Connect with us

G20

Presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, vorbeste in Rusia despre o lume fara poli de putere. Cum a incercat oficialul sa le castige bunavointa rusilor inainte de discutiile G20. Situatia din Transnistria, comparata cu disputa pentru Alsacia dintre Franta si Germania

Published

on

vladimir putin van rompuyHerman van Rompuy, presedintele Consiliului European, a sustinut azi, prezent in Rusia, ca cei responsabili de folosirea armelor chimice in Siria trebuie trasi la raspundere pentru a evita crearea unui “precedent ingrozitor”, potrivit unei informari a Consiliului European remisa caleaeuropeana.ro.

Rompuy considera, totodata, ca “un acord de asociere al Ucrainei cu Uniunea Europeana nu ar afecta relatiile de lunga durata cu Rusia” si ca tari precum R.Moldova, Armenia sau Ucraina trebuie sa isi “croiasca propriul drum.

In calitate de presedinte al Consiliului European, “pot spune ca toti liderii UE depun eforturi pentru relatii pozitive cu Rusia, ca partener strategic si vecin al nostru cel mai important”, a declarat Rompuy in cadrul discursul sau intitulat “Rusia si Europa astazi”, aflat la Sankt Petersburg, cu doar cateva ore inainte de inceperea discutiilor oficiale in cadrul summitului G20.

“Ca orice relatie, se bazeaza pe interese si idealuri, pe respect si incredere”, insa “ in relatiile noastre intervin si factori precum o istorie comuna si sentimentul de identitate. Acesta poate fi invizibil, dar e mereu prezent! Drept rezultat, asteptarile pot fi mai mari, iar dezamagirile mai profunde. Exact cum se intampla si intre membrii unei familii!” a declarat Rompuy privitor la relatiile Uniunii Europene cu Rusia.

“Privind spre viitorul nostru, cred cu tarie ca in cele din urma ne dorim aceleasi lucruri. Ne dorim ca cetatenii nostri sa prospere si sa fie in siguranta, si vrem ca pace si securitate in Europa si in lume.”

“Desigur, nu cadem intotdeauna de acord asupra modului in care sa ajungem acolo, de fapt asta se intampla adesea, dar avem obiective comune”, a caracterizat Rompuy relatiile cu Rusia.

Rompuy crede ca “societatile noastre vor deveni mai apropiate una de cealalta”, iar “ o Rusie care este puternica din punct de vedere economic este buna pentru Europa si vice-versa”

Totodata, Van Rompuy recunoaste importanta Rusiei ca furnizor de gaze naturale pentru Europa:

“Ati ajutat o parte din statele noastre cand se aflau in dificultate financiara. Cand vine vorba de furnizare a energei, suntem cel mai mare client al vostru ”a declarat Rompuy adaugandu-si convingerea ca “ schimburile comerciale deschise si concurenta loiala fac societatile mai puternice si mai bine echipate pentru a putea prospera in economia globala actuala”.

Ucraina, Armenia si Moldova trebuie sa isi defineasca propriul drum

“Impartasim frontiere comune si vecini comuni. Ucraina, Armenia si Moldova trebuie sa isi defineasca propriul lor drum. Dar, in viziunea noastra, pentru Ucraina, un acord de asociere cu Uniunea Europeana nu ar afecta relatiile de lunga durata cu Rusia. De ce trebuie sa fie o alegere de tipul ori asa, ori asa?

O securitate durabila pe continentul european nu poate fi realizata decat cu o colaborare stransa intre UE si Rusia. Am facut deja progrese foarte mari de la sfarsitul Razboiului Rece” considera oficialul european . Potrivit lui Rompuy , UE si Rusia trebuie sa incerce sa rezolve conflicte precum cel al Transnistriei din Republica Moldova.

Exista intotdeauna o modalitate de a depasi tensiunile de dupa razboaie Uitati-va la Franta si Germania dupa 1945 sau la Balcanii din zilele noastre. Privind de cealalta parte a Marii Negre, in Georgia,ne-am bucurat de pasii facuti pentru reluarea relatiilor economice normale si a contactelor diplomatice neoficiale dintre Moscova si Tbilsi”

“Trebuie sa recunoastem sincer ca evaluarile anumitor situatii au fost diferite, in special in ceea ce priveste Libia si Siria”, a completat presedintele Consiliului European.

In opinia sa “situatia din Siria este una intunecata: razboi cvil, 100.000 de morti, doua milioane de refugiati. Si in urma cu doua saptamani, utilizarea armelor chimice impotriva civililor: o incalcare flagranta a dreptului international.”

