Connect with us

BRAZILIA

Summitul G20 din Turcia. Ce vor discuta cele mai puternice 20 de economii mondiale

Published

on

Liderii celor mai puternice 20 de economii mondiale ( G20) vor avea o întâlnire în Antalya, Turcia, pentru 2 zile, începând cu ziua de duminică, pentru a discuta despre cooperarea economică, dar și despre criza migranților și schimbările climatice.

G20 reprezintă abrevierea sintagmei „Grupul 20” și este un forum internațional format din guvernele și guvernatorii băncilor centrale din 20 cele mai puternice economii naționale. Membrii sunt constituiți de 19 state: Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Mexic, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Turcia, Marea Britanie, Statele Unite și Uniunea Europeană. Cea din urmă este reprezentată de Comisia Europeană și de Banca Central Europeană.

Țările G20 reprezintă 85% din economia mondială, 75% din comerțul mondial și 2/3 din totalul populației globale.

La summit vor lua parte președintele Statelor Unite, Barack Obama, președintele rus, Vladimir Putin, prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron, cancelarul german, Angela Merkel, președintele Franței, Francois Hollande, președintele Chinei, Xi Jinping împreună cu mulți alți lideri mondiali. Liderii Spaniei, Azerbaijanului, Malaeziei, Senegalului, Singapore și Zimbabwe vor lua parte la summit la invitația Turciei, în ciuda faptului că nu sunt membri G20.

Participants pose for the G20 Leaders' Summit family photo in Brisbane in this November 15, 2014 handout photo by G20 Australia. Leaders of the top 20 industrialized nations will gather in Brisbane till Sunday for their annual G20 summit. From L-R: (bottom row) Russia's President Vladimir Putin, South Africa's President Jacob Zuma, France's President Francois Hollande, Germany's Chancellor Angela Merkel, Japan's Prime Minister Shinzo Abe, Australia's Prime Minister Tony Abbott, China's President Xi Jinping, U.S. President Barack Obama, Brazil's President Dilma Rousseff, Saudi Crown Prince Salman bin Abdulaziz, Turkey's Prime Minister Ahmet Davutoglu; (centre row) Mexico's President Enrique Pena Nieto, Spain's President Mariano Rajoy, European Commission President Jean-Claude Juncker, South Korea's President Park Geun-hye, Canada's Prime Minister Stephen Harper, Indonesia's President Joko Widodo, Britain's Prime Minister David Cameron, India's Prime Minister Narendra Modi, Italy's Prime Minister Matteo Renzi, European Council President Herman Van Rompuy, Argentina's Economy Minister Axel Kicillof; (top row) FSB Chairman Mark Carney, ILO Director-General Guy Ryder, IMF Managing Director Christine Lagarde, OECD Secretary-General Angel Gurria, Senegal's President Macky Sall, Singapore's Prime Minister Lee Hsien Loong, New Zealand's Prime Minister John Key, Mauritania's President Mohamed Ould Abdel Aziz, Myanmar's President Thein Sein, World Bank Group President Jim Yong Kim, WTO Director-General Roberto Azevedo and UN Secretary General Ban Ki-moon. REUTERS/G20 Australia/Handout via Reuters (AUSTRALIA - Tags: POLITICS ANIMALS) ATTENTION EDITORS - FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NO SALES. NO ARCHIVES

G20 – Australia

Summitul are loc în Antalya întrucât Turcia a preluat președinția G20 de la Australia pe 1 decembrie, 2014. China va prelua președinția în 2016.

Subiectele care urmează să fie discutate sunt economia globală, cea mai gravă criza a refugiaților de la al Doilea Război Mondial până în prezent, dar și schimbările climatice.

Economiile mondiale

Multe economii emergente se confruntă cu probleme majore. Andrew Kenningham, consultat la Capital Economics din Londra a menționat că Rusia este cea care suferă cel mai mult de pe urma acestora. Economia Rusiei „se va reduce cu aproximativ 5% anul acesta.”, a precizat Kenningham. Federația Rusă se confruntă cu scăderea dramatică a prețului petrolului, dar și cu sancțiuni impuse de statele vestice după ce Rusia a anexat Crimeea. Guvernarea defectuoasă reprezintă un alt element determinant. „Acest lucru a îngreunat considerabil activitatea întreprinderilor comerciale”, a menționat Andrew Kenningham.

