SUA
SUA vor primi 125.000 de refugiați în 2022. Programul de relocare este „esențial pentru obiectivele de politică externă și de securitate” și reflectă „valorile americane fundamentale”
Published
3 years agoon
Administrația Biden a anunțat că intenționează să dubleze plafonul de admitere a refugiaților în Statele Unite pentru următorul an fiscal, reafirmând angajamentul de a susține un program de relocare care a fost suprimat de fostul președinte Donald Trump, informează AFP, preluat de Agerpres.
Departamentul de Stat a anunțat luni că administrația a trimis un raport Congresului în care recomandă ca limita să fie majorată de la 62.500 la 125.000 în următorul an fiscal, care începe la 1 octombrie 2021.
„În condițiile în care lumea se confruntă cu deplasări globale și nevoi umanitare fără precedent, Statele Unite se angajează să dirijeze eforturile de a oferi protecție și de a promova soluții durabile la crizele umanitare, pentru a oferi inclusiv relocare pentru cei mai vulnerabili”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat.
„Un program solid de admitere a refugiaților este esențial pentru interesele de politică externă și obiectivele de securitate națională ale SUA și reflectă valorile americane fundamentale. Statele Unite sunt de mult timp un lider mondial în materie de relocare a refugiaților. Programul de admitere a refugiaților din SUA (USRAP) reflectă tradiția noastră ca națiune care a primit de mult timp imigranți și refugiați. Este o expresie importantă, durabilă și continuă a angajamentului nostru față de principiile umanitare internaționale și reflectă cele mai bune valori și compasiune ale Americii”, a mai transmis Ned Price.
Măsura vine în contextul în care Washingtonul intenționează să relocheze mii de afgani care au fugit din țara lor după preluarea puterii de către talibani luna trecută. Având în vedere că până la 40.000 de afgani au fost deja aduși în SUA sub diferite statuturi, nu este clar câți vor fi admiși în mod oficial în cadrul sistemului de refugiați.
Cei mai mulți dintre ei beneficiază de posibilitatea de a locui și de a munci temporar în Statele Unite în cadrul unui program umanitar care nu îi consideră refugiați oficiali. Unii ar putea, în cele din urmă, să solicite azil pentru a rămâne permanent în Statele Unite, iar administrația Biden cere Congresului să adopte o lege specială pentru a-i plasa pe toți aceștia pe un parcurs special către obținerea cetățeniei.
Președintele Joe Biden s-a confruntat cu critici la începutul acestui an după ce a amânat o promisiune de a crește plafonul de admitere pentru 2021 de la un minim istoric de 15.000 stabilit de predecesorul său, Trump. Cu toate acestea, în luna mai, administrația Biden a ridicat limita la 62.500.
Se estimează că SUA va reloca 12.500 de refugiați până la sfârșitul anului fiscal în curs, potrivit Departamentului de Stat – în parte din cauza pandemiei COVID-19.
Atunci când a ridicat plafonul pentru 2021, Biden a recunoscut că va fi dificil să relocheze numărul maxim de persoane pe care îl permite. El a atenuat, de asemenea, așteptările pentru următorul an fiscal, spunând că „va fi în continuare greu să atingem” limita de 125.000.
„S-ar putea să nu reușim în primul an”, a spus Biden într-o declarație în luna mai. „Dar vom folosi toate instrumentele disponibile pentru a-i ajuta pe acești refugiați care au fost verificați integral și care fug de condițiile îngrozitoare din țările lor de origine”, a asigurat șeful de la Casa Albă, potrivit NY Times.
În timpul președinției lui Trump, agențiile guvernamentale și organizațiile nonprofit care gestionează relocarea refugiaților au fost drastic reduse din cauza plafonului scăzut pe care fostul președinte l-a impus programului. Ca urmare, sub conducerea lui Biden, doar aproximativ 7.500 de refugiați oficiali au fost relocați în Statele Unite, chiar dacă plafonul ar permite 62.500 de persoane.
Președintele stabilește plafonul de refugiați, dar Congresul este responsabil de alocarea bugetului care include resurse pentru programul de relocare. Luni, Departamentul de Stat a declarat că se va consulta cu legislatorii cu privire la plafonul propus pentru refugiați.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
Eurodeputatul Dan Motreanu: Indiferent de schimbările politice, legătura transatlantică rămâne esențială ca pilon al stabilității globale
La Forumul Economic Mondial de la Davos, Scholz a făcut apel la „calm” în privința președinției lui Trump: Parteneriatul dintre Europa și SUA este indispensabil pentru pacea și securitatea globală
SONDAJ INSCOP: 69,1% dintre români ar vota un naționalist ca președinte. 61,6% și-ar schimba opțiunea dacă respectivul candidat ar propune ieșirea din UE și 81% ar face la fel dacă ar propune apropierea de Rusia
SONDAJ INSCOP: Aproape 9 din 10 români se opun ieșirii din NATO și UE și susțin direcția Occident a României. 45% consideră că Rusia susține propaganda în România
Țările UE au aprobat Planul Fiscal pe termen mediu al României. Ministrul Tanczos Barna: Un “semnal de încredere din partea Consiliului UE”
Kaja Kallas îl îndeamnă pe noul șef al diplomației americane, Marco Rubio, să se alieze împotriva „adversarilor” UE și ai SUA
SUA
La Forumul Economic Mondial de la Davos, Scholz a făcut apel la „calm” în privința președinției lui Trump: Parteneriatul dintre Europa și SUA este indispensabil pentru pacea și securitatea globală
Published
8 hours agoon
January 21, 2025By
Andreea RaduCancelarul german Olaf Scholz a exprimat marți un optimism precaut cu privire la potențialul relațiilor germano-americane sub președinția lui Donald Trump, menționând primele discuții pozitive cu administrația acestuia, dar subliniind totodată importanța păstrării „calmului” în fața incertitudinii, scrie Reuters.
„Statele Unite sunt cel mai apropiat aliat al nostru din afara Europei. Și voi face tot ce îmi stă în putere pentru a mă asigura că lucrurile rămân așa. Primele mele discuții pozitive cu președintele Trump, precum și contactele dintre consilierii noștri indică această direcție” a declarat Scholz într-un discurs susținut la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția.
Vorbind în prima zi a noului mandat al lui Trump, Scholz a declarat că parteneriatul dintre Europa și Statele Unite este „indispensabil pentru pacea și securitatea globală”, precum și pentru progresul economic. Cu toate acestea, cancelarul german a adăugat că Europa trebuie să devină mai autonomă.
„Într-o lume care, din cauza rețelelor sociale, se află permanent pe marginea unei crize nervoase, avem nevoie de calm. Nu fiecare conferință de presă, nu fiecare tweet ar trebui să ne arunce într-o dezbatere existențială aprinsă, iar acest lucru este valabil și după schimbarea guvernului care a avut loc la Washington”, a declarat Schoz, potrivit The Guardian.
Totuși, Scholz se așteaptă ca Trump să mențină lumea în alertă în anii următori, în special în domeniile politicii energetice și de mediu, comerțului și politicii externe.
„Este absolut clar că președintele Trump va menține lumea în suspans în următorii ani în domeniile energiei, climei, comerțului, politicii externe și de securitate. A repetat-o ieri. Suntem capabili și vom face față acestui lucru, fără emoții și indignare”
De asemenea, făcând referire la razboiul din Ucraina, Scholz a spus că președintele rus „Vladimir Putin nu trebuie să aibă succes”.
„Ceea ce se trece adesea cu vederea este că, până acum, nu are succes. Putin a vrut să divizeze Ucraina și Uniunea Europeană. În schimb, Ucraina este candidat pentru aderarea la UE. A vrut un NATO cât mai slab și divizat. În schimb, NATO este mai unit și s-a extins cu încă două țări”, a punctat Olaf Scholz în discursul său.
.@OlafScholz (@Bundeskanzler) highlights Ukraine’s resilience and @NATO‘s unity. #wef25 pic.twitter.com/XbfHDCBh7j
— World Economic Forum (@wef) January 21, 2025
Tot în cadrul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut că la finalul primului sfert al secolului al XXI-lea, lumea întreagă a intrat într-o nouă eră de „competiție geostrategică dură” în cadrul căreia Europa va continua să caute cooperarea cu prietenii de lungă durată și orice țară cu care împărtășește interese.
Europa se pregătește pentru o abordare similară ca în primul mandat din partea administrației republicane a lui Donald Trump, cu noi tarife impuse în relația comercială bilaterală, fapt semnalat și de ministrul german al economiei, cea mai puternică economie din UE, dar și de vicepreședintele Comisiei Europene, Stephane Sejourne, și de comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis.
SUA
Kaja Kallas îl îndeamnă pe noul șef al diplomației americane, Marco Rubio, să se alieze împotriva „adversarilor” UE și ai SUA
Published
10 hours agoon
January 21, 2025Într-un context internațional tensionat, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kallas, și-a manifestat marți dorința de a colabora îndeaproape cu noul secretar de stat al SUA, Marco Rubio. Potrivit EFE, preluat de Agerpres, această declarație survine într-un „moment critic” în care adversarii coordonați ai Uniunii Europene și Statelor Unite cer un răspuns comun.
„Când adversarii noștri se coordonează împotriva noastră, suntem mai puternici când îi înfruntăm împreună”, a declarat Kallas într-un mesaj postat pe X, în care îl felicită pe Rubio pentru confirmarea în funcție.
Congratulations on your confirmation, @SecRubio.
As our adversaries coordinate against us, we are stronger when confronting them together.
I look forward to working with you at this critical time, based on the interests we both share.
— Kaja Kallas (@kajakallas) January 21, 2025
Fostul premier eston și-a reafirmat angajamentul de a lucra cu Rubio, subliniind importanța unei colaborări bazate pe interese comune în fața provocărilor globale actuale.
Marco Rubio, primul secretar de stat al SUA de origine hispanică
Senatul american a confirmat luni, în unanimitate, numirea lui Marco Rubio, senator de Florida, în funcția de secretar de stat al SUA. Rubio devine astfel primul hispanic care conduce diplomația americană.
Fiul unor imigranți cubanezi, în vârstă de 53 de ani, Marco Rubio este recunoscut ca un „șoim” al politicii externe, având o poziție fermă față de regimurile autoritare și o vastă expertiză în problemele internaționale. De-a lungul carierei sale în Senat, Rubio a adoptat o linie dură față de China și Iran, sprijinind sancțiuni împotriva unor state precum Venezuela, Cuba și Nicaragua.
În timpul audierii sale de confirmare, Rubio a declarat că este pregătit să colaboreze pentru găsirea unei soluții care să pună capăt conflictului din Ucraina.
Numirea lui Marco Rubio marchează o schimbare importantă în politica externă a administrației președintelui Donald Trump, care a preluat mandatul recent. În acest context, declarația Kajei Kallas subliniază necesitatea unei cooperări transatlantice strânse, mai ales în fața amenințărilor comune. Această colaborare ar putea reprezenta un răspuns consolidat în fața provocărilor geopolitice, precum relațiile tensionate cu China și Iran sau situațiile din America Latină.
Kallas și Rubio sunt așteptați să stabilească rapid o agendă comună pentru a răspunde crizelor internaționale și pentru a consolida legăturile între Uniunea Europeană și Statele Unite.
ROMÂNIA
Emil Hurezeanu îl felicită pe Marco Rubio, noul șef al diplomației SUA: Relația transatlantică, vitală în confruntarea cu instabilitatea geopolitică
Published
12 hours agoon
January 21, 2025Ministrul român de externe Emil Hurezeanu l-a felicitat marți pe noul său omolog american Marco Rubio pentru “confirmarea unanimă” în funcția de secretar de stat al SUA.
Într-o postare pe X, Hurezeanu i-a transmis noului șef al diplomației americane că așteaptă “cu nerăbdare să lucrăm îndeaproape împreună pentru a întări și mai mult Parteneriatul strategic dintre România și SUA și pentru a consolida relația transatlantică, vitală pentru confruntarea cu instabilitatea geopolitică“.
Congratulation on the unanimous confirmation as 🇺🇸Secretary of State and best wishes of success to @marcorubio. Looking forward to working closely together to further enhance RO 🇷🇴-US 🇺🇸 #StrategicPartnership and to consolidate the transatlantic relationship, vital to confronting…
— Ministry of Foreign Affairs of Romania 🇷🇴 (@MAERomania) January 21, 2025
Senatorul republican Marco Rubio a devenit luni noul șef al diplomației americane după un vot în unanimitate în favoarea sa în Senat, în ziua învestirii lui Donald Trump. Rubio, 53 de ani, devine primul membru al noii administrații Trump care a fost confirmat în postul său. El îi succede lui Antony Blinken.
Marco Rubio va trebui acum să executa diplomația președintelui Donald Trump care, în discursul său de învestire rostit luni, a promis că va fi un “pacificator” prin războaiele pe care le va încheia și pe cele pe care nu le va declanșa, în timp ce Statele Unite vor construi cea mai performantă armată din lume, criticând de asemenea “finanțarea nelimitată pentru apărarea frontierelor străine”.
În discursul său, Donald Trump a detaliat avalanșa de de ordine executive pe care le-a semnat prima zi de mandat, inclusiv decretarea stării de urgență la granița sudică cu Mexicul, trimiterea armatei la frontiere și adoptarea unei politici dure anti-imigrație, redenumirea prin ordin executiv a Golfului Mexic în Golful Americii, o stare națională de urgență energetică prin care să fie demarat puternic forajul de petrol, recunoașterea a două genuri – masculin și feminin -, reimpunerea Canalului Panama sub controlul SUA.
La audierea sa în Senat, Marco Rubio a avertizat că SUA trebuie să schimbe cursul pentru a evita să devină mai dependente de China, în timp ce a promis o politică externă robustă axată pe interesele americane, subliniind că atât Moscova, cât și Kievul, vor trebui să facă concesii pentru a pune capăt războiului din Ucraina și punctând că va trebui ridicată problema “rolului SUA și al NATO în secolul al XXI-lea” și evocând faptul că Statele Unite au nevoie de “aliați de apărare competenți”.
Săptămâna trecută, și Pete Hegseth, nominalizat de Trump pentru funcția de secretar al apărării al SUA, a declarat că va “încerca să se asigure că aliații noștri din NATO demonstrează” un angajament puternic față de articolul 3 al alianței, care prevede că membrii trebuie să fie “suficient de pregătiți” pentru a face față unei crize.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Eurodeputatul Dan Motreanu: Indiferent de schimbările politice, legătura transatlantică rămâne esențială ca pilon al stabilității globale
Gheorghe Falcă, apel către români să respingă ferm orice formă de extremism: Cei care glorifică crimele trecutului nu merită să ne reprezinte viitorul
La Forumul Economic Mondial de la Davos, Scholz a făcut apel la „calm” în privința președinției lui Trump: Parteneriatul dintre Europa și SUA este indispensabil pentru pacea și securitatea globală
Decizia lui Donald Trump de a retrage SUA din Acordul de la Paris reprezintă o ”evoluție cu adevărat nefericită”, subliniază UE: Europa va continua să colaboreze cu toate națiunile care doresc să protejeze natura
Invocând cazul României, Comisia Europeană va lua măsuri ferme împotriva manipulării digitale în procesele electorale și pentru combaterea dezinformării
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins, în unanimitate, cererea lui Călin Georgescu de reluare a alegerilor prezidențiale anulate de CCR
Vicepreședinta CE, Roxana Mînzatu, a discutat cu partenerii sociali din Polonia despre provocările cu care se confruntă pe piața muncii din UE
Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”
SONDAJ INSCOP: 69,1% dintre români ar vota un naționalist ca președinte. 61,6% și-ar schimba opțiunea dacă respectivul candidat ar propune ieșirea din UE și 81% ar face la fel dacă ar propune apropierea de Rusia
SONDAJ INSCOP: Aproape 9 din 10 români se opun ieșirii din NATO și UE și susțin direcția Occident a României. 45% consideră că Rusia susține propaganda în România
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”
Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou
Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Trending
- SUA1 week ago
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Succesiunea lui Trudeau la conducerea Canadei în epoca Trump
- ROMÂNIA1 week ago
Care sunt principalele realizări ale României în 2024 și care sunt domeniile în care țara noastră are potențialul de a se dezvolta (clasament al asociației ”Cred în România”)
- ROMÂNIA6 days ago
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
- ROMÂNIA5 days ago
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie