Summitul social tripartit, la final. Jean-Claude Juncker: O Europă echitabilă și mai socială este esențială în conturarea viitorului UE

Președintele Comisei Europene, Jean-Claude Jucker a precizat că “o Europă echitabilă și mai socială este esențială în conturarea viitorului Uniunii. Acesta este lucrul pe care îl așteaptă cetățenii, și pe bună dreptate. Vreau ca UE să susțină drepturile cetățenilor săi într-o lume în plină schimbare. La asta se referă Pilonul european al Drepturilor Sociale. Am încredere că vom putea proclama acest lucru la Summitul social de la Gothenburg, din 17 noiembrie”, a afirmat liderul Executivului european la finalul summitului tripartit, desfășurat cu doar o zi înainte de summitul UE, care începe mâine la Bruxelles, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeana.ro. 

Foto: Twitter/ Jean-Claude Juncker

Tema principală a summitului social a fost: „Abordarea provocărilor comune ale Europei: generarea de creștere economică, crearea de locuri de muncă și asigurarea echității”.

Mai exact, participanții au desfășurat un schimb de opinii cu privire la trei aspecte:

– principalele provocări în perspectiva analizei anuale a creșterii 2017 în cadrul semestrului european

– rolul esențial al partenerilor sociali în punerea în practică a Noii agende pentru competențe în Europa

– lecțiile învățate din integrarea refugiaților pe piața forței de muncă

“Este sarcina noastră comună acum să ne asigurăm că de beneficiile creșterii economice beneficiază toată lumea. De aceea, în cadrul reuniunii noastre de astăzi am discutat, în termeni foarte concreți, cum pot fi implicați mai bine partenerii sociali în procesul de elaborare a politicilor naționale. Sunt convins că doar prin luarea în considerare a opiniilor partenerilor sociali putem face progrese reale. Acest lucru este deosebit de important într-o eră digitală, în care cetățenii, tineri și bătrâni, trebuie să fie dețină cu abilitățile necesare pentru a progresa. Acest lucru l-am dezbătut nu doar cu partenerii sociali, astăzi, ci și cu liderii europeni la summitul digital, care a avut loc la Tallinn. Și la întâlnirea de mâine a Consiliului European, spiritul de la Tallinn va coordona deciziile noastre”, a afirmat președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Într-o notă similară, premierul estonian, Juri Ratas, care deține președinția rotativă a Consiliului Uninii Europene a afirmat că “trăim deja într-o societate digitală și trebuie să ne adaptăm rapid pentru a profita de oportunitățile economice pe care le oferă digitalizarea, fără a lăsa pe nimeni în urmă. Trebuie să oferim tuturor persoanelor competențele adecvate, precum și protecția socială, indiferent dacă lucrează în companii tradiționale sau că au locuri de muncă de vârf în economia digitală. Partenerii sociali au analizat în profunzime aceste probleme. Suntem cu toții obligați să revizuim legile și politicile UE și naționale, pentru a ne asigura că sunt adecvate erei digitale”.

Summitul social tripartit constituie un forum de dialog între instituțiile UE, la nivel de președinte, și partenerii sociali europeni, la cel mai înalt nivel de conducere. Summitul este coprezidat de președintele Consiliului European, de președintele Comisiei Europene și de șeful de stat sau de guvern al statului care asigură președinția prin rotație; în cazul de față, acesta este prim-ministrul Estoniei. Angajatorii sunt reprezentați de BusinessEurope, Centrul European al Întreprinderilor cu Participare Publică (CEEP) și Uniunea Europeană a Artizanatului și a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (UEAPME). Sindicatele sunt reprezentate de Confederația Europeană a Sindicatelor (CES).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.