Summitul G20. Convorbire Xi Jinping – Vladimir Putin

În paralel cu summitul G20 care are loc în Antalya, Vladimir Putin a avut întrevedere cu președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jiping. În cadrul aceste întâlniri, președintele Rusiei și-a exprimat încrederea că, pe parcursul perioadei în care statul chinez va deține președinția G20 (Republica Populară Chineză va prelua îndatoririle care îi revin anul viitor), China va aduce un aport substanțial la dezvoltarea cooperării economice internaționale.

putin xi jinpingPreședintele Chinei și-a exprimat în cadrul acestei întâlniri disponibilitatea pe care poporul chinez o are față de Rusia, în cazul în care statul rus va avea nevoie de sprijin. Xi Jiping a făcut trimitere la tragedia aviatică din 31 octombrie 2015, în care toți membrii echipajului și pasagerii și-au pierdut viețile, exprimându-și încă o dată condoleanțele sincere pentru familiile victimelor și prietenii acestora.: „Ori de câte ori Rusia se va confrunta cu probleme, poporul chinez, în frunte cu liderul său, o va susține.” Acesta a mai adus în discuție întâlnirea care a avut loc cu ocazia sesiunii aniversare a Adunării Generale a ONU. „Viziunile expuse de ambele părți cu privire la afacerile externe și problemele principale de pe agenda internațională sunt similare din multe puncte de vedere și capătă o rezonanță la scară globală.”

De asemenea, Vladimir Putin, i-a reamintit liderului chinez că aspecte din discursul susținut în cadrul sesiunii anuale a Adunării Generale a ONU, din septembrie, reprezintă piatra de temelie a apropierii dintre cele două state. „Domnule președinte, ați adus în discuție întâlnirea din cadrul ONU, care a avut loc recent. Îmi amintes că ați precizat atunci în discursul de deschidere că toate statele, bogate sau sărace, mari sau mici, ar trebui să se bucure de aceleași drepturi și că sunt participați aflați pe picior de egalitate în dialogul internațional. Acestea și alte principii fundamentale ale legii internaționale reprezintă piatra de temelie a abordării noastre a relațiilor intenaționale și, cu siguranță, coincid.”

Președintele rus a ținut să menționeze că întâlnirea dintre cele două state este binevenită, având în vedere că oferă cadrul necesar „pentru a face schimb de opinii cu privire la dezvoltarea relațiilor noastre bilaterale.” Acesta și-a manifestat încrederea față statul chinez și a precizat că este sigur că „va contribui la dezvoltarea raporturilor economice internaționale odată ce China va prelua președinția G20.”

Teodora Ion

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.