Summit UE-China în Beijing. Deși nemulțumite de protecționismul SUA, cele două părți nu vor avea pe agendă relațiile comerciale tumultoase cu Washingtonul

Pe 16 iulie va avea loc la Beijing cel de-al douăzecilea summit UE-China, liderii celor două părți urmând să discute despre dezvoltarea relațiilor comerciale, provocări globale și securitate.

Summitul va fi găzduit de premierul chinez Li Keqiang, iar UE va fi reprezentată de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Consiliului European, vicepreședintele pentru ocuparea forței de muncă, creștere, investiții și competitivitate, Jyrki Katainen, comisarul pentru comerț Cecilia Malmström și comisarul pentru transporturi, Violeta Bulc.

Important de notat este că principalul punct de pe agenda discuțiilor va fi comerțul, dar niciuna dintre cele două părți nu vor discuta despre relațiile problematice în acest domeniu pe care le au cu Statele Unite.

“Discuțiile se vor concentra pe reciprocitate și condiții de concurență echitabile pentru a asigura un mediu de afaceri deschis, previzibil, corect și transparent pentru companiile europene din China”, se arată în comunicatul de presă al Consiliului European.

Mai mult, cele două părți părți “vor înființa un grup de lucru bilateral” pentru a încerca să găsească modalități de reformare a Organizației Mondiale a Comerțului.

SUA au impus în ultimele luni bariere comerciale atât unor produse din UE, dar și din China, ambele entități arătându-se nemulțumite de acțiunile protecționiste ale Washingtonului. Acest lucru a determinat o apropiere între Bruxelles și Beijing pe tema comerțului.

China a anunțat deja în luna iunie că va impune tarife suplimentare de 25% pentru importuri americane în valoare de 50 de miliarde de dolari, care includ 659 de tipuri de produse.

Tarife pentru bunuri americane în valoare de 34 de miliarde de dolari, care includ produse agricole, auto şi acvatice, au intrat în vigoare pe 6 iulie.

Stabilind relații diplomatice începând cu anul 1975, UE și China pot să se axeze în prezent pe un cadru mai larg de relații bilaterale. Sub umbrela summitului anual, relațiile dintre UE și China cuprind astăzi peste 60 de dialoguri substanțiale și sectoriale. Agenda strategică pentru cooperare UE-China 2020, adoptată în 2013, este documentul care stabilește termenii cooperării în domeniile păcii, prosperității, dezvoltării durabile și a schimburilor interumane.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.