Connect with us

G20

Presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, vorbeste in Rusia despre o lume fara poli de putere. Cum a incercat oficialul sa le castige bunavointa rusilor inainte de discutiile G20. Situatia din Transnistria, comparata cu disputa pentru Alsacia dintre Franta si Germania

Published

on

vladimir putin van rompuyHerman van Rompuy, presedintele Consiliului European, a sustinut azi, prezent in Rusia, ca cei responsabili de folosirea armelor chimice in Siria trebuie trasi la raspundere pentru a evita crearea unui “precedent ingrozitor”, potrivit unei informari a Consiliului European remisa caleaeuropeana.ro.

Rompuy considera, totodata, ca “un acord de asociere al Ucrainei cu Uniunea Europeana nu ar afecta relatiile de lunga durata cu Rusia” si ca tari precum R.Moldova, Armenia sau Ucraina trebuie sa isi “croiasca propriul drum.

In calitate de presedinte al Consiliului European, “pot spune ca toti liderii UE depun eforturi pentru relatii pozitive cu Rusia, ca partener strategic si vecin al nostru cel mai important”, a declarat Rompuy in cadrul discursul sau intitulat “Rusia si Europa astazi”, aflat la Sankt Petersburg, cu doar cateva ore inainte de inceperea discutiilor oficiale in cadrul summitului G20.

“Ca orice relatie, se bazeaza pe interese si idealuri, pe respect si incredere”, insa “ in relatiile noastre intervin si factori precum o istorie comuna si sentimentul de identitate. Acesta poate fi invizibil, dar e mereu prezent! Drept rezultat, asteptarile pot fi mai mari, iar dezamagirile mai profunde. Exact cum se intampla si intre membrii unei familii!” a declarat Rompuy privitor la relatiile Uniunii Europene cu Rusia.

“Privind spre viitorul nostru, cred cu tarie ca in cele din urma ne dorim aceleasi lucruri. Ne dorim ca cetatenii nostri sa prospere si sa fie in siguranta, si vrem ca pace si securitate in Europa si in lume.”

“Desigur, nu cadem intotdeauna de acord asupra modului in care sa ajungem acolo, de fapt asta se intampla adesea, dar avem obiective comune”, a caracterizat Rompuy relatiile cu Rusia.

Rompuy crede ca “societatile noastre vor deveni mai apropiate una de cealalta”, iar “ o Rusie care este puternica din punct de vedere economic este buna pentru Europa si vice-versa”

Totodata, Van Rompuy recunoaste importanta Rusiei ca furnizor de gaze naturale pentru Europa:

“Ati ajutat o parte din statele noastre cand se aflau in dificultate financiara. Cand vine vorba de furnizare a energei, suntem cel mai mare client al vostru ”a declarat Rompuy adaugandu-si convingerea ca “ schimburile comerciale deschise si concurenta loiala fac societatile mai puternice si mai bine echipate pentru a putea prospera in economia globala actuala”.

Ucraina, Armenia si Moldova trebuie sa isi defineasca propriul drum

“Impartasim frontiere comune si vecini comuni. Ucraina, Armenia si Moldova trebuie sa isi defineasca propriul lor drum. Dar, in viziunea noastra, pentru Ucraina, un acord de asociere cu Uniunea Europeana nu ar afecta relatiile de lunga durata cu Rusia. De ce trebuie sa fie o alegere de tipul ori asa, ori asa?

O securitate durabila pe continentul european nu poate fi realizata decat cu o colaborare stransa intre UE si Rusia. Am facut deja progrese foarte mari de la sfarsitul Razboiului Rece” considera oficialul european . Potrivit lui Rompuy , UE si Rusia trebuie sa incerce sa rezolve conflicte precum cel al Transnistriei din Republica Moldova.

Exista intotdeauna o modalitate de a depasi tensiunile de dupa razboaie Uitati-va la Franta si Germania dupa 1945 sau la Balcanii din zilele noastre. Privind de cealalta parte a Marii Negre, in Georgia,ne-am bucurat de pasii facuti pentru reluarea relatiilor economice normale si a contactelor diplomatice neoficiale dintre Moscova si Tbilsi”

“Trebuie sa recunoastem sincer ca evaluarile anumitor situatii au fost diferite, in special in ceea ce priveste Libia si Siria”, a completat presedintele Consiliului European.

In opinia sa “situatia din Siria este una intunecata: razboi cvil, 100.000 de morti, doua milioane de refugiati. Si in urma cu doua saptamani, utilizarea armelor chimice impotriva civililor: o incalcare flagranta a dreptului international.”

Despre Siria: Un raspuns clar si puternic este crucial

“Ca si comunitate internationala avem responsabilitatea de a opri varsarea de sange, sa tragem autorii la raspundere si sa refuzam sa fie stabilite astfel de precedente ingrozitoare. Comunitatea internationala nu poate ramane pasiva. Un raspuns clar si puternic este crucial”, insa “orice actiune trebuie aiba si o viziune pe termen lung”, a sustinut presedintele Consiliului European in Rusia. Rompuy a catalogat situatia din regiunea araba ca  fiind o “miscae tectonica”

Nu mai traim intr-o lume bipolara. Nici macar nu mai este multi-polara, ci mai degraba una fara poli” a adaugat Rompuy, sustinand importanta trecerii peste impedimentele care afecteaza relatia dintre UE si Rusia.

Discursul integral sustinut de Van Rompuy, AICI.

UE la summitul G20

Îmbunătățirea încrederii în economia globală, o creștere globală durabilă și favorabilă incluziunii, combaterea protecționismului și intensificarea luptei împotriva fraudei și a evaziunii fiscale ar trebui să se numere printre principalele rezultate ale acestui Summit G20.

Acesta este îndemnul pe care președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, și președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, îl vor adresa celorlalți lideri G20 la Sankt Petersburg, joi şi vineri, când vor reprezenta Uniunea Europeană în cadrul acestui for, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Atmosfera rece dintre Rusia si SUA, pe tema unei posibile interventii in Siria, dar si scandalul provocat de Edward Snowden fost agent NSA, acuzat de spionaj in Statele Unite, risca insa sa puna pe loc secund temele economice ale summitului G20.

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: Bomba cu ceas de la temelia Europei - avertismentul OMM | caleaeuropeana.ro

  2. Pingback: Declaratia socanta a lui Rompuy, in plina criza din Crimeea: “Uniunea nu este o singura tara si nu va fi niciodata” | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CHINA

Emmanuel Macron își dorește ca Beijingul să joace ”un rol de mediere mai important” în războiul rus din Ucraina

Published

on

© Emmanuel Macron/ Twitter

Președintele francez, Emmanuel Macron, și-a exprimat miercuri dorința ca Beijingul – care a refuzat până acum să condamne invazia rusă în Ucraina – să joace ”un rol de mediere mai important”, anunță AFP, citat de Agerpres.

”China poate juca, de partea noastră, un rol de mediere mai important în lunile următoare”, în special pentru ”a evita ofensive şi mai puternice”, a declarat Macron în faţa presei la finalul summitului G20 în Indonezia.

Acesta a precizat că a discutat cu preşedintele chinez despre ”principiul” unei vizite în China la începutul anului 2023, călcând astfel pe urmele cancelarului german, Olaf Scholz, devenit primul lider european care a efectuat o vizită la Beijing după ce Xi Jinping a fost reconfirmat președinte al Partidului Comunist, consolidându-și prin această decizie puterea. 

De altfel, cei doi lideri au avut o întrevedere în contextul summitului G20, desfășurat la Bali, în cadrul căreia Macron i-a cerut omologului chinez să îşi unească forţele împotriva războiului din Ucraina şi să facă apel la preşedintele Putin pentru a “reveni la masa negocierilor”, punctând că stabilitatea mondială este, în egală măsură, în interesul Chinei, țară care a refuzat să condamne invazia rusă din Ucraina. 

Cu toate acestea, liderii principalelor economii ale G20 au emis o declarație în care condamnă „în termenii cei mai fermi” agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Declarația, aprobată miercuri după un summit de două zile în Bali, Indonezia, precizează că majoritatea membrilor au condamnat ferm războiul din Ucraina, dar au existat și alte opinii. Nu a existat nicio declarație imediată din partea Rusiei.

Continue Reading

G20

UE și Australia se angajează să abordeze ”impactul puternic pe care războiul Rusiei îl are asupra populației din întreaga lume prin perturbarea piețelor globale de energie și de alimente”

Published

on

© European Union, 2018/ Source: EC - Audiovisual Service

Australia, reprezentată de premierul Anthony Albanese, și Uniunea Europeană, prin președinții Consiliului European și Comisia Europeană, Charles Michel, respectiv Ursula von der Leyen, au organizat cea de-a doua reuniune a liderilor Australia-UE în contextul summitului G20, desfășurat în Bali, Indonezia, cu ocazia căreia aceștia și-au reafirmat ”angajamentul ferm față de valorile comune, în special față de democrație, statul de drept, drepturile omului și o ordine multilaterală bazată pe reguli”, având în vedere ”războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și schimbarea perspectivei strategice în Indo-Pacific”.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, reuniunea a fost structurată pe cinci mari teme curente defalcate în 28 de puncte, și anume: războiul declanșat de Rusia în Ucraina, regiunea Indo-Pacific, combaterea schimbărilor climatice, mediu și tranziție energetică, acordul de liber-schimb și relațiile economice, tranformarea digitală și alte chestiuni bilaterale. 

”Liderii au condamnat în cei mai duri termeni războiul de agresiune neprovocat, ilegal și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei. (…) Acțiunile Rusiei încalcă în mod flagrant dreptul internațional, inclusiv Carta ONU. Liderii și-au reiterat angajamentul ferm de a trage la răspundere Rusia, precum și pe toți autorii și complicii, și-au exprimat sprijinul ferm pentru ancheta Curții Penale Internaționale și au recunoscut eforturile Ucrainei de a asigura răspunderea, inclusiv pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei. Australia și UE au fost de acord cu faptul că retorica nucleară iresponsabilă a Rusiei este inacceptabilă și că orice utilizare de către Rusia a armelor chimice, biologice sau nucleare ar fi întâmpinată cu consecințe grave.  Acestea sunt în mod hotărât alături de Ucraina și de poporul său și rămân de neclintit în sprijinul lor pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional. Liderii s-au angajat să abordeze impactul grav pe care războiul de agresiune al Rusiei îl are asupra populației din întreaga lume prin perturbarea și volatilitatea piețelor energetice și alimentare mondiale. Aceștia au sprijinit prelungirea Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră dincolo de perioada actuală, care se încheie în noiembrie, iar Australia a salutat rutele de solidaritate ale UE, care au oferit căi alternative pentru a permite cerealelor și altor produse agricole ucrainene să ajungă pe piețele globale”, este menționat în declarația comună dată publicității la finalul întrevederii.

În acest context, UE a recunoscut ”rolul pe care Australia îl poate juca în ceea ce privește contribuția la stabilitatea piețelor globale de gaze naturale prin aprovizionarea constantă a Indo-Pacificului. Cele două părți vor aprofunda schimburile privind aceste aspecte, inclusiv în contextul Planului REPower EU al UE. De asemenea, acestea vor consolida cooperarea intersectorială pentru a spori securitatea alimentară, inclusiv prin activități cu țările în curs de dezvoltare”, mai este precizat în document.

În ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice, liderii au subliniat ”angajamentul comun de a adopta măsuri urgente și ambițioase pentru a aborda schimbările climatice, dezastrele naturale, pierderea biodiversității și degradarea mediului și de a sprijini statele mici, în curs de dezvoltare și vulnerabile, inclusiv țările insulare din Pacific, în ceea ce privește consolidarea rezilienței și adaptarea pentru a răspunde la impactul schimbărilor climatice”.

”Reflectând hotărârea lor comună de a accelera tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic până în 2050, UE și Australia s-au angajat să aprofundeze cooperarea în domeniul schimbărilor climatice și al tranziției energetice echitabile la nivel mondial către căi de neutralitate climatică, inclusiv în ceea ce privește eficiența energetică, energia regenerabilă, hidrogenul regenerabil și cu emisii reduse de dioxid de carbon și lanțurile de aprovizionare cu energie curată. Aceștia vor reuni experți, întreprinderi și guverne din ambele părți pentru a discuta soluții concrete. Miniștrii responsabili se vor întâlni în prima jumătate a anului 2023 pentru a impulsiona oportunitățile de colaborare cu impact ridicat, iar următorul Dialog la nivel înalt Australia-UE privind schimbările climatice și următorul Dialog la nivel înalt privind energia vor avea loc în 2023. Liderii s-au angajat, de asemenea, să coopereze pentru a construi lanțuri de aprovizionare cu minerale critice rezistente, etice și durabile, prin colaborarea în cadrul inițiativelor internaționale relevante și prin sprijinirea unui comerț și a unor investiții mai mari în mineralele și energia critice și strategice prin intermediul viitorului acord comercial dintre Australia și UE. În paralel, aceștia au convenit, de asemenea, asupra începerii rapide a discuțiilor în vederea stabilirii unui parteneriat bilateral privind mineralele critice și strategice durabile”, este anunțat în declarație.

Liderii au convenit, de asemenea, să acorde prioritate încheierii unui acord comercial ambițios și cuprinzător care să genereze noi oportunități de acces pe piață, semnificative din punct de vedere comercial, pentru toate bunurile, serviciile, investițiile și achizițiile publice”.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

SUA, UE și Indonezia au adoptat la Bali o declarație comună privind consolidarea Parteneriatului pentru infrastructură și investiții globale

Published

on

© European Union, 2022 Source: EC - Audiovisual Service

Astăzi, 15 noiembrie, Indonezia, Statele Unite și Uniunea Europeană au găzduit împreună un eveniment privind Parteneriatul pentru infrastructură și investiții globale (PGII) în marja Summitului liderilor G20, în cadrul căruia au reafirmat, printr-o declarație comună, angajamentul lor de a consolida parteneriatele globale pentru investiții de înaltă calitate în infrastructura durabilă, transparentă și de calitate în țările cu venituri mici și mijlocii, potrivit comunicatului de la Casa Albă. 

În conformitate cu tema G20 pentru 2022, „Recuperăm împreună, recuperăm mai puternic”, evenimentul privind Parteneriatul pentru infrastructură și investiții globale (PGII) a evidențiat modalitățile prin care națiunile G20 investesc împreună și investesc mai puternic pentru a face față provocărilor critice cu care se confruntă lumea în prezent.

„O infrastructură de calitate este esențială pentru rezultatele țărilor în materie de dezvoltare, pentru lanțurile de aprovizionare globale, pentru securitatea economică și națională, precum și pentru sănătatea și bunăstarea planetei și a oamenilor din întreaga lume. Acesta este motivul pentru care, la Summitul liderilor G7 din iunie din Germania, liderii au lansat PGII și și-au anunțat intenția de a mobiliza 600 de miliarde de dolari pentru investiții în infrastructura globală până în 2027”, se mai arată în comunicat.

Evenimentul privind Parteneriatul pentru infrastructură și investiții globale (PGII) demonstrează importanța parteneriatelor în vederea obținerii unei infrastructuri de calitate între membrii G20. Co-gazdele și participanții – printre care s-au numărat Argentina, Canada, Franța, Germania, India, Japonia, Republica Coreea, Senegal și Regatul Unit – au anunțat noi proiecte și noi forme de colaborare în ceea ce privește investițiile în sectoare-cheie, cum ar fi climatul și tranziția energetică, conectivitatea digitală, sănătatea și securitatea sanitară, educația și egalitatea de gen, precum și transporturile.

Tot astăzi, 15 noiembrie, a fost lansat Parteneriatul pentru o tranziție energetică echitabilă (JETP) la care va participa în premieră și Indonezia. Acest parteneriat pe termen lung va accelera tranziția justă a sectorului energetic din Indonezia, în concordanță cu menținerea limitei de 1,5 °C a încălzirii globale, susținută de un sprijin de 20 de miliarde de dolari din surse publice și private, informează un comunicat al Executivului European. 

„Indonezia este mândră să contribuie la mobilizarea obiectivului global care va schimba jocul, acela de a cataliza 600 de miliarde de dolari în investiții în infrastructură până în 2027. În calitate de Președinție a G20 și de președinte al ASEAN anul viitor, Indonezia se va asigura că țările în curs de dezvoltare vor beneficia de această inițiativă globală transformatoare, colaborând îndeaproape cu partenerii, inclusiv în ASEAN și în regiunea Indo-Pacific, pentru a realiza viziunea Parteneriatului global pentru infrastructură și investiții, pentru a investi în infrastructură pentru viitor și pentru a realiza viziunea Președinției indoneziene a G20”, a declarat Președintele Republicii Indonezia, Joko Widodo.

„Parteneriatul pentru infrastructură și investiții globale reunește parteneri – de la guverne, din sectorul privat și nu numai – pentru a obține rezultate reale pentru oamenii din întreaga lume, inclusiv aici, în Indonezia. Astăzi, liderii G20 au evidențiat importanța de a investi împreună și de a investi mai puternic pentru a răspunde nevoii enorme de infrastructură mai bună în țările cu venituri mici și mijlocii din întreaga lume, iar noi îi invităm pe toți cei care împărtășesc această viziune să se alăture eforturilor noastre”, a declarat Președintele SUA, Joe Biden.

„Parteneriatul global pentru infrastructură și investiții este o inițiativă geostrategică importantă într-o epocă de concurență strategică. Împreună cu principalele democrații, oferim parteneriate de infrastructură orientate spre valori, de înaltă calitate și transparente pentru țările cu venituri mici și mijlocii. Parteneriatul pentru o tranziție energetică echitabilă lansat cu Indonezia este un exemplu esențial”, a transmis Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Continue Reading

Facebook

NATO9 mins ago

Klaus Iohannis, către miniștrii de externe NATO reuniți la București: Trebuie să implementăm cât mai curând deciziile privind postura de apărare pe flancul estic și la Marea Neagră

NATO37 mins ago

Blinken și Aurescu au discutat despre contribuția României la viitoarea strategie a SUA pentru Marea Neagră: Nu ne lăsăm descurajați, vom consolida prezenţa NATO în Marea Neagră

COMUNICATE DE PRESĂ50 mins ago

New Strategy Center, în parteneriat cu Munich Security Conference, a organizat dezbaterea ”Black Sea Alert: Mapping the Challenges of the Region”. A fost subliniată nevoia unui răspuns cuprinzător și unitar

MAREA BRITANIE1 hour ago

Nicolae Ciucă anunță după întâlnirea cu James Cleverly că ”este în lucru un draft pentru modificarea şi completarea” Parteneriatului Strategic dintre România și Marea Britanie

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Strategia europeană privind dronele 2.0, adoptată de Bruxelles, stabilește o viziune pentru dezvoltarea pieței europene a dronelor

ROMÂNIA3 hours ago

Mevlüt Çavuşoğlu pledează la Aspen – GMF Bucharest Forum pentru o ”pace corectă pentru Ucraina”: Sprijinim integritatea teritorială a acesteia, care include și Crimeea

NATO3 hours ago

Klaus Iohannis și Antony Blinken au discutat despre pregătirea unor decizii suplimentarea pentru apărarea flancului estic, inclusiv la Marea Neagră, la summitul NATO de la Vilnius

NATO3 hours ago

Mircea Geoană, la Aspen – GMF Bucharest Forum: Noua realitate a descurajării și apărării în Europa presupune claritate asupra nevoilor NATO. Bucureștiul, unul dintre locurile în care ne vom reenergiza comunitatea

NATO4 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu Jens Stoltenberg: Sunt convins că deciziile luate în aceste zile vor demonstra unitatea aliaților și vor reflecta, încă o dată, solida relație transatlantică

ROMÂNIA5 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu ministrul croat de externe: Aderarea țărilor noastre la Schengen în acest an ar putea contribui la creșterea rezilienței UE

NATO9 mins ago

Klaus Iohannis, către miniștrii de externe NATO reuniți la București: Trebuie să implementăm cât mai curând deciziile privind postura de apărare pe flancul estic și la Marea Neagră

NATO37 mins ago

Blinken și Aurescu au discutat despre contribuția României la viitoarea strategie a SUA pentru Marea Neagră: Nu ne lăsăm descurajați, vom consolida prezenţa NATO în Marea Neagră

NATO3 hours ago

Mircea Geoană, la Aspen – GMF Bucharest Forum: Noua realitate a descurajării și apărării în Europa presupune claritate asupra nevoilor NATO. Bucureștiul, unul dintre locurile în care ne vom reenergiza comunitatea

ROMÂNIA6 hours ago

Antony Blinken, alături de Nicolae Ciucă la aniversarea a 25 de ani de Parteneriat Strategic România-SUA: Avem o alianță de neclintit, cu atâtea legături în domeniul economic, politic și în relațiile personale

NATO9 hours ago

Începe ministeriala de externe a NATO de la București. Jens Stoltenberg: Nu-l putem lăsa pe Putin să câștige. Mă aștept să sporim sprijinul de apărare antiaeriană pentru Ucraina

NATO1 day ago

Reuniunea Liderilor de la München. Klaus Iohannis: Unitatea transatlantică, o surpriză strategică pentru Rusia. Importanța strategică a Mării Negre, o lecție învățată

NATO1 day ago

Bogdan Aurescu: Organizarea Reuniunii Liderilor de la München la București, o recunoaștere a rolului strategic al României. Ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă a discutat cu premierul Serbiei despre revigorarea dialogului bilateral și intensificarea cooperării economice

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul croat de externe se așteaptă la o decizie pozitivă privind aderarea țării sale la Schengen: Susţinem adoptarea aceleiaşi decizii pentru România şi Bulgaria

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Comisia Europeană va plăti transportul a 40.000 de tone de cereale în cadrul programului umanitar ”Cereale din Ucraina”

Team2Share

Trending