Connect with us

U.E.

Summitul european de la Paris, fără concluzii concrete: Cooperarea Europa-SUA-Ucraina, cheia unei unor garanții de securitate puternice pentru pacea în Ucraina

Published

on

© European Union 2025

Un efort al liderilor europeni, condus de Franța președintelui Emmanuel Macron, de a prezenta un front unit cu privire la Ucraina, în fața temerilor crescânde cu privire la intențiile președintelui american Donald Trump de a negocia cu Rusia și cu președintele Vladimir Putin, nu s-a concretizat luni, aceștia nereușind să ajungă la un acord cu privire la trimiterea de trupe pentru a supraveghea un posibil acord de pace și nici cu privire la linia unor garanții de securitate.

Președintele francez Emmanuel Macron a convocat reuniunea de urgență la Paris după ce liderii europeni au întâmpinat cu refuz ideea că SUA vor începe negocierile cu Rusia pentru a pune capăt războiului cu Ucraina, dar fără a invita niciun reprezentant din Europa sau din Ucraina.

La întrunire au participat alături de președintele Macron și șefii de guvern din Germania, Regatul Unit, Italia, Polonia, Spania, Țările de Jos și Danemarca, precum și președintele Consiliului European, președintele Comisiei Europene și secretarul general al NATO.

“Căutăm o pace puternică și durabilă în Ucraina. Pentru a realiza acest lucru, Rusia trebuie să pună capăt agresiunii sale, iar acest lucru trebuie să fie însoțit de garanții de securitate puternice și credibile pentru ucraineni. (…) Vom lucra la acest lucru împreună cu toți europenii, americanii și ucrainenii. Aceasta este cheia”, a spus Macron, după întrevedere având și un apel telefonic cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

 

Dar, la finalul reuniunii de coordonare de trei ore și jumătate la Palatul Elysée, răspunsul liderilor la cea mai mare schimbare a arhitecturii de securitate din ultimele decenii a fost relativ neașteptat, notează Politico Europe, mai ales că președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen ridicase miza acestei întruniri. “Securitatea Europei se află la un punct de cotitură“, a spus ea, înainte de summitul informal.

Disputa principală a fost legată de trimiterea sau nu de trupe în Ucraina în cazul în care se ajunge la un acord pentru a pune capăt războiului. Președintele american Donald Trump a exclus atât trimiterea de forțe americane, cât și permiterea aderării Ucrainei la NATO, ceea ce înseamnă că orice efort de a împiedica Rusia să atace din nou Ucraina ar trebui să fie suportat de europeni.

Ne dăm seama că astfel de reuniuni nu se încheie cu decizii”, a declarat premierul polonez Donald Tusk după reuniune, referindu-se la faptul că o întrunire informală nu este contextul pentru decizii. Înainte de a sosi la Paris, Tusk a afirmat că Polonia nu va trimite trupe în Ucraina, ci va asigura sprijin logistic pentru aliații care doresc să o facă, spre deosebire de premierul britanic Keir Starmer, care a anunțat că este pregătit să trimită soldați britanici în Ucraina, o opinie similară fiind împărtășită și de Suedia, dar privită cu reținere de către Germania, care consideră premature aceste discuții.

Reuniunea de la Paris a precedat prima întrunire SUA – Rusia la nivel semnificativ după mai bine de trei ani, cu secretarul de stat Marco Rubio începând marți la Riad, în Arabia Saudită, o întrevedere prima întâlnire la nivel înalt dintre țările lor în mai bine de trei ani care are ca scop să normalizeze relațiile bilaterale și să pună bazele negocierilor pentru încheierea războiului din Ucraina.

Politico Europe subliniază că liderii europeni nu au venit cu nicio idee comună nouă și nu au avut o abordare unitară cu privire la trimiterea de trupe în Ucraina, reluând angajamentul cu privire la ajutorul acordat Ucrainei și la creșterea cheltuielilor pentru apărare.

“Astăzi, la Paris, am reafirmat că Ucraina merită pace prin forță”, au declarat atât președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, cât și președintele Consiliului European, António Costa.

 

Descriind o situație dificilă pentru Europa, cancelarul demisionar german Olaf Scholz a salutat discuțiile despre pace pentru Ucraina, dar a avertizat că această pace trebuie să fie una echitabilă și durabilă.

“Ucraina trebuie să facă parte din aceste discuții. Europa va continua să sprijine Ucraina”, a spus el.

Mai mulți bani pentru apărarea europeană

Premierul danez Mette Frederiksen a declarat că “multe, multe” lucruri trebuie clarificate înainte ca trupele să poată fi trimise în Ucraina

Liderii au găsit un teren comun cu privire la necesitatea creșterii cheltuielilor pentru apărare – care au crescut constant timp de un deceniu.

Premierul britanic Starmer a recunoscut că „europenii vor trebui să crească, atât în ceea ce privește cheltuielile, cât și capacitățile pe care le oferim Ucrainei”, în timp ce Tusk a declarat că relațiile dintre SUA și UE în domeniul apărării au intrat “într-o nouă etapă”, deoarece europenii realizează necesitatea unor cheltuieli mai mari pentru apărare și a unei mai mari autonomii.

“Europa a înțeles mesajul SUA că trebuie să facă mai mult ea însăși. Totul este încă mult prea devreme pentru a încheia acorduri concrete”, a declarat premierul olandez Dick Schoof.

Scholz și-a reafirmat sprijinul pentru propunerea UE de activare a unei clauze de urgență pentru creșterea masivă a cheltuielilor de apărare, pe care von der Leyen a susținut-o la Conferința de Securitate de la München de săptămâna trecută. Conform propunerii, țările membre ale Uniunii ar putea excepta cheltuielile de apărare de la limitele UE privind datoria și deficitul.

Organizarea acestui summit a survenit după ce generalul Keith Kellogg, emisarul special al lui Trump pentru Rusia și Ucraina, a afirmat că Europa va fi consultată – dar în cele din urmă exclusă – de la discuțiile de pace planificate între Rusia, SUA și Ucraina, deoarece unul dintre motivele pentru care acordurile de pace anterioare dintre Ucraina și Rusia au eșuat a fost că la masă au fost prezente prea multe țări care nu aveau capacitatea de a executa un fel de proces de pace. 

Între timp, Reuters a intrat în posesia unui set de întrebări pe care Statele Unite le-au transmis guvernelor europene despre ce ar avea acestea nevoie de la SUA pentru a furniza Ucrainei garanții de securitate.

Dar, în pofida neliniștii aproape de panică care a domnit la summitul de securitate de la Munchen de la sfârșitul săptămânii trecute, ca urmare a unui atac virulent al vicepreședintelui american J.D, Vance împotriva democrației europene, majoritatea liderilor au fost reticenți în a se despărți public de SUA, care au asigurat coloana vertebrală a securității continentului începând cu 1945, subliniază Politico Europe.

“Nu trebuie să existe nicio împărțire a securității și a responsabilității între Europa și Statele Unite”, a declarat Olaf Scholz, iar Donald Tusk a spus că “cineva trebuie să spună, de asemenea, că este în interesul Europei și al Statelor Unite să coopereze cât mai strâns posibil”.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Politicile lui Trump provoacă mai multă incertitudine pentru economie decât era în perioada pandemiei de COVID-19, evaluează vicepreședintele Băncii Centrale Europene

Published

on

© Official White House Photo by Molly Riley

Politicile președintelui american Donald Trump provoacă mai multă incertitudine pentru economie decât era în perioada pandemiei de COVID-19, a menționat vicepreședintele Băncii Centrale Europeane, Luis de Guindos, pentru publicația Sunday Times, anunță Bloomberg, citat de Agerpres.

”Trebuie să ținem cont de incertitudinea contextului actual, care este mai mare decât era în perioada pandemiei. Ceea ce vedem este că noua administrație americană nu este foarte deschisă la continuarea multilateralismului, care este despre cooperarea între jurisdicții și găsirea de soluții comune la probleme comune. Aceasta este o schimbare foarte importantă, și o sursă importantă de incertitudine”, a spus Guindos.

Președintele american Donald Trump a declanșat un război comercial prin impunerea de tarife suplimentare de 25% asupra importurilor de oțel și de aluminiu.

Uniunea Europeană, în persoana președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reacționat la aceste taxe suplimentare care afectează comerțul liber și a dezvăluit un pachet de retorsiune ce va viza produse americane precum băuturi alcoolice, motociclete și ambarcațiuni.

Într-un gest de escaladare a conflictului pe care el l-a pornit, Donald Trump a amenințat că va impune taxe de 200% pentru vinul și șampania din țările UE.

