Connect with us

SUA

SUA și UE cer Rusiei să ridice blocada asupra porturilor ucrainene pentru a permite exportul de cereale la nivel global

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Secretarul american al Agriculturii, Tom Vilsack, și Uniunea Europeană au cerut, joi, Rusiei să deschidă rapid porturile ucrainene pentru a permite exportul a milioane de tone de cereale acumulate în depozite, relatează France24.

„Ar trebui să acționeze imediat pentru a deschide aceste porturi și ar trebui să pună capăt acestui război”, a declarat Vilsack reporterilor la Națiunile Unite. „Este un lucru serios, nu ar trebui să folosim alimentele ca armă”, a subliniat oficialul american.

Națiunile Unite se află de săptămâni în discuții aprofundate cu Moscova, Kiev și Ankara cu privire la facilitarea accesului prin Marea Neagră, unde marina rusă a creat o blocadă în jurul Ucrainei, pentru ca navele comerciale de marfă să transporte cerealele pe piețele globale.

Un astfel de acord ar permite, de asemenea, ca îngrășămintele rusești, acum blocate de sancțiuni, să revină pe piața globală.

În condițiile în care prețurile cerealelor au crescut vertiginos la nivel internațional, iar principalii importatori din Orientul Mijlociu și Africa se confruntă cu deficite de aprovizionare, Moscova a cerut ridicarea sancțiunilor economice care o vizează în schimbul autorizării exporturilor.

Vilsack a declarat că sancțiunile americane și europene nu se aplică cerealelor și îngrășămintelor.

De asemenea, nici sancţiunile europene, a confirmat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU asupra cooperării cu UE. „Sancţiunile UE nu sunt cauza penuriilor alimentare”, pentru că „ele vizează capacitatea Kremlinului de a finanţa agresiunea militară, nu desfăşurarea unui comerţ legitim”, a declarat Borrell, relatează Agerpres.

„Sancţiunile UE nu interzic importul şi transportul de produse agricole ruseşti, nici de îngrăşăminte, nici plata pentru aceste exporturi ruse” şi “măsurile noastre nu afectează capacitatea unor ţări terţe de a cumpăra de la Rusia”, a explicat şeful diplomaţiei europene.

În prezent, „Rusia blochează cel puţin 20 de milioane de tone de cereale ucrainene, care nu pot ajunge pe pieţele mondiale”, a mai spus Josep Borrell, îndemnând la rândul său Moscova să permită redeschiderea porturilor aflate sub blocadă rusă.

În același timp, cele 164 de state prezente la cea de-a 12-a Conferință Ministerială a OMC au convenit, într-o declarație, asupra importanței de a nu impune restricții la export, în timp ce achizițiile de alimente de către Programul Alimentar Mondial al ONU vor fi protejate de interdicțiile de export, informează AFP, preluat de Agerpres.

Documentul solicită ca orice măsuri de urgenţă introduse pentru a aborda problemele legate de siguranţa alimentară „să fie temporare, ţintite şi transparente” şi să fie notificate OMC.

Declaraţia recunoaşte, de asemenea, că stocurile de alimente puse în aplicare de guverne pot contribui la combaterea insecurităţii alimentare, dar solicită ţărilor cu stocuri excedentare care doresc să le transfere altora să facă acest lucru în conformitate cu regulile OMC.

Referindu-se la discuțiile în curs de desfășurare pe această temă, secretarul de stat american  a declarat că speră că Rusia „va lua acest lucru în serios și că nu-l va face doar pentru a-și crea o imagine”.

El a îndemnat Moscova „să se asigure că negociază cu bună-credință în legătură cu redeschiderea porturilor și că o fac rapid”. Pentru că nevoia este imediată”.

Vilsack a declarat că o propunere a SUA de a construi silozuri în Polonia pentru a primi cereale ucrainene a fost înaintată pentru a reduce posibilitatea de deteriorare înainte ca acestea să poată fi transportate pe piețe.

Miercuri, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că Ankara este pregătită să găzduiască o reuniune în patru cu Națiunile Unite, Rusia și Ucraina pentru a organiza exportul de cereale prin Marea Neagră, informează France24.

Conform planului, ar putea fi stabilite coridoare sigure pentru exporturile de cereale din Ucraina fără a se face deminarea în Marea Neagră, a șeful diplomației turce. „Dacă Rusia răspunde pozitiv, va avea loc o reuniune cvadripartită la Istanbul”, a declarat Cavusoglu.

Moscova încă nu a dat niciun răspuns la această propunere. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

SUA

SUA vor oferi 89 milioane de dolari Ucrainei pentru eforturile de îndepărtare a rămășițelor explozive rusești

Published

on

© U.S. Army National Guard photo by Spc. Jacob Hester-Heard

La 9 august, Departamentul de Stat al SUA și-a anunțat intenția de a oferi 89 de milioane de dolari din fondurile pentru anul fiscal 2022 pentru a ajuta guvernul Ucrainei să facă față provocărilor umanitare urgente reprezentate de rămășițele explozive de război create de războiul brutal de agresiune al Rusiei.

„Noua invazie ilegală și neprovocată a Rusiei în Ucraina a presărat zone masive din țară cu mine terestre, muniții neexplodate și dispozitive explozive improvizate. Utilizarea grotescă a dispozitivelor explozive improvizate în modul în care vedem în Ucraina de către actorii ruși era asociată anterior doar cu ISIS în Siria. Aceste pericole explozive blochează accesul la terenuri agricole fertile, întârzie eforturile de reconstrucție, împiedică comunitățile strămutate să se întoarcă la casele lor și continuă să ucidă și să mutileze civili ucraineni nevinovați. Guvernul Ucrainei estimează că 160.000 de kilometri pătrați din terenul său ar putea fi contaminat – ceea ce reprezintă aproximativ dimensiunea statului Virginia, Maryland și Connecticut la un loc”, transmite Departamentul de Stat al SUA.

Finanțarea americană va permite desfășurarea a aproximativ 100 de echipe de deminare și va sprijini un proiect de formare și echipare pe scară largă pentru a consolida capacitatea de deminare și de eliminare a munițiilor explozive (EOD) a guvernului ucrainean.

Din 1993, Statele Unite au investit peste 4,2 miliarde de dolari pentru eliminarea în siguranță a minelor terestre și a armelor de război explozive (ERW), precum și pentru securizarea și eliminarea în siguranță a armelor de calibru mic și armamentului ușor (SA/LW) și a munițiilor în exces în peste 100 de țări și teritorii. Statele Unite sunt cel mai mare susținător financiar al distrugerii armelor convenționale din lume.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ambasadorul României în SUA salută introducerea în Senatul american a proiectului de lege privind securitatea Mării Negre

Published

on

© Andrei Muraru - Facebook

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, salută inițiativa senatorului american, Jeanne Shaheen, de a introduce în Senatul american proiectul de lege privind securitatea Mării Negre – Black Sea Security Act of 2022.

„Alături de Secretarul de Stat din cadrul MAE, Iulian Fota, am întâlnit-o săptămâna trecută pe doamna senator pentru a-i mulțumi pentru inițiativa lăudabilă, cu atât mai mult cu cât elaborarea unei Strategii a SUA pentru Marea Neagră reprezintă o temă constantă promovată de România în ultimii ani”, a transmis ambasadorul român într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

De asemenea, Andrei Muraru explică importanța acestui proiect legislativ: „Acesta solicită Administrației de la Washington o politică mai robustă a SUA față de regiunea Mării Negre, inclusiv creșterea sprijinului pentru regiune din partea SUA, NATO și UE, asigurarea unei prezențe permanente și durabile pe Flancul Estic, precum și dezvoltarea relațiilor economice dintre SUA și regiunea Mării Negre.”

„Legea solicită elaborarea, în termen de 12 luni, a unei strategii a SUA inter-agenții, urmărind creșterea angajamentului SUA pentru țările din regiune, dezvoltarea asistenței militare și coordonării cu NATO și UE, aprofundarea relațiilor economice, întărirea democrației și securității economice și energetice. Procesul inter-agenții trebuie să identifice inclusiv resursele necesare implementării strategiei pentru perioada 2024-2026”, a mai adăugat acesta. 

