Connect with us

CONSILIUL UE

Surse europene: Compromisul miniștrilor de interne din UE către un viitor acord pentru pactul de migrație și azil creează “o atmosferă bună pentru temele de interes major ale României”

Published

on

© European Union 2023 De la stânga la dreapta: Ylva Johansson (comisar european pentru afaceri interne), Margaritis Schinas (comisarul european pentru promovarea modului de viață european), Marian-Cătălin Predoiu (viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, România), Iulia Matei (reprezentant permanent al României la UE)

Progresul înregistrat la reuniunea miniștrilor de interne din țările UE, și anume atingerea unui compromis pentru începerea discuțiilor între Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul UE privind noul cadru pentru migrație și azil, creează “o bună atmosferă” pentru temele de interes major ale României la nivelul Consiliului JAI, au declarat, joi, surse europene pentru CaleaEuropeană.ro.

Miniștrii de interne din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene s-au reunit joi la Bruxelles pentru o ședință a Consiliului Justiție și Afaceri Interne în care primul subiect de pe agendă a fost migrația externă clandestină și reforma legislației europene în materie de azil, pe fondul presiunii tot mai mari pentru ca UE să ajungă la un acord asupra unui nou pact privind migrația și azilul.

Potrivit comunicatului oficial al instituției europene, Consiliul a fost informat cu privire la stadiul actual al discuțiilor legislative în curs de desfășurare în vederea reformării legislației UE în materie de azil, iar miniștrii au avut și un schimb de opinii cu privire la dimensiunea externă a migrației – inclusiv cu privire la cooperarea cu partenerii externi pentru a gestiona presiunile migratorii.

Vorbind într-o conferință de presă la finalul reuniunii, ministrul de interne spaniol, Fernando Grande-Marlaska Gomez, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a constatat că textul de compromis este susţinut de o ”largă majoritate” a statelor membre UE, potrivit The Guardian.

Potrivit surselor citate de CaleaEuropeană.ro, reuniunea a fost una dificilă pe subiectul pactului pe migrație.

“Un compromis a fost atins ]n ultima clipa și instrumentul a fost adoptat”, au precizat sursele citate, acestea explicând că textul de compromis deschide calea unui trilog Parlament – Comisie – Consiliu pe un pachet de cinci documente care vor constitui noul cadru privind Migrația și Azilul în UE.

Potrivit surselor consultate, progresul realizat la reuniunea Consiliului JAI “va permite adoptarea noului cadru în actuala legislatură a Parlamentului European”, care își încheie mandatul în primăvara anului viitor, în perspectiva alegerilor europene din 6-9 iunie 2024.

Acest progres este “important” pentru că “deși nu are legătură directă cu temele de interes major pentru România, creează o atmosferă bună în perspectiva Consiliului JAI din luna decembrie”.

Compromisul anunțat de președinția spaniolă a fost posibil după ce guvernul german și-a schimbat poziția cu privire la un regulament îndelung contestat privind criza migrației, iar ministrul german de interne, Nancy Faesser, a declarat că se așteaptă la un progres.

Deși Italia a părut să blocheze acordul, ministrul spaniol de interne, Fernando Grande-Marlaska, a declarat că deși există această largă majoritate de susținere, unele detalii mai trebuie să fie puse la punct și că speră că un acord ar putea fi anunțat în zilele următoare.

Margaritis Schinas, vicepreședintele Comisiei Europene pentru modul de viață europeană, a avertizat că “trebuie să îi lipsim pe demagogi și populiști de argumentul că Europa nu poate rezolva problema migrației”.

Provocarea migrației la nivelul UE a atins în ultimele zile noi niveluri de tensiuni între statele membre, cu vicepremierul italian Matteo Salvini amenințând Austria că o va da în judecată pentru blocarea unui punct de frontieră, dar și cu avertismente din partea Germaniei că va institui controale la frontiera cu Polonia după ce au apărut informații privind acte de corupție ale agenților consulari polonezi în acordarea de vize pentru cetățeni extra-comunitari.

În același timp, ministrul german de externe Annalena Baerbock s-a pronunțat împotriva includerii unor așa-zise reglementări de criză în reforma legislației UE cu privire la migrație, precizând că acestea ar permite altor țări europene să trimită un număr foarte mare de migranți în Germania. Aflat la Roma la finele săptămânii, președintele german Frank-Walter Steinmeier a lansat un apel la o distribuire echitabilă a migranților care ajung în Europa, argumentând că țara sa se află la capacitate maximă. De asemenea, Steinmeier a pledat și pentru reformarea regulilor europene, precizând că acestea sunt “pre-istorice“.

În paralel, de la tribuna ONU, premierul italian Giorgia Meloni a cerut ca țările să-și unească eforturile pentru a lupta împotriva traficanților de ființe umane, arătând disponibilitatea Romei de a fi vârf de lance în acest demers

Între timp, Comisia Europeană a anunțat că va propune alocarea unei sume suplimentare de 15 miliarde de euro pentru țările care primesc un număr mare de refugiați, inclusiv ucraineni.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL UE

România sprijină adoptarea rapidă a celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni contra Rusiei și pregătirea unui nou pachet de măsuri restrictive, având în vedere importanța menținerii presiunii asupra Moscovei

Published

on

© European Union 2024

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat luni, 19 februarie 2024, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, Consiliul Afaceri Externe (CAE), care s-a desfășurat la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat MAE remis CaleaEuropeană.ro, agenda reuniunii a inclus situația din Orientul Mijlociu, războiul de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei și situația din Sahel.

Referitor la Orientul Mijlociu, dezbaterile au vizat temele cele mai acute, respectiv situația umanitară gravă din Fâșia Gaza, necesitatea eliberării ostaticilor, pericolul extinderii conflictului, perspectivele de pace. De asemenea, a avut loc un schimb informal de opinii cu coordonatorul ONU pentru Gaza, Sigrid Kaag, privind crearea unor condiții mai bune pentru accesul la sprijinul umanitar în această zonă.

Ministrul Luminița Odobescu a exprimat preocuparea față de situația umanitară dramatică din Fâșia Gaza, confirmând că România va continua acordarea de asistență. A subliniat că acuzațiile la adresa unor angajați ai Agenției ONU pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA) trebuie investigate și clarificate cât mai curând posibil.

A reamintit importanța asigurării condițiilor adecvate pentru protejarea civililor, în linie cu dreptul umanitar internațional. Ministrul Odobescu a reluat apelul pentru eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor și a exprimat sprijin pentru noi măsuri restrictive ale UE împotriva Hamas.

Oficialul român a pledat pentru identificarea de soluții viabile pentru o pace durabilă în regiune, în baza soluției celor două state. A salutat lansarea operațiunii UE EUNAVFOR-Aspides, care va contribui la eforturile de stabilizare a situației de securitate în Marea Roșie. 

În cadrul discuțiilor privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a avut o intervenție prin videoconferință în cadrul căreia a mulțumit statelor membre pentru sprijin și a evidențiat necesitățile urgente ale Ucrainei pentru a putea face față Rusiei.

În contextul decesului în închisoare al politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi, a fost prezentă la reuniune soția acestuia, Iulia Navalnaia, care a avut o scurtă intervenție privind evoluțiile recente și situația opoziției democratice din Rusia.

Ministrul Luminița Odobescu a subliniat importanța continuării sprijinului multidimensional al UE pentru Ucraina și transmiterea unui mesaj puternic de unitate și solidaritate, inclusiv în contextul marcării, la 24 februarie, a doi ani de la începutul agresiunii Rusiei.

A subliniat importanța identificării rapide a unui acord politic privind sprijinul militar, reiterând susținerea pentru crearea unui Fond substanțial dedicat Ucrainei în cadrul Instrumentului European pentru Pace. A exprimat susținere pentru adoptarea rapidă a celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, precum și pentru pregătirea unui nou pachet de măsuri restrictive, având în vedere importanța menținerii presiunii asupra Rusiei.

Ministrul Odobescu s-a referit la importanța înregistrării de progrese privind aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la UE, în baza pașilor recenți efectuați de Comisia Europeană.

În context, ministrul Luminița Odobescu a salutat acordul politic pe marginea unor noi propuneri ale României pentru un al doilea pachet de listări în cadrul regimului de sancțiuni privind destabilizarea Republicii Moldova și a exprimat speranța adoptării rapide a acestuia. 

Referitor la situația din Sahel, a fost discutată abordarea UE față de evoluțiile din regiune, cu accent pe modalitățile de consolidare a cooperării în domeniul securității.

În marja reuniunii a avut loc un mic-dejun informal cu directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.

Discuțiile au vizat situația de securitate a centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, precum și dosarele nucleare iranian și nord-coreean.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Josep Borrell anunță că miniștrii de externe din UE vor discuta noi sancțiuni contra Rusiei în contextul morții lui Navalnîi: Voi propune ca regimul de sancțiuni privind drepturile omului să îi poarte numele

Published

on

© European Union, 2024

Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a anunțat că țările membre vor aborda chestiunea impunerii unor noi sancțiuni contra Rusiei în contextul morții opozantului Aleksei Navalnîi, informează Agerpres

”Statele membre vor propune cu siguranță sancțiuni. Împotriva celor responsabili, ei bine, responsabilul (în ultimă instanță) este Putin însuși, dar putem merge până la structura instituțională a sistemului penitenciar din Rusia. Dar nu uitați cine este adevăratul responsabil pentru moartea lui Navalnîi. Important este să se trimită un mesaj de sprijin pentru opoziția politică din Rusia. Multe persoane au fost arestate în acest sfârșit de săptămână în Rusia, deoarece au participat la demonstrații legate de moartea lui Navalnîi. Văduva sa (Iulia Navalnîia) va fi, de asemenea, aici cu noi astăzi”, a subliniat Borrell.

Citiți și: Odobescu salută prezența soției lui Nalvanîi la reuniunea miniștrilor de externe UE și pledează pentru sancțiuni împotriva Rusiei: Nu există niciun dubiu privind responsabilitatea lui Putin

Acesta a anunțat că va propune miniștrilor redenumirea regimului global al UE de sancțiuni privind drepturile omului pentru a-i aduce un omagiu lui Aleksei Navalnîi.

”Pentru a-i aduce un omagiu lui Navalnîi și pentru a-i onora memoria, voi propune miniștrilor să redenumească r egimul nostru (global) de sancțiuni privind drepturile omului cu numele său și să îl numim <<Regimul Navalnîi de sancțiuni privind drepturile omului>>, pentru ca numele său să rămână scris pentru totdeauna în activitatea Uniunii Europene în apărarea drepturilor omului”, a detaliat Înaltul Reprezentant al UE.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a încetat din viață vineri în închisoarea arctică unde executa o pedeapsă de 19 ani de închisoare. Moartea acestei voci vocale împotriva abuzurilor regimului Putin survine cu câteva zile înainte de marcarea a doi ani de când Rusia a declanșat un război ilegal și neprovocat contra Ucrainei, dar și cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din Rusia.

Nu există niciun dubiu că Vladimir Putin, care nu se află la primul gest de a elimina vocile critice din Rusia, va obține un nou mandat la Kremlin, concurând cu un al dictator, Iosif Stalin, în privința longevității la cârma statului.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Odobescu salută prezența văduvei lui Nalvanîi la reuniunea miniștrilor de externe UE și pledează pentru sancțiuni împotriva Rusiei: Nu există niciun dubiu privind responsabilitatea lui Putin

Published

on

© European Union 2024

Nu există niciun dubiu cu privire la responsabilitatea regimului Putin în cazul morții disidentului rus Aleksei Navalnîi, a declarat luni șefa diplomației române, Luminița Odobescu, la sosirea la reuniunea miniștrilor de externe din UE de la Bruxelles, la care se va alătura și văduva opozantului Kremlinului, Iulia Navalnaia.

În cadrul unor declarații de presă, ministrul român de externe a precizat că discuția miniștrilor de externe europeni despre agresiunea rusă împotriva Ucrainei are loc într-un moment important, “10 ani de când Rusia a ocupat Crimeea, doi ani de la agresiunea brutală împotriva Ucrainei și mai puțin de o lună până la alegerile prezidențiale din Rusia”.

“Cu privire la moartea lui Aleksei Navalnîi, nu există niciun dubiu cu privire la responsabilitatea regimului Putin. Acesta va rămâne un simbol pentru lupta pentru democrație, demnitate, drepturile omului și libertate. Este o pierdere pentru toți rușii care luptă pentru libertate și democrație”, a spus Odobescu.

Șefa diplomației de la București a salutat, în context, prezența Iuliei Navalnaia la reuniunea miniștrilor de externe din UE, la invitația Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, “într-un moment foarte, foarte dificil pentru ea și familia sa”.

Luminița Odobescu a mai insistat asupra faptului că este foarte important ca UE să continue sprijinul multidimensional pentru Ucraina.

“Angajamentul nostru ferm în susținerea Ucrainei, unitatea noastră ar trebui să fie evidențiată, mai ales acum, când comemorăm doi ani de la agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei. Voi face apel la încheierea unui acord privind facilitatea europeană pentru pace și la crearea unui fond de asistență pentru Ucraina. De asemenea, este important să continuăm să menținem presiunea asupra Rusiei și să adoptăm rapid al 13-lea pachet de sancțiuni tematice și să începem să lucrăm la un nou pachet de sancțiuni”, a precizat ea.

De asemenea, potrivit lui Odobescu, este important ca UE să lucreze în continuare cu Ucraina și Republica Moldova în ceea ce privește procesul de extindere. “Aștept cu nerăbdare raportul de progrese al Comisiei Europene din martie privind al doilea pachet de sancțiuni în cadrul regimului de combatere a destabilizării Republicii Moldova”, a mai punctat șefa diplomației române.

Citiți și România condamnă încălcările repetate ale dreptului internațional de către regimul din Rusia: Navalnîi a devenit ținta lui Putin datorită activismului său în slujba unui stat rus democrat și liber

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit vineri în închisoarea din regiunea arctică unde efectua o pedeapsă de 19 ani de detenţie, anunțul fiind făcut de penitenciarul unde acesta era deținut cu puține minute înainte ca reuniunea anuală a Conferinței de Securitate de la München și declanșând o serie de reacții internaționale de condamnare. Într-un interviu acordat CaleaEuropeană.ro la München, ministrul Luminița Odobescu a precizat că anunțul morții lui Aleksei Navalnîi în ajunul Conferinței a reprezentat “o reconfirmare brutală a ceea ce Rusia și Putin fac și pot să facă” și a evidențiat de ce este importantă sprijinirea Ucrainei.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

NATO3 hours ago

Kaja Kallas anunță că Estonia a neutralizat o “operațiune hibridă a serviciilor de securitate ale Rusiei” pe teritoriul acestei țări NATO și UE

INTERNAȚIONAL3 hours ago

MAE: Ambasadorul României la Moscova a depus flori la memorialul dedicat lui Navalnîi, România fiind alături de toți oamenii din Rusia care tânjesc după democrație și libertate

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Denys Shmyhal consideră că nu este loc de ”oboseală” într-un ”război existențial” și este convins că Occidentul va continua să sprijine Ucraina: Nu poți fi obosit atunci când lupți pentru viitorul tău

ROMÂNIA4 hours ago

Proiectul-pilot DigiTEL Green: Stația electrică de la Mostiștea va fi digitalizată și modernizată cu 48 milioane de euro prin Fondul pentru Modernizare

ROMÂNIA5 hours ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, le mulțumește ”românilor din Spania pentru tot ce fac pentru țara lor, chiar și de la distanță”: România a ajuns mai cunoscută și mai apreciată în Spania datorită vouă

U.E.5 hours ago

Nouă tranșă de ajutor umanitar al UE în valoare de 83 milioane de euro pentru Ucraina și Republica Moldova

ENGLISH5 hours ago

Marcel Ciolacu underlines the importance of the European elections on 9 June: I want to live in a free Romania and a free Europe. These elections will be about principles, defending values, and the rule of law

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Grupul independent de experți privind viitorul politicii de coeziune propune zece recomandări pentru maximizarea eficacității și impactului politicii de coeziune astfel încât nimeni să nu rămână în urmă

U.E.6 hours ago

Noi norme adoptate la Bruxelles pentru a consolida drepturile consumatorilor în contextul tranziției ecologice

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 hours ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 hours ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA7 hours ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA1 day ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA5 days ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

U.E.2 weeks ago

Charles Michel face apel la creșterea investițiilor în securitatea și apărarea europeană în cadrul Forumului Grupului BEI 2024

NATO2 weeks ago

Consilierii pentru securitate națională din țările NATO au demarat pregătirile pentru summitul aliat de la Washington: “O victorie a Rusiei ne-ar slăbi. Sprijinul pentru Ucraina nu este un act de caritate”

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, despre discuții cu cancelarul Austriei la Congresul PPE privind aderarea completă la Schengen: Este mult mai importantă soluţia decât discuţia într-un anumit moment

Trending