Summitul G20 își va îndrepta atenția și asupra Chinei. Creșterea economică a statului chinez a încetinit la mai puțin de 7%. Acest lucru a determinat o diminuare a prețurilor pe piața de valori, dar și o scădere a prețului petrolului. În ciuda acestor afirmații, Kunningham a susținut că temerile sunt nefondate și exagerate. China a transmis săptămâna aceasta că dorește ca G20 să revizuiască dreptul de vot în cadrul Fondului Monetar Internațional. FMI este o organizație formată din 188 de state, al cărei scop este acela de a promova o economie mondială sănătoasă și de a susține comerțul internațional.

Criza migranților

Înainte ca Summitul G20 să aibă loc, liderii Uniunii Europene au avut o întrevedere informală joi în capitala malteză, Valletta, pentru a discuta despre criza refugiaților. Mai mult de jumătate de milion de solicitanți de azil care au pătrus pe teritoriul statelor membre UE de la începutul acestui an și riscă să se constituie într-o problematică pentru tratatul privind circulația fără frontiere. Discuția urmează să continue și în cadrul summitului, având în vedere că liderii europeni au solicitat ajutor din partea celorlalte state.

Migranții, marea majoritate din Siria, Irak și Africa subsahariană, state care se confruntă cu războiul civil și cu sărăcia, au pătruns în Uniunea Europeană prin Grecia și Italia, după ce au traversat Marea Mediterană în bărci care veneau din Turcia și Africa de Nord. Mulți dintre ei s-au înecat.

La începutul acestei luni, președintele Consiliului European, Donald Tusk și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au precizat că „G20 trebuie să vină în întâmpinarea problemelor și să formuleze un răspuns inovator și eficient pentru criza refugiaților care a căpătat un contur global cu consecințe economice mondiale și care promovează o mai strânsă solidaritate pentru protejarea refugiaților.”

Schimbările climatice

Între timpul alocat de către statele membre G20 pentru susținerea producției de combustibil fosil și cel pentru subvenționarea energiei renerabile nu există o diferență notabilă.

Subvențiile pentru energia regenerabilă erau estimate în 2013 la 121 miliarde dolari de către Agenția Internațională pentru Energie.

Olivia Gippner de la London School of Economics a precizat că schimările climatice vor fi un punct principal pe agenda statelor G20 „pentru că în decembrie va avea loc summitul privind schimbările climatice de la Paris iar aceasta reprezintă una dintre ultimele întrevederi în cadrul căreia marile economii și actorii principali se întâlnesc pentru a discuta și aceste aspecte.”

Teodora Ion

.

.

BRAZILIA

Brazilia: Președintele Jair Bolsonaro a fost testat pozitiv cu noul coronavirus

Published

on

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a anunţat marţi că a fost testat pozitiv cu noul coronavirus, a cărui gravitate nu a încetat să o minimalizeze de la începutul pandemiei, dar care s-a soldat deja cu circa 65.000 de morţi în ţara sa, relatează AFP, informează Agerpres.

“Rezultatul pozitiv tocmai a venit”, a declarat şeful statului, în vârstă de 65 de ani, în cadrul unei întâlniri cu mai multe canale de televiziune, după ce a avut febră cu o zi înainte.

“Aveam temperatură 38 de grade, dar plămânii mei erau curaţi. Medicii mi-au dat hidroxiclorochină şi azitromicină (un antibiotic – n.r.) şi după aceea m-am simţit mai bine. Mă simt foarte bine acum”, a adăugat Bolsonaro. El a precizat că va lucra de acum încolo cât mai mult posibil “prin videoconferinţă”.

Luni seară, el a anunţat că a făcut o radiografie pulmonară la spitalul forţelor armate şi rezultatul a fost bun.

La sfârşitul lui martie, Jair Bolsonaro a minimalizat gravitatea virusului într-o alocuţiune televizată.

