajutor.

Apelul de proiecte are un buget total estimat de 300 milioane euro, echivalent în lei, provenit din Fondul pentru Modernizare. Valoarea maximă a ajutorului de stat acordat este de 20 milioane euro per proiect, iar cel puțin 70% din energia produsă trebuie destinată autoconsumului.

Valori maxime ale sprijinului acordat per MW instalat:

  • Energie solară:
    • până la 5 MW: max. 450.000 euro/MW
    • peste 5 MW: max. 360.000 euro/MW
  • Energie eoliană: max. 700.000 euro/MW
  • Energie hidro: max. 1.805.000 euro/MW

Perioada de consultare publică este de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site-ul Ministerului Energiei iar documentele pot fi consultate aici. 

Continue Reading

ENERGIE

Burduja denunță un “atac asupra suveranităţii energetice și securității naționale” după ce ONG-uri de mediu încearcă să blocheze în instanță Neptun Deep

Published

on

© Guvernul României

ONG-uri de mediu încearcă să blocheze printr-o nouă acţiune în justiţie, complet nemotivată, proiectul Neptun Deep, care va scoate România şi întreaga regiune din dependenţa energetică faţă de Rusia, a anunţat, joi, ministrul energiei, Sebastian Burduja.

“Nu cedăm! Astăzi nu voi vorbi ca ministru sau ca om politic. Voi vorbi ca român. Pentru că ceea ce se întâmplă cu proiectul strategic Neptun Deep nu este doar un atac asupra unui proiect energetic – este un atac asupra suveranităţii energetice şi securităţii noastre naţionale. ONG-uri de mediu, finanţate direct sau indirect prin reţele opace, încearcă să blocheze printr-o nouă acţiune în justiţie, a 6-a la număr, proiectul Neptun Deep, care va scoate România şi întreaga regiune din dependenţa energetică faţă de Rusia. Vă vine să credeţi sau nu, dar cererea de chemare în judecată e complet nemotivată”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

“Acuzaţia” constă în faptul că o autorizaţie ar fi nelegală pentru că şi alte operaţiuni administrative efectuate anterior ei ar fi nelegale, acelea fiind la rândul lor contestate în instanţă, nedeclarate nelegale de un judecător, a precizat ministrul Burduja.

“Practic, aceşti “reclamanţi” cer anularea unor acte administrative doar pentru că au mai atacat în instanţă, în cascadă, şi alte operaţiuni administrative faţă de care nicio instanţă nu s-a pronunţat definitiv. Aberant. Abuzul de drept, conform legii, presupune introducerea, cu rea-credinţă, a unor cereri în justiţie, nemotivate şi vădit netemeinice. Mai mult, aceiaşi “reclamanţi”, pentru a fi mereu în termenul de atacare în contencios administrativ, la fiecare 30 de zile, trimit la Ministerul Energiei o solicitare în temeiul Legii nr. 544/2001, fix cu acelaşi conţinut. Se modifică doar data. Desigur, din respect pentru lege, răspundem de fiecare dată”, a explicat Burduja.


Citiți și

Proiectul Neptun Deep, ”în grafic”. Burduja: Avem șanse să beneficiem de gaze din Marea Neagră mai devreme de 2027

A început forajul în blocul Neptun Deep. Burduja: Gazul din Marea Neagră înseamnă libertate și ruperea lanțurilor prin care Rusia a ținut Europa dependentă


Potrivit ministrului, proiectul Neptun Deep înseamnă 100 de miliarde de metri cubi de gaze – echivalentul consumului a 4,3 milioane de gospodării în 30 de ani, 40 de miliarde euro în PIB până în 2044, 20 de miliarde de euro la bugetul statului, 43.500 de locuri de muncă directe şi indirecte, investiţii de peste 4 miliarde euro în foraj, platforme şi infrastructură, plus locuri de muncă bine plătite, gaz ieftin pentru repornirea industriei chimice şi energetice, de la Azomureş la CET-uri moderne în Bucureşti şi restul României.

“Ce riscăm dacă reclamanţii câştigă? România va rămâne dependentă de gazul rusesc, care acum cinci ani reprezenta 75% din importuri. Vom pierde statutul de lider energetic regional şi furnizor de securitate pentru Europa Centrală şi de Sud-Est. Industria grea şi petrochimia vor putea fi puse pe butuci definitiv. România ar putea deveni incapabilă să gestioneze crize energetice regionale. Să nu ne facem iluzii: a bloca Neptun Deep înseamnă să blochezi România. Aceste atacuri servesc interesele Federaţiei Ruse. Aceasta este realitatea. Într-o perioadă în care România a devenit pentru prima dată în istorie cel mai mare producător de gaze din UE (Q2 2024 – 2,3 miliarde mc), în care vrem să fim exportatori net de energie în următorii ani, blocarea acestui proiect este o dovadă de iresponsabilitate, în cel mai bun caz, sau de ostilitate faţă de interesele româneşti, în cel mai rău caz. România are o fereastră istorică. Dacă o ratăm, o vom plăti scump – în facturi, în sărăcie şi în vulnerabilitate”, a punctat ministrul energiei.

 

 

Continue Reading

ENERGIE

Ministrul Sebastian Burduja: România, campioană europeană la atragerea de fonduri nerambursabile pentru energie

Published

on

© Guvernul României

Ministerul Energiei a ajuns la un total de 10 miliarde de euro în investiții și scheme de sprijin aprobate prin Fondul pentru modernizare, dintre care peste 6,25 miliarde de euro au fost deja plătite efectiv către țara noastră, a anunțat luni ministrul Sebastian Burduja. 

„România, campioană europeană la atragerea de fonduri nerambursabile pentru energie. La Ministerul Energiei batem record după record în atragerea fondurilor europene pentru proiecte energetice. Am ajuns la un total de 10 miliarde de euro în investiții și scheme de sprijin aprobate deja prin Fondul pentru modernizare, dintre care peste 6,25 miliarde de euro au fost deja plătite efectiv către țara noastră. Sunt bani europeni pe care nu trebuie să îi dăm înapoi și care se regăsesc în sute de proiecte ce transformă sistemul energetic, economia și viața de zi cu zi a românilor. Fiecare euro investit din fonduri europene este o șansă în plus să avem facturi mai mici și să transformăm România într-o putere regională în sectorul energetic”, a scris Burduja, pe Facebook.

 

Ministrul a precizat că, săptămâna trecută, la reuniunea Comitetului pentru investiții al Fondului pentru modernizare de la Luxemburg, România a obținut aprobarea pentru încă 812 milioane de euro. Cinci dintre cele șase propuneri aprobate au fost înaintate de Ministerul Energiei.

„Finanțările vor merge către proiecte de extindere a producției de energie din surse regenerabile, pentru modernizarea rețelelor de termoficare și pentru creșterea eficienței energetice în industrie, inclusiv pentru sprijinirea celor din sectorul agroalimentar în a-și produce singuri energia”, a spus Sebastian Burduja.

De asemenea, acesta a subliniat că, prin schema Contracte pentru Diferență, s-au aprobat plăți de peste 230 de milioane de euro pentru sprijinirea investițiilor în proiecte fotovoltaice și eoliene.

„Alte 150 de milioane de euro merg către noi capacități de producție din surse regenerabile. 40 de milioane de euro sunt destinate proiectelor publice de autoconsum energie verde, iar 140 de milioane de euro sunt alocate rețelelor de termoficare. În plus, 50 de milioane de euro vor susține eficiența energetică în instalațiile industriale”, a adăugat Burduja.

În plus, el a transmis că Ministerul Agriculturii a obținut, la rândul său, 100 de milioane de euro pentru energia verde destinată agriculturii și industriei alimentare.

„România este, astăzi, pe primul loc la nivel european în ceea ce privește finanțările nerambursabile atrase din Fondul pentru modernizare. Această performanță este rezultatul unei strategii clare: investiții, investiții, investiții. Este ceea ce mi-am asumat când am preluat primul mandat la Ministerul Energiei, conștient fiind de cât de mult avem de recuperat. Zeci de ani de lipsă de investiții în sectorul energetic nu pot fi recuperați peste noapte, dar, cu siguranță, o putem face într-un timp mult mai scurt decât ar fi anticipat oricine. Am demonstrat că România poate. Toate aceste rezultate nu sunt întâmplătoare. Ele reflectă munca neîntreruptă a unei echipe de excepție, pe care am reușit să o formăm la ministerul energiei”, a punctat Sebastian Burduja.

În final, ministrul a subliniat că energia este o temă de securitate națională și de competitivitate economică, care influențează viața fiecăruia dintre români și pe cea a generațiilor viitoare, „cărora trebuie să le lăsăm o țară sigură, prosperă și curată”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO21 hours ago

Rubio, discuție telefonică cu secretarul general NATO: Fără “o cale clară către pace” în curând, SUA se vor retrage din rolul de mediator între Rusia și Ucraina

INTERNAȚIONAL21 hours ago

Trump amenință că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina: Vom spune doar “sunteți niște oameni oribili” și vom renunța

SUA21 hours ago

Vance și Meloni s-au întâlnit la Roma, pentru a doua zi la rând, după vizita premierului Italiei la Casa Albă. Vicepreședintele SUA a participat la slujba din Vinerea Mare la Vatican

NATO2 days ago

Arsenalul nuclear al Franței ar putea contribui într-adevăr la protejarea Poloniei, subliniază președintele Andrzej Duda

CHINA2 days ago

China furnizează arme Rusiei, acuză Volodimir Zelenski: Nu pot spune că suntem surprinși

SUA2 days ago

Donald Trump declară că ”nu-l consideră pe Zelenski responsabil” pentru războiul din Ucraina, dar continuă criticile la adresa lui: Nu-l învinovățesc, dar nu a făcut cea mai bună treabă din lume

RUSIA2 days ago

Rubio atenționează că SUA ar putea renunța la eforturile de pace Ucraina-Rusia dacă nu se înregistrează progrese în câteva zile

NATO2 days ago

NATO schimbă limbajul referitor la climă, gen și diversitate pentru a evita represaliile din partea administrației Trump

NATO2 days ago

Lituania plănuiește să își modernizeze rutele ”critice pentru securitate și apărare” pentru a descuraja Rusia

INTERNAȚIONAL2 days ago

“Suflete politice înrudite” pentru un “Occident măreț din nou”: De la Casa Albă, Trump și Meloni sunt 100% încrezători într-un acord comercial UE-SUA

ROMÂNIA6 days ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Secretarul de stat Luca Niculescu subliniază că ”există toate premisele” ca România să finalizeze anul viitor procesul de aderare la OCDE: Vom continua în acest ritm

Trending