Connect with us

U.E.

Summitul Consiliului European: Emmanuel Macron pledează pentru mai multă ”ambiție și solidaritate”: Proiectul nostru european este în joc. Este un moment al adevărului și ambiției

Published

on

©consilium.europa.eu

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că este ”încrezător, dar prudent” cu privire la obținerea unui acord privire bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 și planul de relansare economică post-pandemie, temele principale aflate pe masa discuțiilor șefilor de stat sau de guvern reuniți pentru prima dată la Bruxelles ”în persoană” sub președinția germană a Consiliului Uniunii Europene.

Este un moment al adevărului și ambiției pentru Europa. Trăim o criză fără precendent din punct de vedere sanitar, economic și social, care necesită mai multă ambiție și solidaritate. Franța și Germania au venit cu un acord care reprezintă baza propunerii Comisiei Europene pentru planul de redresare economică. Orele următoare vor fi absolut decisive în privinţa acestei ambiţii (…). Proiectul nostru european este în joc. Sunt încrezător, dar prudent (…), vom face totul pentru a ajunge la un acord”, a precizat liderul de la Palatul Elysee la sosirea la summitul european care are loc în Clădirea Europa de la Bruxelles, făcând trimitere la propunerea franco-germană de la mijlocul lunii mai privind un plan de redresare economică a Uniunii Europene în valore de 500 de miliarde de euro pentru a gestiona impactul provocat de pandemia de coronavirus.

Șefii de stat sau de guvern se întâlnesc vineri și sâmbătă la Bruxelles, pentru prima dată ”în persoană” de la izbucnirea crizei COVID-19, pentru a discuta despre planul economic de peste 1.800 de miliarde de euro, care cuprinde un buget multianual pentru perioada 2021-2027 și un pachet de relansare a economiei europene de 750 de miliarde de euro.

Acest pachet are însă nevoie de aprobarea tuturor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, care au poziții diferite cu privire la acest aspect, fie că este vorba despre modalitatea în care vor fi distribuite fondurile din Next Generation EU, prin subvenții sau împrumuturi, fie că există o opinie la nivel UE de condiționare a banilor europeni.

Amintim că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat la finalul lunii mai în plenul Parlamentului European, planul economic de 1.850 de miliarde de euro, format dintr-un buget multianual de 1.100 de miliarde de euro și un plan de redresare economică post-pandemie care se ridică la 750 de miliarde de euro ce vizează pe trei piloni: sprijin pentru statele membre cu investiții și reforme, pornirea inițială a economiei UE prin stimularea de investiții private, abordarea lecțiilor crizei. Instrumentul Next Generation EU prevede să distribuie cei 750 de miliarde de euro după următoarea schemă: 500 de miliarde sub formă de subvenţii şi 250 de miliarde sub formă de împrumuturi.

De cealaltă parte, președintele Consiliului European, Charles Michel a propus o variantă de compromis pentru viitorul buget multianual al UE pentru perioada 2021-2027, care se ridică la valoarea de 1.074 de miliarde de euro, în vreme ce fondul de redresare propus de Comisia Europeană își păstrează dimensiunea de 750 de miliarde de euro, tocmai pentru a convinge statele din nord.

De asemenea, într-un alt gest conciliant faţă de cele patru state reticente, cunoscuteși sub denumirea de ”frugale”, Charles Michel  a propus începerea rambursării sumelor din fondul de redresare din anul 2026, nu din 2028, cum propusese Comisia.

Într-un apel înainte de această reuniune crucială, președintele Consiliului European Charles Michel a atras atenția că progresul Europei nu poate fi măsurat doar prin creștere cantitativă, ci este nevoie de calitate în toate aspectele vieții individuale și sociale.

Chiar dacă Charles Michel este oficial mediatorul acestui summit, există posibilitatea ca Angela Merkel, al cărei stat deține președinția Consiliului Uniunii Europene, să-l eclipseze nu doar datorită personalității și atitudinii sale de lider, dar și datorită capitalului politic căpătat de-a lungul vremii, din calitatea de cancelar al celei mai mari economii a Uniunii Europene.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

U.E.

Summit ONU privind biodiversitatea. Consiliul UE a autorizat Comisia Europeană să aprobe ”Angajamentul liderilor pentru natură”

Published

on

© European Union, 2018/ Source: EC - Audiovisual Service

 

Consiliul UE a autorizat astăzi Comisia Europenă să aprobe, în numele Uniunii Europene, „Angajamentul liderilor pentru natură”, pentru a transmite un semnal solidar în direcția sporirii ambiției globale cu privire la biodiversitate, potrivit comunicatului oficial.

Prin urmare, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, este autorizată să aprobe angajamentul asumat, cu ocazia unui eveniment organizat de ONU în format virtual la 28 septembrie 2020, în contextul summitului ONU privind biodiversitatea.

