În aceste vremuri de cumpănă caracterizate de un război rus împotriva democrației înseși, este important ca noi toți să ne unim forțele, a fost apelul lansat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul discursului susținut la summitul Consiliului Europei, găzduit de Reykjavík.
”Astăzi, războiul s-a întors în Europa. Dar pentru mulți ucraineni, acest conflict a început deja cu zece ani în urmă. A început atunci când protestatari pașnici, care doar fluturau steaguri europene în Piața Maidan, au fost împușcați mortal de lunetiști. A început cu prima invazie a Rusiei în Crimeea și Donbass în 2014”, și-a început oficialul european intervenția, amintind de Oleksandra Matviichuk, laureată a Premiului Saharov, care ”a început să documenteze încălcările drepturilor omului de către regim și de către trupele rusești încă de acum un deceniu”.
”Ea a petrecut nenumărate nopți ascultând victimele și familiile acestora. Oleksandra și prietenii ei de la Centrul ucrainean pentru libertăți civile nu au încetat niciodată să lupte pentru democrație, pentru drepturile omului, pentru o Ucraină liberă și independentă, timp de peste zece ani lungi. Acesta este motivul pentru care au primit Premiul Nobel pentru Pace”, a mai spus von der Leyen.
De altfel, președinta Comisiei Europene a citat-o pe Oleksandra Matviichuk.
”<<Rusia a invadat Ucraina pentru a opri progresul acesteia către o democrație autentică. Nu de NATO se teme Putin. Ci de democrație. Acesta este un război al valorilor. Rusia luptă împotriva valorilor care sunt marca Europei. Iar Europa trebuie să-și asume responsabilitatea>>. Are dreptate. Ucraina luptă pentru valorile în care credem și la care ținem atât de mult. Și sunt atât de recunoscătoare că suntem uniți în protejarea păcii și în promovarea democrației. Pentru că acesta este chiar motivul pentru care a fost creat Consiliul Europei și este ceea ce ne aduce astăzi aici”, a evidențiat Ursula von der Leyen.
Aceasta a reiterat că Europa ”este unită și este alături de Ucraina”, validând încă o dată cererea Kievului de a trage la răspundere Rusia pentru crimele de război comise.
”Bombardarea locuințelor civile, execuțiile cu sânge rece, răpirea copiilor de la familiile lor. Peste 19.000 de copii au fost furați, smulși de lângă familiile lor. Acesta este subiectul asupra căruia ar trebui să se concentreze Summitul din Islanda. Acesta este motivul pentru care ne aflăm aici pentru a discuta. Este important pentru ucrainenii de astăzi, deoarece perspectiva responsabilității poate deja să-i descurajeze pe soldații ruși să comită noi crime de război. Dar este, de asemenea, important pentru viitor, deoarece numai justiția poate fi fundamentul unei păci durabile în Ucraina – o pace dreaptă”, a opinat președinta Comisiei Europene.
Ursula von der Leyen a evidențiat munca neobosită pe care o implică eforturile de apărare a democrației, lansând un apel de sprijinire a Formulei de pace lansate de Kiev.
”De la crearea Consiliului Europei, continentul nostru a pornit pe calea democrației. Ne-am reconstruit nu numai orașele, ci și fundamentele morale ale Europei. Am pus libertatea, egalitatea și solidaritatea în centrul societăților noastre. Călătoria noastră a continuat pe măsură ce tot mai multe țări europene au trecut de la dictatură la democrație. Iar această călătorie continuă și astăzi. Ea continuă în interiorul țărilor noastre ori de câte ori drepturile omului și statul de drept sunt contestate. Ea continuă în Ucraina și în orice loc unde oamenii ies în stradă și flutură steagul valorilor noastre comune. Și astăzi, ne angajăm din nou față de aceste valori. Vom face tot ce este posibil pentru ca Ucraina să câștige pacea, o pace dreaptă. Și nu vom face nimic despre Ucraina fără Ucraina. Acesta este motivul pentru care susținem cu tărie Formula de pace a Ucrainei. Formula de pace ucraineană este fundamentul drumului lor spre pace. De aceea fac apel la noi, la acest summit, să ne raliem cu adevărat la această Formulă de pace. În aceste vremuri de încercare, este atât de important să ne unim forțele cu toții. Ucrainenii luptă pentru democrație și pentru libertate – este lupta noastră comună. Iar noi suntem alături de ei atâta timp cât va fi nevoie”, a conchis președinta Comisiei Europene.