Summitul intercoreean, un moment istoric. Kim Jong-un a trecut graniţa în Coreea de Sud: Sper să scriem un nou capitol despre noi

Kim Jong-un a devenit primul lider nord-coreean care a ajuns în Coreea de Sud după ce a trecut linia de demarcație militară care separă cele două ţări de la sfârşitul războiului în 1953, scrie BBC News.

Prima rundă de discuţii dintre liderul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in s-a încheiat iar cei doi urmează să ia prânzul separat, urmând ca discuţiile să fie reluate după-amiază, scrie The Guardian.

Preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, l-a întâmpinat pe liderul nord-coreean chiar la graniţă iar cei doi şi-au strâns mâna de ambele părţi ale graniţei, într-un moment încărcat de semnificaţii.

Foto: captură video/The Guardian

Liderul nord-coreean l-a invitat apoi, spre surprinderea tuturor, pe Moon de cealaltă parte a liniei de demarcaţie, în Coreea de Nord, pentru ca apoi cei doi să se întoarcă pe partea Coreei de Sud.

Cei doi lideri au fost întâmpinaţi în Coreea de Sud de o gardă de onoare în costume tradiţionale. Liderii au mers apoi la Casa Păcii în Panmunjom, o clădire în zona demilitarizată dintre cele două ţări.

„Acum începe o nouă istorie – o eră a păcii”, se arată în mesajul scris de Kim în cartea de oaspeţi de la Casa Păcii.

De asemenea, Kim a glumit făcând referire la faptul că a adus faimoşii tăiţei reci nord-coreeni la întâlnire: „Sper că vă veţi bucura de tăiţeii pe care i-am adus”.

La începutul summit-ului, Kim şi Moon au făcut câteva declaraţii în faţa camerelor.

Kim a declarat că îşi doreşte discuţii „sincere” despre problemele actuale şi că speră că summit-ul va avea un „deznodământ bun”. „Sper să scriem un nou capitol despre noi, este un punct de începere. Vom face un nou început. A durat 11 ani pentru ca acest moment istoric să se întâmple. Mergând aici, m-am întrebat de ce a durat atât de mult”, a declarat el. „În timpul întâlnirii de astăzi, sper că nu ne vom întoarce la început şi că vom implementa ce am discutat de data aceasta. Sper că ne vom ridica aşteptărilor pe care ceilalţi le au de la noi şi sper că vor exista acorduri care să îndeplinească acele aşteptări”, a adăugat Kim.

„Sper că toată lumea este atentă la primăvara care se întinde peste Peninsula Coreeană. Este o mare responsabilitate pe umerii noştri. Oamenii din întreaga lume au speranţe mari. Vizita dumneavoastră face linia de demarcaţie un simbol al păcii, nu al diviziunii. Dialogul nostru şi discuţiile de astăzi vor fi foarte sincere. În sfârşit putem avea dialogul pe care nu l-am avut în ultima decadă”, a declarat la rândul său Moon Jae-in.

Principalul subiect al discuţiilor va fi programul nuclear controversat al Coreei de Nord. Seul a avertizat că va fi dificil să se ajungă la un acord privind dezarmarea nucleară a Nordului.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.