Între timp, comisarul european pentru comerț și securitate economică, Maros Sefcovic, a avut o discuție telefonică cu secretarul american al Comerțului, Howard Lutnick în încercarea de a înțelege mai bine partenerul american.

”Este încă mult de muncă, dar să rămânem concentrați și să explorăm cele mai bune căi de a avansa în direcția corectă”, a menționat Sefcovic într-un mesaj publicat pe platforma X.

Continue Reading

U.E.

Comisia Europeană ia în considerare extinderea capacităților sale satelitare pentru a consolida serviciile de informații militare, pe fondul îndoielilor legate de sprijinul din partea SUA

Published

on

© European Union, 2025/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană ia în considerare o nouă rețea de sateliți pentru a consolida serviciile de informații militare, pe fondul îndoielilor cu privire la sprijinul susținut din partea Statelor Unite, a declarat comisarul european pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius, într-un interviu acordat Financial Times, citat de Politico Europe.

”Având în vedere schimbările din situația geopolitică, Comisia Europeană ia în considerare extinderea capacităților sale de sateliți pentru a îmbunătăți sprijinul în materie de informații geospațiale pentru securitate”, a declarat Kubilius pentru FT.

Rețeaua de sateliți ar putea fi utilizată, de exemplu, pentru a urmări mișcările militare, ceea ce necesită actualizări mai frecvente decât serviciul prin satelit Copernicus al UE.

Comisarul lituanian a declarat, de asemenea, că va ridica ideea unei „abordări comerciale temporare” cu țările UE, deoarece proiectul ar necesita mult timp și ar fi costisitor.

UE ia deja măsuri pentru a dezvolta o nouă constelație de sateliți de comunicații securizate care să poată rivaliza cu Starlink al lui Elon Musk, denumită IRIS².

Observațiile lui Kubilius vin după ce președintele SUA, Donald Trump, a întrerupt temporar schimbul de informații militare cu Ucraina pentru a face presiuni asupra acesteia în vederea negocierilor de pace, punând în evidență dependența Europei de SUA.

Kubilius urmează să prezinte săptămâna viitoare un plan de ”investiții masive” pentru a construi industria de apărare a UE, pentru a sprijini Ucraina și a descuraja Rusia, deoarece ”Europa nu poate considera garanția de securitate a SUA ca fiind de la sine înțeleasă”, potrivit unui proiect obținut de Politico.

Proiectul de document include prevederi pentru a favoriza producția de arme în cadrul blocului și de către ”companii similare din țări terțe”, pentru a încuraja achizițiile comune de arme, pentru a facilita finanțarea proiectelor de apărare și pentru a se concentra asupra domeniilor-cheie în care blocul are un deficit de capacitate, cum ar fi apărarea aeriană și mobilitatea militară.

Continue Reading

U.E.

Zeci de mii de persoane au protestat la Budapesta împotriva lui Viktor Orban, în timp ce premierul a promis reprimarea ”armatei din umbră” a oponenților politici

Published

on

© Péter Magyar/ Facebook

Zeci de mii de persoane s-au adunat sâmbătă la Budapesta pentru a protesta împotriva premierului Viktor Orban, fluturând drapelul național, în timp ce liderul partidului de opoziție Tisza, aflat în plină ascensiune, a promis să facă Ungaria parte dintr-o Europă puternică și să pună capăt celor 15 ani de guvernare ai lui Orban, informează Reuters, Radio Free Europe , AP și Agerpres.

Peter Magyar, un fost membru al guvernului, și-a lansat mișcarea în urmă cu un an, iar partidul său Tisza – numit după al doilea râu ca mărime din Ungaria – detronează partidului lui Orban, Fidesz, în majoritatea sondajelor, cu un an înainte de alegerile din 2026 și în timp ce economia se confruntă cu dificultăți.

Peste 50.000 de opozanți ai săi au înfruntat vremea rece și ploioasă pentru a se aduna la Budapesta, strigând ”Fidesz mizerabil” și ”Tisza se inundă”.

”Cei care își înșală propria națiune ar trebui să ajungă în coșul de gunoi al istoriei. Timpul nostru a sosit”, a declarat Magyar mulțimii.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a promis sâmbătă că va lua măsuri drastice împotriva ”armatei din umbră” formată din opozanți politici, jurnaliști, judecători și activiști din țară, despre care a spus că lucrează pentru puteri străine, informează Politico Europe.

Într-un discurs incendiar rostit la un miting de partid din Budapesta, care a marcat revoluția de la 1848 din Ungaria împotriva dominației austriece, Orban și-a comparat adversarii politici cu ”insecte” care au „supraviețuit prea mult timp”.

El i-a acuzat pe ”politicieni, judecători, jurnaliști, pseudo-ONG-uri și activiști politici” că iau ”dolari corupți” în detrimentul propriei lor țări și a promis să ”elimine întreaga armată a umbrelor”.

Liderul maghiar a adoptat o poziție dură în cadrul discuțiilor UE pentru sprijinirea Ucrainei – și o poziție mult mai blândă față de Rusia lui Vladimir Putin – exprimând opoziția la începutul acestei luni, în cadrul summitului Consiliului European, față de o inițiativă europeană privind acordarea garanțiilor de securitate pentru Ucraina, liderii UE reuniți la Bruxelles fiind nevoiți să adopte concluziile fără Budapesta.

”Conducătorii Europei au decis că Ucraina trebuie să continue războiul cu orice preț, iar în schimb va obține o aderare rapidă la UE, folosind banii noștri. Nu putem avea decât un singur răspuns la asta: o Uniune, dar fără Ucraina”, a spus el.

Comentariul a reluat o listă a lucrurilor pe care maghiarii le doresc de la Bruxelles, pe care Orbán a publicat-o mai devreme sâmbătă. Lista includea un ”veto puternic” pentru guvernele naționale, oprirea migrației, eliminarea a ceea ce el a numit ”agenții Soros” din Comisia Europeană și pacea în Europa, precum și o ”Uniune fără Ucraina”.

Ungaria urmează să organizeze alegeri generale anul viitor, iar comentariile incendiare ale lui Orban ar putea fi alimentate de emoțiile electorale. Partidul Tisza al aliatului lui Orban, devenit rival, Peter Magyar, ar putea reprezenta o amenințare reală pentru partidul Fidesz al lui Orban, după o ascensiune abruptă în sondaje pentru partidul intrat în opoziție.

Deși Fidesz a rămas cel mai mare partid în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European de anul trecut, acesta a înregistrat cel mai slab rezultat din istoria sa în cadrul alegerilor europene, Tisza obținând 30 % din voturi. Anul acesta, ambele partide au fost cotate la aproximativ 40 %, cu Tisza conducând în sondajele recente.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SUA4 hours ago

Emmanuel Macron lansează o campanie de convingere a țărilor UE, tot mai dependente de SUA, să cumpere echipamente militare europene: Celor care achiziționează F-35 ar trebui să li se propună Rafale

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ5 hours ago

Politicile lui Trump provoacă mai multă incertitudine pentru economie decât era în perioada pandemiei de COVID-19, evaluează vicepreședintele Băncii Centrale Europene

U.E.6 hours ago

Comisia Europeană ia în considerare extinderea capacităților sale satelitare pentru a consolida serviciile de informații militare, pe fondul îndoielilor legate de sprijinul din partea SUA

ROMÂNIA7 hours ago

”România este solidară cu poporul Macedoniei de Nord în aceste momente tragice”, transmite Ilie Bolojan după ce mai mulți tineri au pierit într-un incendiu izbucnit într-un club

ROMÂNIA8 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu transmite condoleanțe în urma ”tragicului incendiu” dintr-un club din Macedonia de Nord: Suntem pregătiți să oferim sprijin în aceste momente dificile

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Italia nu intenționează să trimită soldați în Ucraina, declară premierul Giorgia Meloni

U.E.10 hours ago

Zeci de mii de persoane au protestat la Budapesta împotriva lui Viktor Orban, în timp ce premierul a promis reprimarea ”armatei din umbră” a oponenților politici

RUSIA11 hours ago

Secretarul de stat american și ministrul rus de externe au discutat telefonic despre ”pașii următori” în negocierile care vizează pacea în Ucraina

EVENIMENTE24 hours ago

“EuRo Manifest”: Peste 10.000 de români au manifestat pașnic în Piața Victoriei, formând o inimă care bate pentru Europa pe acordurile imnului UE

MAREA BRITANIE1 day ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

MAREA BRITANIE1 day ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL3 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ5 days ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO1 week ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan: România nu va trimite trupe în Ucraina, ci poate fi un hub logistic pentru alte trupe; România va participa la reuniunea șefilor apărării de la Paris

Trending