Potrivit ambasadorului român, a fost discutată importanța strategică a regiunii noastre și relevanța continuării sprijinului solid pentru Ucraina.

Totodată, eforturile României pentru exportarea cerealelor din Ucraina au fost totodată apreciate de oficialul american.

 

Continue Reading

SUA

SUA oferă Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de un miliard de dolari. Acesta cuprinde, printre altele, rachete antitanc Javelin și muniție pentru sistemele HIMARS și NASAMS

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Statele Unite au autorizat cel mai mare ajutor militar destinat Ucrainei de până acum, constând într-un pachet de un miliard de dolari ce cuprinde muniție, arme și echipamente.

Potrivit unui comunicat al Departamentului Apărării, aceste tipuri de arme vor ajuta ”poporul ucrainean să-și apere țara”.

Pachetul cuprinde următoarele capabilități:

  • muniție suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS);
  • 75.000 de obuze de 155 mm;
  • 20 de sisteme de mortiere de 120 mm și 20.000 de cartușe de mortiere de 120 mm;
  • muniții pentru sistemele avansate de rachete sol-aer (NASAMS);
  • 1.000 de  rachete antitanc Javelin și sute de sisteme antirachetă AT4;
  • 50 de vehicule blindate medicale;
  • muniții antipersonal Claymore;
  • explozibili C-4, muniții de demolare și echipamente de demolare;
  • materiale medicale, care să includă truse de prim ajutor, bandaje, monitoare și alte echipamente.

De la începutul administrației Biden, Statele Unite au alocat Ucrainei aproximativ 9,8 miliarde de dolari sub formă de asistență de securitate. Din 2014, Statele Unite au angajat peste 11,8 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina.

Pentru a răspunde cerințelor în continuă evoluție ale Ucrainei pe câmpul de luptă, Statele Unite vor continua să colaboreze cu aliații și partenerii lor pentru a oferi Ucrainei capacități-cheie calibrate pentru a face diferența.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA7 hours ago

Transgaz a primit undă verde din partea Ministerului Energiei pentru construirea conductei de transport gaze naturale pe direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa

U.E.8 hours ago

Ursula von der Leyen și Roberta Metsola, mesaj de Ziua Internațională a Tineretului: UE va fi mai puternică dacă le permitem tinerilor să devină promotorii schimbării

ROMÂNIA8 hours ago

Ziua Internațională a Tineretului. Nicolae Ciucă: Când ne-am asumat guvernarea, ne-am asumat și responsabilitatea pentru viitorul tinerilor

NEWS10 hours ago

Europa ar putea folosi rachetele companiei SpaceX după golul lăsat de rachetele rusești Soyuz. Directorul general ESA: Războiul din Ucraina a arătat că suntem prea dependenți de Rusia

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

UE a alocat încă 4 mil. euro Ugandei pentru a ajuta această țară să facă față fluxului de noi refugiați din Congo

U.E.11 hours ago

Cancelarul german respinge propunerea de eliminare a vizelor turistice pentru cetățenii ruși și promite Ucrainei suplimentarea ajutorului militar

U.E.13 hours ago

Estonia, strictă în privința accesului cetățenilor ruși pe teritoriul său. Doar cei cu vize acordate de alte state europene pot intra

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Incendii de vegetație în Europa: Ursula von der Leyen, recunoscătoare României pentru sprijinul oferit Franței

CHINA13 hours ago

Letonia și Estonia se retrag din grupul de cooperare cu China: Participarea ”nu mai este în concordanţă cu obiectivele noastre strategice în contextul internaţional actual”

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Zelenski: Rusia a transformat centrala nucleară de la Zaporojie într-un câmp de luptă. Moscova poate provoca cel mai mare accident de radiații din istorie

ROMÂNIA1 day ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL1 week ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA1 week ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.2 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

Team2Share

Trending