Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Summitul de la Sibiu, la final. Donald Tusk, un nou discurs în limba română: Aș dori să-i mulțumesc președintelui Klaus Iohannis. Pur și simplu, m-am îndrăgostit de Sibiu

Published

on

©️ Calea Europeană

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și-a încheiat joi intervenția din cadrul conferinței de presă ce a urmat Summitului de la Sibiu cu un mesaj în limba română pentru președintele Klaus Iohannis.

Aș dori să-i mulțumesc președintelui Klaus Iohannis. Când ne-am întâlnit în ianuarie, am vorbit din suflet despre România, pentru că am convingerea că sunteţi remarcabili. Ați organizat un summit excepțional. Puteți fi mândri de munca depusă. Pur și simplu, m-am îndrăgostit de Sibiu”, a spus Tusk, în cadrul conferinței de presă comună cu Klaus Iohannis și cu Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.

Reamintim că, la începutul acestui an, Donald Tusk a susținut un discurs memorabil, în limba română, cu ocazia preluării președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene de către România.

“Aş vrea să fac un apel la români să apere. Vreau să apere în România fundamentele civilizaţiei noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi Constituţia, să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la Sevilla în finala Cupei Campionilor. Atunci şi mie mi s-a părut imposibil, dar el a reuşit. Şi voi veţi reuşi”, a rostit Donald Tusk, la București, pe 10 ianuarie 2019.

De altfel, Tusk și-a început intervenția de la Sibiu în limba engleză arătând mânușile pe care i le-a oferit cadou Helmuth Duckadam  și spunând: ”Ieri am primit aceste mănuși de la Helmuth Duckadam și un sfat despre cum să ne apărăm mai eficient interesele europene și știți că este foarte profesionist în acest sens”.

Reamintim totodată că președintele Klaus Iohannis, Angela Merkel, Emmanuel Macron și ceilalți lideri europeni au adoptat, joi, cu mare entuziasm Declarația de la Sibiu, documentul solemn care concretizează Summitul de la Sibiu din 9 mai 2019, prima astfel de reuniune a liderilor care are loc de Ziua Europei.

Vom apăra o singură Europă – de la est la vest și de la nord la sud. În urmă cu treizeci de ani, milioane de oameni s-au luptat pentru unitate și pentru a fi liberi și au doborât Cortina de fier care a împărțit Europa în două timp de mai multe decenii. Nu vom lăsa loc de diviziuni care vin în contra interesului nostru colectiv. Vom rămâne uniți, la bine și la greu. Vom da dovadă de solidaritate în vremuri dificile și vom sta întotdeauna alături unii de ceilalți. Putem să ne exprimăm și ne vom exprima la unison”, au convenit liderii în cadrul unei sesiuni de lucru ce a urmat fotografiei de familie din Piața Mare din Sibiu, acolo unde au fost aclamați de sute de cetățeni români care au scandat ”Europa, Europa!”.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL EUROPEAN

Klaus Iohannis participă la summitul PPE și la reuniunea extraordinară a Consiliului European: Liderii UE vor purta o dezbatere strategică privind politica europeană de securitate și apărare

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis va participa joi, 25 februarie, și vineri, 26 februarie 2021, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, în format de videoconferință, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Agenda discuțiilor va viza aspecte privind coordonarea Uniunii Europene în contextul pandemiei de COVID-19 și acțiunea în domeniul sănătății, cu accent pe lecțiile învățate din criza curentă, consolidarea rezilienței UE în domeniul sănătății și al managementului crizelor, în perspectiva creării unei Uniuni a Sănătății, precum și aspecte privind cooperarea internațională în domeniu.

Anterior reuniunii de joi de la nivelul Consiliului European, care va începe la ora 16:00, șeful statului va participa la summitul prin videoconferință al Partidului Popular European.

De asemenea, în cadrul discuțiilor reuniunii de vineri vor fi abordate securitatea și apărarea, îndeosebi cooperarea la nivel UE și complementaritatea UE-NATO, și aspecte privind Vecinătatea Sudică a Uniunii Europene – o dezbatere strategică în baza Comunicării comune a Comisiei Europene și Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate privind un Parteneriat reînnoit cu Vecinătatea Sudică.

Continuarea activității de coordonare în contextul pandemiei COVID-19, discuțiile privind un certificat european de vaccinare, construirea reziliența față de amenințările viitoare, cooperarea UE-NATO și vecinătatea sudică vor fi pe agenda reuniunilor prin videoconferință ale Consiliului European, a spus și președintele Consiliului European, Charles Michel, într-o scrisoare transmisă liderilor înainte de reuniuni.

