SUA şi UE reafirmă angajamentul privind ridicarea vizelor pentru toţi cetăţenii UE

viza.americaSUA şi UE reafirmă angajamentul de a încheia acordurile privind regimul de călătorii fără vize între Statele Unite şi toate statele membre ale Uniunii Europene cât de curând posibil, românii fiind printre europenii care au încă nevoie de vize pentru a călători pe teritoriul american.

“Reafirmăm angajamentul nostru de a încheia acordurile privind regimul de călătorii fără vize între Statele Unite şi toate statele membre ale Uniunii Europene cât de curând posibil şi în conformitate cu legislaţia internă”, se arată în declaraţia comună, după summitul SUA-UE, care a avut loc, miercuri, la Bruxelles, potrivit Mediafax.

Bulgaria, Cipru, Croaţia, România şi Polonia sunt singurele ţări UE ai căror cetăţeni au nevoie de vize pentru a călători în SUA.

La 20 decembrie 2013 au intrat în vigoare modificările la Regulamentul 539/2001, care permit Uniunii Europene să reintroducă vizele pentru cetăţenii americani şi canadieni, în cazul în care Washington şi Ottawa nu ridică obligativitatea vizelor pentru un stat membru al UE.

Noul Regulament include un “mecanism de reciprocitate”, care poate fi activat atunci când o ţară terţă ai cărei cetăţeni nu au nevoie de viză pentru a călători în UE aplică sau menţine obligativitatea vizelor pentru cetăţenii uneia sau mai multor state membre.

Aplicarea “mecanismului de reciprocitate” implică o procedură îndelungată, care poate fi declanşată doar la solicitarea unui stat membru ai cărui cetăţeni au nevoie de vize pentru a călători în state precum SUA şi Canada.

Dacă nu se întâmplă acest lucru, Comisia Europeană are la dispoziţie două soluţii: poate adopta impunerea, pe o perioadă de 12 luni, a vizelor pentru cetăţenii statului terţ sau poate înainta Parlamentului European şi Consiliului un raport de evaluare a situaţiei, în care explică de ce nu propune impunerea temporară a vizelor.

.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.