G20
Summitul G20: Macron i-a cerut lui Xi Jinping ca Franța și China să își unească forțele împotriva războiului din Ucraina și revenirea Rusiei la masa negocierilor
Published
2 years agoon

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut marţi omologului său chinez, Xi Jinping, să îşi unească forţele împotriva războiului din Ucraina şi să facă apel la preşedintele Putin pentru a “reveni la masa negocierilor”, subliniind că stabilitatea mondială este, de asemenea, în interesul Chinei, informează AFP, potrivit Agerpres.
Este necesar “să ne unim forţele pentru a răspunde atât provocărilor internaţionale majore, aţi menţionat-o pe cea climatică pentru a numi doar una şi, fără îndoială, cea mai semnificativă, dar şi crizelor internaţionale precum războiul lansat de Rusia în Ucraina pentru care G20 este un format adecvat”, a afirmat preşedintele francez la începutul unei întâlniri bilaterale în marja summitului G20 din Bali.
Macron, unul dintre ultimii lideri europeni care s-au întâlnit personal cu Xi Jinping la finele lui 2019 înainte de izbucnirea pandemiei, a fost acum al treilea lider occidental care a discutat față în față cu liderul chinez, după vizita cancelarului german Olaf Scholz la Beijing și după prima întrevedere între liderii SUA și Chinei de când Joe Biden este președinte.
“Împreună cu președintele Xi Jinping, solicităm respectarea integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei. Consecințele acestui conflict depășesc granițele europene: le vom depăși prin coordonarea strânsă între Franța și China”, a scris Macron, pe Twitter, după întâlnire. Un apel similar către Xi a fost lansat și de cancelarul Olaf Scholz când s-a aflat în China.
“Pentru a opri escaladarea și pentru a face față consecințelor războiului din Ucraina, pentru a sprijini economiile cele mai vulnerabile, pentru a ne decarboniza economiile și pentru a acționa în vederea protejării biodiversității: Franța și China sunt hotărâte”, a adăugat el.
Avec le Président Xi Jinping, nous appelons au respect de l’intégrité territoriale et de la souveraineté de l’Ukraine. Les conséquences de ce conflit dépassent les frontières européennes : c’est par une étroite coordination entre la France et la Chine que nous les surmonterons.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) November 15, 2022
Întrevederea organizată în hotelul în care este cazată delegaţia chineză a durat puţin peste 40 de minute, potrivit Palatului Elysée.
Summitul G20 trebuie să “reducă tensiunile, decalajele care există în mediul internaţional şi să ne permită să construim ceea ce cred că este în interesul atât al Chinei, cât şi al Franţei, adică o stabilitate reală, elemente tangibile de cooperare care să ne permită să readucem pacea oriunde s-au instalat conflicte”, a subliniat Emmanuel Macron.
Preşedintele Xi Jinping, a cerut, la rândul său, Franţei şi Europei să lucreze, alături de China, pentru a consolida “stabilitatea” în lume, fără a menţiona însă războiul din Ucraina.
“China şi Franţa, China şi Europa ar trebui să procedeze astfel încât relaţia lor să se dezvolte pe o traiectorie corectă pe termen lung pentru a injecta stabilitate şi o energie pozitivă în lume”, a susţinut liderul chinez.
Citiți și
China nu a condamnat ofensiva rusă în Ucraina lansată pe 24 februarie şi continuă să fie foarte reticentă, la fel ca multe ţări din Sud, inclusiv Indonezia, în a critica Moscova, inclusiv la summitul G20.
Este de aşteptat ca G20 să emită un comunicat în care majoritatea membrilor grupului să condamne ferm ofensiva rusă în Ucraina, a declarat marţi un înalt oficial american.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Ilie Bolojan: 20 ani de la semnarea Tratatului de aderare a României la UE, o oportunitate să recunoaștem beneficiile apartenenței la UE
20 de ani de la semnarea tratatului de aderare la UE. Marcel Ciolacu: Aderarea la UE și NATO, cel mai important obiectiv după căderea comunismului
Suntem cu toții de acord în cadrul NATO că ”Rusia este amenințarea pe termen lung”, subliniază Mark Rutte
Summitul privind viitorul securității energetice. Ursula von der Leyen avertizează că Europa se află într-un „moment decisiv” în lupta pentru securitatea energetică
Starmer și von der Leyen au pregătit, la Londra, semnarea unui pact de securitate și apărare UK – UE care va fi agreat la un summit bilateral pe 19 mai
Macron îi cere lui Trump să își îndrepte “frustrarea” către Putin, care trebuie “să înceteze să mai mintă”: Există un agresor, Rusia, și o victimă, Ucraina
G20
Ursula von der Leyen și Antonio Costa vor călători în Africa de Sud pentru a consolida parteneriatul strategic și pentru a stimula comerțul și investițiile, într-un peisaj geopolitic aflat în schimbare
Published
2 months agoon
March 11, 2025By
Teodora Ion
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, vor participa la 13 martie la summitul UE-Africa de Sud, găzduit de Cape Town, primul astfel de eveniment din ultimii șapte ani.
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, summitul va oferi oportunitatea de a reafirma angajamentul Europeni față de parteneriatul unic pe care îl are cu Africa de Sud, de a consolida legăturile cu această țară și de a aborda în comun problemele globale.
Acesta a oferi prilejul de a sprijini președinția sud-africană a G30 și de a pregăti summitul UE-Uniunea Africană, programat pentru a doua jumătate a acestui an.
”Peisajul geopolitic se schimbă, ceea ce face ca parteneriatele puternice să fie mai importante ca niciodată. Merg la Cape Town cu un singur obiectiv: să consolidăm relația noastră unică cu Africa de Sud în toate domeniile – ducând cooperarea noastră în domeniul comerțului, al materiilor prime esențiale și al energiei curate la nivelul următor și aducând noi investiții în cadrul Global Gateway. Mesajul meu: Europa prețuiește parteneriatul său cu Africa de Sud, la fel cum eu prețuiesc prietenia mea cu președintele Ramaphosa. Africa de Sud poate conta pe Europa. Și știu că Europa poate conta pe Africa de Sud”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
UE și Africa de Sud vor discuta modalitățile de a consolida în continuare relațiile comerciale și de investiții pe baza intereselor comune în domeniul tehnologiilor curate și al lanțurilor de aprovizionare durabile. În acest context, președinta von der Leyen va discuta, de asemenea, despre modul în care această relație înfloritoare poate avansa în cadrul noii generații de acorduri comerciale ale UE, concentrându-se pe cooperarea în materie de investiții, energie curată, competențe și tehnologie.
În cadrul reuniunii la nivel înalt, președinta von der Leyen va anunța un „pachet de investiții Global Gateway” al UE cu Africa de Sud pentru a stimula investițiile reciproc avantajoase prin subvenții și împrumuturi publice și private din partea instituțiilor financiare europene și locale. Pachetul de investiții ”Global Gateway” este ancorat în trei elemente de bază care se aliniază priorităților comune ale Africii de Sud și ale UE:
- Sprijinirea tranziției energetice echitabile prin investiții în proiecte de hidrogen ecologic, prelucrarea și rafinarea locală a mineralelor esențiale, dezvoltarea competențelor forței de muncă locale și a locurilor de muncă pentru economia ecologică.
- Consolidarea infrastructurii de conectivitate, cum ar fi coridoarele de transport, inclusiv căile ferate și porturile (dezvoltarea coridorului strategic nord-sud), logistica nepoluantă, cum ar fi stocarea energiei la scară de rețea sau decarbonizarea transportului public, precum și digitalizarea prin extinderea rețelelor de fibră optică accesibile și a infrastructurii 5G.
- Consolidarea capacității de producție de vaccinuri a Africii de Sud și stimularea lanțurilor valorice farmaceutice locale prin îmbunătățirea calității produselor farmaceutice și consolidarea competențelor privind reglementările în materie de sănătate și vaccinuri.
Acest pachet de investiții Global Gateway va combina investițiile în infrastructură cu sprijinul pentru mediul favorabil, cum ar fi consolidarea reglementărilor, consolidarea capacităților, dezvoltarea competențelor, cooperarea în domeniul cercetării și dezvoltării și standardele de durabilitate.
În contextul summitului, Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene și Infrastructura sud-africană de cercetare în domeniul medicinei nucleare (NuMeRI) vor semna, de asemenea, un acord de colaborare care vizează sprijinirea spitalelor sud-africane în vederea accelerării diagnosticării și tratării cancerului.
G20
Secretarul de stat american anunță că nu va participa la întâlnirea ministerială G20 din Africa de Sud: Treaba mea este să promovez interesele naționale, nu să încurajez antiamericanismul
Published
3 months agoon
February 6, 2025By
Teodora Ion
Secretarul de stat american Marco Rubio nu va participa la viitoarea reuniune a G20 ce va avea loc în Africa de Sud, la câteva zile după ce președintele american Donald Trump a amenințat că va sista fondurile pentru țara africană, anunță Reuters și France 24.
Între 20-21 februarie, Africa de Sud, țară care deține președinția semestrială a G20 până în noiembrie 2025, va fi gazda unei reuniuni a miniștrilor de externe din acest format.
”NU voi participa la reuniunea la nivel înalt G20 de la Johannesburg. Africa de Sud face lucruri foarte rele. Expropriază proprietatea privată. folosește G20 pentru a promova <<solidaritatea, egalitatea și durabilitatea>>. Cu alte cuvinte: DEI și schimbările climatice. Treaba mea este să promovez interesele naționale ale Americii, nu să risipesc banii contribuabililor sau să încurajez antiamericanismul”, a menționat acesta într-un mesaj publicat pe X.
I will NOT attend the G20 summit in Johannesburg.
South Africa is doing very bad things. Expropriating private property. Using G20 to promote “solidarity, equality, & sustainability.” In other words: DEI and climate change.
My job is to advance America’s national interests, not…
— Secretary Marco Rubio (@SecRubio) February 5, 2025
La sfârșitul lunii trecute, președintele sud-african Cyril Ramaphosa a semnat o lege care permite statului să confiște terenuri fără compensații în anumite circumstanțe pentru a aborda disparitățile rasiale și de altă natură în ceea ce privește proprietatea funciară, ceea ce a stârnit reacții rapide din interiorul Casei Albe, informează Politico Europe.
Luni, Ramaphosa a ripostat la promisiunea lui Trump de a întrerupe finanțarea americană pentru țara sa, după ce președintele SUA a afirmat că Africa de Sud ia terenuri de la ”anumite clase de oameni”.
Musk, care s-a născut în Africa de Sud, a pus paie pe foc, întrebându-l pe Ramaphosa pe social media: ”De ce aveți legi ale proprietății în mod deschis rasiste?”
Absența Statelor Unite, cea mai mare economie a lumii, ar marca o lovitură majoră pentru G20, care are rolul de a reprezenta cele mai mari economii ale lumii.
Reuniunea i-ar fi putut oferi lui Rubio o primă ocazie de a se întâlni cu omologul său rus, ministrul de externe Serghei Lavrov, în contextul în care Trump face presiuni diplomatice privind războiul din Ucraina.
G20
Țările din G20 au convenit să depună eforturi pentru impozitarea super-bogaților lumii
Published
9 months agoon
July 28, 2024By
Teodora Ion
Cele mai puternice guverne ale lumii nu au ajuns la un acord cu privire la o taxă globală pentru miliardari, dar au promis să continue să discute această idee, potrivit Politico Europe.
În cadrul unei reuniuni la Rio de Janeiro, miniștrii de finanțe din țările G20 au convenit asupra necesității de a colabora în ceea ce privește impozitarea celor mai bogate persoane din lume – o prioritate pentru Brazilia, care deține președinția rotativă a G20.
”Cu respectarea deplină a suveranității fiscale, vom încerca să ne angajăm în cooperare pentru a ne asigura că persoanele fizice cu averi foarte mari sunt impozitate în mod eficient”, se arată în declarația adoptată.
”Inegalitățile de avere și de venit subminează creșterea economică și coeziunea socială și agravează vulnerabilitățile sociale”, continuă documentul, conform Deutsche Welle.
Președinta Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a salutat poziția G20 privind ”echitatea fiscală”, calificând drept ”oportună și binevenită” decizia de a coopera în ceea ce privește impozitarea persoanelor foarte bogate.
Problema sensibilă a combaterii evaziunii fiscale a miliardarilor a dominat reuniunea de două zile din orașul brazilian care va găzdui un summit G20 în noiembrie.
Brazilia a avansat anterior ideea unei taxe globale asupra celor mai bogate persoane din lume, inspirată de revizuirea impozitului pe profit discutată în cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Ideea, concepută de Gabriel Zucman, consilier G20, ar consta într-o taxă de minimum 2% asupra celor mai bogați 3 000 de miliardari din lume, care ar putea debloca aproximativ 250 de miliarde de dolari pe an la nivel global.
Însă această propunere este extrem de controversată și se confruntă cu reacții negative, inclusiv din partea ministrului german al finanțelor, Christian Lindner, și a secretarului Trezoreriei SUA, Janet Yellen, aceasta din urmă declarând la Rio că SUA ”nu văd necesitatea sau nu cred că este de dorit să încerce să negocieze un acord global în acest sens”.
Într-o declarație, Zucman, care a anticipat deja că este prea devreme ca țările G20 să ajungă la un acord cu privire la propunerea sa, a declarat că salută ”un consens între țările G20 cu privire la faptul că modul în care impozităm super-bogații trebuie să fie corectat”.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Ilie Bolojan: 20 ani de la semnarea Tratatului de aderare a României la UE, o oportunitate să recunoaștem beneficiile apartenenței la UE

20 de ani de la semnarea tratatului de aderare la UE. Marcel Ciolacu: Aderarea la UE și NATO, cel mai important obiectiv după căderea comunismului

Ministrul de Externe, vizită în Austria. Emil Hurezeanu a evidențiat oportunitățile de cooperare bilaterală în promovarea de obiective vizând competitivitatea UE, securitatea energetică și securitatea internă

Polonia ar putea solicita Comisiei Europene o derogare pentru cheltuielile pentru apărare, dar se teme că alte state nu o vor face

Un sistem de sănătate rezilient în fața amenințărilor cibernetice. UE invită experți să se alăture noului consiliu consultativ pentru securitate cibernetică în sectorul sănătății

Eurodeputatul Dan Motreanu a adresat Comisiei Europene o întrebare privind măsurile pe care le are în vedere pentru a accelera decuplarea prețurilor la energia electrică de cele la gaze

Președintele interimar Ilie Bolojan a discutat cu reprezentanții CCIFER despre dezvoltarea relațiilor economice dintre România și Franța

Lucrările de consolidare a frontierei de est a Letoniei cu Rusia și Belarus sunt în grafic, afirmă ministrul leton al Apărării: „Principalul obiectiv este de a stopa un potențial intrus”

Eurodeputații pledează pentru un program european mai ambițios privind industria de apărare centrat pe stimularea capacității de producție, îmbunătățirea aprovizionării și sprijin pentru Ucraina

Premierul ungar Viktor Orban: Dacă Ucraina aderă la UE, în Ungaria nu vor mai ajunge bani europeni

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ4 days ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- NATO1 week ago
“Dacian Spring 2025”: 4.000 de soldați din zece țări NATO vor participa la un amplu exercițiu militar pe teritoriul României, anunță MApN
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
UE dă curs unei solicitări de multă vreme a României: Comisia Europeană pregătește o strategie pentru Marea Neagră axată pe securitate
- ROMÂNIA4 days ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- NATO1 week ago
Maia Sandu, întâlnire cu secretarul general NATO, aflat în tranzit la Chișinău: Discuții legate de securitatea din regiune și sprijinul Alianței pentru R. Moldova