De altfel, președintele Klaus Iohannis a participat marți la o videoconferință cu președintele Consiliului European și cu mai mulți lideri europeni.

Conform unei informări din partea Consiliului European, în problematica COVID-19, liderii statelor membre se vor concentra pe autorizarea, producția și distribuția de vaccinuri și libertatea de circulație a persoanelor, cu accent pe discuția privind un certificat european de vaccinare.

În acest context, liderii vor lua în considerare, de asemenea, pachetul Comisiei privind Uniunea sănătății și posibilii pași următori, cum ar fi: îmbunătățirea pregătirii UE, a sistemelor de avertizare timpurie și de prevenire, instrumente de gestionare a crizei și de răspuns, utilizarea mai bună a datelor de sănătate și a modelării datelor, sprijinirea cercetării și inovării pentru producția de vaccinuri și consumabile medicale critice, diversificarea și reziliența lanțurilor globale de aprovizionare medicală.

Amintim că la videoconferința din luna ianuarie, șefii de stat sau de guvern au amânat decizia cu privire la un certificat de vaccinare unic la nivelul UE.

La capitolul securitate și apărare, membrilor Consiliului European li se vor alătura secretarul general NATO Jens Stoltenberg, pentru un schimb de opinii cu privire la relațiile UE-NATO.

Liderii vor purta o dezbatere strategică privind politica europeană de securitate și apărare. Se vor concentra pe consolidarea politicii de securitate și apărare a UE, creșterea capacității UE de a acționa autonom și de a-și promova interesele și valorile strategice pe scena globală și dezvoltarea parteneriatelor UE în domeniul securității și apărării, în special cu NATO.

Liderii UE vor revizui inițiativele în curs privind investițiile în apărare, dezvoltarea capacităților și pregătirea operațională. Aceștia vor discuta, de asemenea, despre activitatea de creștere a rezistenței UE, în special împotriva atacurilor cibernetice și a amenințărilor hibride.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Charles Michel, scrisoare către liderii europeni: La Consiliul European de joi și vineri vom discuta despre cum să ne construim reziliența față de amenințările viitoare

Published

on

© European Union, 2020

Continuarea activității de coordonare privind pandemia COVID-19, cât și avansarea aspectelor importante ale agendei comune sunt elementele centrale pe care le-a menționat Charles Michel în scrisoarea de invitație către membrii Consiliului European înainte de videoconferința din 25 și 26 februarie. Reuniunea se va concentra asupra combaterii pandemiei, asupra strategiei de vaccinare la nivelul Uniunii Europene, cât și asupra securității și apărării. 

Lupta noastră împotriva pandemiei COVID-19 continuă. Aceasta rămâne o provocare din cauza apariției unor noi variante și a necesității de a ajunge la un echilibru corect între restricții și buna circulație a bunurilor și serviciilor pe piața unică”, a precizat acesta. 

El a subliniat că prioritatea imediată trebuie să fie accelerarea vaccinărilor în interiorul UE, accelerarea procesului de autorizare a vaccinurilor, precum și a producției și a livrării acestora. 

Charles Michel a convocat în mod regulat reuniuni ale liderilor europeni prin videoconferință pentru a menține cooperarea și consultarea în ceea ce privește răspunsul la pandemie, iar la sesiunea din această lună sunt așteptați să discute dificultățile recente privind strategia UE pentru vaccinuri. De altfel, președintele Klaus Iohannis a participat marți la o videoconferință cu președintele Consiliului European și cu mai mulți lideri europeni.

Noile variante au devenit dominante în multe state membre. Acest lucru implică îmbunătățirea capacității noastre de secvențiere și pregătirea bazelor pentru actualizările vaccinului. S-ar putea să fie necesare măsuri restrictive pentru călătoriile neesențiale pentru a controla răspândirea virusului. Cu toate acestea, fluxul de bunuri și serviciile pe piața unică, rămân esențiale”, a adăugat președintele Consiliului European.

Făcând trimitere la COVAX, pilonul destinat vaccinurilor, Charles Michel a a evidențiat importanța solidarității cu partenerii. „Privind dincolo de prioritățile noastre imediate, cred că merită să facem un bilanț al lecțiilor învățate din experiența noastră de până acum. Prin urmare, vom discuta despre cum să ne construim reziliența față de amenințările viitoare pentru sănătate, indiferent de forma pe care o poate lua”.

“În sfârșit, cred că ar trebui să ne continuăm activitatea pentru a defini o abordare comună a certificatelor de vaccinare”, a completat el, cunoscut fiind faptul că la videoconferința din luna ianuarie liderii au amânat o decizie în acest sens.

Reuniunea din 25 februarie se va concentra pe sănătate şi planul Comisiei de a crea în 2023 o nouă autoritate, echivalentă cu Autoritatea pentru cercetare şi dezvoltare avansată în biomedical (Barda) din Statele Unite, numită Autoritatea de intervenţie în caz de urgenţă sanitară (HERA).

Șeful Consiliului European a propus ca sesiunea de lucru de joi să se dedice tuturor acestor probleme critice, iar vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg,  se va alătura videoconferinței pentru un schimb de opinii despre cooperarea UE-NATO. 

„Vom discuta despre cum să ne îmbunătățim capacitatea colectivă de a răspunde provocărilor și amenințărilor de securitate. Înaltul Reprezentant Borrell ne va pune la curent cu lucrările aflate în desfășurare pe busola strategică. Aș dori, de asemenea, să dedicăm ceva timp atacurilor cibernetice și amenințărilor hibride care prezintă provocări foarte reale pentru securitatea noastră. Nu în ultimul rând, vom discuta despre relațiile noastre cu vecinătatea sudică”, a conchis Charles Michel.

Videoconferința va începe joi, 25 februarie, la ora 14:00 GMT, iar vineri, 26 februarie se va relua la ora 8:00 GMT pentru sesiunea de lucru privind securitatea, apărarea și vecinătatea sudică.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Klaus Iohannis participă marți la o videoconferință cu Charles Michel și alți lideri europeni înaintea reuniunii Consiliului European din 25-26 februarie privind COVID-19, securitatea și apărarea

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis va participa marți la o reuniune în format videoconferință cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și alți lideri europeni, în pregătirea reuniunii Consiliului European din 25-26 februarie, informează Administrația Prezidențială.

Cei 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană vor participa joi și vineri la două reuniuni în format videoconferință.

Reuniunea din 25 februarie va fi consacrată combaterii pandemiei de COVID-19 și strategiei de vaccinare la nivelul Uniunii Europene. Acesta se va concentra pe sănătate şi planul Comisiei de a crea în 2023 o nouă autoritate, echivalentă cu Autoritatea pentru cercetare şi dezvoltare avansată în biomedical (Barda) din Statele Unite, numită Autoritatea de intervenţie în caz de urgenţă sanitară (HERA).

Charles Michel a convocat în mod regulat reuniuni ale liderilor europeni prin videoconferință pentru a menține cooperarea și consultarea în ceea ce privește răspunsul la pandemie, iar la sesiunea din această lună sunt așteptați să discute dificultățile recente privind strategia UE pentru vaccinuri. În ce privește România, țara noastră se află în top-ul țărilor UE în ceea ce privește numărul dozelor de vaccin anti-COVID-19 administrate

La videoconferința din luna ianuarie, șefii de stat sau de guvern au amânat decizia cu privire la un certificat de vaccinare unic la nivelul UE.

Videoconferința din 26 februarie va cuprinde pe agendă subiecte precum securitatea, apărarea și vecinătățile UE, liderilor europeni urmând să li se alăture și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Reuniunea dedicată dosarelor securității și apărării reprezintă o primă discuție strategică la nivelul statelor UE pe aceste două chestiuni după instalarea administrației Joe Biden la Washington.

Vineri, noul președinte american a susținut primul său discurs către aliații europeni, într-o alocuțiune virtuală la ediția specială a Conferinței de la München, unde Biden a transmis că “America și alianța transatlantică au revenit”, a reafirmat angajamentul SUA față de clauza de apărare colectivă din tratatul NATO, a salutat contribuțiile în creștere ale aliaților europeni în bugetele apărării și a asigurat că va lucra îndeaproape cu partenerii din UE și cu fiecare capitală europeană în parte pentru a aborda provocările globale, numind în acest sens atacurile la adresa democrației, încercările Rusiei de a slăbi UE și NATO și competiția pe termen lung cu China.

De asemenea, luni, șeful diplomației americane, Antony Blinken, a avut o întrevedere virtuală cu toți cei 27 de miniștri de externe din țările UE, reuniți la Bruxelles pentru a discuta, între altele, despre relațiile în derivă cu Rusia și perspectivele unor noi sancțiuni la adresa Moscovei.

Relațiile Uniunii cu Federația Rusă, dar și cu Turcia, vor face obiectul unei agende separate la Consiliul European de primăvară din 25-26 martie.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Președintele Consiliului European se va întâlni cu Maia Sandu la Chișinău în cadrul turneului în trei țări ale Parteneriatului Estic

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Liderii de la Bruxelles, apel la o abordare comună privind certificatele de vaccinare anti-COVID pentru a putea fi implementate digital până la vară: Sunt utile pentru a proteja integritatea Pieței Unice

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Charles Michel, după reuniunea virtuală a liderilor UE: Prioritatea noastră principală acum este accelerarea producției și livrării de vaccinuri anti-COVID. 50 milioane de doze vor fi fost livrate în UE până la finele lunii

Cristian Bușoi11 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE: Producția vaccinurilor COVID-19 reprezintă astăzi o povocare industrială

MAREA BRITANIE12 hours ago

Ministerul britanic de Interne: Peste 830.000 de români s-au înregistrat pentru a rămâne în Regatul Unit după ce acesta a părăsit Uniunea Europeană

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Forța de muncă din domeniul sănătății și îngrijirii pe termen lung în UE va trebui să crească cu 11 milioane de lucrători până în 2030 pentru a gestiona nevoile unei populații în curs de îmbătrânire

S&D13 hours ago

Raportul eurodeputatului Victor Negrescu privind educația digitală a fost aprobat cu o largă majoritate în Comisia pentru Educație din Parlamentul European

Cristian Bușoi13 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE: Vom reuși să învingem diabetul dacă vom folosi fondurile alocate prin programele Orizont Europa și EU4Health și dacă vom profita de oportunitățile pe care ni le oferă digitalizarea

Dan Motreanu14 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu atrage atenția că UE s-ar putea confrunta în următorii zece ani cu ”abandonul efectiv a 5 milioane de hectare de teren” agricol: România, printre țările cele mai afectate

RENEW EUROPE15 hours ago

Eurodeputatul Vlad Gheorghe a depus o serie de amendamente prin care solicită ca modificarea kilometrajului la mașini să fie infracțiune pedepsită în toate statele UE

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Charles Michel, după reuniunea virtuală a liderilor UE: Prioritatea noastră principală acum este accelerarea producției și livrării de vaccinuri anti-COVID. 50 milioane de doze vor fi fost livrate în UE până la finele lunii

Cristian Bușoi2 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, pledează pentru ”investiții masive în cercetare, inovare și tehnologii digitale”: Vor contribui la dezvoltarea economiilor statelor UE și la îmbunătățirea vieții cetățenilor

ROMÂNIA2 days ago

Valeriu Gheorghiță: România, pe locul 2 în UE la administrarea schemei complete de vaccinare anti-COVID

Dragoș Pîslaru3 days ago

Dragoș Pîslaru: Soliditatea PNRR constă în stimularea sinergiilor între măsurile celor șase piloni de reformă și dezvoltare ai Mecanismului de Redresare și Reziliență

INTERNAȚIONAL4 days ago

Israelul și Egiptul au convenit să construiască un gazoduct offshore pentru a creşte exporturile de gaze naturale lichefiate către Europa

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul de externe Bogdan Aurescu i-a transmis omologului slovac intenția României de aprofundare a schimburilor comerciale cu Slovacia și a investițiilor reciproce

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Energie din PE, solicită Comisiei Europene să evalueze centrala nucleară de la Ostrovets pentru a asigura respectarea celor mai înalte standarde internaționale de securitate ecologică și nucleară

ENGLISH2 weeks ago

EPP Local Dialogue: Emil Boc and Markku Markkula pledge their commitment to employing the local innovation potential of their communities to build stronger regional cohesion post-COVID19 pandemic

PPE2 weeks ago

Eurodeputatul Vlad Nistor: Josep Borrell ar fi trebuit să se urce în avion și să plece la Bruxelles când a aflat despre expulzarea diplomaților europeni la Moscova

PPE2 weeks ago

Eurodeputatul Vlad Nistor: Vizita lui Josep Borrell la Moscova este umilitoare pentru UE, pentru standardele democratice pe care trebuie să le apere în lume

Advertisement
Advertisement

Trending