Connect with us

ZONA EURO

Surse: BCE a menținut la 91 miliarde de euro plafonul liniei de finanțare de urgență destinate băncilor elene

Published

on

BCEConsiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a menținut nemodificată finanțarea de urgență destinată creditorilor eleni (ELA), care pot accesa acum fonduri de aproape 91 miliarde de euro, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, potrivit Agerpres.

Menținerea plafonului a fost decisă deoarece Banca Centrală a Greciei nu a solicitat o majorare, susțin sursele.

Luna aceasta, BCE a majorat de două ori finanțarea de urgență destinată creditorilor eleni cu câte 900 milioane de euro, după acordul privind al treilea plan de asistență financiară pentru Grecia.

Acești bani au permis redeschiderea băncilor din Grecia în 20 iulie, după trei săptămâni. Limita maximă a fondurilor care pot fi retrase săptămânal de la bancomat este fixată la 420 de euro, în loc de 60 de euro pe zi până în prezent, pentru a evita ca populația să fie nevoită să facă zilnic coadă la ATM-uri.

Băncile grecești depind de fondurile oferite de Banca centrală cu aprobarea BCE pentru a putea rămâne pe linia de plutire pe fondul retragerilor masive de depozite din ultimele săptămâni.

 

.

.

 

U.E.

“Nu subestimați extrema-dreaptă!”: Șeful celei mari bănci centrale din UE avertizează că o ieșire a Germaniei din zona euro ar fi o “catastrofă economică”

Published

on

© European Central Bank/ Flickr

Extremiştii de dreapta ameninţă prosperitatea Germaniei, şi o ieşire din zona euro ar fi “o catastrofă economică pentru noi toţi”, a afirmat sâmbătă preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Joachim Nagel, într-un interviu acordat grupului de presă Funke, transmit Reuters şi DPA, potrivit Agerpres.

Fac apel la toată lumea să nu subestimeze pericolul extremismului de dreapta“, a declarat Nagel, adăugând că extremismul îi descurajează pe investitori şi pe lucrătorii calificaţi care vin în Germania de peste hotare.

Şeful Bundesbank, cea mai mare bancă centrală din UE, a avertizat şi asupra ieşirii Germaniei din zona euro sau din Uniunea Europeană, pe care a descris-o ca “piatra de temelie a prosperităţii noastre”.

Fără a încerca să minimizeze dificultăţile cu care se confruntă ţara, Nagel a subliniat că piaţa forţei de muncă din Germania s-a menţinut stabilă şi şomajul este la un nivel redus.

Oficialul german a cerut mai multă ambiţie în privinţa reducerii taxelor şi a birocraţiei. Legea privind oportunităţile de dezvoltare conţine mai puţine facilităţi fiscale decât s-a planificat iniţial, dar importantă este acum implementarea ei, a declarat Nagel.

Nivelul facilităţilor fiscale era iniţial planificat la şapte miliarde de euro, dar a fost redus la 3,2 miliarde de euro pe an.

Poziția publică exprimată de șeful Băncii Centrale cu sediul la Frankfurt este parte a unui efort instituțional susținut la nivelul Germaniei de a ridica nivelul de conștientizare privind pericolul extremei-drepte. Luna trecută, Ministerul german de Interne a prezentat o serie de măsuri pentru apărarea democrației în fața amenințării reprezentate de extrema-dreaptă.

Potrivit sondajelor, partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania este cotat cu locul al treilea la alegerile europene din 9 iunie, profitând de slăbirea social-democraților și a partenerilor săi de guvernare și devansându-i pe Verzi și pe Liberali, partenerii juniori în această coaliție.

Continue Reading

ZONA EURO

România, în topul țărilor unde cetățenii (71%) susțin adoptarea monedei euro, deși țara noastră este singura care nu îndeplinește niciun criteriu de aderare

Published

on

© Calea Europeană / Zaim Diana

Un procent de 58% dintre cetățenii statelor membre care nu au aderat la zona euro sunt în favoarea introducerii monedei unice, cu cetățenii maghiari și români fruntași în acest top, arată Comisia Europeană într-un Eurobarometru difuzat duminică și în care cetățenii Bulgariei, Cehiei, Poloniei, României, Suediei și Ungariei au fost întrebați ce părere au despre euro.

Potrivit sursei citate, 58% sunt în favoarea introducerii monedei euro în țara lor, Ungaria (72%) și România (71%) ocupând primele locuri.

De asemenea, 84% sunt de acord că vor reuși să se adapteze la euro.

Un procent 73% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani spun că euro a avut un impact pozitiv asupra țărilor care îl folosesc.

 În general, 62% dintre cei care au utilizat moneda euro consideră că a avut un efect pozitiv.

Cea mai recentă extindere a zonei euro a avut loc la 1 ianuarie 2023, când Croația a adoptat moneda unică europeană, ceea ce a adus numărul statelor membre din zona euro la douăzeci, 

Raportul de convergență 2022 care analizează rezultatele statelor care s-au angajat să adere la moneda unică, prezentat în vara anului trecut, atestă că România este singurul stat care, la fel ca și în precedentul raport din 2020, nu îndeplinește niciun criteriu de adoptare a monedei comune.

Țara noastră este în aceeași situație în care se afla și în 2020, când a fost prezentat raportul care constata că România nu mai îndeplinește niciun criteriu de aderare la moneda euro. Regresul înregistrat de România este cât se poate de vizibil, după ce în raportul de convergență din anul 2018 țara noastră îndeplinea unul din cele patru criterii de aderare la euro, iar potrivit raportului de convergență din anul 2016 trei din cele patru criterii erau respectate.

“Având în vedere evaluarea sa privind compatibilitatea juridică și îndeplinirea cerințelor de criteriilor de convergență și ținând seama de factorii relevanți suplimentari, Comisia consideră că România nu îndeplinește condițiile de adoptare a monedei euro”, se arată în detaliile raportului cu privire la țara noastră.

Criteriile de aderare la zona euro vizează stabilitatea prețurilor, finanțele publice (deficit și datorie publică), rata de schimb și convergența dobânzilor pe termen lung.

Continue Reading

U.E.

Bulgaria ar putea adera la zona euro în 2025, dacă va îndeplini criteriile, apreciază Comisia Europeană

Published

on

© European Union, 2021

Bulgaria ar putea adera la zona euro începând cu 1 ianuarie 2025, dacă va îndeplini toate criteriile de aderare, a susținut joi vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Data aderării este atunci când sunt îndeplinite toate criteriile de la Maastricht. Poate 1 ianuarie 2025 ar fi o dată posibilă”, a apreciat joi Valdis Dombrovskis într-un interviu acordat postului bulgar de televiziune Nova TV.

Oficialul european, care se află zilele acestea într-o vizită oficială la Sofia, a explicat că, în mod tradițional, țările au aderat la zona euro la începutul anului deoarece este mai practic așa.

Săptămâna trecută, Bulgaria, prin ministrul său de Finanțe, Rossitsa Velkova, a anunțat că renunță la data țintă de 1 ianuarie 2024 pentru a adopta moneda unică europeană, având în vedere că nu a reușit să-și îndeplinească angajamentele în acest sens, anunță aceeași sursă mai sus citată.

Țara vecină trece prin perioade politice tulburi, urmând să organizeze în luna aprilie cea de-a cincea rundă de alegeri din ultimii doi.

În lipsa unei stabilități politice este dificil pentru această țară să îndeplinească criteriile stabilite în Tratatul de la Maastricht, ratificat de toate țările membre UE în 1993. Unul dintre acestea face trimitere la stabilirea prețurilor după cum urmează: ata medie a inflaţiei (calculată prin indicele armonizat al preţurilor de consum) pe ultimele 12 luni nu trebuie să depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale pe cea (respectiv, media aritmetică a ratelor inflaţiei) a celor mai performante state membre în ceea ce priveşte stabilitatea preţurilor.

Așadar, criza energetică, care a alimentat inflația, nu ușurează Sofiei calea spre atingerea acestui obiectiv.

Euro, lansat la 1 ianuarie 1999, reprezintă moneda oficială în 20 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv în insulele, departamentele și teritoriile de peste mări care fac parte din anumite țări ale zonei euro sau care sunt asociate acestora, cel mai  tânăr stat membru UE care a adoptat moneda unică europeană fiind Croația. 

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL2 hours ago

Președinta Georgiei se opune printr-un veto mai mult simbolic legii “agenților străini” și îi cere lui Macron să vină la Tbilisi pentru a scoate Caucazul de sub influența rusă

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Maia Sandu a primit, la Leipzig, premiul inaugural Robert Blum pentru democrație pentru “angajamentul său de neclintit față de democrație și cooperarea europeană”

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Comisia Europeană salută decizia țărilor membre de a interzice activitățile de difuzare în UE a patru noi canale mass-media asociate Rusiei: Măsurile ar trebui menținute până când vor înceta să mai dezinformeze

U.E.19 hours ago

”Scutul estic”. Polonia anunță o investiție de peste 2 miliarde de euro pentru întărirea frontierei sale estice: ”Va fi un element de descurajare”

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Cel de-al optulea Consiliu de asociere UE-R. Moldova ce va avea loc în 21 mai se va axa pe procesul de aderare a acestei țări la Uniunea Europeană și pe reformele pe care trebuie să le implementeze Chișinăul

U.E.22 hours ago

Cel puțin opt țări din UE susțin o repatriere a refugiaților sirieni, anunță Ciprul: Stabilitatea în această ţară nu a fost restabilită integral, dar trebuie să creăm condițiile care permit revenirea tuturor persoanelor în Siria

ROMÂNIA1 day ago

Într-o eră marcată de o transformare digitală rapidă, misiunea ICI București este să dezvolte soluții inteligente care să răspundă nevoilor societății moderne, subliniază directorul general al institutului

ROMÂNIA1 day ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

NATO1 day ago

România și Olanda au organizat, la Haga, Conferința “NATO Cyber Defence Pledge”, Odobescu subliniind creșterea rolului securității cibernetice în apărarea NATO

INTERNAȚIONAL1 day ago

Franța își irită aliații invitând Rusia la marcarea a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia. Parisul se apără afirmând: “Contrar Kremlinului, Franța nu face revizionism politic al istoriei”

ROMÂNIA1 day ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA2 days ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL4 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA6 days ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO2 weeks ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO3 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

Trending