Despre Siria: Un raspuns clar si puternic este crucial

“Ca si comunitate internationala avem responsabilitatea de a opri varsarea de sange, sa tragem autorii la raspundere si sa refuzam sa fie stabilite astfel de precedente ingrozitoare. Comunitatea internationala nu poate ramane pasiva. Un raspuns clar si puternic este crucial”, insa “orice actiune trebuie aiba si o viziune pe termen lung”, a sustinut presedintele Consiliului European in Rusia. Rompuy a catalogat situatia din regiunea araba ca  fiind o “miscae tectonica”

Nu mai traim intr-o lume bipolara. Nici macar nu mai este multi-polara, ci mai degraba una fara poli” a adaugat Rompuy, sustinand importanta trecerii peste impedimentele care afecteaza relatia dintre UE si Rusia.

Discursul integral sustinut de Van Rompuy, AICI.

UE la summitul G20

Îmbunătățirea încrederii în economia globală, o creștere globală durabilă și favorabilă incluziunii, combaterea protecționismului și intensificarea luptei împotriva fraudei și a evaziunii fiscale ar trebui să se numere printre principalele rezultate ale acestui Summit G20.

Acesta este îndemnul pe care președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, și președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, îl vor adresa celorlalți lideri G20 la Sankt Petersburg, joi şi vineri, când vor reprezenta Uniunea Europeană în cadrul acestui for, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Atmosfera rece dintre Rusia si SUA, pe tema unei posibile interventii in Siria, dar si scandalul provocat de Edward Snowden fost agent NSA, acuzat de spionaj in Statele Unite, risca insa sa puna pe loc secund temele economice ale summitului G20.

Continue Reading
Advertisement
2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: Bomba cu ceas de la temelia Europei - avertismentul OMM | caleaeuropeana.ro

  2. Pingback: Declaratia socanta a lui Rompuy, in plina criza din Crimeea: “Uniunea nu este o singura tara si nu va fi niciodata” | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

G20

G20: Donald Trump și Vladimir Putin și-au mandatat miniștrii de Externe să înceapă consultările pentru prelungirea Tratatului nuclear START, scadent în 2021

Published

on

Preşedintele american Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin “au dispus ca miniştrii lor de externe ţări să înceapă consultările” asupra unei prelungiri a tratatului nuclear START, a declarat liderul de la Kremlin după întâlnirea avută cu liderul de la Casa Albă în marja summitului g20 de la Osaka, informează AFP.

Dar nu se poate spune încă dacă aceasta va duce la prelungire” a acestui important tratat privind controlul armelor strategice nucleare, a afirmat Vladimir Putin, citat de Agerpres.

Anterior reuniunii bilaterale, Donald Trump afirma vineri că va discuta cu Vladimir Putin și probleme legate de dezarmare, o temă care din perspectiva echilibrului strategic dintre cele dou puteri a fost abordată și la primul și singurul lor summit de până acum, de la Helsinki din 2018.

Acest tratat bilateral de reducere a armelor strategice, denumit “New START”, care a fost semnat în 2010 de președinții Obama și Medvedev, menţine arsenalele nucleare rus şi american cu mult sub nivelul celor din Războiul rece.

Acordul este scadent în 2021, într-o perioadă de puternice tensiuni între cele două mari puteri nucleare după ce Rusia şi SUA şi-au suspendat deja în acest an participarea la Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare referitor la armele cu rază scurtă şi medie de acţiune (între 500 şi 5.500 km) semnat la finalul Războiului Rece, acuzându-se reciproc că îl încalcă.

La acest capitol, cel mai recent, țările NATO au decis consolidarea apărării împotriva noilor rachete rusești și au făcut apel la Rusia să revină la respectarea Tratatului INF până la termenul limită din data de 2 august, dată la care acordul va deveni nul din punct de vedere juridic.

Întâlnirea celor doi, pe marginea căreia a fost criticată atitudinea amicală a lui Donald Trump, s-a consumat și printr-o invitație lansată de Vladimir Putin către omologul american pentru ca acesta să efectueze o vizită în Rusia, în mai 2020, la 75 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Pe de altă parte, în vreme ce președintele Consiliului European Donald Tusk și președintele francez Emmanuel Macron i-au oferit replici lui Vladimir Putin după declarația acestuia conform căreia democrația ”liberală este învechită”, Donald Trump nu a pomenit subiectul cu pricina.

Continue Reading

G20

Deja vu? La fel ca anul trecut, Donald Trump și Xi Jinping anunță de la Summitul G20 reluarea negocierilor comerciale dintre SUA și China

Published

on

© G20 Japan/ Twitter

În timp ce a pus din nou în pericol adoptarea unei declarații pe marginea unui angajament global al țărilor G20 privind lupta împotriva schimbărilor climatice, președintele american Donald Trump a convenit, la summitul G20 de la Osaka, cu omologul său chinez Xi Jinping să relanseze negocierile comerciale în contextul confruntării economice între cele două ţări.

Într-o întâlnire care a durat 80 de minute, timp în care SUA și țările europene erau sursele de tensiune în negocierile privind includerea Acordului de la Paris în Declarația Summitul G20, Trump și Xi Jinping au căzut de acord asupra aceluiași lucru și la precedentul G20, de anul trecut din Argentina.

“Am avut o foarte bună întâlnire cu preşedintele Xi, aş zice chiar excelentă”, a declarat Trump, potrivit Agerpres, evocând un comunicat ce ar urma să fie emis atât de SUA, cât şi de China.

Președintele SUA a fost de acord să nu avanseze cu planurile sale de a impune taxe de 25% pentru produse chinezești în valoare de 300 de miliarde de dolari.

În schimb, Trump a arătat că Statele Unite vor păstra tarife de 25% în ce privește bunuri în valoare de 250 de miliarde de dolari din China, măsuri pe care le-a luat anterior.

Politico Europe notează că președintele SUA a făcut și o concesie președintelui Chinei, precizând că va ridica o interdicție comercială pe care administrația sa a impus-o recent companiei Huawei, gigantul de telecomunicații chinez.

“Noi trimitem și vindem către Huawei o cantitate imensă de produse” făcute de companii americane, a spus Trump, în condițiile în care administrația sa a cerut aliaților europeni să nu încheie colaborări cu compania Huawei pentru dezvoltarea rețelei 5G pe fondul acuzelor de spionaj în favoarea guvernului de la Beijing.

Cu toate acestea, Trump a spus că o soluționare a situației cu compania Huawei va fi lăsată spre finalul negocierilor cu China, despre care s-a arătat precaut că vor fi un succes.

În cele din urmă, cei doi şefi de stat repetă astfel scenariul de la precedentul G20, în Argentina, la sfârşitul anului 2018. Ei au suspendat atunci ostilităţile pentru câteva luni, cu scopul de a relua negocierile comerciale aprofundate, dar care totuşi au intrat în impas în luna mai.

Declarația Finală a Summitul G20 de la Osaka

 

Continue Reading

G20

Angela Merkel descrie succesul Summitului G20 după ce UE a fost sprijinită de China: Am reușit să avem, din nou, o declarație 19 la 1 privind clima, fără SUA

Published

on

© G20 Japan/ Twitter

Declarația Finală a Summitul G20 de la Osaka

Ţările membre G20 au încheiat sâmbătă la Osaka, în Japonia, un acord asupra climei, cu excepţia SUA, ca şi în cele două summituri precedente, însă tensiunile dintre Uniunea Europeană și Statele Unite au atins din nou cote ridicate, existând inclusiv riscul neadoptării unei astfel de declarații.

Am reușit după zile și nopți de negociere să avem din nou, o declarație 19 la 1, unde 19 țări semnatare ale Acordului de la Paris se angajează la aceleași măsuri precum cele de la Buenos Aires”, a declarat cancelarul german Angela Merkel într-o conferință de presă la finalul summitului G20 în care, în privința schimbărilor climatice, s-a repetat același scenariu ca la summit-urile din 2017 de la Hamburg și din 2018 de la Buenos Aires.

”Spunem că acest proces este ireversibil și spunem că ne-am luat angajamentele și că vom revizui în 2020 pentru a determina dacă trebuie să ne asumăm noi angajamente” pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, a mai spus aceasta, citată de Politico Europe.

De cealaltă parte, președintele francez Emmanuel Macron a fost mai temperat și a precizat că ”un regres a fost evitat”.

Liderul de la Elysee a apreciat că membrii G20 ar trebui “să meargă mai departe” decât declaraţia finală a summitului lor în lupta împotriva încălzirii climatice. “S-a evitat un regres, dar noi trebuie să mergem mult mai departe şi vom depune toată energia pentru a merge mai departe”, a declarat Macron în finalul summitului G20, potrivit Agerpres.

Poziția președintelui Franței apare în contextul în care surse din anturajul acestuia au emis declarații sub formă de avertisment în ultimele zile privind existența unei linii roșii pentru Macron în ce ține de Acordul de la Paris și amenințarea că acesta nu va semna declarația finală a Summitului G20 dacă acordul cu pricina nu este menționat.

În ultimele zile, unii diplomaţi evocaseră posibilitatea retragerii unor mari ţări emergente, îndeosebi Brazilia, care intenţionau să se alinieze poziţiei americane, context în care Franța a avertizat că ar putea bloca un acord comercial UE și blocul Mercosur format din Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay, una dintre cele mai mari înțelegeri comerciale din lume și care a fost încheiată vineri, la Bruxelles, după 20 de ani de tratative.

Potrivit Politico Europe, în mod crucial, China a susținut Uniunea Europeană pentru a menține țările G20 angajate față de acordul de la Paris.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending