Connect with us

SUA

SUA: Vicepreședintele în exercițiu Mike Pence, hotărât să asigure „o tranziție ordonată și o inaugurare în condiții de siguranță” a lui Joe Biden la Casa Albă

Published

on

© NASA

Vicepreședintele în exercițiu al SUA, Mike Pence, a declarat joi că se angajează să asigure „o tranziție ordonată și o inaugurare în condiții de siguranță” cu ocazia ceremoniei de învestire a președintelui ales Joe Biden la Casa Albă, pe 20 ianuarie, relatează Reuters, preluat de Agerpres

Comentariile lui Pence vin pe fondul avertismentelor emise de autoritățile de implementare a legii privind posibilitatea unor violențe înaintea evenimentului de săptămâna viitoare. 

„Am trăit cu toții acea zi din 6 ianuarie și – așa cum a precizat președintele ieri – suntem dedicați unei tranziții ordonate și unei inaugurări sigure. Poporul american nu merită nimic mai puțin”, a spus Pence la începutul unui briefing al Agenției Federale de Management al Urgențelor.

Săptămâna trecută, un val de protestatari violenți pro-Trump, incitați de președinte, au luat cu asalt Capitoliul SUA și cinci persoane au murit ca urmare. Președintele Donald Trump a fost pus sub acuzare de către Congres, miercuri, pentru a doua oară, pentru rolul său în insurecție, 10 republicani din Cameră alăturându-se colegilor lor democrați la votul pentru acuzare. În urma votului, Trump a transmis un mesaj video în care nu menționa punerea sub acuzare, dar a denunțat violențele produse în numele său. 

„Ne vom asigura că vom avea o inaugurare în siguranță. Că președintele ales Joe Biden și vicepreședintele ales Kamala Harris își vor putea depune jurămintele ca noul președinte și vicepreședinte al Statelor Unite. Într-o manieră conformă cu istoria noastră, cu tradițiile noastre, într-un mod care face cinste poporului american și Statelor Unite “, a adăugat Pence.

Potrivit unor surse guvernamentale, Pence va participa la ceremonia de inaugurare.

Presedintele ales a declarat la începutul săptămânii ca Pence va fi binevenit la ceremonia oficială de depunere a juramintelor sale, care vor avea loc intr-un format mai restrând din cauza pandemiei de coronavirus.

„Cred că este important, atât cât putem, să rămânem la ceea ce au fost precedente istorice ale modului în care ar trebui menținute schimbările administrației”, a declarat Biden reporterilor. „Am fi onorați să-l avem acolo și să mergem mai departe cu tranziția”, a precizat președintele ales. 

Trump a informat că nu va participa la inaugurare.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

18 companii au abandonat proiectul gazoductului Nord Stream 2 de teama sancțiunilor SUA

Published

on

© www.nord-stream2.com

Administrația Biden a anunțat Congresul SUA că nu mai puțin de 18 companii, printre ele aflându-se și compania de servicii petroliere Baker Hughes Co și grupul de asigurări AXA Group, au încetat recent să mai lucreze pentru controversatul gazoduct Nord Stream 2 și nu vor fi sancționate, informează Reuters care a consultat documentul, citat de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a precizat zilele trecute reporterilor că faptul că aceste companii renunţă din cauza sancţiunilor care se apropie ”demonstrează că obiectivele legislative şi acţiunile noastre au efect”. Price a mai spus că Departamentul de Stat continuă să ”examineze entităţile implicate în activităţi potenţial sancţionabile”, precizând că ”sancţiunile sunt doar unul” dintre multele instrumente disponibile ca răspuns la Nord Stream 2.

Anterior, Reuters a dezvăluit că Departamentul de Stat al SUA a avertizat companiile europene pe care le suspectează că ajută Rusia în construcţia gazoductului Nord Stream 2 că riscă sancţiuni.

Potrivit unui diplomat american, Departamentul de Stat se pregăteşte să publice un raport cu privire la companiile despre care crede că ajută la construcţia conductei care porneşte din Rusia şi ajunge până în Germania. Printre companiile care ar putea fi menţionate în raport sunt firme de asigurări, cele care ajută la instalarea conductei submarine sau cele verifică echipamentul de construcţie, a mai spus sursa.

