Connect with us

SUA

SUA și UE cer Rusiei să ridice blocada asupra porturilor ucrainene pentru a permite exportul de cereale la nivel global

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Secretarul american al Agriculturii, Tom Vilsack, și Uniunea Europeană au cerut, joi, Rusiei să deschidă rapid porturile ucrainene pentru a permite exportul a milioane de tone de cereale acumulate în depozite, relatează France24.

„Ar trebui să acționeze imediat pentru a deschide aceste porturi și ar trebui să pună capăt acestui război”, a declarat Vilsack reporterilor la Națiunile Unite. „Este un lucru serios, nu ar trebui să folosim alimentele ca armă”, a subliniat oficialul american.

Națiunile Unite se află de săptămâni în discuții aprofundate cu Moscova, Kiev și Ankara cu privire la facilitarea accesului prin Marea Neagră, unde marina rusă a creat o blocadă în jurul Ucrainei, pentru ca navele comerciale de marfă să transporte cerealele pe piețele globale.

Un astfel de acord ar permite, de asemenea, ca îngrășămintele rusești, acum blocate de sancțiuni, să revină pe piața globală.

În condițiile în care prețurile cerealelor au crescut vertiginos la nivel internațional, iar principalii importatori din Orientul Mijlociu și Africa se confruntă cu deficite de aprovizionare, Moscova a cerut ridicarea sancțiunilor economice care o vizează în schimbul autorizării exporturilor.

Vilsack a declarat că sancțiunile americane și europene nu se aplică cerealelor și îngrășămintelor.

De asemenea, nici sancţiunile europene, a confirmat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU asupra cooperării cu UE. „Sancţiunile UE nu sunt cauza penuriilor alimentare”, pentru că „ele vizează capacitatea Kremlinului de a finanţa agresiunea militară, nu desfăşurarea unui comerţ legitim”, a declarat Borrell, relatează Agerpres.

„Sancţiunile UE nu interzic importul şi transportul de produse agricole ruseşti, nici de îngrăşăminte, nici plata pentru aceste exporturi ruse” şi “măsurile noastre nu afectează capacitatea unor ţări terţe de a cumpăra de la Rusia”, a explicat şeful diplomaţiei europene.

În prezent, „Rusia blochează cel puţin 20 de milioane de tone de cereale ucrainene, care nu pot ajunge pe pieţele mondiale”, a mai spus Josep Borrell, îndemnând la rândul său Moscova să permită redeschiderea porturilor aflate sub blocadă rusă.

În același timp, cele 164 de state prezente la cea de-a 12-a Conferință Ministerială a OMC au convenit, într-o declarație, asupra importanței de a nu impune restricții la export, în timp ce achizițiile de alimente de către Programul Alimentar Mondial al ONU vor fi protejate de interdicțiile de export, informează AFP, preluat de Agerpres.

Documentul solicită ca orice măsuri de urgenţă introduse pentru a aborda problemele legate de siguranţa alimentară „să fie temporare, ţintite şi transparente” şi să fie notificate OMC.

Declaraţia recunoaşte, de asemenea, că stocurile de alimente puse în aplicare de guverne pot contribui la combaterea insecurităţii alimentare, dar solicită ţărilor cu stocuri excedentare care doresc să le transfere altora să facă acest lucru în conformitate cu regulile OMC.

Referindu-se la discuțiile în curs de desfășurare pe această temă, secretarul de stat american  a declarat că speră că Rusia „va lua acest lucru în serios și că nu-l va face doar pentru a-și crea o imagine”.

El a îndemnat Moscova „să se asigure că negociază cu bună-credință în legătură cu redeschiderea porturilor și că o fac rapid”. Pentru că nevoia este imediată”.

Vilsack a declarat că o propunere a SUA de a construi silozuri în Polonia pentru a primi cereale ucrainene a fost înaintată pentru a reduce posibilitatea de deteriorare înainte ca acestea să poată fi transportate pe piețe.

Miercuri, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că Ankara este pregătită să găzduiască o reuniune în patru cu Națiunile Unite, Rusia și Ucraina pentru a organiza exportul de cereale prin Marea Neagră, informează France24.

Conform planului, ar putea fi stabilite coridoare sigure pentru exporturile de cereale din Ucraina fără a se face deminarea în Marea Neagră, a șeful diplomației turce. „Dacă Rusia răspunde pozitiv, va avea loc o reuniune cvadripartită la Istanbul”, a declarat Cavusoglu.

Moscova încă nu a dat niciun răspuns la această propunere. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

NATO

Ministeriala NATO de la București: Șeful diplomației SUA se va întâlni cu Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și Bogdan Aurescu

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Secretarul de stat american Antony Blinken se va deplasa la București, România, în perioada 28-30 noiembrie, unde va participa la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO și va avea întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, ministrul de externe Bogdan Aurescu, dar și cu secretarul general al NATO și cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, a informat vineri Departamentul de Stat într-un comunicat.

