Rovana Plumb

Surse din Parlamentul European: Comisia pentru afaceri juridice a decis să o invite pe Rovana Plumb la o ”audiere extraordinară” privind declarația sa de avere

Published

on

©️ European Parliament

Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European a decis să îi invite pe Rovana Plumb și pe Laszlo Trocsanyi, comisarii europeni desemnați din partea României și a Ungariei, la o audiere extraordinară joi pentru a solicita clarificări suplimentare în ce privește declaraţia financiară şi de avere a celor doi candidați, au declarat surse din Parlamentul European pentru CaleaEuropeană.ro. În total, 10 din cei 26 de comisari europeni desemnați au fost verificați de Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European.

Conform surselor citate, Rovana Plumb va fi invitată la audiere pentru joi, 26 septembrie, de la ora 10:00 (ora Bruxelles-ului) pentru a lămuri situația.

“Comisia a decis să îi invite mâine (n.r. – joi) pe Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi la o audiere extraordinară. De asemenea, a existat un vot strâns asupra lui Johannes Hahn, cu o majoritate a comitetului pentru a-i recomanda să-și vândă acțiunile. Wojciechowski va primi o altă scrisoare prin care solicită să clarifice informații despre apartamentul său cumpărat în 2016. Nelămuririle ce îi privesc pe Borrell, Jourova, Kyriakides, Ferreira, Reynders, Goulard și Sinkevicius au fost eliminate”, au precizat sursele citate.

În total, 10 din cei 26 de comisari europeni desemnați au fost verificați de Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European în ce privește declarațiile lor de avere: Johannes Hahn (Austria), Didier Reynders (Belgia), Věra Jourová (Cehia), Sylvie Goulard (Franța), Virginijus Sinkevičius (Lituania), Janusz Wojciechowski (Polonia), Elisa Ferreira (Portugalia), Rovana Plumb (România,) Josep Borrell (Spania), Laszlo Trocsanyi (Ungaria).

Săptămâna trecută, Comisia JURI a decis să trimită o scrisoare Rovanei Plumb, comisar european desemnat pentru portofoliul transporturilor, în care îi cere lămuriri despre un împrumut de 800.000 euro şi acţiuni la o companie, care nu ar figura în declaraţia de avere depusă în calitatea sa de comisar desemnat.

Audierea lui Plumb apare în contextul în care informațiile transmise de aceasta Comisiei JURI nu au fost suficiente.

Conform surselor din Parlamentul European, membrii Comisiei JURI au discutat despre ”confidențialitatea reuniunii” și au votat ca ”întreaga ședință să fie confidențială”.

În ce o privește pe Rovana Plumb, ”Președintele Comisiei JURI a furnizat informații suplimentare cu privire la persoana care a acordat lui Plumb creditul pentru a face o donație partidului”.

A fost o discuție lungă și, până la urmă, s-a decis că este nevoie de clarificări suplimentare în acest sens și că ea va fi invitată să vină mâine la ședința Comisiei pentru a răspunde la întrebări despre credite”, au mai menționat sursele citate.

Procedura de nominalizare a celor 26 de comisari ai viitoarei Comisii Europene a Ursulei von der Leyen – care urmează să își preia mandatul la 1 noiembrie – constrânge fiecare candidat să le transmită parlamentarilor europeni o declaraţie de avere, în care îşi precizează activele, bunurile imobiliare, precum şi precedentele activităţi.

Numai pe baza acestui document, eurodeputaţii îi autorizează sau nu să treacă la etapa următoare: audierea lor în comisiile de resort, prevăzută între 30 septembrie şi 8 octombrie, necesară pentru ca nominalizarea lor să fie validată.

Potrivit unor informații de procedură publicate de eurodeputatul Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European, Comisia pentru afaceri juridice poate constata existența unui conflict de interese pe baza declarației de interese financiare sau în urma primirii informațiilor suplimentare din partea Rovanei Plumb.

În cazul care constată existența unui conflict de interese, Comisia JURI ”poate recomanda pentru soluționarea conflictului de interese, renunțarea la interesele financiare în cauză sau modificări ale portofoliului comisarului desemnat de către Președintele Comisiei.

”În cazuri mai grave, dacă nu se găsește o soluție la conflictul de interese, comisia poate concluziona că comisarul desemnat nu își poate exercita funcțiile în conformitate cu tratatul și cu Codul de conduită. Ulterior, președintele Parlamentului European îl întreabă pe președintele Comisiei ce alte măsuri intenționează să adopte”, mai arată Mureșan.

Click to comment

Trending

Exit mobile version