Summitul NATO din 2018: Klaus Iohannis, Donald Trump și ceilalți lideri euro-atlantici se vor întâlni pe 11-12 iulie la Bruxelles

Viitorul summit al NATO la care cei 29 de lideri euro-atlantici vor lua noi decizii privind adaptarea Alianței la un mediu de securitate provocator va avea loc pe 11-12 iulie 2018 la Bruxelles, în noul sediu al Alianței inaugurat anul acesta, la doi ani distanță de la summitul de la Varșovia la care NATO și-a asumat măsuri în direcția descurajării oricăror potențiale amenințări din vecinătatea sa estică.

Sunt încântat să anunț că următorul Summit NATO va avea loc la 11 și 12 iulie 2018 la Bruxelles, Belgia”, a confirmat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, într-o declarație de presă remisă CaleaEuropeana.ro.

Aceasta va fi cea de-a doua reuniune NATO la nivel înalt în termen de un an, după inagurarea noului sediu al Alianței pe 25 mai de către liderii euro-atlantici, însă va fi primul summit care se va încheia cu decizii concrete după cel de la Varșovia, din 2016. 

Potrivit secretarului general al NATO, viitoarele decizii aliate vor avea în vedere flancul estic al Alianței, amenințările cibernetice și hibride, lupta împotriva terorismului și relația UE-NATO.

Vom consolida în continuare legătura dintre Europa și America de Nord, pe care se întemeiază Alianța noastră, deoarece vom continua să ne adaptăm Alianța pentru secolul XXI. Ca răspuns la amenințările în evoluție, NATO a implementat cea mai mare întărire a apărării noastre colective într-o generație. Grupurile noastre de luptă multinaționale din estul Alianței sunt acum pe deplin operaționale și ne întărim prezența în regiunea Mării Negre. De asemenea, ne intensificăm eforturile împotriva atacurilor cibernetice și amenințărilor hibride”, a mai spus Stoltenberg.

”Ne vom baza pe munca noastră valoroasă cu națiunile și organizațiile partenere pentru a lupta împotriva terorismului și pentru a menține vecinătatea noastră stabilă. Ne intensificăm misiunea de a instrui, de a sfătui și de a ajuta forțele afgane să se asigure că țara lor nu devine niciodată un refugiu sigur pentru teroriștii internaționali. Susținem Coaliția globală de a învinge ISIS și de a consolida parteneri precum Irak. Vom aprofunda în continuare relația dintre NATO și Uniunea Europeană, în beneficiul tuturor națiunilor noastre. Belgia a găzduit cu generozitate sediul NATO de cincizeci de ani și salut cu căldură că Summit-ul nostru va avea loc în noul nostru sediu la Bruxelles. Aștept cu nerăbdare un summit de succes în iulie 2018”, a conchis secretarul general al NATO.

FOTO: Administrația Prezidențială

În condițiile în care la reuniunea NATO de pe 25 mai anul acesta s-a reafirmat angajamentul pentru apărarea colectivă a Alianței, incluzând aici acordul privind alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, și au inaugurat monumentele dedicate unui fragment din Zidul Berlinului și unui memorial al zilei de 11 septembrie 2001, summitul de anul viitor va fi prima întrunire decizională de acest tip pentru președintele SUA, Donald Trump, dar și pentru liderul francez, Emmanuel Macron.

Președintele Klaus Iohannis va reprezenta România pentru a doua oară la un summit NATO, în urmă cu doi ani la Varșovia încheind prima sa participare la Consiliul Nord-Atlantic la nivel de șefi de stat și de guvern cu decizii importante privind securitatea României: înființarea brigăzii multinaționale NATO pe teritoriul țării noastre, trecerea sub comanda NATO a sistemului antirachetă de la Deveselu și un pachet de măsuri pentru exerciții militare în zona Mării Negre, inclusiv păstrarea opțiunii pentru decizii viitoare de adaptare NATO la mediul de securitate din regiunea Mării Negre.

De altfel, România este unul dintre puținele state aliate care și-au prezentat prioritățile pentru summitul aliat din 2018.

Citiți și Klaus Iohannis a prezentat în plenul Adunării Parlamentare a NATO prioritățile României pentru summitul de anul viitor: A venit momentul întăririi parteneriatelor

Președintele Klaus Iohannis a utilizat prilejul discursului său în plenul Adunării Parlamentare a NATO pentru a prezenta prioritățile României pentru viitorul summit NATO, între care se regăsesc întărirea parteneriatului transatlantic, a parteneriatului NATO-UE și, mai ales, înlăturarea diferențelor dintre măsurile aliate privind nordul și sudului flancului estic.

Citiți și Klaus Iohannis: Prezența NATO la Marea Neagră trebuie întărită, iar diferențele dintre măsurile luate pentru nordul și sudul flancului estic trebuie să dispară

Referitor la Marea Neagră, șeful a statului a spus în acel context  că “prezența înaintată de pe Flancul estic trebuie întărită, mai ales în sud, la Marea Neagră, pe toate dimensiunile. De asemenea, diferențele actuale dintre măsurile luate pentru nordul Flancului și cele din sudul său trebuie să dispară, conturând o unică prezență înaintată, robustă, persistentă și predictibilă“.

Summitul NATO din 2018 va constitui și un moment de pregătire pentru summitul de peste doi ani, din 2020, când se vor împlini zece ani de la lansarea Conceptului Strategic al Alianței, și când este așteptat să fie anunțat un nou astfel de document strategic. De altfel, liderii Alianței ar urma să întâlnească și între cele două summit-uri, în 2019 la Strasbourg/ Kehl, pentru a celebra 70 de ani de la înființarea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.