RUSIA
SUA vor folosi fonduri confiscate de la un oligarh rus pentru a sprijini Ucraina
Published
2 years agoon
By
Teodora IonDepartamentul de Justiție al Statelor Unite a anunțat vineri primul transfer al unor fonduri rusești confiscate cu scopul de a ajuta Ucraina, informează AFP, citat de Agerpres.
”Anunţ astăzi că am autorizat primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, destinate Ucrainei”, a spus Merrick Garland, adăugând că activele au fost confiscate ca urmare a inculpării oligarhului Konstantin Malofeev în luna aprilie.
#ThisWeekatJustice Attorney General Merrick B. Garland Met with Ukrainian Prosecutor General Andriy Kostin; Justice Department Announced Publication of Second Volume of National Firearms Commerce and Trafficking Assessment; and more pic.twitter.com/OR1juOW36r
— Justice Department (@TheJusticeDept) February 3, 2023
Aceste fonduri vor merge către Departamentul de Stat ”pentru a sprijini poporul ucrainean”, a precizat procurorul general al SUA, Merrick Garland, potrivit CNN.
Procurorul general ucrainean Andrii Kostin, prezent alături de el, a salutat acest transfer ”în valoare de 5,4 milioane de dolari” pentru ”reconstruirea Ucrainei” .”Toţi ucrainenii au suferit, într-un fel sau altul, de pe urma acestui război. Trebuie să ne asigurăm că poporul ucrainean primeşte despăgubiri pentru pagubele enorme suferite”, a precizat acesta pe Twitter.
Signing the Memorandum of Understanding between the @TheJusticeDept and @GP_Ukraine has contributed to yielding concrete results. Grateful to Attorney General, War Crimes Accountability Team & #KleptoCapture Task Force for their resolute efforts on the legal front. 2/3
— Andriy Kostin (@AndriyKostinUa) February 3, 2023
Miliardarul rus Konstantin Malofeev este considerat una din principalele surse de finanţare a separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei. El a fost acuzat de ”încercarea de a se sustrage de la sancţiuni prin folosirea unor complici pentru a achiziţiona şi a conduce în secret instituţii de presă din toată Europa”, potrivit Washingtonului.
Grupul de acțiune, format din Ministerul de Finanțe și Ministerul Justiției sau Ministerul de Interne din fiecare jurisdicție membră, s-a angajat să își folosească autoritățile respective, în colaborare cu alte ministere corespunzătoare, pentru a colecta și a face schimb de informații în vederea luării de măsuri concrete, inclusiv sancțiuni, înghețarea activelor și confiscarea acestora, precum și urmărirea penală.
El este format din Comisie, din punctele de contact naționale din fiecare stat membru, din Eurojust și Europol, precum și din alte agenții și organisme ale UE, după caz.
Acesta coordonează acțiunile statelor membre ale UE, Eurojust, Europol și ale altor agenții în vederea popririi și, în cazul în care legislația națională permite acest lucru, a confiscării activelor oligarhilor ruși și belaruși.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
La Forumul Economic Mondial de la Davos, Scholz a făcut apel la „calm” în privința președinției lui Trump: Parteneriatul dintre Europa și SUA este indispensabil pentru pacea și securitatea globală
Salutat cu entuziasm prudent de Zelenski, Donald Trump îi transmite lui Putin că este “pe cale să distrugă” Rusia dacă nu face pace cu Ucraina
Volodimir Zelenski cere mai multe sisteme de apărare antiaeriană Patriot: Avem nevoie de sprijinul ferm al partenerilor noștri
Șefa diplomației UE cere prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei, în timp ce Ungaria amână decizia, așteptând instalarea lui Donald Trump la Casa Albă și opinia acestuia
Europa trebuie să intensifice eforturile pentru a apăra Ucraina, având în vedere revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, avertizează premierul britanic
Zelenski mulțumește Poloniei pentru sprijinul său „de neclintit” pentru aderarea Ucrainei la NATO.: „Andrzej Duda a promovat întotdeauna această chestiune”
CHINA
La câteva ore după învestirea lui Donald Trump, Vladimir Putin și Xi Jinping au vorbit prin videoconferință despre „dezvoltarea parteneriatului strategic ruso-chinez”
Published
9 hours agoon
January 21, 2025By
Andreea RaduPreședintele chinez Xi Jinping a vorbit marți cu omologul său rus Vladimir Putin prin videoconferință, a anunțat televiziunea de stat chineză CCTV, fără a oferi detalii suplimentare, potrivit AFP, scrie Agerpres.
Separat, Kremlinul a anunțat că Vladimir Putin a pledat în discuția cu omologul său chinez Xi Jinping pentru dezvoltarea în continuare a parteneriatului lor strategic, această convorbire având loc la doar câteva ore după ce Donald Trump a fost învestit ca cel de-al 47-lea președinte al SUA.
Vladimir Putin a afirmat că dorește să prezinte „noi planuri pentru dezvoltarea parteneriatului cuprinzător și a cooperării strategice ruso-chineze”.
„Ne construim legăturile pe bază de prietenie, încredere și sprijin reciproc, egalitate și beneficii reciproce. Aceste legături sunt autonome, independente de factorii politici interni și de situația globală actuală”, i-a transmis Putin lui Xi.
Rusia, care poartă un război împotriva forțelor ucrainene sprijinite de NATO, și China – aflată sub presiunea unui efort concertat al SUA de a contracara puterea sa militară și economică în creștere – au găsit din ce în ce mai mult o cauză geopolitică comună, notează Reuters.
Statele Unite consideră China drept cel mai mare concurent al lor, iar Rusia, drept cea mai mare amenințare la adresa statului național. Fostul președinte american Joe Biden a declarat că democrațiile lumii se confruntă cu o provocare din partea „autocrațiilor” precum China și Rusia.
China și Rusia au declarat un parteneriat „fără limite” în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul înainte de a trimite zeci de mii de trupe în Ucraina, declanșând cel mai sângeros război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
Atunci, cu trei săptămâni înainte de invazia Rusiei în Ucraina, Xi Jinping și Vladimir Putin au semnat, la Beijing, o declarație comună prin care au cerut Occidentului să „abandoneze abordările ideologizate ale Războiului Rece”. Putin și Xi au cerut atunci NATO să excludă extinderea în Europa de Est, au denunțat formarea de blocuri de securitate în regiunea Asia-Pacific și au criticat pactul trilateral de securitate AUKUS dintre SUA, Marea Britanie și Australia. În declarație, cei doi lideri au statuat că noile relații sino-ruse sunt “superioare alianțelor politice și militare din perioada Războiului Rece“. O poziție similară a fost exprimată de liderii celor două țări în martie 2023.
Beijingul se prezintă drept neutru în ceea ce privește războiul în Ucraina și susține oficial o „reglementare politică” a conflictului declanșat de invazia rusă în februarie 2022.
China rămâne însă un partener economic și politic cheie al Moscovei și nu a condamnat niciodată conflictul, ceea ce i-a făcut pe liderii din NATO să considere că Beijingul joacă „un rol determinant” în războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei, notează AFP.
IRAN
Rusia și Iran au semnat un parteneriat strategic pentru o nouă ordine care să înlocuiască “dictatul” și “hegemonia” Occidentului
Published
4 days agoon
January 18, 2025Președintele rus Vladimir Putin și omologul său iranian Masoud Pezeshkian au semnat vineri, la Kremlin, un acord de parteneriat strategic ce întărește în special “cooperarea lor militară” în cadrul unei alianțe dorite a fi o contrapondere la orice “dictat” din partea Occidentului, relatează AFP.
Supuse unor grele sancțiuni internaționale care le afectează economiile, Rusia și Iranul au înregistrat o apropiere accelerată în ultimii ani, în special după invazia rusă în Ucraina. Cele două țări au înregistrat în decembrie un eșec comun și o pierdere a influenței în Siria, odată cu fuga din țară a aliatului lor, președintele Bashar al-Assad.
“Acordul de parteneriat strategic global”, semnat vineri de Putin și Pezeshkian, este un pact care acoperă numeroase domenii și prin care Moscova și Teheranul se opun împreună “oricărui dictat venit din exterior”, scrie Agerpres.
“Țările noastre apără cu fermitate principiile primatului dreptului internațional, principiile suveranității și neamestecului în treburile interne și se opun cu hotărâre oricărui dictat din exterior”, a afirmat președintele Vladimir Putin în conferința de presă comună cu omologul său iranian Masud Pezeshkian, care a urmat ceremoniei de semnare a documentului.
Liderul de la Kremlin, care a semnat acorduri similare cu China și Coreea de Nord în ultimii ani, s-a declarat mulțumit de rezultatul negocierilor cu Pezeshkian, care, în opinia sa, au avut loc într-o atmosferă constructivă.
El a subliniat că Moscova și Teheranul împărtășesc poziții comune cu privire la multe probleme internaționale, precum și în ceea ce privește sancțiunile unilaterale occidentale, și a evidențiat creșterea comerțului bilateral, acordurile energetice și angajamentul Rusiei de a construi două noi reactoare la centrala nucleară Bushehr. Rusia și Iranul au discutat despre furnizarea de gaze rusești, a mai spus liderul de la Kremlin. El a adăugat că, dacă acest proiect va fi pus în aplicare, livrările de gaze către Iran ar putea ajunge în cele din urmă la 55 de miliarde de metri cubi pe an, dar ar trebui să înceapă cu volume mici, de până la 2 miliarde de metri cubi.
Acordul prevede în special “dezvoltarea cooperării militare” și susținerea reciprocă în fața “amenințărilor în materie de securitate”, potrivit conținutului acordului compus din 47 de articole publicat de Kremlin după semnare.
Cele două țări, care au o poziție ostilă față de Occident, intenționează să desfășoare exerciții militare comune și diverse proceduri “cu scopul dezvoltării cooperării militare”, dar asigură că noul lor acord nu este îndreptat împotriva unor terțe țări.
Relațiile dintre Rusia și Iran s-au consolidat în ultimii ani, în special în contextul războiului din Ucraina, unde Moscova este sprijinită de Teheran, care ar fi furnizat drone și chiar rachete părții ruse, potrivit Occidentului.
“Iranul și Rusia, conștiente de responsabilitatea lor istorică, construiesc o nouă ordine”, a scris șeful diplomației iraniene într-un articol publicat în cursul săptămânii de agenția de presă rusă RIA Novosti. El a afirmat că este vorba de a înlocui “hegemonia” – subînțelegându-se cea occidentală – prin “cooperare”.
REPUBLICA MOLDOVA
Chișinăul “dezaprobă ferm” declarațiile consilierului lui Putin, care a spus că “R. Moldova ar putea să dispară”: O ingerință inadmisibilă
Published
7 days agoon
January 15, 2025Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova “dezaprobă ferm declarațiile” lui Nikolai Patrușev, consilierul președintelui rus Vladimir Putin și membru permanent al Consiliului de Securitate al Rusiei, care promovează scenarii alarmiste despre viitorul Republicii Moldova, susținând că țara “ar putea să dispară”.
Reprezentanții Ministerului de Externe de la Chișinău spun că “astfel de afirmații reprezintă o ingerință inadmisibilă în treburile interne ale statului nostru și urmăresc destabilizarea regiunii”.
“R. Moldova este un stat suveran, angajat ferm pe calea democrației și integrării europene, conform voinței cetățenilor săi. R. Moldova va continua să își apere interesele cu fermitate, prin mijloace pașnice și dialog constructiv, bazat pe respectul suveranității și principiile dreptului internațional”, subliniază reprezentanții Ministerului de Externe într-un comunicat citat de Ziarul de Gardă.
Recent, consilierul prezidențial Nikolai Patrușev a declarat într-un interviu pentru o instituție media controlată de Kremlin că “politica anti-rusească a R. Moldova poate duce la dispariția sa”.
“Nu exclud ca politica agresivă anti-rusească de la Chișinău să ducă fie la apartenența Moldovei la un alt stat, fie la încetarea existenței sale”, a declarat Patrușev pentru ziarul Komsomolskaia Pravda, afiliat Kremlinului.
Totodată, mâna dreaptă a lui Vladimir Putin prezice că şi Ucraina va înceta să existe ca stat încă din 2025 şi spune că nu se va număra printre priorităţile noului preşedinte al SUA, Donald Trump.
În plus, el include România alături de Ungaria, Slovacia şi Austria printre statele faţă de care Bruxelles-ul, spune el, şi-a pierdut dreptul de a mai vorbi în numele lor.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Eurodeputatul Dan Motreanu: Indiferent de schimbările politice, legătura transatlantică rămâne esențială ca pilon al stabilității globale
Gheorghe Falcă, apel către români să respingă ferm orice formă de extremism: Cei care glorifică crimele trecutului nu merită să ne reprezinte viitorul
La Forumul Economic Mondial de la Davos, Scholz a făcut apel la „calm” în privința președinției lui Trump: Parteneriatul dintre Europa și SUA este indispensabil pentru pacea și securitatea globală
Decizia lui Donald Trump de a retrage SUA din Acordul de la Paris reprezintă o ”evoluție cu adevărat nefericită”, subliniază UE: Europa va continua să colaboreze cu toate națiunile care doresc să protejeze natura
Invocând cazul României, Comisia Europeană va lua măsuri ferme împotriva manipulării digitale în procesele electorale și pentru combaterea dezinformării
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins, în unanimitate, cererea lui Călin Georgescu de reluare a alegerilor prezidențiale anulate de CCR
Vicepreședinta CE, Roxana Mînzatu, a discutat cu partenerii sociali din Polonia despre provocările cu care se confruntă pe piața muncii din UE
Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”
SONDAJ INSCOP: 69,1% dintre români ar vota un naționalist ca președinte. 61,6% și-ar schimba opțiunea dacă respectivul candidat ar propune ieșirea din UE și 81% ar face la fel dacă ar propune apropierea de Rusia
SONDAJ INSCOP: Aproape 9 din 10 români se opun ieșirii din NATO și UE și susțin direcția Occident a României. 45% consideră că Rusia susține propaganda în România
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”
Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou
Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Trending
- SUA1 week ago
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Succesiunea lui Trudeau la conducerea Canadei în epoca Trump
- ROMÂNIA1 week ago
Care sunt principalele realizări ale României în 2024 și care sunt domeniile în care țara noastră are potențialul de a se dezvolta (clasament al asociației ”Cred în România”)
- ROMÂNIA6 days ago
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
- ROMÂNIA5 days ago
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie