Suedia se alătură României și devine a 16-a țară care se dotează cu sistemul american de apărare antiaeriană și anti-rachetă Patriot

Guvernul Suediei a semnat acordul pentru achiziția de la Armata Statelor Unite a sistemului de apărare antiaeriană și anti-rachetă Patriot, produs de Raytheon. Documentul, numit formal Scrisoare de Ofertă și Acceptare, este un prim pas al Forțelor Aeriene suedeze către atingerea rapidă a capacității operaționale inițiale.

FOTO: Raytheon

“Suedia și alte 15 țări de pe glob au încredere în sistemul nostru pentru a-și apăra cetățenii, armata și suveranitatea datorită experienței dovedite a Patriot în contracararea rachetelor balistice și a altor amenințări aeriene”, a spus Wes Kremer, Președinte Raytheon Sisteme Integrate de Apărare, conform unui comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

“Prezența Patriot în Suedia va spori securitatea nord-europeană și va întări parteneriatul transatlantic datorită unei abordări integrate comune a apărării antiaeriene și anti-rachetă”.

Patriot este elementul de bază al apărării europene împotriva rachetelor balistice și de croazieră, a aeronavelor și dronelor. 

Germania, Grecia, Olanda și Spania sunt țările europene deja posesoare de Patriot. În ultimele 12 luni, România și Polonia au semnat Scrisori de Acceptare pentru Patriot, devenind astfel a-5 a și respectiv a-6 a națiune europeană care achiziționează sistemul de apărare produs de Raytheon. Mai mult, România a anunțat recent că în luna septembrie va efectua plata pentru al doilea sistem Patriot.

Rachetele Patriot reprezintă un sistem de apărare avansat de tip sol-aer împotriva avioanelor sau rachetelor de croazieră sau balistice. Rachetele Patriot sunt deţinute de 15 ţări: Statele Unite ale Americii, Olanda, Germania, Japonia, Israel, Arabia Saudită, Kuweit, Taiwan, Grecia, Spania, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Qatar, România și Polonia.

Un sistem Patriot este alcătuit din patru elemente: sistemul radar, centrul de control şi generatorul de energie electrică, turnurile de comunicaţii şi lansatoarele de rachete instalate pe camioane.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.