Rovana Plumb
Surse din Parlamentul European: Rovana Plumb s-a prezentat la audierea din Comisia juridică. Ce urmează pentru comisarul desemnat din partea României
Published
5 years agoon
Comisarul desemnat din partea României, Rovana Plumb, s-a prezentat joi la audierea extraordinară în care a fost invitată de Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European, au declarat, pentru CaleaEuropeană.ro, surse din Parlamentul European.
Potrivit surselor citate, Plumb așteaptă acum evaluarea finală a membrilor Comisiei pentru afaceri juridice.
Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European a decis să îi invite pe Rovana Plumb și pe Laszlo Trocsanyi, comisarii europeni desemnați din partea României și a Ungariei, la o audiere extraordinară joi pentru a solicita clarificări suplimentare în ce privește declaraţia financiară şi de avere a celor doi candidați.
Săptămâna trecută, Comisia JURI a decis să trimită o scrisoare Rovanei Plumb, comisar european desemnat pentru portofoliul transporturilor, în care îi cere lămuriri despre un împrumut de 800.000 euro şi acţiuni la o companie, care nu ar figura în declaraţia de avere depusă în calitatea sa de comisar desemnat.
Audierea lui Plumb apare în contextul în care informațiile transmise de aceasta Comisiei JURI nu au fost suficiente.
Conform surselor din Parlamentul European, membrii Comisiei JURI au discutat despre ”confidențialitatea reuniunii” și au votat ca ”întreaga ședință să fie confidențială”.
În ce o privește pe Rovana Plumb, ”Președintele Comisiei JURI a furnizat informații suplimentare cu privire la persoana care a acordat lui Plumb creditul pentru a face o donație partidului”.
”A fost o discuție lungă și, până la urmă, s-a decis că este nevoie de clarificări suplimentare în acest sens și că ea va fi invitată să vină mâine la ședința Comisiei pentru a răspunde la întrebări despre credite”, au mai menționat sursele citate.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Raportul Draghi privind competitivitatea Europei regăsește motorul franco-german gripat în gândirea geopolitică “franco-franceză” și “priorități diferite”
Taxarea importurilor de mașini electrice chinezești divizează UE: După Germania și Spania, Ungaria avertizează în legătură cu declanșarea unui război economic și comercial cu China
Marcel Ciolacu, întâlnire cu Maia Sandu la Chișinău: România va continua să sprijine fără echivoc parcursul european al R. Moldova
România obține la CJUE anularea prevederii din Pachetul Mobilitate I privind obligația întoarcerii la sediu a vehiculelor de transport rutier la 8 săptămâni
Lumea devine din ce în ce mai divizată, iar ”Ucraina de astăzi ar putea prefigura Asia de Est de mâine”, atrage atenția noul premier al Japoniei, care sprijină crearea unei alianțe militare regionale
Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE
Rovana Plumb
SOTEU2023| Rovana Plumb a sugerat Comisiei Europene să-și ia angajamentul ca România și Bulgaria să adere la spațiul Schengen până la finele mandatului curent
Published
1 year agoon
September 13, 2023Eurodeputatul social-democrat Rovana Plumb (S&D) a sugerat Comisiei Europene să-și ia angajamentul ca România și Bulgaria să adere la spațiul Schengen până la finele mandatului curent, cu ocazia discursului anual privind Starea Uniunii, susținut de președinta Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European.
„Salut recunoașterea de către dumneavoastră a faptului că România și Bulgaria fac parte din Schengen. Să spunem că astăzi este ziua potrivită pentru asumarea unui angajament: România și Bulgaria, în Schengen până la sfârșitul acestui mandat”, a afirmat Rovana Plumb, în intervenția sa.
Șefa Comisiei Europene a afirmat, miercuri, că Bulgaria şi România au dovedit că fac parte din Schengen, arătând „cele mai bune practici atât în ceea ce priveşte azilul, cât şi returnările” de migranţi. De aceea, aceasta a pledat totodată pentru primirea celor două ţări, „fără nicio întârziere”, în spaţiul european de liberă circulaţie.
Citiți și
În al doilea rând, Rovana Plumb a menționat rolul important al regiunilor europene amintit de von der Leyen și a subliniat că „este esențial să avem o politică de coeziune puternică, o finanțare puternică a coeziunii pentru a asigura convergența tuturor regiunilor din cadrul Uniunii Europene”.
În al treilea rând, pentru a aborda provocările de astăzi și de mâine, eurodeputatul S&D a punctat că „este absolut necesar un acord în timp util cu privire la toate componentele revizuirii Cadrului Financiar Multianual (CFM).
„Parlamentul lucrează din greu și se angajează să aibă în vigoare CFM revizuit la 1 ianuarie 2024”, a spus Rovana Plumb, solicitând, în numele colegilor săi eurodeputați, ca președintele Charles Michel să înscrie CFM pe ordinea de zi a Consiliului European din octombrie. „Contăm pe sprijinul și leadership-ul dumneavoastră”, a adăugat aceasta.
Ursula von der Leyen a susținut miercuri, de la pupitrul democrației europene, cel de-al patrulea său discurs privind starea Uniunii Europene, și ultimul înaintea alegerilor europene din 2024, urmat de o dezbatere cu eurodeputaţii, evenimentul reprezentând și un moment de bilanț înaintea întâlnirii de anul viitor a cetățenilor cu democrația, și anume scrutinul europarlamentar ale cărui rezultate va declanșa formarea noului Parlament European și procesul de numiri a liderilor instituțiilor UE – Comisie, Parlament, Consiliu, Înalt Reprezentant – și a Comisiei Europene în ansamblul său.
Acesta ar putea fi ultimul discurs privind starea Uniunii al lui von der Leyen, deși pe coridoarele instituțiilor UE se discută intens dacă președinta Comisiei Europene va candida pentru un al doilea mandat sau va încerca să devină prima femeie care să conducă NATO.
Cu nouă luni înainte de următoarele alegeri pentru Parlamentul European ce vor avea loc între 6 și 9 iunie 2024, președinta Ursula von der Leyen a prezentat prioritățile Comisiei până la sfârșitul mandatului său, între care se regăsesc o Uniune Europeană mai puternică și mai rezilientă, sprijinul continuu al UE pentru Ucraina în războiul împotriva agresiunii Rusiei, securitatea și independența energetică a UE, dubla tranziție verde și digitală a UE, precum și protejarea valorilor fundamentale ale UE.
Dezbaterea privind starea Uniunii Europene este un moment-cheie de asumare a responsabilității Comisiei Europene în fața reprezentanților aleși în mod democratic ai UE, promovând o Uniune mai transparentă și mai democratică.
Primul discurs privind Starea Uniunii a fost susținut în 2010, odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona.
Rovana Plumb
Rovana Plumb, după ieșirea din cursa pentru comisar european: ”Rămân europarlamentar al României și voi continuă să apăr drepturile și interesele țării mele în orice situație”
Published
5 years agoon
October 1, 2019Europarlamentarul Rovana Plumb mulţumeşte premierului şi Guvernului pentru sprijinul acordat în procesul de numire a comisarului european şi susţine că ceea ce i s-a întâmplat “a fost o nedreptate”, fiind scoasă din cursă de “standarde duble”.
“Mulţumesc premierului Viorica Dăncilă şi Guvernului României pentru sprijinul acordat pe tot parcursul procesului de numire a comisarului european. Au ştiut cu toţii că mi-aş fi reprezentat ţara cu profesionalism şi demnitate pe tot parcursul mandatului. Mulţumiri speciale tuturor specialiştilor din DG Move pentru suportul de care au dat dovadă în toată această perioadă. Am fost scoasă din cursă de standarde duble şi de jocuri politice făcute, din nefericire, şi cu ajutorul unor colegi români. Ceea ce mi s-a întâmplat a fost o nedreptate, dar am, ca de fiecare dată, puterea de a merge mai departe. Am votul a milioane de români care au susţinut PSD la europarlamentare şi cărora le mulţumesc încă o dată”, a declarat Plumb, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul PSD.
Ea a adăugat că ”rămân europarlamentar al României și voi continuă să apăr drepturile și interesele țării mele în orice situație”.
Votul de luni a apărut după ce Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European a blocat joia trecută procedura candidaturii Rovanei Plumb și pe cea a lui László Trócsányi, ambii europarlamentari în funcție, oferind aviz negativ celor două candidaturi în contextul unor neclarități privind declarația financiară și de avere a fiecăruia dintre cei doi.
În cazul Rovanei Plumb, Comisia JURI a mai decis pe 26 septembrie, cu 20 de voturi pentru și 3 abțineri, să trimită o scrisoare Comisiei Europene prin care a transmis îngrijorările cu privire la ”potențial sau existent conflict de interese” și a solicitat rezolvarea acestuia. Potrivit procedurii prevăzute la Anexa VII din Regulamentul de Procedură a Parlamentului European pentru numirea Comisiei Europene, avizul favorabil din partea Comisiei JURI reprezintă o pre-condiție pentru organizarea unei audieri în comisia de specialitate.
Pe de altă parte, în urma unui schimb de scrisori cu președintele Parlamentului European, Comisia JURI s-a reunit, luni, pentru a evalua din nou situația, procedura în cazul lui Plumb și Trócsányi fiind, până la momentul votului de luni, suspendată.
Anterior ședinței menționate, Rovana Plumb a transmis, tot luni, o scrisoare Comisiei pentru afaceri juridice din Parlamentul European, în care anunță rezolvarea potențialului conflict de interese – mai multe detalii aici -, însă explicațiile sale nu au fost suficiente.
Prin urmare, candidatura Rovanei Plumb la funcția de membru a Comisiei Europene a primit un nou aviz negativ.
COMISIA EUROPEANA
Rovana Plumb și László Trócsányi, ”respinși definitiv” de Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European. Cei doi nu pot fi comisari europeni
Published
5 years agoon
September 30, 2019Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European a respins, din nou, printr-un vot cu aviz negativ candidatura Rovanei Plumb și a lui László Trócsányi pentru a deveni membri ai Comisiei Europene.
”Votul a avut loc, atât Plumb, cât și Trócsányi fiind respinși definitiv. Rovana Plumb a fost respinsă cu 13 voturi pentru și 7 împotrivă, iar László Trócsányi cu 12 voturi pentru și 9 împotrivă”, au declarat surse din Parlamentul European pentru CaleaEuropeană.ro.
Votul de luni a apărut după ce Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European a blocat joia trecută procedura candidaturii Rovanei Plumb și pe cea a lui László Trócsányi, ambii europarlamentari în funcție, oferind aviz negativ celor două candidaturi în contextul unor neclarități privind declarația financiară și de avere a fiecăruia dintre cei doi.
În cazul Rovanei Plumb, Comisia JURI a mai decis pe 26 septembrie, cu 20 de voturi pentru și 3 abțineri, să trimită o scrisoare Comisiei Europene prin care a transmis îngrijorările cu privire la ”potențial sau existent conflict de interese” și a solicitat rezolvarea acestuia. Potrivit procedurii prevăzute la Anexa VII din Regulamentul de Procedură a Parlamentului European pentru numirea Comisiei Europene, avizul favorabil din partea Comisiei JURI reprezintă o pre-condiție pentru organizarea unei audieri în comisia de specialitate.
Pe de altă parte, în urma unui schimb de scrisori cu președintele Parlamentului European, Comisia JURI s-a reunit, luni, pentru a evalua din nou situația, procedura în cazul lui Plumb și Trócsányi fiind, până la momentul votului de luni, suspendată.
Anterior ședinței menționate, Rovana Plumb a transmis, tot luni, o scrisoare Comisiei pentru afaceri juridice din Parlamentul European, în care anunță rezolvarea potențialului conflict de interese – mai multe detalii aici -, însă explicațiile sale nu au fost suficiente.
Prin urmare, candidatura Rovanei Plumb la funcția de membru a Comisiei Europene a primit un nou aviz negativ.
În context, potrivit procedurii, președintele Comisiei pentru afaceri juridice trebuie să comunice aceste rezultate președintelui Parlamentului European, David Sassoli, care, la rândul său, va trebui să trimită o scrisoare președintelui ales al Comisiei Europene.
Votul de luni precedă audierile în comisiile de specialitate din Parlamentul European ale comisarilor desemnaţi pentru a face parte din viitoarea Comisie Europeană se desfăşoară începând de luni, 30 septembrie, şi până pe 8 octombrie, conform programului aprobat de Conferinţa Preşedinţilor din cadrul Parlamentului European, formată din preşedintele PE, David Sassoli, şi liderii grupurilor politice.
Concrete & Design Solutions
Raportul Draghi privind competitivitatea Europei regăsește motorul franco-german gripat în gândirea geopolitică “franco-franceză” și “priorități diferite”
Taxarea importurilor de mașini electrice chinezești divizează UE: După Germania și Spania, Ungaria avertizează în legătură cu declanșarea unui război economic și comercial cu China
Marcel Ciolacu, întâlnire cu Maia Sandu la Chișinău: România va continua să sprijine fără echivoc parcursul european al R. Moldova
România ajută cu produse alimentare populația civilă din Liban
România obține la CJUE anularea prevederii din Pachetul Mobilitate I privind obligația întoarcerii la sediu a vehiculelor de transport rutier la 8 săptămâni
Lumea devine din ce în ce mai divizată, iar ”Ucraina de astăzi ar putea prefigura Asia de Est de mâine”, atrage atenția noul premier al Japoniei, care sprijină crearea unei alianțe militare regionale
Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE
ICI București este prezent la RePatriot Summit 2024 pentru a facilita accesul antreprenorilor la cele mai noi tehnologii și soluții digitale
Comisia Europeană a reușit să obțină sprijinul țărilor membre UE de a impune taxe vamale suplimentare de până la 35,3% asupra importurilor de mașini electrice din China
Maia Sandu a discutat cu Giorgia Meloni: Italia ne susține ferm pe drumul nostru european
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”
Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump
Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari
UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel
Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA
Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”
Trending
- ONU1 week ago
Un discurs cât pentru o moștenire de cinci decenii în arena globală. Joe Biden, pentru ultima oară la tribuna ONU: Oamenii sunt mai importanți decât a rămâne la putere
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Războiul din Ucraina și integrarea europeană – impactul asupra separatismului nistrean
- U.E.4 days ago
Virajul electoral al Austriei: În premieră după 1945, un partid de extremă-dreaptă anti-migrație și cu rădăcini în nazism câștigă alegerile. Quo vadis “Schengen terestru” pentru România?
- CONSILIUL DE SECURITATE1 week ago
Consiliul de Securitate al ONU. Ministrul britanic de externe, discurs vehement îndreptat către Putin: Imperialismul? Îl recunosc când îl văd. Invazia voastră este pentru a vă extinde statul mafiot într-un imperiu mafiot
- EDITORIALE4 days ago
Iulian Chifu: America și Lumea – izolaționism versus leadership în viziunea Condoleezzei Rice