Reuniunea miniștrilor de externe ai NATO se va axa pe războiul Rusiei împotriva Ucrainei, pe punerea în aplicare a noului Concept strategic al NATO, inclusiv pe provocările din partea Republicii Populare Chineze, pe securitatea energetică, pe protecția infrastructurilor critice și pe eforturile NATO de dezvoltare a capacităților și de consolidare a rezilienței în Bosnia și Herțegovina, Georgia și Moldova.

“În timp ce se va afla la București, secretarul Blinken și prim-ministrul român Nicolae Ciucă vor vizita expoziția – We the People – 25 de ani de parteneriat strategic – care celebrează momentele cheie ale parteneriatului dintre SUA și România începând cu 1997. Secretarul Blinken va avea întâlniri separate cu președintele României, Klaus Iohannis, cu ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și va participa la un dineu de lucru cu ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba”, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Prin prezența sa la reuniunea miniștrilor de externe din NATO de la București, Blinken va deveni primul șef al diplomației americane care va efectua o vizită în România după 17 ani, aceasta coincizând și cu aniversarea, anul acesta, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România – SUA.

Precedenta vizită la nivel de secretar de stat al SUA a fost efectuată în 2005, de Condoleezza Rice. De atunci, întrevederile între miniștrii români de externe și cei americani au avut loc la Washington, la Bruxelles, în marja reuniunilor NATO, și la Adunarea Generală a ONU.

În schimb, ministrul de externe Bogdan Aurescu a fost primit la Departamentul de Stat doi ani consecutivi, 2020 și 2021, de fostul de secretar de stat Mike Pompeo și de actualul șef al diplomației americane, Antony Blinken. De altfel, Blinken a mai efectuat o vizită în România în 2016, în perioada în care era secretar de stat adjunct al SUA.

Reuniunea din 29 şi 30 noiembrie a miniştrilor de externe din NATO este prima de acest fel pe care România o găzduieşte, după ce a organizat Summitul Alianţei în 2008.

Reuniunea va cuprinde patru sesiuni referitoare la implementarea deciziilor luate la summitul NATO de la Madrid, la războiul din Ucraina, securitatea energetică şi parteneri.

Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Finlanda, Suedia şi Bosnia şi Herţegovina au fost invitate să participe la reuniunea miniştrilor de externe din ţările NATO.

Reuniunea miniștrilor de externe din NATO de la București va fi prima de acest fel după summitul NATO de la Madrid din luna iunie, când liderii aliați au adoptat noul Concept Strategic al Alianței.

Continue Reading

SUA

SUA anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 400 de milioane de dolari. Acesta cuprinde, printre altele, muniție pentru sistemele HIMARS

Published

on

© US Department of Defense

Statele Unite continuă sprijinul pentru Ucraina și furnizează acestei țări invadate de Rusia un nou ajutor militar, a cărui valoare se ridică la aproximativ 400 de milioane de dolari.

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA, pachetul cuprinde ”arme suplimentare, muniţii şi echipamente de apărare antiaeriană”, iar acestea vor proveni din stocurile armatei SUA.

Confrom unor date oferite postului CNN de un responsabil al Casei Albei, el este format din muniţii suplimentare pentru sistemele antiaeriene NASAMS, 150 de mitraliere grele cu termoviziune pentru contracararea dronelor, muniţii suplimentare pentru lansatoarele multiple de rachete HIMARS, 200 de obuze ghidate de calibrul 155 mm, plus alte echipamente, informează Agerpres.

Acest nou sprijin ridică valoarea asistenței militare a SUA către Ucraina la la circa 19,7 miliarde de dolari.

El vine în completarea eforturilor Franței și Regatului Unit, aceasta din urmă anunțând cu prilejul primei vizite a premierului Rishi Sunak la Kiev că va furniza un pachet de apărare antiaeriană în valoare de 50 de milioane de lire sterline, completat de angajamentul recent al Suediei, evaluat la 300 de milioane de dolari.

Continue Reading

NATO

Șeful diplomației SUA vine în România. Antony Blinken va participa, la București, la reuniunea miniștrilor de externe din țările NATO

Published

on

© US Department of State/ Flickr

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a avut marți o discuție cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre consolidarea sprijinului acordat Ucrainei, întărirea posturii NATO de apărare și descurajare și sprijinirea procesului de aderare a Finlandei și Suediei la Alianța Nord-Atlantică.

Discuția dintre Blinken și Stoltenberg a avut loc în pregătirea reuniunii miniștrilor de externe ai NATO din 29-30 noiembrie de la București, România, informează Departamentul de Stat într-un comunicat.

“Secretarul Blinken și secretarul general Stoltenberg au discutat despre prioritățile reuniunii, inclusiv despre continuarea sprijinului acordat Ucrainei, consolidarea descurajării și apărării Alianței și sporirea rezilienței. De asemenea, aceștia și-au exprimat sprijinul continuu pentru procesul de aderare la NATO al Finlandei și Suediei”, arată sursa citată.

Prin prezența sa la reuniunea miniștrilor de externe din NATO de la București, Blinken va deveni primul șef al diplomației americane care va efectua o vizită în România după 17 ani, aceasta coincizând și cu aniversarea, anul acesta, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România – SUA.

