Connect with us

G20

Summitul G20. Zelenski li s-a adresat liderilor “G19”, excluzând Rusia: Nu cereți Ucrainei un acord de pace cu Rusia care ne-ar compromite independența

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut marți liderilor G20 să nu ofere țării sale niciun acord de pace care ar compromite independența sa față de Rusia, în contextul în care Washingtonul și Moscova au reluat recent contactele cu privire la viitorul războiului, informează Politico Europe.

Zelenski a participat la summitul de la Bali prin videoconferință, la invitația gazdelor indoneziene, la doar câteva zile după ce Ucraina a eliberat Hersonul de forțele rusești invadatoare – o faptă pe care a comparat-o cu debarcarea trupelor aliate în Normandia în Ziua Z, un punct de cotitură cheie al celui de-al Doilea Război Mondial.

“Pentru Ucraina, această operațiune de eliberare a forțelor noastre de apărare amintește de multe bătălii din trecut, care au devenit puncte de cotitură în războaiele din trecut”, a declarat Zelenski în discursul său în fața liderilor mondiali, printre care președintele american Joe Biden – și, potrivit unui diplomat occidental, ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

 

“Este ca, de exemplu, Ziua Z – debarcarea aliaților în Normandia”, a continuat el.

Adresându-și comentariile în mod punctual “dragului G19” – liderii Grupului celor 20, cu o aluzie la adresa Rusiei -, Zelenski a avertizat că nu trebuie să facă Ucraina mai slabă decât era înainte ca președintele rus Vladimir Putin să lanseze invazia la scară largă în februarie.

“Vreau ca acest război agresiv al Rusiei să se încheie în mod corect și pe baza Cartei ONU și a dreptului internațional. Ucrainei nu ar trebui să i se ofere să încheie compromisuri cu conștiința, suveranitatea, teritoriul și independența sa. Noi respectăm regulile și suntem oameni de cuvânt”, a adăugat liderul ucrainean.

Președintele rus Vladimir Putin a fost invitat la summitul din Bali, dar săptămâna trecută a decis să nu participe, trimițându-l în schimb pe Lavrov.

În discursul său de marți, Zelenski a respins orice negocieri precum cele pe care Kievul le-a purtat cu Moscova în anii precedenți, după ce Rusia a invadat și anexat Crimeea în 2014, înainte de a prelua, prin intermediul unor proxeneți, teritoriile din regiunea Donbas din estul Ucrainei.

“Se pare că nu se poate avea încredere în cuvintele Rusiei și nu va exista un Minsk 3, pe care Rusia l-ar încălca imediat după semnare”, a declarat Zelenski, referindu-se la acordurile Minsk 1 și 2, semnate în 2014 și 2015 și mediate de liderii Franței și Germaniei în așa-numitul Format Normandia, care aveau ca scop să pună capăt războiului de la acea vreme.

Discursul președintelui ucrainean la summitul G20 a avut loc în contextul în care președinții Statelor Unite și Franței au avut întâlniri bilaterale separate cu președintele chinez Xi Jinping cu privire la respingerea oricăror amenințări de recurgere la arme nucleare și cu privire la revenirea Rusiei la masa negocierilor.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

G20

Ursula von der Leyen și Antonio Costa vor călători în Africa de Sud pentru a consolida parteneriatul strategic și pentru a stimula comerțul și investițiile, într-un peisaj geopolitic aflat în schimbare

Published

on

© European Union 2025

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, vor participa la 13 martie la summitul UE-Africa de Sud, găzduit de Cape Town, primul astfel de eveniment din ultimii șapte ani.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, summitul va oferi oportunitatea de a reafirma angajamentul Europeni față de parteneriatul unic pe care îl are cu Africa de Sud, de a consolida legăturile cu această țară și de a aborda în comun problemele globale.

Acesta a oferi prilejul de a sprijini președinția sud-africană a G30 și de a pregăti summitul UE-Uniunea Africană, programat pentru a doua jumătate a acestui an.

”Peisajul geopolitic se schimbă, ceea ce face ca parteneriatele puternice să fie mai importante ca niciodată. Merg la Cape Town cu un singur obiectiv: să consolidăm relația noastră unică cu Africa de Sud în toate domeniile – ducând cooperarea noastră în domeniul comerțului, al materiilor prime esențiale și al energiei curate la nivelul următor și aducând noi investiții în cadrul Global Gateway. Mesajul meu: Europa prețuiește parteneriatul său cu Africa de Sud, la fel cum eu prețuiesc prietenia mea cu președintele Ramaphosa. Africa de Sud poate conta pe Europa. Și știu că Europa poate conta pe Africa de Sud”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UE și Africa de Sud vor discuta modalitățile de a consolida în continuare relațiile comerciale și de investiții pe baza intereselor comune în domeniul tehnologiilor curate și al lanțurilor de aprovizionare durabile. În acest context, președinta von der Leyen va discuta, de asemenea, despre modul în care această relație înfloritoare poate avansa în cadrul noii generații de acorduri comerciale ale UE, concentrându-se pe cooperarea în materie de investiții, energie curată, competențe și tehnologie.

În cadrul reuniunii la nivel înalt, președinta von der Leyen va anunța un „pachet de investiții Global Gateway” al UE cu Africa de Sud pentru a stimula investițiile reciproc avantajoase prin subvenții și împrumuturi publice și private din partea instituțiilor financiare europene și locale. Pachetul de investiții ”Global Gateway” este ancorat în trei elemente de bază care se aliniază priorităților comune ale Africii de Sud și ale UE:

  • Sprijinirea tranziției energetice echitabile prin investiții în proiecte de hidrogen ecologic, prelucrarea și rafinarea locală a mineralelor esențiale, dezvoltarea competențelor forței de muncă locale și a locurilor de muncă pentru economia ecologică.
  • Consolidarea infrastructurii de conectivitate, cum ar fi coridoarele de transport, inclusiv căile ferate și porturile (dezvoltarea coridorului strategic nord-sud), logistica nepoluantă, cum ar fi stocarea energiei la scară de rețea sau decarbonizarea transportului public, precum și digitalizarea prin extinderea rețelelor de fibră optică accesibile și a infrastructurii 5G.
  • Consolidarea capacității de producție de vaccinuri a Africii de Sud și stimularea lanțurilor valorice farmaceutice locale prin îmbunătățirea calității produselor farmaceutice și consolidarea competențelor privind reglementările în materie de sănătate și vaccinuri.

Acest pachet de investiții Global Gateway va combina investițiile în infrastructură cu sprijinul pentru mediul favorabil, cum ar fi consolidarea reglementărilor, consolidarea capacităților, dezvoltarea competențelor, cooperarea în domeniul cercetării și dezvoltării și standardele de durabilitate.

În contextul summitului, Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene și Infrastructura sud-africană de cercetare în domeniul medicinei nucleare (NuMeRI) vor semna, de asemenea, un acord de colaborare care vizează sprijinirea spitalelor sud-africane în vederea accelerării diagnosticării și tratării cancerului.

Continue Reading

G20

Secretarul de stat american anunță că nu va participa la întâlnirea ministerială G20 din Africa de Sud: Treaba mea este să promovez interesele naționale, nu să încurajez antiamericanismul

Published

on

© Official State Department photo by Freddie Everett

Secretarul de stat american Marco Rubio nu va participa la viitoarea reuniune a G20 ce va avea loc în Africa de Sud, la câteva zile după ce președintele american Donald Trump a amenințat că va sista fondurile pentru țara africană, anunță Reuters și France 24.

Între 20-21 februarie, Africa de Sud, țară care deține președinția semestrială a G20 până în noiembrie 2025, va fi gazda unei reuniuni a miniștrilor de externe din acest format.

”NU voi participa la reuniunea la nivel înalt G20 de la Johannesburg. Africa de Sud face lucruri foarte rele. Expropriază proprietatea privată. folosește G20 pentru a promova <<solidaritatea, egalitatea și durabilitatea>>. Cu alte cuvinte: DEI și schimbările climatice. Treaba mea este să promovez interesele naționale ale Americii, nu să risipesc banii contribuabililor sau să încurajez antiamericanismul”, a menționat acesta într-un mesaj publicat pe X.

La sfârșitul lunii trecute, președintele sud-african Cyril Ramaphosa a semnat o lege care permite statului să confiște terenuri fără compensații în anumite circumstanțe pentru a aborda disparitățile rasiale și de altă natură în ceea ce privește proprietatea funciară, ceea ce a stârnit reacții rapide din interiorul Casei Albe, informează Politico Europe.

Luni, Ramaphosa a ripostat la promisiunea lui Trump de a întrerupe finanțarea americană pentru țara sa, după ce președintele SUA a afirmat că Africa de Sud ia terenuri de la ”anumite clase de oameni”.

Musk, care s-a născut în Africa de Sud, a pus paie pe foc, întrebându-l pe Ramaphosa pe social media: ”De ce aveți legi ale proprietății în mod deschis rasiste?”

Absența Statelor Unite, cea mai mare economie a lumii, ar marca o lovitură majoră pentru G20, care are rolul de a reprezenta cele mai mari economii ale lumii.

Reuniunea i-ar fi putut oferi lui Rubio o primă ocazie de a se întâlni cu omologul său rus, ministrul de externe Serghei Lavrov, în contextul în care Trump face presiuni diplomatice privind războiul din Ucraina.

Continue Reading

G20

Țările din G20 au convenit să depună eforturi pentru impozitarea super-bogaților lumii

Published

on

© Audiovisual G20 Brasil

Cele mai puternice guverne ale lumii nu au ajuns la un acord cu privire la o taxă globală pentru miliardari, dar au promis să continue să discute această idee, potrivit Politico Europe.

În cadrul unei reuniuni la Rio de Janeiro, miniștrii de finanțe din țările G20 au convenit asupra necesității de a colabora în ceea ce privește impozitarea celor mai bogate persoane din lume – o prioritate pentru Brazilia, care deține președinția rotativă a G20.

”Cu respectarea deplină a suveranității fiscale, vom încerca să ne angajăm în cooperare pentru a ne asigura că persoanele fizice cu averi foarte mari sunt impozitate în mod eficient”, se arată în declarația adoptată.

”Inegalitățile de avere și de venit subminează creșterea economică și coeziunea socială și agravează vulnerabilitățile sociale”, continuă documentul, conform Deutsche Welle. 

Președinta Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a salutat poziția G20 privind ”echitatea fiscală”, calificând drept ”oportună și binevenită” decizia de a coopera în ceea ce privește impozitarea persoanelor foarte bogate.

Problema sensibilă a combaterii evaziunii fiscale a miliardarilor a dominat reuniunea de două zile din orașul brazilian care va găzdui un summit G20 în noiembrie.

Brazilia a avansat anterior ideea unei taxe globale asupra celor mai bogate persoane din lume, inspirată de revizuirea impozitului pe profit discutată în cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Ideea, concepută de Gabriel Zucman, consilier G20, ar consta într-o taxă de minimum 2% asupra celor mai bogați 3 000 de miliardari din lume, care ar putea debloca aproximativ 250 de miliarde de dolari pe an la nivel global.

Însă această propunere este extrem de controversată și se confruntă cu reacții negative, inclusiv din partea ministrului german al finanțelor, Christian Lindner, și a secretarului Trezoreriei SUA, Janet Yellen, aceasta din urmă declarând la Rio că SUA ”nu văd necesitatea sau nu cred că este de dorit să încerce să negocieze un acord global în acest sens”.

Într-o declarație, Zucman, care a anticipat deja că este prea devreme ca țările G20 să ajungă la un acord cu privire la propunerea sa, a declarat că salută ”un consens între țările G20 cu privire la faptul că modul în care impozităm super-bogații trebuie să fie corectat”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA30 minutes ago

ICI București subliniază importanța digitalizării și interoperabilității platformelor guvernamentale la Conferința de deschidere a Sistemului Integrat de Management al Resurselor Umane (SIMRU)

U.E.36 minutes ago

Comisia Europeană și Parlamentul European își unesc forțele pentru elaborarea unui plan de răspuns la criza locuințelor din UE

SUA14 hours ago

Trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, susține că Ucraina a fost de acord cu organizarea alegerilor prezidențiale

ROMÂNIA20 hours ago

Cătălin Predoiu, privind amânarea aderării la Visa Waiver: Nu este o chestiune legată de România. SUA își reevaluează programele privind migrația

ROMÂNIA20 hours ago

Parchetul European: Cu un prejudiciu de 2,3 mld. de euro din fonduri europene, România se află în top 5 țări UE cu cele mai multe investigații antifraudă deschise în 2024

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE21 hours ago

Corina Crețu (AMEPIP): România, aprecieri din partea OCDE pentru progresele notabile privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat

ROMÂNIA1 day ago

ICI București a fost prezent la The A/V & IT Convergence Summit 2025

COMUNICATE DE PRESĂ1 day ago

Federația Română de Șah i-a propus guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, preluarea poziției de președinte de onoare

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu: România a îndeplinit toate condițiile pentru Visa Waiver, întârzierea este temporară și de natură tehnică

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Boloș: Prin proiectul strategic „Dr. LASER”, România face un salt esențial în cercetarea medicală de elită privind diagnosticarea și tratamentul cancerului

POLITICĂ3 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL6 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE6 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE1 week ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL1 week ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ2 weeks ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending