Președintele Klaus Iohannis va participa joi, 25 februarie, și vineri, 26 februarie 2021, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, în format de videoconferință, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Agenda discuțiilor va viza aspecte privind coordonarea Uniunii Europene în contextul pandemiei de COVID-19 și acțiunea în domeniul sănătății, cu accent pe lecțiile învățate din criza curentă, consolidarea rezilienței UE în domeniul sănătății și al managementului crizelor, în perspectiva creării unei Uniuni a Sănătății, precum și aspecte privind cooperarea internațională în domeniu.
Anterior reuniunii de joi de la nivelul Consiliului European, care va începe la ora 16:00, șeful statului va participa la summitul prin videoconferință al Partidului Popular European.
De asemenea, în cadrul discuțiilor reuniunii de vineri vor fi abordate securitatea și apărarea, îndeosebi cooperarea la nivel UE și complementaritatea UE-NATO, și aspecte privind Vecinătatea Sudică a Uniunii Europene – o dezbatere strategică în baza Comunicării comune a Comisiei Europene și Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate privind un Parteneriat reînnoit cu Vecinătatea Sudică.
Continuarea activității de coordonare în contextul pandemiei COVID-19, discuțiile privind un certificat european de vaccinare, construirea reziliența față de amenințările viitoare, cooperarea UE-NATO și vecinătatea sudică vor fi pe agenda reuniunilor prin videoconferință ale Consiliului European, a spus și președintele Consiliului European, Charles Michel, într-o scrisoare transmisă liderilor înainte de reuniuni.
De altfel, președintele Klaus Iohannis a participat marți la o videoconferință cu președintele Consiliului European și cu mai mulți lideri europeni.
Conform unei informări din partea Consiliului European, în problematica COVID-19, liderii statelor membre se vor concentra pe autorizarea, producția și distribuția de vaccinuri și libertatea de circulație a persoanelor, cu accent pe discuția privind un certificat european de vaccinare.
În acest context, liderii vor lua în considerare, de asemenea, pachetul Comisiei privind Uniunea sănătății și posibilii pași următori, cum ar fi: îmbunătățirea pregătirii UE, a sistemelor de avertizare timpurie și de prevenire, instrumente de gestionare a crizei și de răspuns, utilizarea mai bună a datelor de sănătate și a modelării datelor, sprijinirea cercetării și inovării pentru producția de vaccinuri și consumabile medicale critice, diversificarea și reziliența lanțurilor globale de aprovizionare medicală.
Amintim că la videoconferința din luna ianuarie, șefii de stat sau de guvern au amânat decizia cu privire la un certificat de vaccinare unic la nivelul UE.
La capitolul securitate și apărare, membrilor Consiliului European li se vor alătura secretarul general NATO Jens Stoltenberg, pentru un schimb de opinii cu privire la relațiile UE-NATO.
Liderii vor purta o dezbatere strategică privind politica europeană de securitate și apărare. Se vor concentra pe consolidarea politicii de securitate și apărare a UE, creșterea capacității UE de a acționa autonom și de a-și promova interesele și valorile strategice pe scena globală și dezvoltarea parteneriatelor UE în domeniul securității și apărării, în special cu NATO.
Liderii UE vor revizui inițiativele în curs privind investițiile în apărare, dezvoltarea capacităților și pregătirea operațională. Aceștia vor discuta, de asemenea, despre activitatea de creștere a rezistenței UE, în special împotriva atacurilor cibernetice și a amenințărilor hibride.