Angajamentul este o declarație voluntară care subliniază faptul că pierderea biodiversității și degradarea ecosistemelor necesită acțiuni urgente și imediate la nivel mondial. El reprezintă o expresie a necesității de a depune eforturi mai susținute pentru a aborda în mod integrat și coerent provocările interconectate constituite de pierderea biodiversității, degradarea terenurilor, degradarea apelor dulci și a oceanelor, defrișările, poluarea și schimbările climatice.

Este vorba, printre altele, de un angajament de a concentra în jurul biodiversității, climei și mediului în ansamblu atât strategiile de redresare în urma crizei cauzate de pandemia de COVID-19, cât și urmărirea obiectivelor legate de dezvoltare și cooperare la nivel național și internațional. Scopul este de a garanta că răspunsul la actuala criză sanitară și economică este verde, just și contribuie în mod direct la o redresare mai bună și la realizarea unor societăți durabile.

Autorizarea acordată astăzi este în conformitate cu eforturile în curs ale Consiliului de protejare a biodiversității.

În concluziile sale din 19 decembrie 2019, Consiliul a încurajat UE și statele sale membre „să aibă în vedere participarea la inițiative mondiale relevante destinate consolidării conștiinței și ambiției la nivel politic în vederea protejării biodiversității, ca de exemplu coaliții foarte ambițioase, să pună urgent în aplicare angajamentele existente și să își asume noi angajamente și, în acest fel, să își intensifice acțiunile de combatere a declinului biodiversității și de inversare a procesului de degradare a ecosistemelor contribuind astfel și la Deceniul Națiunilor Unite pentru refacerea ecosistemelor”.

Continue Reading

U.E.

Consiliul Europei subliniază absența unui cadru legal de recunoaștere a relațiilor de același sex în România

Published

on

Foto: Fra.europa.eu

 

Comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei subliniază într-un documente, publicat astăzi 21 septembrie, absența recunoașterii legale a relațiilor de același sex din România.

„Astăzi, comisarul și-a publicat observațiile scrise la Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu privire la cazul Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru și alte 12 cazuri împotriva României, care se referă la absența unui cadru legal pentru recunoașterea relațiilor stabile de același sex”, este scris în comunicatul oficial.

Comisarul Mijatović subliniază că aceste cuplurile stabile de același sex, cu sau fără copii, fac parte din diversitatea bogată a familiilor care alcătuiesc societățile noastre – indiferent dacă un stat le recunoaște sau nu. Comisarul mai reamintește că, în absența unei astfel de recunoașteri, totuși li se interzice să se bucure pe deplin de dreptul lor la viața privată și de familie, astfel cum este garantat în Convenția europeană a drepturilor omului (articolul 8) și că acest lucru are un impact substanțial asupra vieții lor.

Comisarul subliniază că statele ar trebui să permită cuplurilor de același sex recunoașterea juridică eficientă și nediscriminatorie sub formă de căsătorie civilă, uniuni civile sau parteneriate înregistrate.

Comisarul Mijatović concluzionează prin faptul că „principiul egalității în fața legii impune ca recunoașterea legală să fie disponibilă partenerilor de același sex” și că „absența recunoașterii legale pentru cuplurile de același sex constituie discriminare pe motiv de orientare sexuală”.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Bogdan Aurescu, mesaj de la reuniunea miniștrilor de externe ai UE: România așteaptă, cât mai curând posibil, sancțiunile pentru Belarus

Published

on

© consilium.europa.eu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, prezent la reuninuea din Bruxelles a  miniștrilor de externe din statele membre, a menționat că România așteaptă, cât mai curând posibil, adoptarea de sancțiuni pentru Belarus.

”Am reamintit faptul că România susține sancțiunile și am dori să vedem adoptarea sancțiunilor cât mai curând posibil. De asemenea, am reamintit faptul că România a susținut activarea mecanismului de la Moscova în cadrul OSCE și susținem, de asemenea, o misiune de mediere a dialogului în Belarus”, a declarat Bogdan Aurescu la sosirea în Consiliu.

Citiți și: Belarus: La solicitarea a 17 state, inclusiv România, OSCE trimite o echipă de experți pentru investigarea fraudelor electorale

Totodată, în cadrul unei ședințe de lucru din această dimineață, ministrul român i-a informat pe colegii săi despre declarația comună importantă care a fost adoptată în această dimineață și emisă de președinții României, Poloniei și Lituaniei: „Această declarație comună face o propunere pentru comunitatea internațională și Uniunea Europeană de a pregăti un pachet de asistență economică pentru Belarusul democratic, printre altele, acest pachet ar cuprinde sprijinul pentru dezvoltarea unei economii libere, un regimul fără vize pentru Belarus, când vor fi îndeplinite anumite condiții, precum și alte tipuri de sprijin financiar din partea organizațiilor financiare internaționale.”

Citiți și: Klaus Iohannis, declarație comună cu președinții Poloniei și Lituaniei pentru poporul din Belarus: Ne oferim sprijinul pentru reforme politice și economice

De asemenea, Bogdan Aurescu a menționat că agenda acestei reuniuni este una încărcată, ce prevede discuții despre situația din Mediterana de Est, cazul Navalny, Libia, dar și Africa.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending