Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a confirmat luni sprijinul financiar al SUA pentru Fondul de investiții pentru cele 3 Mări, într-o intervenție susținută în deschiderea Summitului celor Trei Mări de la Riga, a cărui declarație adoptată de liderii prezenți în capitala Letoniei salută angajamentul financiar al americanilor, precum și oportunitățile de cooperare cu noi potențiali parteneri precum Marea Britanie și Japonia. România, țara care va găzdui summitul Inițiativei celor Trei Mări de anul viitor, a promis că va consolida relațiile cu partenerii strategici ai Inițiativei – SUA, Germania și Comisia Europeană – și că va intensifica potențialele căi de cooperare cu Londra și Tokyo.
Luând cuvântul imediat după un discurs video al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Blinken a subliniat importanța crescândă a Inițiativei celor trei mări în dezvoltarea infrastructurii regionale în domeniul transporturilor, al energiei și al sferei digitale.
“Războiul pe care l-a ales” Putin împotriva Ucrainei a făcut ca rolul 3SI să fie “și mai important”, a declarat Blinken, adăugând că SUA se vor angaja să acorde “noi finanțări majore pentru Fondul de investiții al celor 3 Mări”.
El nu a menționat o sumă, spunând că detaliile vor fi anunțate de directorul executiv al Corporației Internaționale de Finanțare a Dezvoltării (DFC) din SUA, Scott Nathan, care participă personal la reuniunea de la Riga. Cu toate acestea, în marja summitului I3M de la Tallinn din 2020 SUA au promis cel puțin 300 de milioane de euro către Fondul de investiții al Inițiativei celor Trei Mări, reprezentând 30% din capitalul de la acel moment al Fondului
Mesajul video al lui Blinken a fost urmat de mesaje de susținere din partea ministrului de externe britanic, Liz Truss, și a ministrului de externe japonez, Yoshimasa Hayashi.
În declarația finală adoptată de cei 12 lideri ai națiunilor UE poziționate geografic între mările Adriatică, Baltică și Neagră se constată că “investitorii s-au angajat să investească aproximativ 1 miliard de euro în Fondul de investiții al I3M”.
Liderii încurajează guvernele interesate, băncile de dezvoltare, instituțiile financiare internaționale și investitorii privați, care împărtășesc obiectivele generale ale inițiativei, să investească în Fondul de investiții 3SI.
“Salutăm finanțarea de către Statele Unite ale Americii a Fondului de investiții 3SI și sprijinul puternic și continuu al acestora pentru 3SI, întrucât relația transatlantică reprezintă prosperitatea și securitatea noastră comună“, arată declarația adoptată.
În cadrul unei conferințe de presă, președintele leton Egils Levits a salutat vestea privind investiția americană alături de omologii săi polon și român, Andrzej Duda și Klaus Iohannis.
România, decisă să dezvolte dialogul cu Marea Britanie și Japonia în timp ce salută angajamentul puternic al SUA
Din această perspectivă, președintele Iohannis a salutat angajamentul puternic și clar exprimat al partenerilor – Statele Unite ale Americii, Germania și Comisia Europeană – care va contribui la atingerea obiectivelor centrale ale Inițiativei.
“Pe durata noului mandat al României la conducerea Inițiativei, vom acționa în deplină coordonare cu agenda strategică a Uniunii Europene, precum și în direcția consolidării parteneriatului transatlantic. De asemenea, vom depune toate eforturile necesare atragerii organizațiilor financiare internaționale, dar și a mediului privat internațional, în atingerea scopurilor Inițiativei”, a precizat președintele.
“Totodată, ne bucură interesul manifestat pentru Inițiativă de către Regatul Unit și Japonia. În următorul an, intenționăm să dezvoltăm dialogul cu aceste state pentru a identifica posibilitățile concrete de cooperare”, a conchis el.
Citiți și
Declarația Summitului celor Trei Mări de la Riga: Klaus Iohannis și ceilalți lideri regionali au acordat Ucrainei statutul de “țară parteneră participantă” la Inițiativă
De la Riga, Klaus Iohannis anunță că România va găzdui din nou Summitul celor Trei Mări: În 2023, readucem la Marea Neagră centrul decizional al Inițiativei
Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.
Inițiativa își propune dezvoltarea economică a statelor din regiune, prin stimularea interconectivităţii în trei domenii principale – transport, energie, digital -, creșterea convergenței reale între statele membre ale Uniunii Europene, contribuind astfel la consolidarea unității și coeziunii în cadrul Uniunii și la consolidarea proiectului european, precum și întărirea relației transatlantice, inclusiv prin stimularea prezenței economice a SUA în regiune.
Cele 12 state ale Inițiativei reunesc 28% din PIB-ul Uniunii Europene.
La Summitul de la București, din 17-18 septembrie 2018, au fost adoptate decizii esențiale pentru viitorul Inițiativei, precum lista de proiecte prioritare majore de interconectare în domeniile transportului, energiei şi digital; organizarea primului Forum de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări (cu peste 600 oficiali şi reprezentanți ai mediului de afaceri din statele participante la Inițiativă şi din alte state membre UE, din SUA, Balcanii de Vest și Parteneriatul Estic, precum şi reprezentanți ai UE şi ai instituțiilor financiare europene şi internaționale); lansarea rețelei Camerelor de Comerț a I3M (prin semnarea Declarației comune de înființare a acestei rețele de către 7 Camere de Comerț din cele 12 state participante); inițierea procedurii de lansare a Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (prin semnarea Scrisorii de Intenție privind Fondul de Investiții al I3M de către 6 instituții de profil din cele 12 state participante).
De asemenea, pentru prima dată în istoria Inițiativei, la summitul din 2018 au participat, alături de SUA, Germania și Comisia Europeană, în calitate de parteneri ai formatului.