La începutul lunii februarie, Franța, prin ministrul Afacerilor Europene, Clement Beaune, a cerut Germaniei să renunțe la acest proiect controversat, ca urmare a acțiunilor întreprinde de regimul lui Putin împotriva liderului opoziției, Aleksei NavalnîiBerlinul a declinat apelurile Franţei, precizând că ”Guvernul federal nu și-a schimbat poziția de bază” pe acest subiect.

Pe celălalt mal al Atlanticului, noul președinte al Statelor Unite, Joe Biden, a apreciat că acest proiect este o ”afacere proastă pentru Europa”, anunțând în același timp că administraţia sa va reexamina sancţiunile referitoare la acest gazoduct incluse într-un proiect de lege adoptat în mandatul preşedintelui Donald Trump.

Critici au venit și din partea Parlamentului European, care a cerut la mijlocul lunii ianuarie ”oprirea imediată” și revizuirea relațiilor UE-Rusia.

În cadrul Consiliului de apărare și securitate germano-francez, fondat în 2017 pentru a avansa mai multe proiecte de apărare între cele țări, Emmanuel Macron și Angela Merkel au precizat că vor lucra pentru a avea o strategie unificată europeană în ce privește energia și vor vorbi pe o singură voce în ce privește Nord Stream 2.

Lucrările de construcţie la gazoductul Nord Stream 2 între Rusia şi Germania au fost reluate la începutul lunii februarie în apele daneze după o fază pregătitoare de aproape două săptămâni. 

Acesta este un proiect deținut în majoritate de Rusia prin intermediul companiei de stat Gazprom și implică și actori energetici din Uniunea Europeană, precum Basf, E.ON, Engie, OMV și Shell. Proiectul în valoare de 10 miliarde de dolari vine în sprijinul relației sensibile dintre Rusia şi Germania și ar putea aduce Berlinul în poziţia de punct central al pieţei europene a gazelor.

Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Continue Reading

NATO

30 de elicoptere americane în spațiul aerian al României: Aparatele Black Hawk participă până pe 5 martie la exerciții militare la baza Mihail Kogălniceanu

Published

on

În perioada 24 februarie  – 5 martie, aproximativ 30 de elicoptere aparținând Forțelor Terestre ale S.U.Aurmează să decoleze de la Alexandroupolidin Grecia, către bazele de antrenament din România, informează un comunicat al Forțelor Terestre ale SUA din Europa și din Africa remis CaleaEuropeană.ro.

Elicopterele Black Hawk aparțin Brigăzii 1 Aviație de Luptă, care face parte din Divizia 1 Infanterie, cu sediul la Fort Riley, în Kansasdetașate în Europa pentru o rotație de 9 luni, în sprijinul operațiunii Atlantic Resolve

Sursa citată precizează că este posibil ca localnicii din zona aflată în proximitatea bazei „Mihail Kogălniceanu” să vadă o formație amplă de elicoptere în zbor și că zborurile sunt planificate între orele 8:00 și 18:00, cu respectarea procedurilor standard de reducere a zgomotului. 

Începând cu luna aprilie 2014, Forțele Terestre ale S.U.A. din Europa și din Africa au coordonat eforturile terestre din cadrul operațiunii Atlantic Resolve” a Departamentului Apărării, prin dislocarea unităților din Statele Unite în misiuni de rotație de nouă luni în Europa.

Dislocarea forțelor pregătite pentru luptă, credibile, ale Statelor Unite în Europa, în sprijinul operațiunii Atlantic Resolve reprezintă o dovadă clară a angajamentului puternic, neclintit, al Statelor Unite față de NATO și de Europa.

Prin antrenamentele bilaterale, multinaționale, în comun, operațiunea Atlantic Resolve consolidează nivelul de pregătire, sporește interoperabilitatea și îmbunătățește legăturile dintre armatele aliate și partenere.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Șeful diplomației SUA, prima convorbire telefonică cu un omolog de pe flancul estic al NATO: Antony Blinken a discutat cu Zbigniew Rau despre cooperarea Polonia – SUA și apărarea valorilor democratice

Published

on

© US Department of State/ Flickr

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avut marți prima sa convorbire telefonică cu omologul polonez, Zbigniew Rau, aceasta reprezentând și întâia discuție dintre noul șef al diplomației americane și un ministru de externe aliat de pe flancul estic al NATO,

Secretarul Blinken a subliniat importanța cooperării polono-americane în domeniul securității pentru NATO și comunitatea transatlantică și a mulțumit ministrului de externe pentru parteneriatul ferm al Poloniei“, a transmis purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Potrivit sursei citate, șeful diplomației SUA a discutat, de asemenea, despre cooperarea Statelor Unite cu Polonia în ceea ce privește provocările regionale și globale, subliniind că așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu Polonia pentru o gamă largă de probleme în apărarea valorilor noastre democratice comune, inclusiv libertatea presei și respectarea drepturilor civile.

Într-un mesaj separat pe Twitter, șeful diplomației de la Varșovia a subliniat că au fost discutate și subiecte precum “Inițiativa celor trei Mări, Nord Stream 2, situația din Belarus și consecințele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”.

Relațiile dintre Washington și Varșovia au cunoscut o dinamică aprofundată și pe parcursul precedentei administrații conduse de Donald Trump. SUA şi Polonia au semnat la 15 august anul trecut, la Varşovia, un acord de cooperare militară care va permite creşterea numărului soldaţilor americani în Polonia, în cadrul planului Pentagonului de redistribuire a trupelor în Europa după retragerea a circa 12.000 de militari din Germania. Cu toate acestea, noua administrație condusă de Joe Biden a ordonat o nouă revizuire a posturii militare globale a SUA sub conducerea secretarului apărării Lloyd Austin, președintele Biden subliniind că până la o ulterioară decizie procesul de retragere parțială din Germania este suspendat.

De asemenea, în planul cooperării politico-diplomatice cu SUA, președintele polonez Andrzej Duda a fost primit de trei ori de fostul președinte Donald Trump la Casa Albă, în timp ce Donald Trump a efectuat o vizită în Polonia, în 2017. În plan militar, Polonia a primit acceptul din partea SUA să achiziționeze avioane de ultimă generație F-35. Și în plan energetic și politic relațiile au avansat, Polonia fiind aprovizionată cu gaz natural lichefiat american și fiind inclusă, în 2019, în programul Visa Waiver.

Convorbirea Blinken – Rau este prima de acest fel pe care șeful diplomației americane o are cu un omolog din partea estică a Alianței Nord-Atlantice. Până în prezent, Antony Blinken a discutat la telefon cu mai mulți omologi europeni din cadrul NATO, anume miniștrii de externe ai Marii Britanie, Germaniei, Franței, Spaniei, Italiei, Turciei și Greciei. O primă convorbire telefonică a lui Blinken cu un omolog din regiunea Europei de Est a fost cu ministrul de externe ucrainean, fiind cunoscut faptul că administrația lui Joe Biden este vocală în susținerea independenței și integrității teritoriale a Ucrainei ca urmare a acțiunilor agresive ale Rusiei.

Într-un mesaj video adresat recent statelor participante la Inițiativa celor Trei Mări, o platformă susținută de Polonia și de România, secretarul Blinken a afirmat că va discuta la telefon în perioada următoare cu mai mulți dintre omologii săi din regiune.

Participând luni la videoconferința miniștrilor de externe din UE cu secretarul de stat al SUA, ministrul Bogdan Aurescu i-a transmis omologului american că România, în calitate de președinție a Comunității Democrațiilor, este pregătită să contribuie la Summitul Democrațiilor propus de Joe Biden.