Precedenta vizită la nivel de secretar de stat al SUA a fost efectuată în 2005, de Condoleezza Rice. De atunci, întrevederile între miniștrii români de externe și cei americani au avut loc la Washington, la Bruxelles, în marja reuniunilor NATO, și la Adunarea Generală a ONU.

În schimb, ministrul de externe Bogdan Aurescu a fost primit la Departamentul de Stat doi ani consecutivi, 2020 și 2021, de fostul de secretar de stat Mike Pompeo și de actualul șef al diplomației americane, Antony Blinken. De altfel, Blinken a mai efectuat o vizită în România în 2016, în perioada în care era secretar de stat adjunct al SUA.

Reuniunea din 29 şi 30 noiembrie a miniştrilor de externe din NATO este prima de acest fel pe care România o găzduieşte, după ce a organizat Summitul Alianţei în 2008.

Reuniunea va cuprinde patru sesiuni referitoare la implementarea deciziilor luate la summitul NATO de la Madrid, la războiul din Ucraina, securitatea energetică şi parteneri.

Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Finlanda, Suedia şi Bosnia şi Herţegovina au fost invitate să participe la reuniunea miniştrilor de externe din ţările NATO.

Reuniunea miniștrilor de externe din NATO de la București va fi prima de acest fel după summitul NATO de la Madrid din luna iunie, când liderii aliați au adoptat noul Concept Strategic al Alianței.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Ciolacu a fost numit vicepreședinte al Internaționalei Socialiste la nivelul Europei Centrale și de Est

U.E.2 hours ago

Franța și Irlanda, pas important în construirea Interconectorului Celtic. Comisarul pentru energie: Proiectul este de o importanță capitală

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană înființează un număr de telefon al UE destinat victimelor violenței împotriva femeilor

ROMÂNIA6 hours ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea NATO de la București, o expresie a solidarității Aliate cu statele Flancului Estic și o reconfirmare a importanței strategice a României și a Mării Negre

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Ursula von der Leyen a discutat cu Zelenski despre sprijinul de urgență al UE pentru reluarea alimentării cu energie electrică. 40 de generatoare de mare putere din rezerva rescEU din România vor ajunge în Ucraina

ROMÂNIA7 hours ago

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a reafirmat, la Kiev, determinarea României de a oferi asistență Ucrainei „atât timp cât va fi necesar”

ROMÂNIA7 hours ago

Lucian Bode, la Bruxelles: Trebuie să avem o abordare europeană unitară asupra migrației. Traficul de migranți, prioritatea principală

NATO21 hours ago

Zece avioane de luptă ale Forțelor Aeriene ale Italiei și Spaniei au aterizat în România pentru a proteja spațiul aerian al NATO la Marea Neagră

NATO21 hours ago

Ministeriala NATO de la București: Șeful diplomației SUA se va întâlni cu Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și Bogdan Aurescu

U.E.1 day ago

Consilierul pentru politică externă al lui Olaf Scholz reconfirmă sprijinul Germaniei pentru o decizie favorabilă privind aderarea României la Schengen

U.E.1 day ago

Volodimir Zelenski subliniază importanța unității europene în fața războiului rus: Suntem cu toții părți ale unui întreg

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis pledează pentru coerența posturii de descurajare și apărare a NATO pe întreg flancul estic și anunță reluarea de către România a misiunilor de poliție aeriană în țările baltice din 2023

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Ursula von der Leyen, încrezătoare că împreună putem ”reafirma ce înseamnă să fii european”: Cei care au luptat pentru libertate nu vor accepta robia unui trecut hidos

NATO1 day ago

Stoltenberg le va cere Aliaților, la București, să facă „mai mult” pentru Ucraina: Șansele pentru o soluție pașnică cresc în funcție de ce se întâmplă pe câmpul de luptă

NATO2 days ago

Bogdan Aurescu: Vreme de trei zile România va fi capitala diplomatică europeană și euroatlantică, găzduind reuniunile miniștrilor de externe NATO și liderilor de la München

NATO2 days ago

CEO-ul Leviatan Design: Digitalizarea companiei este aliniată la standardele UE și pornește de la nevoia de a oferi predictibilitate privind calitatea produselor oferite

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis: Este posibil să avem un vot privind aderarea României la Schengen pe data de 8 decembrie. Suntem pregătiți să găsim soluții și să avem un vot

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Klaus Iohannis reiterează că România sprijină R. Moldova în criza energetică: Avem nevoie de interconectări directe mai multe și mai bune

Daniel Buda2 days ago

Daniel Buda cere Comisiei Europene flexibilizarea Directivei privind conservarea habitatelor: Fermierii din întreaga UE sunt afectați de prezența marilor prădători

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, despre aderarea României la Shengen: S-a vehiculat 8 decembrie ca un termen final, ceea ce nu este. Există posibilitatea unei amânări cu o lună sau două până când toate întrebările primesc răspunsurile corecte

Team2Share

Trending