Connect with us

G20

SUA sunt pregătite să sprijine prin diplomație Ucraina pentru a obține o ”pace dreaptă și durabilă” pe baza planului prezentat de Zelenski, anunță Antony Blinken

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

18 din cele 20 de națiuni membre ale G20 au reconfirmat poziția liderilor acestei formațiuni exprimată în Bali prin care ”condamnă cu fermitate războiul din Ucraina, care provoacă o imensă suferință umană și augmentează fragilitățile existente în economia globală”, a anunțat secretarul de stat american, Antony Blinken, într-o conferință de presă susținută la finalul reuniunii miniștrilor de externe din G20, clarificând că cele două state care nu au fost de acord să semneze acest document au fost Rusia și China.

De altfel, aceleași 18 țări reprezentate de șefii diplomațiilor lor au reafirmat că ”este esențială sprijinirea dreptului internațional și a sistemului multilateral”, aspect care include apărarea tuturor principiilor consacrate în Carta Națiunilor Unite și achiesarea la dreptul umanitar internațional.

”Ne-am întâlnit în Delhi la aproximativ un an de când președintele Putin a lansat acest război de agresiune împotriva Ucrainei, și la distanță de o săptămână de când 141 de țări au adoptat în Adunarea Generală a ONU o rezoluție prin care și-au exprimat sprijinul pentru o pace cuprinzătoare, justă și de durată, în acord cu Carta Națiunilor Unit și cu principiile suveranității și integrității teritoriale ale acesteia și au deplâns consecințele umanitare și asupra drepturilor omului ale agresiunii Rusiei”, a amintit Blinken în conferința de presă, conform Departamentului de Stat al SUA.

Acesta a evidențiat că războiul pornit de Moscova are impact asupra fiecărui stat membru al G20 și asupra fiecărei țări.

Este ”un război pe care președintele Putin ar putea să-l încheie mâine, dacă ar alege să facă acest lucru.  Statele Unite nu au vrut acest război.  Am lucrat din greu pentru a-l preveni.  Ca majoritatea țărilor, dorim să ne concentrăm asupra provocărilor fundamentale care afectează viața de zi cu zi a poporului nostru. Chiar dacă suntem alături de Ucraina în timp ce se apără, așa cum ar face orice națiune în această poziție, suntem, de asemenea, hotărâți să continuăm să lucrăm cu alte țări pentru a oferi soluții la aceste provocări comune”, a dat asigurări secretarul de stat american, listând o parte dintre aceste provocări: ”abordarea crizei climatice, ajutând comunitățile să se adapteze la schimbările inevitabile pe care aceasta le provoacă, consolidând securitatea sanitară globală, astfel încât să fim mai bine pregătiți să prevenim, să detectăm și să răspundem la viitoarele urgențe sanitare”.

Dincolo de aspectele discutate în acest format, Antony Blinken a avut și o serie de întâlniri bilaterale, cea care a atras cel mai mult atenția publică fiind cea cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

”Am îndemnat Rusia să revină asupra deciziei sale iresponsabile și să se întoarcă la punerea în aplicare a Noului Tratat START, care impune limite verificabile asupra arsenalelor nucleare ale Statelor Unite și ale Federației Ruse.  Respectarea reciprocă este în interesul ambelor noastre țări.  Este, de asemenea, ceea ce așteaptă oamenii din întreaga lume de la noi, ca puteri nucleare.  I-am spus ministrului de externe că, indiferent ce se întâmplă în lume sau în relația noastră, Statele Unite vor fi întotdeauna gata să se angajeze și să acționeze în ceea ce privește controlul armelor strategice, așa cum au făcut-o Statele Unite și Uniunea Sovietică, chiar și în perioada de vârf a Războiului Rece”, a detaliat Blinken temele discutate cu omologul rus.

De asemenea, acesta a ridicat problema reținerii nejustificate a cetățeanului american, Paul Whelan.

”În cele din urmă, i-am spus ministrului de externe ceea ce eu și mulți alții am spus săptămâna trecută la Națiunile Unite și ceea ce mulți miniștri de externe din G20 au spus astăzi: să punem capăt acestui război de agresiune; să ne angajăm într-o diplomație semnificativă care poate produce o pace dreaptă și durabilă. Președintele Zelenski a prezentat un plan în 10 puncte pentru o pace dreaptă și durabilă.  Statele Unite sunt pregătite să sprijine Ucraina prin diplomație pentru a pune capăt războiului pe baza acestui plan. Cu toate acestea, președintele Putin a demonstrat un interes zero în a se angaja, spunând că nu există nimic de discutat dacă și până când Ucraina nu acceptă – citez – <<noile realități teritoriale>>, dublând în același timp brutalizarea Ucrainei”, a mai spus secretarul de stat american.

Întrebat dacă SUA a abordat cu aliații chestiunea impunerii de sancțiuni împotriva Chinei în cazul în care aceasta furnizează Rusiei arme letale pentru a întreține războiul din Ucraina, Antony Blinken, a detaliat că un astfel de gest ar reprezenta ”o problemă gravă pentru țările noastre”.

”Nu voi detalia care ar fi acestea, dar, desigur, avem diverse tipuri de autorități care pot sancționa și ar fi cu siguranță unul dintre lucrurile pe care noi și alții le-am analiza.  Și spun alții pentru că această preocupare că Beijingul ia în considerare furnizarea de asistență militară letală Rusiei este o preocupare comună.  Și mulți alți parteneri au ridicat această problemă, și nu doar cu noi, ci – din câte am înțeles – au ridicat-o direct cu China, inclusiv astăzi aici, la Delhi”, a spus oficialul american.

Nu mai târziu de joi cancelarul german, Olaf Scholz, a lansat un apel la adresa Beijingului de a-și folosi influența asupra Moscovei pentru a o convinge să pună capăt războiului din Ucraina și l-a avertizat să nu furnizeze Rusiei arme.

Pentru Uniunea Europeană ar reprezenta o linie roșie, atenția Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

Întâlnirea dintre cei doi șefi ai diplomațiilor are loc la scurtă vreme după ce China a prezentat un plan în 12 puncte pentru ”soluționarea politică a crizei ucrainene”.

Propunerea a fost primită cu scepticism de SUANATO și UE, care au explicat că Beijingul nu are prea multă credibilitate ca mediator, poziție lesne de justificat, având în vedere că mesajele Occidentului la adresa Chinei de a-și folosi influența pe lângă Rusia pentru a pune capăt ostilităților din Ucraina s-au pierdut într-o ureche surdă.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

G20

La summitul virtual al G20, Olaf Scholz și Giorgia Meloni i-au cerut lui Putin ”să-şi retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei pentru ca acest război să se termine în sfârşit”

Published

on

© Governo Italiano

Cancelarul german Olaf Scholz a menționat miercuri că i-a solicitat președintelui rus Vladimir Putin să pună capăt agresiunii împotriva Ucrainei, în cadrul primei reuniuni online a G20 la care a participat și liderul de la Kremlin, de la începutul războiului, anunță AFP, citat de Agerpres.

”I-am cerut să-şi retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei pentru ca acest război să se termine în sfârşit”, a anunțat cancelarul german într-o conferință de presă comună cu premierul italian Giorgia Meloni, desfășurată la Berlin.

Scholz a descris participarea lui Putin la summitul G20 drept ”o ocazie bună” pentru a reafirma clar că pacea în Ucraina poate fi restabilită cu ușurință doar dacă Rusia își retrage trupele, deoarece Rusia este cea care a atacat Ucraina.

La rândul său, Meloni, care a participat și ea la summitul online al G20, i-a dat dreptate cancelarului german, spunând că ”cel mai simplu lucru ar fi o retragere a trupelor” ruse.

Putin a participat pentru prima dată la reuniunea G20 de când a declanșat cel mai sângeros conflict de pe teritoriul european de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. La summiturile precedente, acesta l-a delegat pe ministrul de externe Serghei Lavrov să reprezinte Rusia, conform Deutsche Welle. 

Liderul de la Kremlin a justificat lansarea invaziei ilegale și neprovocate împotriva Ucrainei spunând că încearcă să ”demilitarizeze” și să ”denazifice” țara vecină condusă de președintele cu origini evreiești Volodimir Zelenski. 

Sperând la un război-fulger, Putin a fost luat prin surprindere de reziliența ucrainenilor și de sprijinul fără precedent al Occidentului față de Kievul care luptă de aproape doi ani pentru suveranitatea și integritatea teritorială a țării, dar și pentru valorile democratice.

Continue Reading

G20

Antony Blinken apără declarația G20 cu privire la Ucraina, în contextul criticilor privind un limbaj blând la adresa Rusiei: Poate că este vorba de G19, dar toate țările au susținut importanța integrității teritoriale

Published

on

© State Department photo by Chuck Kennedy/ Flickr

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a apărat duminică decizia Statelor Unite de a accepta declarația comună a liderilor G20 cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care nu a reluat poziția anterioară a grupului, când Rusia a fost condamnată pentru invadarea vecinului său, informează Politico.

”În această declarație, toate țările G20 au susținut importanța integrității teritoriale, a suveranității – și asta este foarte clar”, a declarat Blinken în timpul unui interviu în cadrul emisiunii ”State of the Union” de la CNN.

În declarația din acest an, G20 nu a făcut referire explicită la Rusia, dar a introdus mențiunea conform căreia toate țările trebuie ”să se abțină de la acțiuni împotriva integrității teritoriale și împotriva suveranității sau împotriva independenței politice a oricărui stat”.

Formularea, pe care țările occidentale au cerut-o pentru a semnala o condamnare continuă a invaziei președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, ar putea, de asemenea, să liniștească lamentările Moscovei că atacurile din interiorul Rusiei s-au intensificat de la începutul contraofensivei ucrainene. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost profund implicat în săptămânile de negocieri care au dus la versiunea finală.

”Am fost în sală când toți liderii au vorbit astăzi cu președintele Biden și din tot ceea ce au spus a reieșit foarte clar că nu numai că vor să vadă că acest război se termină, dar vor să se termine în termeni drepți și durabili și a fost, de asemenea, foarte clar că efectele agresiunii Rusiei sunt resimțite în toate țările G20 și în întreaga lume în curs de dezvoltare”, a declarat Blinken duminică.

”Cred că este foarte important că G20 a vorbit pe o singură voce”, a adăugat Blinken. ”Într-o anumită măsură, poate că este vorba de G19, pentru că, evident, Rusia este și ea aici ca parte a G20”, a completat oficialul american.

Ministerul ucrainean de Externe a criticat sâmbătă comunicatul, calificând declarația drept ”nimic de care să fim mândri”.

În ciuda limbajului mai blând din comunicatul comun din acest an, liderii G20 au remarcat impactul pe care războiul îl are asupra securității alimentare la nivel internațional, a spus Blinken.

”Ucraina a fost coșul cu pâine al lumii timp de atâția ani. Rusia i-a blocat porturile după invazie. A fost negociată o înțelegere pentru a permite exportul cerealelor. Recent, Rusia l-a rupt”, a declarat Blinken, referindu-se la decizia Rusiei din această vară de a se retrage din Inițiativa privind exportul de cerealele prin Marea Neagră, un acord mediat de ONU care anterior a făcut posibil ca Ucraina să exporte în siguranță zeci de milioane de tone de cereale în timp ce războiul făcea ravagii.

Blinken a călătorit în Ucraina săptămâna trecută pentru a se întâlni cu Zelenski cu prim-ministrul Denys Shmyhal și cu ministrul de externe Dmitro Kuleba pentru a-și arăta ”angajamentul de neclintit față de suveranitatea, integritatea teritorială și democrația Ucrainei”, în timp ce contraofensiva acesteia împotriva trupelor rusești continuă, a declarat Departamentul de Stat într-o declarație la momentul deplasării.

Continue Reading

CHINA

Liderii instituțiilor UE, întrevederi separate cu premierul Chinei la summitul G20 din India: Europenii speră că Beijingul va juca un rol pozitiv pentru o pace justă în Ucraina

Published

on

© European Union, 2023

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au avut întrevederi separate cu premierul chinez LI Qiang, în marja summitului G20 de la New Delhi, acolo unde Beijingul nu este reprezentat de președintele Xi Jinping, spre surprinderea mediului internațional.

În cadrul întâlnirii Michel – Li, ambele părți au făcut un schimb de opinii cu privire la o gamă largă de probleme și și-au confirmat interesul pentru menținerea unor relații stabile și constructive, în vreme ce președinta Comisiei Europene a precizat că a avut un dialog “onest” cu premierul Chinei.

