Summit UE – Balcanii de Vest în Bulgaria, pe fondul tensiunilor cu SUA. Politicile lui Donald Trump „se vor confrunta cu o abordare europeană unită”

Uniunea Europeană încearcă să-și consolideze relațiile cu Balcanii de Vest în cadrul unui summit ce va avea loc, joi, în Bulgaria. Însă discuțiile riscă să fie eclipsate de dezbateri cu privire la provocări diplomatice ale președintelui american Donald Trump, relatează presa internațională. 

„Politicile lui Donald Trump cu privire la acordul iranian și comerț se vor confrunta cu o abordare europeană unită. Liderii UE vor aborda ambele subiecte”, a anunțat președintele Consiliului European Donald Tusk în urma deciziei foarte controversate a liderului SUA cu privire la Iran.

Tusk a invitat liderii UE la o cină informală înaintea summitului, unde, cel mai probabil, cei 28 de lideri vor discuta modalitatea de răspuns pentru SUA după decizia lor de a se retrage din acordul cu Iranul și de a nu acorda o scutire permanentă UE de la taxe vamale asupra oțelului și aluminiului.

Aderarea Serbiei la UE, condiţionată de rezolvarea problemelor cu Kosovo

Comisia Europeană a prezentat recent strategia prin care vrea să le dea acestor țări o „perspectivă credibilă cu privire la extindere”, în contextul în care negocieri de aderare au demarat, pentru moment, doar cu Serbia ( în 2014) și Muntenegru (în 2012). Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că acestea pot deveni membre ale Uniunii Europene în 2025, dacă îndeplinesc reformele cerute. 

Însă, la nivel european, nu există unitate în acest sens. Kosovo, fostă provincie sârbă, şi-a declarat independenţa în anul 2008 şi a fost recunoscută de peste o sută de state, inclusiv de Germania, SUA, Marea Britanie sau Franţa. Belgradul s-a opus independenţei Kosovo, însă a instaurat mecanisme de dialog cu Pristina pentru a rezolva disputa. Spania, Grecia, Ciprul, Slovacia și România  nu recunosc declararea unilaterală a independenței. De altfel, România, Spania şi Cipru au transmis că au vedere să nu participe la acest summit. 

De normalizarea relațiilor bilaterale dintre Serbia și Kosovo depinde aderarea lor la Uniunea Europeană, așa cum a transmis și Bruxelles-ul. Aflat într-un turneu în Balcani în luna februarie, Juncker a precizat că Serbia ar putea adera la Uniunea Europeană până în anul 2025, singura condiţie fiind rezolvarea disputei cu Kosovo.

Care sunt obiectivele summitului „pe hârtie”

Summitul va avea ca obiectiv „să insufle o nouă energie în relația dintre UE și Balcanii de Vest”, se arată pe site-ul Consiliului. Acesta va urmări:

  • să reafirme angajamentul UE față de partenerii săi din Balcanii de Vest și să reitereze apartenența regiunii la familia europeană
  • să consolideze legăturile dintre UE și Balcanii de Vest în materie de infrastructură, conectivitate digitală și umană
  • să conlucreze mai strâns pentru a face față provocărilor comune, cum ar fi securitatea, migrația, evoluțiile geopolitice și relațiile de bună vecinătate

Summitul se va axa pe tema conectivității în scopul îmbunătățirii legăturilor cu Balcanii de Vest și în cadrul regiunii.

Summitul UE-Balcanii de Vest va reuni șefii de stat sau de guvern din statele membre ale UE și lideri din partea celor 6 parteneri din Balcanii de Vest: Albania, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Muntenegru, Macedonia și Kosovo. 

Reuniunea va fi găzduită de Boiko Borisov, premierul  Bulgariei, care deține în prezent Președinția Consiliului. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, va prezida reuniunea și va reprezenta UE împreună cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Este așteptată, de asemenea, prezența Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, și a comisarului pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, Johannes Hahn.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.