Surse diplomatice: România nu a blocat negocierile de ieșire a Marii Britanii din UE

“România nu a blocat negocierile pentru Brexit”, anunță surse diplomatice pentru CaleaEuropeana.ro, fiind astfel clarificate afirmațiile publicate de cotidianul britanic The Times.

Conform surselor citate, care au comentat anunțul făcut de publicația amintită mai sus, potrivit căreia România, alături de Franța și Germania, ar fi blocat negocierile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, ca urmare a lipsei unor progrese suficiente referitoare la dreptul cetățenilor europeani, tocmai “britanicii sunt cei care au generat aceasta situație”.

Tratativele privind Brexit au fost deschise pe 19 iunie, la Bruxelles, reuniune la care s-au fixat ordinea priorităților în negociere și calendarul. Cea de-a doua reuniune, care a avut loc pe 20 iulie, a relevat un dezacord fundamental între negociatorii UE și cei britanici privind drepturile cetățenilor.

După a treia rundă de tratative, de la finalul august, cu privire la retragerea Marii Britanii din UE, negociatorul-şef Michel Barnier a sugerat că nu s-au înregistrat progrese semnificative cu privire la cele trei probleme cheie, de a căror rezolvare depinde şi discutarea unui viitor acord comercial între Londra şi Bruxelles.

În cadrul celei de-a patra reuniuni de negocieri, Uniunea Europeană a cerut detalierea drepturile cetățenilor după Brexit, înainte de a discuta despre acordurile comerciale ale Marii Britanii cu UE după ce va ieși din Uniune, nefiind înregistrate progrese suficiente.

Cea de-a cincea rundă de negocieri care a fost deschisă luni a fost caracterizată de un schimb de replici acide între UE și Marea Britanie, premierul britanic Theresa May precizând că “mingea este în terenul” comunității europene. Ca răspuns, negociatorul-șef al UE, Michel Barnier a afirmat că “Brexitul nu este un joc”, făcând astfel apel la tratarea negocierilor cu maturitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.