“China are un rol-cheie de jucat în eforturile comune de a găsi soluții la problemele globale”, a transmis von der Leyen, după întrevedere, precizând că aceste probleme sunt reprezentate de schimbările climatice, impactul global al războiului Rusiei în Ucraina și dezvoltarea internațională.

“În ceea ce privește războiul, sperăm că China poate juca un rol pozitiv în obținerea unei păci juste și durabile în Ucraina”, a subliniat ea.

 

“UE și China trebuie să colaboreze pentru a face față provocărilor globale, cum ar fi lupta împotriva schimbărilor climatice, pandemiile din domeniul sănătății și provocările economiei mondiale, în special reducerea datoriei”, a spus și președintele Consiliului European, Charles Michel.

În ce-l privește, șeful Consiliului European a precizat, într-un comunicat, că “a confirmat interesul comun de a organiza summitul UE-China până la sfârșitul anului”.

Astfel, el a subliniat importanța organizării unor dialoguri sectoriale la nivel înalt înaintea summitului, cum ar fi cel de-al zecelea dialog economic și comercial la nivel înalt UE-China, dialogul strategic privind politica externă sau dialogul digital.

El a indicat faptul că UE și China sunt parteneri comerciali și economici importanți și că europenii vor continua să se asigure că această relație este echilibrată și reciproc avantajoasă.

“UE va continua să abordeze vulnerabilitățile critice și să se diversifice acolo unde este necesar și adecvat, fără a submina interesele economice esențiale”, a punctat el.

Ambele părți au discutat despre consecințele globale ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, în special despre securitatea alimentară și energetică.

Președintele Michel a salutat condamnarea de către China a amenințării cu utilizarea armelor nucleare și a remarcat că China, în calitate de membru al CSONU, are o responsabilitate specială în ceea ce privește asigurarea păcii și stabilității globale, precum și respectarea dreptului internațional.

Președintele Michel a confirmat că politica “O singură China” este un principiu fundamental al relației UE-China, dar a precizat că, în același timp, UE are, în mod natural, legături economice cu Taiwanul.

Relaţiile dintre UE şi Beijing traversează una dintre cele mai dificile perioade din ultimele decenii şi au fost agravate de tensiunile comerciale şi de invazia Rusiei în Ucraina, UE acuzând China că menţine o poziţie echidistantă în conflict fără a se distanţa pe deplin de Moscova.

Liderii celor 27 de state membre au reconfirmat la summitul Consiliului European din luna iunie abordarea multifațetată a UE față de China, percepută ca “partener, concurent și rival sistemic”.

Acea poziție a venit după deplasarea, din luna aprilie, în China a președintelui francez Emmanuel Macron și a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, moment precedat de un discurs definitoriu al șefei executivului european privind relațiile dintre UE și Beijing. Potrivit acesteia, raporturile dintre Europa și China trebuie concentrate pe o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO4 mins ago

Nicolae Ciucă: Cele două decenii de la aderarea României la NATO reprezintă cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe toate planurile

NATO13 mins ago

Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea la NATO: Apartenența României la Alianță asigură românilor stabilitatea și siguranța pentru dezvoltarea țării

NATO20 mins ago

Șeful diplomației SUA felicită România la 20 de ani de la aderarea la NATO: De la Marea Baltică la Marea Neagră și peste Atlantic, NATO este mai unit și capabil ca niciodată

NATO32 mins ago

O scurtă istorie: 20 de ani de la aderarea la NATO și de la așezarea României sub umbrela de securitate și apărare a celei mai puternice alianțe politico-militare

U.E.15 hours ago

Premierul Poloniei a discutat cu omologul din Ucraina despre disputa legată de importurile de produse agricole ucrainene. Donald Tusk: ”Sunt aproape de o soluție”

ROMÂNIA17 hours ago

Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, pregătește lansarea programelor Start-Up Nation, Femeia Antreprenor și româno-elvețian pentru o ”dezvoltare durabilă a României”

NATO17 hours ago

România și SUA au lansat campania “Born in NATO” pentru a marca 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică

Dan Motreanu17 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu: Intrarea României în Schengen, rezultatul eforturilor președintelui Iohannis și miniștrilor PNL

EDUCAȚIE17 hours ago

Universitatea din București, singura universitate din România implicată strategic în proiectul Comisiei Europene de instituire a diplomelor europene în învățământul superior

ROMÂNIA18 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

ROMÂNIA18 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE3 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL1 week ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

Trending