Anterior, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu i-a adresat o scrisoare de felicitare omologului american, Antony Blinken, cu ocazia preluării oficiale a mandatului de secretar de stat al SUA, șeful diplomației române invitându-l pe noul șef al diplomației americane să efectueze o vizită la București, mai ales în contextul în care România și Statele Unite aniversează în 2021 un deceniu de la semnarea Declarație Comune a Parteneriatului Strategic.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

S&D44 mins ago

Socialiștii europeni fac apel la responsabilitatea socială a companiilor din Europa: Să plătească impozite acolo unde își desfășoară activitatea

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI49 mins ago

Rareș Bogdan: După lupta dusă de delegația română din grupul PPE, Comisia Europeană va începe consultările cu statele membre și Parlamentul European pentru a găsi soluții pentru drepturile transportatorilor români

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Președintele Consiliului European se va întâlni cu Maia Sandu la Chișinău în cadrul turneului în trei țări ale Parteneriatului Estic

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Liderii de la Bruxelles, apel la o abordare comună privind certificatele de vaccinare anti-COVID pentru a putea fi implementate digital până la vară: Sunt utile pentru a proteja integritatea Pieței Unice

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Charles Michel, după reuniunea virtuală a liderilor UE: Prioritatea noastră principală acum este accelerarea producției și livrării de vaccinuri anti-COVID. 50 milioane de doze vor fi fost livrate în UE până la finele lunii

Cristian Bușoi14 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE: Producția vaccinurilor COVID-19 reprezintă astăzi o povocare industrială

MAREA BRITANIE15 hours ago

Ministerul britanic de Interne: Peste 830.000 de români s-au înregistrat pentru a rămâne în Regatul Unit după ce acesta a părăsit Uniunea Europeană

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Forța de muncă din domeniul sănătății și îngrijirii pe termen lung în UE va trebui să crească cu 11 milioane de lucrători până în 2030 pentru a gestiona nevoile unei populații în curs de îmbătrânire

S&D15 hours ago

Raportul eurodeputatului Victor Negrescu privind educația digitală a fost aprobat cu o largă majoritate în Comisia pentru Educație din Parlamentul European

Cristian Bușoi16 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE: Vom reuși să învingem diabetul dacă vom folosi fondurile alocate prin programele Orizont Europa și EU4Health și dacă vom profita de oportunitățile pe care ni le oferă digitalizarea

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Charles Michel, după reuniunea virtuală a liderilor UE: Prioritatea noastră principală acum este accelerarea producției și livrării de vaccinuri anti-COVID. 50 milioane de doze vor fi fost livrate în UE până la finele lunii

Cristian Bușoi2 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, pledează pentru ”investiții masive în cercetare, inovare și tehnologii digitale”: Vor contribui la dezvoltarea economiilor statelor UE și la îmbunătățirea vieții cetățenilor

ROMÂNIA3 days ago

Valeriu Gheorghiță: România, pe locul 2 în UE la administrarea schemei complete de vaccinare anti-COVID

Dragoș Pîslaru4 days ago

Dragoș Pîslaru: Soliditatea PNRR constă în stimularea sinergiilor între măsurile celor șase piloni de reformă și dezvoltare ai Mecanismului de Redresare și Reziliență

INTERNAȚIONAL4 days ago

Israelul și Egiptul au convenit să construiască un gazoduct offshore pentru a creşte exporturile de gaze naturale lichefiate către Europa

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul de externe Bogdan Aurescu i-a transmis omologului slovac intenția României de aprofundare a schimburilor comerciale cu Slovacia și a investițiilor reciproce

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Energie din PE, solicită Comisiei Europene să evalueze centrala nucleară de la Ostrovets pentru a asigura respectarea celor mai înalte standarde internaționale de securitate ecologică și nucleară

ENGLISH2 weeks ago

EPP Local Dialogue: Emil Boc and Markku Markkula pledge their commitment to employing the local innovation potential of their communities to build stronger regional cohesion post-COVID19 pandemic

PPE2 weeks ago

Eurodeputatul Vlad Nistor: Josep Borrell ar fi trebuit să se urce în avion și să plece la Bruxelles când a aflat despre expulzarea diplomaților europeni la Moscova

PPE2 weeks ago

Eurodeputatul Vlad Nistor: Vizita lui Josep Borrell la Moscova este umilitoare pentru UE, pentru standardele democratice pe care trebuie să le apere în lume

Advertisement
Advertisement

Trending