“Dat fiind trecutul meu sportiv, dacă am fost contaminat cu virusul nu am de ce să mă îngrijorez. Nu voi simţi nimic. În cel mai rău caz, va fi ca o mică gripă, o mică răceală”, a afirmat el luni.

Brazilia este a doua cea mai afectată țară de pe mapamond – numărul infectărilor a depășit 1,5 milioane, iar numărul deceselor a depășit 65.000.

Continue Reading

BRAZILIA

Facebook și Instagram șterg înregistrările video prin care președintele Braziliei dezinformează cu privire la pandemia de coronavirus

Published

on

Facebook şi Instagram au şters luni la rândul lor, după Twitter, înregistrări video cu preşedintele brazilian Jair Bolsonaro, apreciind că acestea transmit un mesaj greşit cu privire la pandemia de coronavirus, informează marţi AFP, potrivit Agerpres.

“Retragem de pe Facebook şi Instagram conţinuturile ce nu respectă condiţiile noastre de utilizare, (condiţii) care nu autorizează dezinformarea ce poate cauza suferinţe fizice persoanelor”, a informat Facebook într-un comunicat trimis mass-media.

Cu o zi înainte, Twitter a invocat, în legătură cu aceleaşi înregistrări video, “înăsprirea regulilor sale pentru a lua în calcul conţinuturi care sunt în contradicţie cu ordine de sănătate publică ce vin de la surse oficiale şi care ar putea spori riscul de transmitere a COVID-19”.

Înregistrările video vizate îl arată pe şeful statului brazilian făcând o baie de mulţime duminică, la Brasilia, în contradicţie flagrantă cu restricţiile oficiale de pe teritoriul Braziliei.

Brazilia înregistrează 4.579 de cazuri de contaminări cu noul tip de coronavirus, dintre care 159 fatale.

Preşedintele de extremă dreapta al Braziliei s-a arătat cu toate acestea sceptic cu privire la gravitatea a ceea ce el consideră “o mică gripă”.

Continue Reading

BRAZILIA

Coronavirus: Twitter a sterș două postări ale președintelui brazilian Jair Bolsonaro care puneau la îndoială măsurile de izolare a populației

Published

on

Twitter a şters duminică două postări de pe contul oficial al preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro, în care acesta a pus sub semnul întrebării măsurile de izolare decise în contextul combaterii epidemiei de COVID-19, motivând că acestea “au încălcat regulile” reţelei de socializare, informează luni AFP, potrivit Agerpres.

Şeful statului brazilian a publicat pe contul său trei videoclipuri în care apărea întâlnindu-se cu oameni pe străzile capitalei Brasilia, contrar instrucţiunilor transmise de propriul său guvern pentru a evita răspândirea COVID-19.

În aceste videoclipuri, preşedintele brazilian putea fi văzut discutând cu locuitori, comercianţi şi simpatizanţi pe străzile capitalei sau în exteriorul reşedinţei prezidenţiale.

Două dintre aceste trei videoclipuri au fost şterse, iar în locul lor Twitter a postat o notă prin care îşi explică decizia.

“Twitter a anunţat recent la nivel mondial că îşi consolidează regulile pentru a ţine cont de conţinutul care ar putea contraveni liniilor directoare de sănătate publică provenind din surse oficiale şi care ar putea creşte riscul transmiterii COVID-19”, a explicat Twitter într-un comunicat.

Jair Bolsonaro continuă să minimalizeze riscurile epidemiei COVID-19, pe care a descris-o ca fiind o “gripa uşoară” şi a criticat dur măsurile restrictive puse în aplicare în diferite state de autorităţile locale, în special de guvernanţii statelor Sao Paulo şi Rio de Janeiro, cele mai afectate de epidemie.

“Această izolare, dacă continuă astfel, cu numărul (persoanelor care vor ajunge) în şomaj nu peste mult timp, vom avea o problemă foarte gravă, care ne va lua ani întregi să o rezolvăm”, a declarat Bolsonaro într-una din postările video. “Brazilia nu se poate opri, dacă se opreşte, devenim Venezuela”, a adăugat şeful statului.

Brazilia înregistrează peste 4.200 de cazuri confirmate cu noul coronavirus și 136 de decese.

Continue Reading

Facebook

POLITICĂ5 hours ago

Klaus Iohannis a lansat Planul național de combatere a cancerului: Nu putem construi o Românie a viitorului fără să fim atenţi la sănătatea cetăţenilor

ROMÂNIA5 hours ago

Prof. Univ. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu: Sunt convins că putem implementa noul Plan Național de Combatere a Cancerului. Finanțarea europeană, un avantaj

Dan Motreanu5 hours ago

Dan Motreanu: Cele 835 milioane de euro din programul EU4Health vor putea aduce în 2022 un nivel fără precedent de investiții în domeniul sănătății

REPUBLICA MOLDOVA5 hours ago

Dan Cărbunaru: Guvernul a aprobat memorandumul prin care România va putea acorda în continuare asistență tehnică și financiară Republicii Moldova

CONSILIUL UE6 hours ago

Din plenul Parlamentului European, Emmanuel Macron susține că procedura aderării României la Schengen “merge mână în mână cu reformele care vor fi lansate în câteva săptămâni”

S&D6 hours ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere lui Emmanuel Macron să pună tinerii și categoriile vulnerabile în centrul președinției franceze a Consiliului UE: Avem nevoie de o Europă socială

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

România și alte 18 state membre și din Balcanii de Vest primesc aproape 385,5 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al UE pentru a face față crizei sanitare

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Olaf Scholz, la Forumul Economic Mondial de la Davos: Rusiei nu trebuie să i se permită să schimbe granițele naționale prin forță

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Noua Agenție a UE pentru Azil își începe activitatea. 500 de experți vor oferi sprijin pentru sistemele naționale de azil care se confruntă cu un număr mare de cazuri

PARLAMENTUL EUROPEAN6 hours ago

Liderul Renew Europe îndeamnă președinția franceză la Consiliul UE să fie foarte „îndrăzneață” în ceea ce privește sprijinirea tinerilor și egalitatea de gen

PARLAMENTUL EUROPEAN6 hours ago

Liderul Renew Europe îndeamnă președinția franceză la Consiliul UE să fie foarte „îndrăzneață” în ceea ce privește sprijinirea tinerilor și egalitatea de gen

CONSILIUL UE7 hours ago

De la pupitrul democrației europene, Emmanuel Macron pledează pentru o perspectivă clară de aderare la UE pentru țările din Balcanii de Vest, regiune ”aflată în inima continentului european”

CONSILIUL EUROPEAN7 hours ago

Emmanuel Macron promite că Parlamentul European va dobândi drept de inițiativă legislativă și cere apărarea statului de drept, al cărui sfârșit ar însemna o întoarcere la regimuri autoritare și la bâlbâiala istoriei

U.E.8 hours ago

Emmanuel Macron subliniază urgența abordării schimbărilor climatice pentru ca UE să poată asigura progresul economic promis

CONSILIUL EUROPEAN8 hours ago

Emmanuel Macron cere o propunere comună europeană împreună cu NATO pentru “o nouă ordine de securitate” care “să fie negociată cu Rusia”

CONSILIUL UE8 hours ago

Emmanuel Macron face apel la fermitate din partea UE în relația cu Regatul Unit: Pentru a rămâne prieteni, acordurile încheiate trebuie respectate

U.E.9 hours ago

Emmanuel Macron: Provocarea UE este de a construi o piață unică digitală care să genereze inițiative emblematice și campioni europeni

CONSILIUL EUROPEAN9 hours ago

Emmanuel Macron vrea o “doctrină europeană de securitate complementară cu NATO” pentru ca Europa să nu depindă de alegerile celorlalte mari puteri

RUSIA1 day ago

Annalena Baerbock îi transmite lui Serghei Lavrov în prima vizită la Moscova că Germania este pregătită să apere regulile comune, chiar dacă va plăti ”un preț economic ridicat”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

După 20 de ani, conducerea Parlamentului European este preluată de o femeie: Roberta Metsola, a treia femeie din istorie aleasă președinte al PE

Advertisement

Team2Share

Trending