Sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la NATO este de neclintit, a afirmat marți președintele Klaus Iohannis, în timp ce a subliniat că la summitul Alianței Nord-Atlantice de la Vilnius este necesară identificarea măsurilor necesare întăririi apărării aliate pe flancul estic, de la Marea Neagră la Marea Baltică.
Șeful statului a făcut aceste precizări în cadrul unor remarci introductive pe care le-a susținut în deschiderea summitului formatului “București 9” care are loc marți la Bratislava.
“În cadrul discuțiilor noastre de astăzi vom aborda teme importante atât pentru securitatea Flancului Estic, cât și pentru securitatea întregii zone euroatlantice. Coordonarea noastră este extrem de importantă înaintea Summitului NATO de la Vilnius. Formatul București 9 își păstrează valoarea adăugată – solidaritatea, dialogul și cooperarea sunt bazele puterii și rezilienței noastre comune. Viziunea noastră comună este esențială în identificarea mijloacelor necesare întăririi posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică, în beneficiul întregii securități transatlantice”, a spus Iohannis, în deschiderea summitului, moment în care au mai luat cuvântul președinta Slovaciei, Zuzana Caputova, gazda reuniunii, președintele Poloniei, Andrzej Duda, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Șeful statului a subliniat că aliații NATO de pe flancul estic se află în prima linie a descurajării efectelor negative ale războiului devastator declanșat de Rusia, cu implicații multiple pe plan securitar, umanitar, economic, alimentar și energetic.
“România este aliatul NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina și înțelegem clar nevoia de a ne întări apărarea națională și de a consolida postura NATO pe flancul estic într-un mod unitar și coeerent, credibil și robust, inclusiv la Marea Neagră. Acest efort este unul la nivel și cu obiectiv transatlantic. Trebuie să ne asigurăm că deciziile adoptate anul trecut la Madrid sunt pe deplin implementate. Și includ aici, de asemenea, deciziile referitoare la importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică”, a punctat Iohannis.
Președintele a subliniat că sprijinul pentru Ucraina va continua atât timp cât este necesar.
“Victoria Ucrainei în acest război este obiectivul nostru principal. În același timp, sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la Alianță, așa cum era prevăzut la Summitul NATO de la București, din 2008, este de neclintit”, a spus Klaus Iohannis, după ce săptămâna trecută, la summitul Comunității Politice Europene din R. Moldova, a adoptat împreună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski o declaraţie comună cu privire la integrarea euroatlantică a Ucrainei, exprimându-și disponibilitatea de a organiza consultări bilaterale cu privire la garanţiile internaţionale de securitate pentru Ucraina înaintea obţinerii statutului de membru NATO.
“Trebuie, totodată, să întărim sprijinul pentru partenerii vulnerabili ai NATO, mai ales pentru Republica Moldova, pentru consolidarea capabilităților sale de apărare și reziliență”, a conchis Iohannis.