Connect with us

INTERNAȚIONAL

Summitul SUA-Rusia și elefantul din încăpere numit “China”. Joe Biden: Ultimul lucru pe care Putin îl dorește este un Război Rece cu SUA. Are o graniță de mii de kilometri cu China, care vrea să devină cea mai mare putere

Published

on

© Kremlin

Președintele american Joe Biden a declarat miercuri seară, la Geneva, după primul său summit bilateral cu președintele rus Vladimir Putin, că nu este în interesul SUA și nici al Rusiei să se afle într-un nou Război Rece, făcând trimitere la ascensiunea Chinei care amenință stabilitatea mondială. Liderul de la Casa Albă a subliniat că relaţia dintre Statele Unite ale Americii şi Rusia trebuie să fie una stabilă şi predictibilă, în timp ce președintele rus a afirmat că este “greu de spus” dacă relaţiile cu SUA se vor îmbunătăţi, dar există o “licărire de speranţă” în ce priveşte încrederea reciprocă.

Biden și Putin s-au reunit miercuri pentru prima oară într-un summit SUA – Rusia. Discuţiile desfăşurate miercuri la vila La Grange, o clădire de secol XVIII de pe malul lacului din Geneva, au durat aproximativ trei ore, mai puţin decât au anticipat oficialii celor două delegații, care anunțau tratative de patru-cinci ore. Reuniunea în format restrâns dintre cei doi președinți, în compania șefilor diplomațiilor Antony Blinken și Serghei Lavrov, a durat o oră și jumătate, fiind urmată de consultări în format extins, care s-au desfășurat puțin peste o oră.

Într-un amplu material publicat post-summit, Reuters notează concordanțe în tonul discuțiilor, Putin l-a numit pe Biden un partener constructiv, un om de stat cu experienţă, şi a spus că au vorbit “aceeaşi limbă”, precizând totodată că nu e vorba de nicio prietenie, ci mai degrabă de un dialog pragmatic despre interesele celor două ţări. La rândul său, Biden a declarat că i-a comunicat lui Putin următoarele:”avem nevoie de nişte reguli de bază pe care să le putem respecta cu toţii”, adăugând pragmatic:”am făcut ceea ce am venit să fac”.

Rezultatele concrete ale summitului: SUA și Rusia vor lansa dialoguri privind stabilitatea strategică și consultări în materie de securitate cibernetică

Ca parte a rezultatelor summit-ului, Joe Biden și Vladimir Putin au convenit în cadrul primului lor summit desfăşurat miercuri la Geneva ca ambasadorii celor două ţări să revină la post, după ce au fost retraşi mai devreme în acest an și să lanseze un proces de consultări privind securitatea cibernetică, având în vedere criticile din partea SUA față de activitățile malițioase ale Rusiei.

De asemenea, potrivit Casei Albe, președinții SUA și Rusiei, au adoptat o declarație comună privind stabilitatea strategică, în care au reafirmat “principiul conform căruia un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie să fie purtat niciodată” și au anunțat că “Statele Unite și Rusia vor demara împreună, în viitorul apropiat, un dialog bilateral integrat privind stabilitatea strategică”.

“Prin acest dialog, încercăm să punem bazele unor viitoare măsuri de control al armamentului și de reducere a riscurilor”, au transmis, în această declarație, Biden și Putin, având în vedere recenta prelungire a Tratatului New START.

În conferinţa sa de presă de după summitul cu Biden, Putin a subliniat de asemenea că Rusia şi SUA au o responsabilitate comună faţă de stabilitatea nucleară şi vor purta discuţii asupra unor posibile modificări ale Noului Tratat Start, recent înnoit, informează Agerpres.

Liderul rus a afirmat în acelaşi timp că a convenit cu omologul său american ca Rusia şi SUA să poarte “consultări în materie de securitate informatică”, adăugând că “numeroase atacuri informatice de pe plan mondial provin din spaţiul american” şi criticând lipsa de cooperare în materie din partea Washingtonului.

De cealaltă parte, președintele SUA s-a arătat bucuros după dialogul privind stabilitatea strategică, însă în privința atacurilor cibernetice, Biden a adoptat o poziție dură.

“Am fost de acord să lansăm un dialog bilateral de stabilitate strategică – în termeni diplomatici, pentru a spune că experții noștri militari și diplomații noștri trebuie să lucreze împreună la un mecanism care să ducă la controlul armelor noi, periculoase și sofisticate care intră acum în scenă, care reduc timpul de reacție și cresc perspectivele unui război accidental”, a arătat Biden.

“Am vorbit despre propunerea conform căreia anumite infrastructuri critice ar trebui să nu poată fi atacate – punct – prin mijloace cibernetice sau prin orice alte mijloace. Le-am dat o listă, dacă nu mă înșel – nu o am în fața mea – de 16 entități specifice; 16 entități definite ca fiind infrastructuri critice în cadrul politicii americane, de la sectorul energetic la sistemele noastre de apă”, a spus liderul SUA.

Cum a fost abordat elefantul din încăpere: China

Preşedintele american a afirmat în conferinţa de presă de după summit că tonalitatea întâlnirii cu Putin a fost ”pozitivă” şi că i-a spus omologului său rus că pot colabora în ”domenii de stabilitate strategică”. Potrivit lui Biden, ultimul lucru pe care Putin îl doreşte acum este un Război Rece.

Cred că ultimul lucru pe care și-l dorește acum este un Război Rece. Fără să-l citez – ceea ce nu cred că este potrivit – permiteți-mi să vă pun o întrebare retorică: Aveți o graniță de mai multe mii de kilometri cu China. China avansează (…) căutând să devină cea mai puternică economie din lume și cea mai mare și cea mai puternică armată din lume. Sunteți într-o situație în care economia dvs. se confruntă cu provocări. Nu cred că el caută un Război Rece cu Statele Unite“, a spus Biden, a cărui preocupare centrală în materie de politică externe este bătălia dintre democrații și autocrații, având în vedere ascensiunea Chinei.

Liderul de la Casa Albă a evidențiat că este “clar că nu este în interesul nimănui – nici al țării tale, nici al meu – să ne aflăm într-o situație în care să fim într-un nou Război Rece.

Biden a mai afirmat că Putin este îngrijorat de faptul că este “încercuit”.

“Încă este îngrijorat că noi, de fapt, căutăm să îl doborâm, etc. Încă mai are aceste îngrijorări, dar nu cred că ele reprezintă forța motrice în ceea ce privește tipul de relație pe care o caută cu Statele Unite”, a mai spus el.

Deși ambii președinți au adoptat poziții pozitive după summitul lor de la Geneva, Joe Biden a exprimat ferm că agenda sa nu este împotriva Rusiei, ci este ”pentru poporul american”, dar ”drepturile omului sunt şi vor fi întotdeauna pe masă”, iar Statele Unite vor continua să ridice problemele legate de drepturile fundamentale ale omului.

Printre subiectele care au fost abordate succint se numără situația din Ucraina și din Belarus, însă liderul SUA a afirmat că i-a transmis liderului rus sprijinul său pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Încărcat cu reconfirmarea unității transatlantice și cu deciziile și angajamentele democrațiilor occidentale și liberale de la summit-urile G7, NATO și Uniunea Europeană, inclusiv cu privire la acțiunile agresive ale Rusiei, Joe Biden a încheiat primul său turneu politic internațional ca președinte al SUA cu o întâlnire crucială pentru relațiile dintre SUA și Rusia, aflate la cel mai scăzut nivel de la finalul Războiului Rece.

Reuniunea Biden – Putin, prima după zece ani, când cei doi erau vicepreședinte al SUA, respectiv prim-ministru al Rusiei, a avut loc în același oraș în care liderii american și sovietic, Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov, dădeau în 1985 startul summiturilor care au contribuit la căderea Cortinei de Fier în Europa.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Președintele Turciei a sosit la Roma pentru a discuta cu Giorgia Meloni despre consolidarea cooperării între cele două țări

Published

on

© Presidency of the Republic of Türkiye/ X

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a sosit marți la Roma pentru convorbiri cu șefa guvernului italian Giorgia Meloni destinate să impulsioneze comerțul și cooperarea între cele două țări mediteraneene, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Meloni și Erdogan vor aborda de asemenea războiul în Ucraina și situația din Orientul Mijlociu înaintea unui summit în cursul căruia miniștri italieni și turci vor semna o serie de acorduri, în special în domeniile energiei și apărării, potrivit unei surse guvernamentale italiene.

„Obiectivul este de a consolida cooperarea și parteneriatul strategic între cele două națiuni și de a încuraja relațiile economice și comerciale care s-au dezvoltat considerabil în ultimii ani”, a indicat sursa citată.

Această reuniune intervine în timp ce invazia rusă în Ucraina a determinat Uniunea Europeană să caute legături mai strânse în materie de securitate cu Turcia, aliată în cadrul NATO și candidată de mult timp la aderarea la UE.

Citiți și: “Securitatea Europei nu poate fi concepută fără Turcia”, pretinde Erdogan. Liderul turc cere aderarea la UE și susține că “lumea este mai mare de 5”, într-o aluzie la Consiliul de Securitate ONU

Războiul în Ucraina a propulsat industria de apărare spre noi culmi, iar compania italiană de apărare Leonardo a ajuns la un acord cu producătorul turc de drone Baykar pentru dezvoltarea în comun a dronelor.

Pe agenda discuțiilor se află și lupta împotriva imigrației ilegale, un subiect fierbinte pentru guvernul premierului Meloni, care conduce partidul post-fascist Fratelli d’Italia (FDI).

Ankara a jucat în ultimii ani un rol de prim-plan în lupta împotriva sosirilor ilegale în Europa, primind în schimb miliarde de euro din partea Bruxellesului.

Continue Reading

NATO

Rachete Patriot: SUA și NATO sunt mai sigure grație angajamentului României față de apărarea aeriană, afirmă ambasadoarea Statelor Unite

Published

on

© Ministerul Apărării Naționale

Angajamentul României față de apărarea aeriană integrată consolidează protecția teritoriului românesc și a NATO, făcând America și aliații noștri mai siguri, a declarat marți ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, după ce Statele Unite au aprobat vânzarea către România a unui sistem de rachete Patriot în variantă modernizată pentru a înlocui sistemul de apărare aeriană donat Ucrainei de către România și va fi achiziționat prin intermediul unor fonduri externe nerambursabile, asigurate de un grup țări aliate.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către România a unei unități de tragere MIM-104 PATRIOT. Sistemul MIM-104 PATRIOT include un set radar AN/MPQ-65 și două stații de lansare M903, a transmis și Ambasada SUA într-un comunicat.

Această unitate de tragere va înlocui sistemul pe care România l-a furnizat Ucrainei în septembrie 2024. PATRIOT poate detecta și doborî o gamă largă de amenințări cu rachete balistice și aeropurtate, iar această achiziție va consolida capacitatea României de a descuraja agresiunea în regiunea Mării Negre.

Angajamentul României față de apărarea aeriană integrată consolidează protecția teritoriului românesc și a alianței NATO, făcând America și aliații noștri mai siguri. Statele Unite apreciază sprijinul continuu pe care România l-a acordat Ucrainei, incluzând donarea unui sistem Patriot pentru a sprijini apărarea Ucrainei”, a declarat, în context, ambasadoarea Kathleen Kavalec.

Având un cost estimat de 262 de milioane de dolari, sistemul va fi achiziționat prin intermediul unor granturi de la un grup de donatori NATO.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Bolojan îl felicită pe Mark Carney pentru câștigarea alegerilor în Canada: România dorește un parteneriat puternic în economie, energie și securitate

Published

on

© Colaj foto (Administrația Prezidențială/ Wikipedia)

Președintele interimar Ilie Bolojan l-a felicitat pe premierul canadian Mark Carney pentru câştigarea alegerilor parlamentare.

“Felicitări premierului Canadei, Mark Carney, pentru câştigarea alegerilor! România aşteaptă cu nerăbdare să continue dezvoltarea dinamică a relaţiilor noastre bilaterale şi să lucrăm împreună pentru un parteneriat puternic în domeniile economiei, energiei, securităţii şi relaţiilor interumane”, a scris Ilie Bolojan, marți pe rețeaua X.

Partidul Liberal din Canada, condus de premierul Mark Carney, a câștigat alegerile legislative anticipate, relatează presa canadiană, în urma unei campanii umbrite de provocările neîncetate și tarifele comerciale abrupte impuse de președintele american Donald Trump

Proiecțiile rezultatelor scrutinului furnizate de filialele CNN CTV și CBC arată liberalii vor câștiga suficiente locuri pentru a forma un al patrulea guvern consecutiv.

Dar, în timp ce voturile sunt încă numărate, CBC News a declarat că este prea devreme pentru a spune dacă va fi un guvern minoritar sau majoritar – un partid are nevoie de 172 de locuri pentru a forma o majoritate.

Liderul opoziției conservatoare, Pierre Poilievre, și-a recunoscut înfrângerea marți seara, afirmând că Carney a câștigat suficiente locuri pentru a forma un “guvern minoritar foarte subțire”.

Fostul bancher central al Băncii Canadei și Băncii Angliei, în vârstă de 60 de ani, a condus un val de sentimente anti-Trump de când a obținut conducerea partidului său într-o victorie zdrobitoare ca urmare a demisiei fostului prim-ministru Justin Trudeau.

El a mobilizat publicul împotriva amenințărilor președintelui american de a anexa țara ca “al 51-lea stat” și a făcut din apărarea Canadei o parte centrală a platformei sale.

În discursul său de victorie, Carney a transmis națiunii că a ales să intre în politică pentru că a crezut că Canada are nevoie de mari schimbări ghidate de valori canadiene puternice: smerenie, ambiție și unitate.

El a promis să colaboreze cu toți canadienii pentru progresul țării și protejarea Canadei și a lansat un atac împotriva președintelui american.

“America ne vrea pământul, resursele, apa. Acestea nu sunt amenințări deșarte. Trump încearcă să ne distrugă pentru ca America să ne poată deține. Asta nu se va întâmpla niciodată”, a spus Mark Carney, care a numit SUA un vecin “uneori ostil”.

“Cumpărăm canadian, ne sprijinim prietenii și vecinii aflați în vizorul președintelui Trump. Vom câștiga acest război comercial și vom construi cea mai puternică economie din G7”, a conchis el.

Canada deține în acest an și președinția G7.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA5 hours ago

Colaborarea strânsă dintre ICI București și Danubius Exim a contribuit la transformarea cadrului fiscal din România într-unul adaptat realităților digitale, în beneficiul cetățenilor și instituțiilor, subliniază Adrian-Victor Vevera

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 hours ago

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu: Inteligența artificială nu este doar despre viitor, este prezentul. Fără competențe digitale și educație în AI, riscăm să rămânem în urmă

ROMÂNIA6 hours ago

Ilie Bolojan, la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări: Reconfigurarea forțelor politice și economice impune consolidarea relațiilor cu state interesate de stabilitatea și dezvoltarea regiunii noastre

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Președintele Turciei a sosit la Roma pentru a discuta cu Giorgia Meloni despre consolidarea cooperării între cele două țări

U.E.6 hours ago

Giorgia Meloni califică armistițiul de trei zile propus de Putin drept ”insuficient”: Ucraina a arătat că dorește pacea. Acum Rusia este cea care trebuie să demonstreze același lucru

NATO6 hours ago

Rachete Patriot: SUA și NATO sunt mai sigure grație angajamentului României față de apărarea aeriană, afirmă ambasadoarea Statelor Unite

ROMÂNIA7 hours ago

Integrarea conceptului de ”gender medicine” în politicile publice de sănătate, o necesitate pentru femeile din România, subliniază senatoarea Nicoleta Pauluic 

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Bolojan îl felicită pe Mark Carney pentru câștigarea alegerilor în Canada: România dorește un parteneriat puternic în economie, energie și securitate

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Ministrul german al Apărării susține că se bazează pe continuarea sprijinului SUA pentru apărarea Ucrainei

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Ministrul Apărării, întâlnire la Bruxelles cu Roberta Metsola și Kaja Kallas: Regiunea Mării Negre are importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică și relevanță economică majoră pentru UE

ROMÂNIA5 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO1 week ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA4 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending