Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a asigurat joi, la Kiev, că Ucraina se poate baza pe Europa pentru reconstrucția unei țări mai reziliente, care să progreseze pe calea sa de aderare la UE, în vreme ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că ţara sa merită să înceapă discuţiile pentru intrarea în Uniunea Europeană în acest an.
von der Leyen, însoțită de 15 de comisari, s-a deplasat pentru prima întâlnire dintre Colegiul Comisiei Europene și guvernul ucrainean. Întâlnirea are loc în ajunul summitului UE-Ucraina, primul de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și de la acordarea statutului de candidat. În aceeași zi, Comisia Europeană a publicat rapoartele sale analitice de evaluare a capacității Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei de a-și asuma obligațiile care decurg din calitatea de membru al UE.
“Prin vizita Colegiului la Kiev, UE trimite astăzi un mesaj foarte clar Ucrainei și nu numai, cu privire la puterea și hotărârea noastră colectivă în fața agresiunii brutale a Rusiei. Vom continua să sprijinim Ucraina atâta timp cât va fi nevoie”, a afirmat von der Leyen, în cursul discuțiilor cu Zelenski, cu premierul Denys Smyhal, dar și în cadrul reuniunii Colegiului Comisarilor Europeni cu guvernul de la Kiev.
De asemenea, ea a asigurat că UE va continua să impună “un preț greu Rusiei până când aceasta va înceta agresiunea sa”, subliniind că pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei, UE va pune în aplicare cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până la 24 februarie.
Șefa Comisiei Europene, aflată la cea de-a patra sa vizită la Kiev de la începutul invaziei, una dintre acestea având loc în aprilie 2022 pentru a înmâna lui Zelenski chestionarul privind dobândirea de țară de candidată la UE, a abordat și această chestiune.
“Ucraina se poate baza pe Europa pentru a ajuta la reconstrucția unei țări mai rezistente, care să progreseze pe calea sa de aderare la UE“, a spus, prudent, von der Leyen, în vreme ce comisarul european pentru buget Johannes Hahn a precizat că procesul de aderare la UE ”este un maraton, nu un sprint”, iar premierul Denys Shmyhal a transmis că are drept obiectiv ca Ucraina să adere la UE în termen de doi ani.
La fel, președintele Zelenski, a declarat că Ucraina merită să înceapă discuţiile pentru intrarea în Uniunea Europeană în acest an.
“Cred că Ucraina merită să înceapă negocierile pentru aderarea sa la UE anul acesta”, a spus acesta, joi, înainte de a găzdui summitul UE – Ucraina.
Potrivit liderului de la Kiev, oficialii ucraineni şi europeni au o înţelegere “reciprocă că numai împreună o Ucraina puternică şi o Uniune Europeană puternică pot proteja viaţa la care ţinem”.
El a pus o viitoare astfel de decizie privind viitoarea integrare europeană a Ucrainei la baza motivației populaţiei ucrainene de a lupta împotriva obstacolelor şi a ameninţărilor.
Potrivit Comisiei Europene, întâlnirea dintre Colegiul Comisarilor și guvernul ucrainean transmite un semnal puternic al angajamentului de neclintit al UE de a fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie, inclusiv cu un nou pachet de asistență de 450 de milioane de euro pentru 2023, anunțat de președintele von der Leyen.
Astfel, sprijinul total pus la dispoziția Ucrainei de până acum, de la începutul războiului cu Rusia, din partea UE, a statelor sale membre și a instituțiilor financiare europene, se ridică la aproximativ 50 de miliarde de euro. În plus, Comisia lucrează în vederea unei contribuții de 1 miliard de euro pentru o redresare rapidă.
La primul summit UE-Ucraina de la începutul agresiunii rusești și, de asemenea, de când Consiliul European a acordat Ucrainei statutul de țară candidată, președinții instituțiilor UE și președintele Ucrainei vor discuta despre parcursul european al Ucrainei și procesul de aderare, răspunsul UE la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, inițiativele Ucrainei în favoarea unei păci juste și a responsabilității, cooperarea în materie de reconstrucție și asistență, precum și în domeniile energiei și conectivității și securitatea alimentară globală.
Se așteaptă ca liderii să emită o declarație comună la finalul summitului.
În ceea ce privește procesul de aderare a Ucrainei, UE va decide cu privire la măsurile ulterioare, precum începerea negocierilor, după ce Ucraina va îndeplini condițiile prevăzute în avizul Comisiei Europene privind cererea sa de aderare la UE.
Comisia Europeană va prezenta un raport cu privire la îndeplinirea condițiilor de către Ucraina în cadrul pachetului de extindere periodic în 2023.
Pentru a deveni stat membru, o țară candidată trebuie să îndeplinească condiții cunoscute sub denumirea de “criteriile de la Copenhaga”: instituții stabile care să garanteze democrația, statul de drept, respectarea drepturilor omului şi protecția minoritarilor; economie de piață funcțională, precum şi capacitatea de a face față presiunilor concurențiale din piața internă; capacitatea de a-şi asuma obligațiile de stat membru, inclusiv adeziunea la obiectivele politice, economice şi monetare ale Uniunii Europene.